U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Online winkelen heeft kopers in staat gesteld om goede aanbiedingen te vinden en gemakkelijk aankopen te doen bij verkopers over de hele wereld. Cybercriminelen profiteren echter van de anonimiteit van online winkelen om online kopers op te lichten. Als u tijdens het online winkelen wordt opgelicht, moet u contact opnemen met uw creditcardverstrekker, uw krediet blokkeren, de gecompromitteerde wachtwoorden wijzigen, contact opnemen met de online marktplaats en de scam melden aan de FTC (Federal Trade Commission).
Lees verder voor meer informatie over online winkelscams, wat u kunt doen als u bent opgelicht, hoe u een dergelijke scam kunt herkennen en hoe u kunt voorkomen dat u er het slachtoffer van wordt.
Wat zijn online winkelscams?
Online winkelscams is een soort online oplichting waarbij cybercriminelen zichzelf proberen voor te doen als legitieme online verkopers zodat ze uw persoonlijke gegevens of geld kunnen stelen. Veel cybercriminelen maken een nepwebsite die eruitziet als een echte verkoopsite of een site zich voordoet als een bekende verkoper, zoals Amazon. Andere cybercriminelen maken nepaccounts aan op online marktplaatsen zoals Facebook Marketplace en verkopen artikelen die ’te mooi om waar te zijn’.
Cybercriminelen maken nepadvertenties en nepbeoordelingen om de legitimiteit van hun website te promoten. Wanneer iemand een artikel probeert te kopen van een van deze nepwebsites of accounts, wordt die persoon misleid zodat ze hun persoonlijke gegevens onthullen of geld betalen voor iets dat niet is zoals beloofd. Zodra de koper de cybercrimineel heeft gegeven wat hij wilde, zal de cybercrimineel vaak een bait-and-switch uitvoeren en de koper een namaakproduct of helemaal niets geven.
Wat kunt u doen als u het slachtoffer wordt van een online winkelscam
Online winkelen kan lastig zijn, omdat cybercriminelen veel verschillende methoden gebruiken om u op te lichten. Als u niet oppast, kunt u gemakkelijk het slachtoffer worden van een online winkelscam, waarbij u uw persoonlijke en financiële gegevens onthult. Onderneem de volgende stappen als u het slachtoffer bent geworden van een online winkelscam.
Neem contact op met uw bank of creditcardmaatschappij
Als u uw betaalkaart- of creditcardnummers per ongeluk hebt onthuld aan een online scammer, moet u meteen contact opnemen met uw bank of creditcardmaatschappij. Waarschuw uw creditcardmaatschappij dat uw creditcard in gevaar is gebracht, zodat ze de frauduleuze betaling kunnen oplossen, uw creditcard kunnen annuleren en u een nieuw exemplaar kunnen verstrekken. Informeer uw bank als u uw betaalkaart hebt gebruikt, zodat u een nieuwe kaart kunt ontvangen.
Blokkeer uw krediet
Afhankelijk van de gegevens die bij een online winkelscam in gevaar zijn gebracht, moet u mogelijk uw krediet blokkeren om verdere schade te voorkomen. Cybercriminelen kunnen uw persoonlijke gegevens gebruiken om leningen onder uw naam af te sluiten en uw kredietscore te beschadigen. Als u uw krediet wilt blokkeren, moet u afzonderlijk contact opnemen met alle drie de kredietbureaus: Experian, TransUnion en Equifax. Als u uw krediet niet blokkeert (of op zijn minst een fraudewaarschuwing plaatst) bij alle drie de kredietbureaus, dan kan een cybercrimineel nog steeds leningen onder uw naam afsluiten bij het bureau waar u geen contact mee hebt opgenomen.
Wijzig alle gecompromitteerde wachtwoorden
Nepwebsites vragen u om een nepaccount aan te maken of uw huidige inloggegevens op te geven voor de website die ze proberen te imiteren. Als u uw inloggegevens hebt opgegeven of een nepaccount met hergebruikte inloggegevens hebt aangemaakt, moet u alle gecompromitteerde wachtwoorden direct wijzigen om te voorkomen dat u de toegang tot uw accounts verliest.
