Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Bijgewerkt op 23 oktober 2023.
U kunt zien of een website legitiem is door het transparantierapport van Google te gebruiken, het algehele uiterlijk van de website te onderzoeken, het websiteadres te controleren op inconsistenties, de leeftijd van de website te controleren en een achtergrondcontrole van het bedrijf uit te voeren.
Lees verder om te leren hoe u kunt zien of een website legitiem is en hoe u kunt vermijden dat er illegale websites worden bezocht.
1. Gebruik het transparantierapport van Google
Als u twijfelt over de veiligheid van een website, kopieert u het websiteadres door met de rechtermuisknop op de adresbalk te klikken en vervolgens op ‘kopiëren’ te klikken. Zodra u het websiteadres hebt gekopieerd, plakt u het in het transparantierapport van Google. Dit rapport maakt deel uit van Safe Browsing, een service die is gebouwd om online gebruikers en website-eigenaren te informeren over onveilige sites die gevaarlijke inhoud bevatten. Wanneer het rapport is voltooid, kunt u zien of de website veilig is om te bezoeken of niet.
2. Onderzoek het algehele uiterlijk van de site
Er zijn twee soorten onwettige websites: gespoofte websites en verzonnen websites. Een gespoofte website is een site die door een cybercrimineel is ontworpen om eruit te zien als een bestaande, legitieme website, maar die in feite uw inloggegevens en andere gevoelige gegevens steelt, zoals uw creditcardnummers. Een verzonnen website is een website die volledig is gefabriceerd, wat betekent dat het bedrijf eigenlijk niet bestaat.
Het opsporen van onwettige websites kan moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk. Als u op een website terechtkomt waarvan u twijfelt over de veiligheid, onderzoekt u het algehele uiterlijk ervan en stelt u uzelf de volgende vragen.
- Zijn er spelfouten op de website?
- Zijn er grammaticale fouten?
- Ziet de website eruit alsof deze haastig is ontworpen?
- Zijn er wazige afbeeldingen?
- Zien de bedrijfslogo’s er vreemd uit?
Als u op een van de bovenstaande vragen ja hebt geantwoord, is het mogelijk dat de site waarop u zich bevindt niet legitiem is. Legitieme websites ondergaan verschillende goedkeuringen voordat ze live gaan, dus als er inconsistenties op de website zijn, zoals de hierboven genoemde, moet u ze als rode vlaggen beschouwen.
3. Kijk goed naar de URL van de website
Het websiteadres van een gespoofte site, ook bekend als de URL, kan een veelbetekenend teken zijn of een website legitiem is of niet. Wanneer cybercriminelen sites spoofen, zullen een of meer tekens niet op de juiste plaats in de URL staan. Een ‘O’ kan bijvoorbeeld worden vervangen door een nul, waardoor de URL er ongeveer uit kan zien als ‘Amaz0n.com’.
Gespoofte websites kunnen ook andere domeinextensies gebruiken dan die voor de legitieme website. De meeste legitieme websites gebruiken de domeinextensie ‘.com’, dus als u op een website gaat die een andere domeinextensie gebruikt, zoals ‘.net’ en u weet dat de website meestal ‘.com’ gebruikt, is dit een belangrijk teken dat de site waarop u zich bevindt niet legitiem is.
4. Zoek de domeinleeftijd van de website op
De domeinleeftijd van een website is de periode dat een domein in gebruik is. Het opzoeken van de domeinleeftijd van een website kan u een goed idee geven van hoe lang een website zijn domein gebruikt en u helpen om inconsistenties te verifiëren. Als een gespoofte website bijvoorbeeld beweert Amazon.com te zijn, maar een domeinleeftijd van één jaar heeft, dan weet u meteen dat deze website niet legitiem is, omdat Amazon al veel langer dan een jaar bestaat.
Om de domeinleeftijd van een website te controleren, kopieert u het websiteadres en plakt u het in de Whois Lookup-domeintracker. Zodra u dit hebt gedaan, kunt u zien bij wie de domeinnaam is geregistreerd en wanneer de domeinnaam is geregistreerd.
