Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Bij malvertising, ook wel kwaadaardige advertenties genoemd, gebruiken cybercriminelen advertenties om apparaten met malware te infecteren. Malvertising kan verschijnen op elke advertentie die u online ziet, u hoeft niet per se op een kwaadaardige website te zijn om het slachtoffer te worden van deze cyberbedreiging. Wanneer een slachtoffer wordt blootgesteld aan een malvertisement, lopen hun apparaat en gegevens het risico om te worden gecompromitteerd, zelfs als ze niets doen met de advertentie.
Lees verder en ontdek de gevaren van malvertising en hoe u uzelf tegen dit soort bedreigingen kunt beschermen.
Malvertising of adware: wat is het verschil?
Malvertising en adware worden soms door elkaar gebruikt, hoewel ze niet hetzelfde zijn. Het grootste verschil tussen adware en malvertising is dat adware een programma is dat stiekem op uw apparaat wordt geïnstalleerd zonder dat u het weet, en vervolgens gepersonaliseerde pop-upadvertenties weergeeft. Malvertising heeft daarentegen invloed op elke advertentie die u online ziet en hoeft niet op uw apparaat te worden geïnstalleerd om deze te zien.
Adware, een afkorting van door advertenties ondersteunde software, is een soort kwaadaardige software die op twee verschillende manieren op uw apparaat kan worden geïnstalleerd: door deze per ongeluk te downloaden of via een kwaadaardige website die de download uitvoert zonder uw medeweten of toestemming. Wanneer de adware is geïnstalleerd, begint deze uw webactiviteiten te volgen en worden gepersonaliseerde pop-upadvertenties weergegeven op basis van uw activiteiten. Hoewel de meeste adware meestal geen schade aanricht, doet sommige adware dat wel. Adware is ook opdringerig en moet direct worden verwijderd wanneer u dit op uw apparaat opmerkt.
Zo werkt malvertising
Malvertising werkt door een kwaadaardige code te injecteren in legitieme online advertenties die meestal worden weergegeven op websites met veel verkeer. Malvertisements worden ook gemaakt door cybercriminelen die kwaadaardige advertenties maken en indienen bij advertentienetwerken.
Malvertisements bevatten vaak berichten om nietsvermoedende gebruikers over te halen om erop te klikken. Bij een malvertisement kan bijvoorbeeld een waarschuwing worden weergegeven met de tekst ‘Uw apparaat is geïnfecteerd! Scan nu!’ Als u echter op de malvertisement klikt, wordt het apparaat van de gebruiker direct geïnfecteerd met een soort malware of wordt deze omgeleid naar een kwaadaardige website.
Bij sommige soorten malvertisements hoeft de gebruiker niet eens te communiceren met de advertentie om zijn apparaat te laten infecteren. De malvertisement kan bijvoorbeeld een drive-by-downloadaanval initiëren, waarbij de malvertisement het apparaat van de gebruiker begint te infecteren wanneer de gebruiker op de pagina zit waarop de advertentie wordt weergegeven.
Voorbeeld van malvertising
Zo kan een malvertisement eruit zien.
De gevaren van malvertising
Het grootste gevaar van malvertising is dat uw apparaat wordt geïnfecteerd met malware of andere virussen zoals spyware, ransomware en keyloggers.
Spyware
Spyware is een soort kwaadaardige software die wordt gebruikt om gebruikers te bespioneren. Wanneer spyware op het apparaat van een gebruiker is geïnstalleerd, kan deze het scherm van de gebruiker bekijken, toegang krijgen tot de microfoon en camera en screenshots maken van wat de gebruiker aan het doen is.
Ransomware
Ransomware is een ander soort malware die het apparaat, het netwerk of andere gegevens van een gebruiker versleutelt, waardoor deze geen toegang krijgt totdat deze is betaald een gespecificeerd bedrag (losgeld). Zelfs als het slachtoffer het losgeld heeft betaald, is er geen garantie dat de cybercrimineel opnieuw toegang tot hun gegevens zal geven.
Keyloggers
Keyloggers, ook wel keylogging-software genoemd, is een soort spyware die de toetsaanslagen van gebruikers volgt. Keyloggers zijn een ernstige bedreiging, omdat ze de inloggegevens van gebruikers en hun creditcardgegevens kunnen blootstellen. Keyloggers zijn ook extreem moeilijk te detecteren, dus gebruikersgegevens kunnen al zijn gecompromitteerd tegen de tijd dat de gebruiker zich realiseert dat deze kwaadaardige software op zijn apparaat is geïnstalleerd.
