U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Om geen slachtoffer te worden van scams op Zelle, mag u alleen Zelle-betalingen sturen naar mensen die u kent, moet op uw hoede zijn voor dringende betaalverzoeken, een andere app gebruiken voor betalingen van en naar vreemden, sterke wachtwoorden gebruiken en multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen voor uw bankrekeningen.
Lees verder voor meer informatie over veelvoorkomende Zelle-scams en hoe u voorkomt dat u slachtoffer wordt.
Wat is Zelle?
Zelle is een peer-to-peer applicatie waarmee u geld kunt overschrijven naar en ontvangen van vrienden en familie. Veel banken zoals Bank of America, Chase en US Bank bieden Zelle aan als manier om via hun apps betalingen te verrichten.
Hoewel Zelle over het algemeen veilig is om te gebruiken, omdat het verificatie en versleuteling gebruikt om uw geld te beschermen, biedt Zelle geen betalingsbescherming voor geautoriseerde transacties als u slachtoffer wordt van oplichting. Als u dus wordt opgelicht, maakt u minder kans om uw geld terug te krijgen van Zelle.
Veelvoorkomende Zelle-scams
Hier zijn enkele van de meest voorkomende Zelle-scams.
Fraude met goederen en diensten
Fraude met goederen en diensten kan gebeuren wanneer u online een artikel wilt kopen, zoals op Facebook Marketplace of Craigslist. Een verkoper laat u een artikel kopen dat eigenlijk niet bestaat en vraagt u om de betaling via Zelle uit te voeren vóór ontvangst van het artikel. Of de verkoper verstuurt u iets dat totaal niet overeenkomt met het artikel dat u wilde en waar u al voor hebt betaald.
Het is risicovol om Zelle te gebruiken om vreemden te betalen, vooral omdat Zelle geen betalingsbescherming biedt voor transacties die zijn geautoriseerd door de verzender. Als een verkoper erop aandringt om Zelle als betaalmethode te gebruiken, koop dan niet bij die persoon.
Identiteitsfraude
Er is sprake van identiteitsfraude als iemand zich voordoet als een bedrijf of persoon die u kent, in een poging u geld of persoonlijke gegevens te laten verzenden. Bij identiteitsfraude op Zelle nemen scammers contact met u op via phishing-e-mails, telefoontjes of sms-berichten en doen ze alsof ze bijvoorbeeld een familielid, vriend of collega zijn. Het bericht heeft een gevoel van urgentie en zegt vaak iets in de trant van ‘Ik beloof dat ik u terugbetaal’. Ga hier echter niet te snel op in, want het betaalverzoek is waarschijnlijk afkomstig van een scammer.
Vacaturefraude
Bij vacaturefraude, ook wel ‘money mule scams’ genoemd, worden vacatures vervalst om mensen te laten solliciteren. Wanneer iemand bij dit soort scams een baan aangeboden krijgt, vraagt de aanwervende manager om geld voor te schieten voor de aankoop van zijn werkuitrusting en belooft hij dat het bedrijf hem zal terugbetalen. Na het versturen van het geld verliest de werkzoekende echter alle communicatie met het bedrijf. Aangezien de werkzoekende de betaling aan het nepbedrijf heeft geautoriseerd, betaalt Zelle hem waarschijnlijk niet terug. Nu verliest de persoon niet alleen zijn baan, maar ook geld en tijd.
Een legitiem bedrijf vraagt u nooit om geld voor te schieten, dus dit is meteen een waarschuwingssignaal als u in een soortgelijke situatie terechtkomt.
Accountovername
Er is sprake van accountovername wanneer een oplichter toegang krijgt tot uw Zelle-account of bankrekening en u vervolgens blokkeert door uw wachtwoord te wijzigen. Accountovernames gebeuren vaak via phishing-aanvallen waarbij een scammer u een neplink stuurt die u naar een website leidt die er legitiem uitziet, maar eigenlijk kwaadaardig is.
Als u op uw Zelle-account inlogt via een kwaadaardige link die is verzonden door een scammer, krijgt de scammer de gegevens van uw echte Zelle-account. De dreigingsactor kan die vervolgens gebruiken om de account te compromitteren en u te blokkeren. Zo kan u al uw geld op uw bankrekening verliezen dat is gekoppeld aan Zelle.
5 tips om niet te worden opgelicht via Zelle
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht via Zelle.
Stuur alleen Zelle-betalingen naar mensen die u kent
Wanneer u betalingen via Zelle verstuurt, mag u geen geld via het platform sturen naar mensen die u niet kent. Als u de betaling hebt geautoriseerd krijgt u volgens Zelle uw geld waarschijnlijk niet terug als u wordt opgelicht of het geld naar de verkeerde persoon stuurt.
