U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Enkele van de verschillende soorten online oplichting waar u voor moet oppassen zijn phishing, catfishing, oplichting met vacatures en online winkelen. Deze soorten online oplichting proberen u te misleiden om uw persoonlijke informatie te geven, die oplichters vervolgens voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. U moet leren hoe u de verschillende soorten online oplichting kunt herkennen om te voorkomen dat u erin trapt.
Lees verder voor meer informatie over online oplichting, welke soorten er zijn, wat u kunt doen als u er het slachtoffer van wordt en hoe u dit kunt voorkomen.
Wat is online oplichting?
Online oplichting, ook wel internetfraude genoemd, is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een cybercrimineel het internet gebruikt om een slachtoffer te misleiden om geld te geven, toegang te verlenen tot gevoelige gegevens of voor andere kwaadaardige doeleinden. Cybercriminelen doen zich voor als een bekende of een gerenommeerd bedrijf om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Ze maken vaak contact met hun slachtoffers via persoonlijke of zakelijke e-mails, sociale media-accounts, dating-apps of andere online methodes.
Zodra een cybercrimineel contact maakt met zijn slachtoffer, kan hij hem verleiden tot het geven van persoonlijke informatie, inloggegevens, creditcardnummers, burgerservicenummer, adres en andere gevoelige gegevens. Online oplichting kan vaak leiden tot Identiteitsdiefstal, het verlies van persoonlijke of zakelijke gegevens en financiële en creditcardfraude.
Verschillende soorten online oplichting
Cybercriminelen gebruiken verschillende technieken om hun online oplichting uit te voeren. Hier volgen de verschillende soorten online oplichting waar u voor moet oppassen.
Phishing
Phishing is een soort cyberaanval waarbij een cybercrimineel een ongevraagd bericht naar een gebruiker stuurt met de bedoeling zijn persoonlijke gegevens te stelen. Cybercriminelen misleiden gebruikers om hun persoonlijke gegevens, zoals inloggegevens of creditcardnummers, te geven door zich voor te doen als een bekende of een gerenommeerd bedrijf.
Phishing oplichting gebeurt aan de hand van berichten, zoals e-mails of tekst, met een kwaadaardige bijlage of link die malware op uw apparaat downloadt of u omleidt naar een gespoofte website. Deze gespoofte websites lijken net op echte websites en proberen u te misleiden om uw persoonlijke informatie te onthullen.
Catfishing
Catfishing is een aanvalsvorm via social engineering waarbij een cybercrimineel een valse online identiteit creëert om iemand te misleiden en te misbruiken. De meeste vormen van catfish-oplichting proberen een romantische relatie met een slachtoffer aan te gaan via sociale media of datingapps. Catfish-oplichters maken misbruik van mensen die emotioneel kwetsbaar zijn om geld of persoonlijke informatie van ze te stelen.
Oplichting met vacatures
Oplichting met vacatures is een vorm van oplichting waarbij een cybercrimineel een valse vacaturetekst maakt om mensen te lokken die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan of een thuiswerkbaan. Deze nepvacatures lijken te mooi om waar te zijn, omdat ze vaak veel geld beloven voor zeer weinig werk.
De cybercrimineel plaatst deze nepvacatures op echte vacaturewebsites, zoals LinkedIn of Indeed. Ze maken vaak nepwebsites om hun nepvacatures echt te laten lijken. Als iemand solliciteert en een valse vacature accepteert, kan de cybercrimineel de persoonlijke informatie van de sollicitant stelen door er gewoon om te vragen.
Oplichting via sociale media
Oplichting via sociale media is een vorm van online oplichting die wordt uitgevoerd via socialemediaplatforms, waarbij oplichters neppromoties plaatsen, schadelijke links verzenden of zich voordoen als online accounts om de persoonlijke informatie van gebruikers te stelen. Oplichting via sociale media kan plaatsvinden via de nieuwsfeed of berichten van een gebruiker, waarbij de oplichter het slachtoffer overtuigt om op een kwaadaardige link of bericht te klikken of om zijn persoonlijke informatie te sturen.
Oplichting bij online winkelen
Online shopping scams are when scammers try to portray themselves as legitimate online sellers. Scammers will often create a fake website that impersonates a legitimate online retailer. Some scammers create fake accounts on online marketplaces to trick users into thinking they are legitimate sellers. They often leave fake online reviews to make it seem more legitimate.
Wanneer een gebruiker probeert te kopen op de nepwebsite, -account of -pagina, misleidt de oplichter de gebruiker om zijn financiële en persoonlijke informatie te geven. Deze cybercriminelen voeren een lok- en wisseltruc (bait-and-switch) uit op het slachtoffer door hem een namaakproduct of helemaal geen product te geven.