Neem contact op met de online marktplaats
Online marktplaatsen zoals Amazon en Facebook Marketplace bieden een restitutiebeleid aan kopers die op hun websites zijn opgelicht. Als u op een online marktplaats door een kwaadwillende verkoper bent opgelicht, moet u het incident melden en contact opnemen met het bedrijf om te vragen om een terugbetaling voor het geleden verlies.
Meld de scam aan de FTC
De Federal Trade Commission (FTC) is een overheidsinstantie die consumenten beschermt tegen misleidende en onethische zakelijke praktijken. Als u tijdens het online winkelen bent opgelicht, moet u het incident melden aan de FTC. De FTC kan geen strafrechtelijke vervolging instellen, maar kan u wel helpen bij het verzamelen en verstrekken van gegevens aan de autoriteiten die bevoegd zijn om de scammer op te sporen. Ze bieden ook informatie om u ondersteuning te bieden bij het herstellen van het incident.
Zo kunt u online winkelscams herkennen
U moet voorzichtig zijn wanneer u online winkelt om te voorkomen dat cybercriminelen uw persoonlijke gegevens stelen. Let op de volgende tekenen om een online winkelscam te kunnen herkennen en voorkomen.
Het websiteadres klopt niet
Voordat u op een website klikt, moet u het websiteadres controleren op afwijkingen. Als u een link ziet die lijkt op een link van een gevestigde winkel, controleer dan of er spelfouten in de URL staan, zoals het gebruik van cijfers in plaats van letters. U moet ook de URL controleren voordat u erop klikt.
Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn
Als een online verkoper een aanbod heeft dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook het geval. Online winkelscams proberen u te misleiden en over te halen om bij hun te kopen door de producten tegen een lagere prijs aan te bieden dan bij andere verkopers. U moet op uw hoede zijn voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, omdat ze u waarschijnlijk oplichten met een nagemaakt product of helemaal niets versturen.
Verzoek om onnodige gegevens
Een teken dat u te maken hebt met online winkelscam is wanneer ze om onnodige gegevens vragen. Cybercriminelen proberen u te misleiden om gevoelige gegevens vrij te geven, zoals uw burgerservicenummer of bankrekeninggegevens om ‘de transactie te voltooien’ of toegang te krijgen tot ‘kortingen’. U moet voorkomen dat u gevoelige gegevens online deelt, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
Ongebruikelijke betaalmethoden
Cybercriminelen willen dat u ze meteen betaalt en gebruiken vaak niet-traceerbare betaalmethoden om dit te doen. Als merkt dat een online verkoper niet-traditionele betaalmethoden gebruikt, zoals Zelle, Venmo, Cash-app of een bankoverschrijving, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een gespoofte website die deel uitmaakt van een online winkelscam.
Slechte beoordelingen over de verkoper
Voordat u op de website van een winkel klikt, moet u achtergrondonderzoek doen om de legitimiteit van het bedrijf te controleren. Kijk naar beoordelingen op websites zoals Google en Yelp die u op de hoogte stellen van personen die al eens door de verkoper zijn opgelicht. Sommige beoordelingen op reviewwebsites kunnen echter worden gefabriceerd om gebruikers te laten denken dat de scammer wel legitiem is. U kunt dus ook naar organisaties zoals het Better Business Bureau kijken om de legitimiteit van een website te controleren.
Afwijkingen op de website of het profiel
Legitieme verkopers ondergaan regelmatig controles om ervoor te zorgen dat hun website geen fouten bevat. Kijk of u afwijkingen vind op op de website of het profiel waarvan u iets wilt kopen. Let op spelfouten, wazige stockfoto’s, een slecht websiteontwerp en prestatieproblemen, zodat u kunt voorkomen dat u niet bij een cybercrimineel koopt.