5. Voer een achtergrondcontrole van het bedrijf uit
Voordat u besluit om op een website te klikken waarvan u vermoedt dat deze illegaal is, moet u het bedrijf onderzoeken dat de site beweert te vertegenwoordigen. U kunt dit doen door de sociale media en online recensies van het bedrijf te bekijken. Wees voorzichtig met valse socialmedia-accounts die zich voordoen als het bedrijf. Deze nepaccounts kunnen worden gebruikt om u te laten denken dat de site echt is. Enkele tekenen van een vals socialmedia-account zijn de volgende.
- Gerecyclede foto’s
- Slechte content en overmatig gebruik van stockafbeeldingen
- Slechte betrokkenheid met hun volgers
- Weinig tot geen volgers
Bekijk niet alleen de socialmedia-accounts van het bedrijf, maar bekijk ook online reviews op officiële reviewsites zoals Trustpilot en Consumer Reports. Als u geen recensies kunt vinden over het bedrijf dat u onderzoekt, is dit een teken dat het bedrijf is verzonnen en moet u voorkomen dat u aankopen bij hen doet of een account bij hen aanmaakt.
Het belang van het weten of een site legitiem is
Het is belangrijk voor iedereen om te zoeken naar tekenen dat een website legitiem is, omdat het invoeren van uw inloggegevens of andere gevoelige informatie op een niet legitieme site het risico vormt dat uw online beveiliging en accounts worden gecompromitteerd.
Illegale websites kunnen uw apparaten ook infecteren met malware. Malware is kwaadaardige software die verschillende technieken gebruikt om te proberen uw persoonlijk identificeerbare informatie (PII) te stelen. Afhankelijk van het type malware dat op uw apparaat wordt geïnstalleerd, kan dit verschillende soorten schade aanrichten. Keyloggers kunnen bijvoorbeeld toetsaanslagen volgen om vast te stellen wat u typt en spyware kan toegang krijgen tot de camera en microfoon van uw apparaat om u te bespioneren.
Zo kunt u illegale websites vermijden
Er zijn twee belangrijke manieren waarop u niet legitieme websites kunt vermijden: vermijd het klikken op ongevraagde links en gebruik een wachtwoordmanager om ervoor te zorgen dat u uw inloggegevens niet op een gespoofte website invoert.
Vermijd het klikken op ongevraagde links
Een goede gewoonte voor cybersecurity is om nooit op links te klikken die u niet verwacht te ontvangen en waar u twijfels over hebt. Als u op sociale media een sms-, e-mail- of privébericht met een ongevraagde link ontvangt, vermijd dan om erop te klikken, omdat het tot een malware-infectie kan leiden of u naar een gespoofte website kan leiden.
Als u een bericht ontvangt van een bedrijf waarin u wordt gevraagd om actie te ondernemen tegen uw account, klik dan niet op de link die ze hebben verstrekt. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar hun mobiele applicatie als ze er een hebben, of ga naar hun officiële website om in te loggen.
Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een tool voor cybersecurity waarmee gebruikers wachtwoorden kunnen aanmaken, beheren en veilig opslaan. Wachtwoordmanagers zijn niet alleen nuttig voor het opslaan van al uw wachtwoorden, maar ze kunnen u ook helpen om gespoofte websites te identificeren. Als u op een site gaat en uw opgeslagen inloggegevens worden niet automatisch ingevuld, dan is dit een teken dat u op een gespoofte site bent. Dit komt omdat wachtwoordmanagers uw inloggegevens niet automatisch invullen als de URL niet overeenkomt met de gegevens die zijn opgeslagen in uw wachtwoordkluis. Dit voorkomt dat u in wezen uw inloggegevens aan een cybercrimineel overdraagt door ze op de website in te voeren.
Blijf veilig tegen illegale websites
Weten welke punten aanduiden dat een website niet legitiem is, is de eerste stap om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens en inloggegevens worden gecompromitteerd. Naast het vermijden van het klikken op ongevraagde links, wilt u ook investeren in een wachtwoordmanager zoals Keeper Password Manager.
Laat u niet misleiden door websites die niet legitiem zijn: weet welke punten dit aangeven om uzelf en uw informatie te beschermen tegen cybercriminelen.