Hoe kan ik mezelf tegen malvertising beschermen?
Een paar manieren waarop u uzelf tegen malvertising kunt beschermen, zijn het gebruik van een wachtwoordmanager, het installeren van een advertentieblokker, voorzichtig zijn met links, software geactualiseerd houden en geen Flash of Java gebruiken.
Gebruik een wachtwoordmanager
Bij elk type cyberaanval is het belangrijkste doel van een cybercrimineel om gegevens te stelen en deze voor hun eigen kwaadaardige doeleinden te gebruiken, zoals het verkopen van gegevens op het dark web voor hun eigen financieel gewin. Daarom is het belangrijk dat u uw gegevens beveiligt door uw online accounts te beveiligen. De enige manier om dit te doen is door voor al uw accounts sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken.
We raden u aan om een wachtwoordmanager te gebruiken om al uw wachtwoorden aan te maken en veilig op te slaan, zodat u ze niet allemaal zelf hoeft te onthouden.
Installeer een advertentieblokker
Advertentieblokkers doen precies wat hun naam impliceert, ze blokkeren advertenties. Advertentieblokkers zijn apps, plug-ins of extensies die u op uw apparaat kunt installeren en die de inhoud van een webpagina scannen terwijl deze wordt geladen. Wanneer de advertentieblokker een advertentie detecteert, wordt dat deel van de pagina niet geladen, waardoor deze niet op het einde van de gebruiker wordt weergegeven.
Hoewel advertentieblokkers niet voorkomen dat u het slachtoffer wordt van alle soorten malware, kunnen ze u helpen om in ieder geval geen slachtoffer te worden van malvertisements.
Sommige antivirussoftware biedt ook advertentieblokkeringsservices. Antivirussoftware is een soort programma dat u op uw apparaat installeert en dat malware en andere virussen detecteert, isoleert en verwijdert voordat deze kunnen worden geïnfecteerd. Antivirussoftware met advertentieblokkers kunnen handig zijn bij het blokkeren van malvertisements zodat uw apparaten niet worden geïnfecteerd.
Wees voorzichtig met waar u op klikt
Hoewel malvertising op uw apparaat kan worden geïnstalleerd zonder dat u ergens op klikt, is het nog steeds belangrijk dat u voorzichtig bent met waar u op klikt. In plaats van op een advertentie te klikken, kunt u beter het websiteadres handmatig intypen in uw browser om deze pagina te bekijken.
Houd uw apparaten, browsers en software geactualiseerd
Als het gaat om het verspreiden van malware, gebruiken cybercriminelen exploitkits om deze te verspreiden. Exploitkits worden gebruikt om kwetsbaarheden op het apparaat van een gebruiker te identificeren en te exploiteren, zodat deze met malware kan worden geïnfecteerd. Exploitkits zoeken naar apparaten, browsers en software die niet geactualiseerd zijn, omdat ze gemakkelijker te misbruiken zijn.
Het is van cruciaal belang dat u eventuele nieuwe updates meteen bijwerkt op uw apparaat, browser of andere software. Deze updates bevatten niet alleen nieuwe functies, maar patchen ook bestaande kwetsbaarheden die cybercriminelen willen misbruiken, zodat ze uw apparaten kunnen infecteren met malware.
Vermijd het gebruik van Flash en Java
Om uzelf tegen malvertisements te beschermen, is het ook het beste om Flash en Java uit te schakelen of te verwijderen. Flash en Java staan bekend als worden misbruikt door malvertising omdat ze automatisch advertenties afspelen zodra u naar een webpagina gaat waarop deze soort advertenties staan. Dit zorgt ervoor dat uw apparaten het risico lopen om te worden geïnfecteerd.
Als extra voorzorgsmaatregel moet u ook de plug-in ‘click-to-play’ inschakelen op al uw browsers. Deze plugin voorkomt dat Flash en Java advertenties automatisch op een webpagina afspelen. U kunt deze plug-in inschakelen door naar de instellingen van uw browser te gaan.
Bescherm uzelf tegen kwaadaardige advertenties online
Malvertising is een cyberdreiging die zich online op iedereen richt, dus het is belangrijk dat u stappen neemt om uzelf ertegen te beschermen. Op elke website die u online bezoekt, zelfs de meest populaire, kunnen malvertisements worden weergegeven zonder dat de uitgever of uzelf hier weet van heeft.
Het volgen van de goede gewoonten voor cybersecurity, zoals die wat hierboven zijn genoemd, kan ondersteuning bieden om uw apparaten en uw gegevens te allen tijde te beschermen.