Scareware
Scareware is een aanvalsvorm via social engineering die psychische manipulatie gebruikt om slachtoffers te overtuigen om malware op hun apparaten te downloaden en te installeren. Het verschijnt vaak in pop-upadvertenties die proberen u ervan te overtuigen dat u een virus op uw apparaat heeft en antivirussoftware moet downloaden. Als u echter op de pop-up klikt om de antivirussoftware te downloaden, downloadt u eigenlijk malware.
Wat u moet doen als u online bent opgelicht
Als u ooit het slachtoffer wordt van een online oplichting, moet u de volgende stappen nemen om de schade te beperken.
Wijzig gecompromitteerde wachtwoorden
Veel online oplichters proberen uw inloggegevens en andere persoonlijke informatie te krijgen. Als u per ongeluk uw inloggegevens aan een scammer geeft, dan moet u meteen uw wachtwoord wijzigen om te voorkomen dat u de toegang tot uw accounts verliest. U moet ook alle accounts wijzigen die dezelfde inloggegevens gebruiken om te voorkomen dat die accounts ook gevaar lopen.
Scan uw apparaat op malware
Sommige vormen van online oplichting gebeuren via een bericht met een ongevraagde link of bijlage. Deze kwaadaardige links en bijlagen zijn methoden om malware te verspreiden. Als u op ongevraagde links of bijlagen van een online oplichter klikt, moet u antivirussoftware gebruiken om te scannen op malware en deze van uw apparaat te verwijderen.
Blokkeer uw krediet
Afhankelijk van de informatie die u aan een online oplichter hebt gegeven, moet u mogelijk uw krediet blokkeren om te voorkomen dat oplichters leningen onder uw naam afsluiten. Als u krediet wilt blokkeren, moet u afzonderlijk contact opnemen met elk van de drie kredietbureaus: Experian, TransUnion en Equifax. U moet afzonderlijk contact opnemen met elk van de kredietbureaus, omdat alleen contact opnemen met een kredietbureau om uw krediet te blokkeren niet automatisch leidt tot het blokkeren van uw krediet bij de andere twee bureaus. Een oplichter kan nog steeds leningen of creditcards op uw naam afsluiten, omdat kredietverstrekkers het bureau kunnen gebruiken waar uw krediet niet is geblokkeerd.
Credit freezes are necessary to prevent identity theft if your personal information is compromised, but you can also set a fraud alert with the credit bureaus. A fraud alert lets lenders know that your personal information was compromised and a scammer might try to apply for credit under your name. Unlike a credit freeze, your credit is still accessible, but the lenders will have to verify your identity before granting credit. If you plan on setting a fraud alert, you only have to do so with one credit bureau, and then that credit bureau will alert the other two.
Blokkeer uw kaarten
Als u uw betaal- of creditcardgegevens bent verloren door een online oplichting, moet u contact opnemen met uw bank en kredietverstrekkers om uw kaarten te blokkeren of te annuleren. Dit zorgt ervoor dat oplichters niet kunnen betalen met uw betaalkaarten. Na het blokkeren en annuleren van uw kaarten, moet u nieuwe kaarten aanvragen. Dit voorkomt dat oplichters later aankopen kunnen doen op uw naam.
Neem contact met alle betrokken partijen
Afhankelijk van de informatie die is gestolen bij de online oplichting, moet u mogelijk contact opnemen met alle betrokken partijen om de schade te beperken. Als u uw creditcardinformatie of geld verliest, moet u mogelijk contact opnemen met de FTC om identiteitsdiefstal of creditcardfraude te voorkomen. Als u per ongeluk gevoelige gegevens van uw organisatie heeft gelekt, moet u uw organisatie waarschuwen, zodat deze passende maatregelen kan nemen om de gevolgen van het datalekte beperken. Als u geen toegang meer heeft tot uw online accounts, moet u contact opnemen met uw provider om u te helpen uw accounts weer terug te krijgen.
Zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt van online oplichting
Online oplichting is overal, dus het is belangrijk goed op te passen wanneer u op het internet surft. Door de stappen te volgen kunt u gemakkelijk voorkomen dat u het slachtoffer wordt van online oplichting.
Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
Oplichters gebruiken elke methode om toegang te krijgen tot uw online accounts en uw persoonlijke informatie te stelen. U moet sterke en unieke wachtwoorden gebruiken om uw online accounts te beschermen. Sterke wachtwoorden maken het voor cybercriminelen moeilijk om gemakkelijk uw wachtwoorden gemakkelijk te raden. Uw wachtwoorden moeten verschillend zijn voor elk van uw accounts om te voorkomen dat meerdere accounts gevaar lopen door credential stuffing en andere cyberaanvallen.
Het bijhouden van al uw sterke en unieke wachtwoorden is moeilijk om zelf te doen. U kunt echter een wachtwoordmanager gebruiken om uw wachtwoorden te beheren. Een wachtwoordmanager is een tool die uw inloggevens veilig opslaat en beheert in een encrypted vault. Met een wachtwoordmanager hebt u eenvoudig toegang tot uw wachtwoorden op één plek. Een wachtwoordbeheerder waarborgt de veiligheid van uw wachtwoorden tegen cybercriminelen door gebruik te maken van krachtige encryptieniveaus. Het zorgt er ook voor dat u sterke en unieke wachtwoorden gebruikt door zwakke wachtwoorden te identificeren en u te vragen om ze sterker te maken.