Als extra voorzorgsmaatregel moet u nagaan of u het geld naar de juiste persoon stuurt als u die persoon kent. U kunt dit doen door slechts 1 dollar te sturen, waarna de persoon de ontvangst bevestigt. Als u weet dat het geld goed is ontvangen, voelt u zich veiliger wanneer u de rest stuurt.
Let op voor dringende betaalverzoeken
Als u een willekeurig, dringend betaalverzoek van Zelle ontvangt, is het verzoek waarschijnlijk een scam en moet u het negeren. Als het betaalverzoek zogenaamd afkomstig is van iemand die u kent, neem dan rechtstreeks contact op met de persoon om dit te bevestigen. Negeer het verzoek als de persoon zegt geen betaalverzoek te hebben verstuurd. Als u de officiële app van Zelle gebruikt, kunt u de afzender ook blokkeren door naar uw instellingen te gaan.
Gebruik verschillende apps om betalingen te verzenden en te ontvangen
Aangezien Zelle gebruikers geen betalingsbescherming biedt voor geautoriseerde transacties, gebruikt u bij het versturen van geld naar een onbekende beter een peer-to-peer betaaldienst die kopersbescherming biedt, zoals PayPal.
Gebruik sterke wachtwoorden om uw bankrekeningen te beschermen
Zelle-scams leiden mogelijk niet alleen tot het verlies van een eenmalige betaling. Bepaalde scammers gaan zelfs zover dat ze uw bankrekeningen hacken om nog meer geld te stelen. Het is een best practice voor cybersecurity om al uw online accounts te beschermen met sterke, unieke wachtwoorden. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden minstens 16 tekens lang zijn en een combinatie hebben van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Als u geen wachtwoord kunt bedenken, gebruik dan een wachtwoordgenerator om er een voor u te maken.
Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in
MFA is een beveiligingsmaatregel die extra beschermlagen toevoegt aan uw online accounts. Als MFA is ingeschakeld, moet u naast het inloggen op uw account met uw gebruikersnaam en wachtwoord nog extra verificatiefactoren voltooien, zoals een TOTP-code (Time-based One-Time Password) van een authenticator-app. Hoe meer verificatiefactoren u aan uw online accounts toevoegt, hoe beter ze zijn beveiligd tegen toegang door onbevoegde gebruikers.
Wat kunt u doen als u bent opgelicht via Zelle?
Als u op Zelle bent opgelicht, moet u dit onmiddellijk melden bij Zelle en uw bank, en een klacht indienen bij het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI.
Meld de scam rechtstreeks aan Zelle
Als u Zelle hebt gebruikt om een betaling uit te voeren die achteraf een scam bleek, dan moet u dit onmiddellijk aan Zelle melden door hun online formulier in te vullen. Zelle neemt daarna contact op met de bank van de ontvanger en geeft de door u verstrekte gegevens door om te voorkomen dat anderen slachtoffer worden.
Het is geen garantie dat u uw geld terugkrijgt wanneer u de scam meldt aan Zelle. U waarschuwt Zelle alleen, zodat het scams in de toekomst kunnen voorkomen.
Meld de scam aan uw bank
U moet niet alleen de scam bij Zelle melden, maar ook bij uw bank om te zien of zij u kunnen helpen om het probleem op te lossen en uw geld terug te krijgen.
Dien een klacht in bij het Internet Crime Complaint Center van de FBI
Als u ooit ten prooi valt aan cybercriminaliteit, bijvoorbeeld oplichterij, dan moet u dit altijd melden bij het Internet Crime Complaint Center. Door een incident te melden, kan de FBI de nieuwste scams bijhouden, zodat ze de bevolking kunnen waarschuwen en beter kunnen beschermen.
Bescherm uzelf tegen Zelle-scams
Hoewel Zelle een snelle en eenvoudige manier is om geld naar verschillende personen te verzenden, stuurt u het beste alleen geld naar mensen die u kent en vertrouwt. Het beschermen van online accounts, zoals apps voor het overmaken van geld en bankrekeningen, is net zo belangrijk als voorzichtig zijn met wie u geld stuurt. Zorg ervoor dat u altijd sterke wachtwoorden gebruikt en schakel indien mogelijk MFA in.
Als u twijfelt of uw wachtwoorden wel sterk genoeg zijn, gebruik dan een wachtwoordmanager om u te helpen bij het maken en altijd veilig houden van uw wachtwoorden. Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.