U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
U kunt veilig online winkelen door op gerenommeerde websites te winkelen, sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken bij het aanmaken van online winkelaccounts en op te letten voor phishing-fraude. Dankzij internet kunt u gemakkelijk online winkelen bij detailhandelaren. Online shoppen stelt mensen echter ook bloot aan potentiële cyberaanvallen waardoor ze het risico lopen dat hun persoonlijke en financiële informatie wordt gestolen.
Lees verder voor meer informatie over het belang van veilig online winkelen en hoe u dit kunt doen.
Het belang van veilig online winkelen
Hoewel online winkelen handig is en bepaalde voordelen biedt, moet u hierbij voorzichtig zijn, want het stelt u bloot aan cyberaanvallen. Als u niet voorzichtig bent met de manier waarop u online winkelt, kunt u gemakkelijk het slachtoffer worden van aanvallen zoals phishing, MITM en spoofing, waarbij wordt geprobeerd om uw persoonlijke en financiële gegevens te stelen. Zodra een cybercrimineel uw gegevens heeft gestolen, kan hij deze gebruiken om voor zichzelf aankopen te doen, de gegevens aan anderen te verkopen, identiteitsdiefstal te plegen of een andere vorm van fraude te plegen. De volgende tips zijn manieren om veilig online te winkelen en te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een cyberaanval.
1. Winkel op gerenommeerde websites
Door te winkelen op gerenommeerde websites, voorkomt u dat persoonlijke informatie met valse websites wordt gedeeld. De meeste gerenommeerde retailers hebben hun eigen website waar u online kunt winkelen. Cybercriminelen creëren echter valse websites zodat u denkt dat u bij een legitieme verkoper koopt en zo stelen ze uw account- of creditcardgegevens. Voordat u op een winkelwebsite klikt, doet u best wat achtergrondonderzoek naar de winkelier om de legitimiteit van het bedrijf te controleren. Door online recensies te raadplegen, kunt u controleren of kopers slachtoffer zijn geworden van frauduleuze verkopers die hen mogelijk hebben benaderd via digitale advertenties of sociale media.
Controleer ook de URL om er zeker van te zijn dat u niet op een valse website klikt. De beste manier om te controleren of een website legitiem is of niet, is door het Transparantierapport van Google te gebruiken, dat u vertelt of de website veilig is. U kunt ook naar de URL kijken om te zien of er iets niet klopt, zoals letters die zijn vervangen door cijfers, of tekens die mogelijk niet op hun plaats staan.
2. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden
U moet uw online accounts beschermen met sterke en unieke wachtwoorden. Uw financiële en winkelaccounts kunnen privégegevens bevatten, zoals uw creditcardgegevens of adres. Als u hetzelfde wachtwoord opnieuw gebruikt of alleen zwakke wachtwoorden gebruikt die gemakkelijk te raden zijn, kunnen uw wachtwoorden gemakkelijk door cybercriminelen worden gekraakt en kunnen uw online accounts in gevaar worden gebracht. U kunt uw privégegevens beschermen tegen cybercriminelen door voor elk account een sterk wachtwoord te gebruiken.
Een sterk wachtwoord is minimaal 16 tekens lang en bevat een unieke en willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Neem in uw wachtwoorden geen persoonlijke informatie, opeenvolgende cijfers of letters en veelgebruikte woordenboekwoorden op.
Het kan lastig zijn om al deze lange en complexe wachtwoorden te bedenken en bij te houden. Daarom nemen veel mensen hun toevlucht tot het hergebruiken van zwakke wachtwoorden. U kunt echter een wachtwoordmanager gebruiken om al uw wachtwoorden bij te houden. Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde kluis opslaat en beheert. Een wachtwoordmanager zorgt er ook voor dat u sterke wachtwoorden gebruikt door de zwakke wachtwoorden die u heeft opgeslagen te identificeren en u te vragen deze bij te werken en te versterken.
3. Leer phishing-fraude herkennen
Cybercriminelen zullen proberen phishing-aanvallen uit te voeren om uw persoonlijke gegevens te stelen. Phishing-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij gebruikers worden misleid om hun persoonlijke gegevens prijs te geven. Cybercriminelen sturen e-mails of sms-berichten naar gebruikers met de bedoeling ze op een schadelijke bijlage of link te laten klikken. Zodra de gebruiker op de schadelijke link klikt, wordt hij naar een valse website gestuurd die malware op zijn apparaat downloadt of hem verleidt om zijn persoonlijke gegevens vrij te geven.
U moet leren hoe u phishing-pogingen kunt herkennen om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens met de verkeerde persoon worden gedeeld. Als u een ongevraagde e-mail ontvangt van een verdachte afzender die dringend om uw gevoelige informatie vraagt, is dat duidelijk een indicatie van een phishing-e-mail. Phishing-e-mails bevatten vaak grammaticale en spelfouten, ongevraagde links of bijlagen, of aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Als u e-mail- of sms-berichten ontvangt die een van deze symptomen bevatten, moet u interactie met deze berichten vermijden om uw persoonlijke gegevens te beschermen.