Gebrek aan bedrijfsgegevens
De meeste legitieme bedrijven hebben belangrijke bedrijfsgegevens die ze aan klanten moeten verstrekken, zoals een retour- en privacybeleid. Als u merkt dat de website waar u winkelt geen standaard bedrijfsinformatie bevat, zoals een gedeelte over ons, een retourbeleid of contactgegevens, dan bevindt u zich mogelijk op een nepsite.
Zo kunt u online winkelscams voorkomen
Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van online winkelscams en veilig online kunt winkelen, moet u het volgende doen:
Winkelen op gerenommeerde websites
De beste manier om online winkelscams te voorkomen is door alleen bij gerenommeerde websites te kopen. De meeste verkopers hebben een website waar gebruikers ook online kunnen shoppen. Cybercriminelen maken echter nepwebsites aan die legitiem lijken om u te misleiden, zodat u gevoelige gegevens onthult. Voordat u op een online winkel klikt, moet u wat onderzoek doen om de legitimiteit van de website te controleren. U moet kijken of u tekenen van een online winkelscam ziet, zoals afwijkingen op de website, slechte beoordelingen en aanbiedingen die te mooi zijn om waar te lijken.
Beveilig uw financiële accounts
Uw financiële en online winkelaccounts bevatten gevoelige informatie, zoals uw creditcardnummers, financiële geschiedenis en andere persoonlijk identificeerbare gegevens. U moet uw financiële accounts beveiligen om ze te beschermen tegen cybercriminelen. U kunt uw financiële accounts beveiligen door sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk account, multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen, financiële waarschuwingen in te stellen en accounts aan te maken bij gerenommeerde verkopers. Deze stappen zorgen ervoor dat alleen geoorloofde verkopers toegang hebben tot uw financiële gegevens.
Gebruik een creditcard in plaats van een betaalkaart
Creditcards zijn online veiliger te gebruiken dan betaalkaarten, omdat ze een betere bescherming tegen fraude bieden. Gebruik een creditcard in plaats van een betaalkaart als u online winkelt. Zo voorkomt u dat u aansprakelijk wordt gesteld voor frauduleuze transacties.
U moet echter voorzichtig zijn met wie u uw creditcardgegevens deelt. U mag uw creditcard alleen op vertrouwde websites gebruiken en voorkomen dat u deze op een onjuiste manier opslaat, zoals op de website van de verkoper of uw webbrowser. De beste manier om uw creditcard online op te slaan is met een wachtwoordmanager of digitale portemonnee, omdat beide worden beschermd door versleuteling.
Klik niet op verdachte links
Cybercriminelen sturen u berichten met een link naar hun nepsite of promoten deze op sociale media. U moet voorkomen dat u op verdachte links klikt in ongevraagde berichten of verdachte advertenties op sociale media. Als u de veiligheid van een link wilt controleren, controleer dan de URL op eventuele afwijkingen of gebruik een URL-checker. Om de website van een legitieme online winkel te bezoeken, moet u de URL intypen in plaats van op zoekresultaten of ongevraagde berichten te klikken.
Gebruik Keeper® om beschermd te blijven tegen online winkelscams
Online winkelscams kunnen gebruikers gemakkelijk verleiden om hun persoonlijke gegevens aan cybercriminelen te onthullen. Deze informatie kan worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden zoals identiteitsdiefstal en andere soorten fraude. Een geweldige manier om beschermd te blijven tijdens het online winkelen is door een wachtwoordmanager te gebruiken.
Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde digitale kluis opslaat en beheert. Met een wachtwoordmanager kunt u ervoor zorgen dat uw financiële accounts en winkelaccounts veilig zijn met sterke, unieke wachtwoorden. Het voorkomt dat de inloggegevens op geïmiteerde websites automatisch worden ingevuld. U kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken om eenvoudig wachtwoorden te wijzigen die door een online winkelscam in gevaar zijn gebracht.
Keeper Security biedt een wachtwoordmanager die uw persoonlijke gegevens zoals uw inloggegevens en creditcardgegevens veilig houdt aan de hand van zero-trust en zero-knowledge encryptie. Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager om uzelf te beschermen tegen online winkelscams.