MFA inschakelen
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel waarbij u extra vormen van verificatie moet verstrekken. Om MFA in te schakelen, moet u uw identiteit bevestigen met uw inloggegevens en extra identificatiemethoden om toegang te hebben tot uw online accounts. MFA beschermt uw online accounts tegen oplichters die mogelijk uw inloggegevens hebben gestolen door ervoor te zorgen dat ze geen toegang krijgen.
Negeer ongevraagde berichten met verdachte bijlagen of links
U moet alle ongevraagde berichten van verdachte afzenders negeren. Deze ongevraagde berichten zijn van oplichters die proberen u te misleiden. Klik niet op iets dat bij het bericht is gevoegd, zoals verdachte bijlagen of links. Deze bijlagen of links kunnen uw apparaat infecteren met malware of u verleiden om uw persoonlijke informatie te onthullen.
U kunt deze oplichting voorkomen door te zoeken naar tekenen zoals taal-, spel- en grammaticale fouten en verzoeken om gevoelige informatie. Sommige online oplichters maken echter gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), wat het onderscheid tussen echte en frauduleuze berichten moeilijker maakt. Als u een bericht ontvangt van een bekende dat u niet vertrouwt, probeer dan op een andere manier contact op te nemen en vermijd communicatie via het ongevraagde bericht.
Wees voorzichtig als u op het internet surft
U moet voorzichtig zijn als u op het internet surft. Deel nooit persoonlijke informatie tenzij dat noodzakelijk is. Wees op uw hoede voor aanbiedingen op sociale media of online marktplaatsen die te mooi zijn om waar te zijn. Vermijd gespoofte websites die u proberen te misleiden om uw persoonlijke informatie te onthullen of malware op uw apparaat te installeren. Zoek naar afwijkingen in de URL, beter bekend als het adres van de website, en gebruik een URL checker om te controleren of een website veilig is. U kunt ook antivirussoftware gebruiken om te controleren of een website geïnfecteerd is.
Blokkeer oplichters
Oplichters proberen contact met u op te nemen via tekstberichten, e-mails, telefoontjes, berichten op sociale media en andere online communicatievormen. U moet voorkomen dat oplichters u kunnen bereiken. Controleer de instellingen van uw online accounts of uw provider om na te gaan of ze spamberichten uit uw inbox kunnen filteren. Als dit niet werkt, gebruik dan een app of dienst die spam filtert en voorkomt dat spam u bereikt. Hoewel deze oplossingen niet voorkomen dat oplichters u berichten sturen, maken ze het u wel gemakkelijker om ze te vermijden.
Deel niet te veel op sociale media
Oplichters verzamelen informatie over u op het internet om gerichte online oplichting te creëren. Ze kunnen persoonlijke informatie verzamelen die u op alle online platforms deelt, vooral op uw sociale media-accounts. U moet voorkomen dat u overmatig deelt op sociale media to om te voorkomen dat oplichters misbruik maken van uw persoonlijke informatie. U moet ook altijd oppassen met wat u plaatst en overwegen om uw sociale media-accounts privé te houden om het aantal mensen dat uw profielen kan bekijken te beperken.
Bescherm uzelf tegen online oplichting
Het is belangrijk om waakzaam te zijn tijdens het surfen op het internet, anders loopt u het risico gemakkelijk het slachtoffer te worden van verschillende vormen van online oplichting. U kunt echter online oplichting helpen voorkomen door goede cyberhygiëne te hanteren. Een goede cyberhygiëne betekent MFA inschakelen, sterke en unieke wachtwoorden gebruiken, geen persoonlijke informatie verspreiden en leren hoe u online oplichting kunt herkennen.
Een wachtwoordmanager kan u helpen om een goede cyberhygiëne te hanteren. Een wachtwoordbeheerder helpt u bij het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden en vergemakkelijkt het gebruik van MFA met uw accounts. Het kan ook oplichting voorkomen met de functie voor automatisch invullen, waardoor u geen inloggegevens kunt invoeren als u toevallig op een nepwebsite terechtkomt. Een wachtwoordbeheerder bewaart de URL van de inlogpagina voor uw online accounts en vult alleen uw inloggegevens automatisch in wanneer u zich op de echte inlogpagina bevindt. Uw inloggegevens worden niet onthuld aan nepwebsites, omdat deze niet overeenkomen met de URL die is opgeslagen in de wachtwoordmanager.
Keeper® Password Manager biedt de browserextensie KeeperFill® die uw inloggegevens automatisch invult. KeeperFill maakt het inloggen op uw accounts eenvoudiger en beschermt ze tegen online oplichting. Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager om u te beschermen tegen online oplichting.