4. Gebruik geen bankpas maar een creditcard
Wanneer u online winkelt, moet u een creditcard gebruiken in plaats van een bankpas. Creditcards zijn online veiliger te gebruiken dan bankpassen. Creditcards bieden een betere bescherming tegen fraude, zodat u niet verantwoordelijk wordt gehouden voor eventuele frauduleuze kosten.
U moet echter voorkomen dat uw creditcardgegevens op websites van verkopers of in uw webbrowser worden opgeslagen. Als uw account of apparaat ooit wordt gehackt, kunnen cybercriminelen gemakkelijk uw creditcardgegevens stelen wanneer deze online op een onveilige plaats zijn opgeslagen. Als een verkoper te maken krijgt met een datalek, kunnen uw creditcardgegevens openbaar worden gemaakt als u deze op de website van de verkoper heeft opgeslagen. De enige veilige manier om uw creditcard op te slaan is in een wachtwoordmanager of digitale kluis die wordt beschermd door encryptie en multifactorauthenticatie (MFA).
5. Gebruik geen openbare wifi bij het uitvoeren van online transacties
Openbare wifi is niet versleuteld en stelt cybercriminelen in staat Man-in-the-Middle-aanvallen (MITM) uit te voeren. MITM-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen gegevens onderscheppen die tussen twee partijen worden verzonden. Cybercriminelen gebruiken openbare wifi of creëren gefabriceerde netwerken om gegevens te onderscheppen en te stelen die via openbare wifi worden verzonden.
U moet het gebruik van openbare wifi vermijden bij het uitvoeren van online transacties om te voorkomen dat cybercriminelen de inloggegevens van uw winkelaccount of creditcardgegevens stelen. U moet ook vermijden om online te winkelen op openbare plaatsen om schoudersurfen te voorkomen. Schoudersurfen is een manier om informatie te stelen waarbij een crimineel op het scherm van een slachtoffer meekijkt om zichtbare gegevens te stelen.
6. Gebruik antivirussoftware
Antivirussoftware is een programma dat bekende virussen en malware op uw apparaat voorkomt, detecteert en verwijdert. U moet antivirussoftware gebruiken om te voorkomen dat malware op uw apparaat wordt geïnstalleerd en uw persoonlijke gegevens steelt. Antivirussoftware kan detecteren of een website verborgen malware bevat en voorkomen dat u op de geïnfecteerde website terechtkomt.
7. Houd uw software up-to-date
Software-updates repareren beveiligingsfouten en voegen nieuwe beveiligingsfuncties toe die u beter beschermen. Deze beveiligingsupdates helpen uw apparaat te beschermen tegen bestaande en opkomende cyberbedreigingen die uw apparaat en uw online accounts in gevaar kunnen brengen. Sommige cyberaanvallen maken misbruik van de beveiligingsproblemen van apparaten, dus u moet uw software up-to-date houden om uw apparaat te beschermen terwijl u online winkelt.
8. Beveilig uw financiële accounts
U moet uw financiële accounts beveiligen om uw gegevens te beschermen en identiteitsdiefstal en creditcardfraude te voorkomen. Uw financiële en online winkelaccounts bevatten gevoelige informatie, zoals uw creditcardnummers, financiële geschiedenis en adres. U moet uw accounts beveiligen door sterke wachtwoorden te gebruiken, MFA in te schakelen en financiële waarschuwingen in te stellen om uw financiële activiteiten te monitoren. U moet ook alleen online winkelaccounts aanmaken bij websites die u vertrouwt en het aantal online winkelaccounts beperken dat aan uw financiële gegevens is gekoppeld.
Gebruik Keeper® om veilig online te winkelen
U kunt veilig online winkelen door op gerenommeerde websites te winkelen en sterke wachtwoorden te gebruiken om uw accounts te beschermen. Het kan echter moeilijk zijn om veilig online te winkelen vanwege phishing-aanvallen en schadelijke websites die proberen uw persoonlijke gegevens te stelen.
Een wachtwoordmanager kan u helpen veilig online te winkelen door uw wachtwoordbeveiliging te versterken en uw creditcardgegevens op te slaan. Een wachtwoordmanager kan het inlogproces en het invoeren van uw creditcardgegevens vereenvoudigen en veiliger maken door gebruik te maken van een functie voor het automatisch invullen van gegevens. Het kan legitieme websites onderscheiden van vervalste websites, omdat uw persoonlijke gegevens niet automatisch worden ingevuld op sites die het niet herkent.
Keeper Password Manager biedt een browserextensie met de KeeperFill-functie die online winkelen eenvoudiger en veiliger maakt. Meld u aan voor een gratis proefversie om veilig online te winkelen.