Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Bijgewerkt op 27 september 2023.
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee gebruikers en bedrijven inloggegevens voor applicaties en online services kunnen traceren, opslaan, beveiligen, delen en beheren met een versleutelde kluis.
Oplossingen voor wachtwoordbeheer zijn cruciaal om de veiligheid van persoonsgegevens online te garanderen. Aangezien cybercriminelen steeds vaker netwerken infiltreren, is het belangrijk dat bedrijven en particulieren de nodige stappen ondernemen om hun accounts te beveiligen.
Lees verder en ontdek hoe een wachtwoordmanager werkt en waarom u deze tool ook zou moeten gebruiken.
Hoe werken wachtwoordmanagers?
Wachtwoordmanagers slaan wachtwoorden op in een veilige, digitale kluis die zich in de cloud bevindt. Zo hebben gebruikers overal en op elk apparaat toegang tot hun inloggegevens. Gebruikers kunnen hun wachtwoordkluizen openen via de webapplicatie van de wachtwoordmanager of door de desktopapp, de browserextensie of de mobiele app te downloaden.
De gebruikers hebben een hoofdwachtwoord nodig om de wachtwoordkluis te openen. Dit is het enige wachtwoord dat ze moeten onthouden. In de digitale kluis kunnen gebruikers privégegevens zoals wachtwoorden en bestanden toevoegen, bewerken en beheren.
Zijn wachtwoordmanagers veilig?
Ja, wachtwoordmanagers zijn veilige, effectieve beveiligingstools die het risico op datalekken, ransomware en andere cyberaanvallen met wachtwoorden aanzienlijk verminderen. Wachtwoordmanagers gebruiken een sterke encryptie om de opgeslagen gegevens in hun kluizen te beschermen en ervoor te zorgen dat cybercriminelen geen toegang krijgen tot de kluizen. Alleen de mensen met een hoofdwachtwoord kunnen de opgeslagen gegevens ontsleutelen en bekijken.
De voordelen van een wachtwoordmanager
Het gebruik van een wachtwoordmanager is een van de beste manieren om online veilig te blijven. Met een wachtwoordmanager bent u beschermd tegen cyberdreigingen en is het veel eenvoudiger om uw persoonlijke inloggegevens en gegevens te beheren. Hier zijn enkele voordelen van een wachtwoordmanager.
Beheer uw wachtwoorden op één locatie
Het is heel erg moeilijk om allerlei wachtwoorden te onthouden. Daarom gebruiken mensen vaak wachtwoorden van slechte kwaliteit. Volgens het Amerikaanse 2022 Password Practices Report van Keeper gebruikt 56% van de respondenten hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.
Met een wachtwoordmanager hoeft u uw wachtwoorden niet langer te onthouden, omdat ze allemaal op één veilige plek zijn opgeslagen. U kunt ze op elk moment wijzigen. Een wachtwoormanager heeft ook een wachtwoordgenerator die sterke en unieke wachtwoorden voor al uw verschillende online accounts kan aanmaken. Een wachtwoordmanager kan ook zwakke wachtwoorden identificeren en suggesties doen om ze te versterken.
Voorkom phishing en identiteitsdiefstal
Phishing is de meest voorkomende cyberaanval, waardoor gebruikers hun vertrouwelijke gegevens kwijtraken. Bij phishing stuurt een cybercrimineel een nepbericht, meestal in de vorm van een e-mail of sms, om iemand over te halen om privégegevens te onthullen of om onbewust malware op de computer te downloaden.
Wachtwoordmanagers kunnen voorkomen dat gebruikers het slachtoffer worden van phishing-aanvallen. Wanneer een gebruiker de inloggegevens aan een wachtwoordmanager toevoegt, slaat de wachtwoordmanager de website op die aan het online account is gekoppeld. Wanneer de gebruiker op een account inlogt, vult de wachtwoordmanager de inloggegevens voor de website automatisch in.
Als een gebruiker daarentegen op een link in een phishing-e-mail klikt en naar een nepwebsite wordt geleid, herkent de wachtwoordmanager de URL niet en worden de inloggegevens niet automatisch ingevuld. Dit is een goede indicatie voor de gebruiker dat hij waarschijnlijk een andere website heeft geopend dan gedacht.
Deel gevoelige gegevens op veilige manier
Soms is het nodig om de toegangsgegevens van een account met iemand anders delen. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat medewerkers en individuen hun inloggegevens eenvoudig en veilig kunnen delen, zonder dat ze de gedeelde wachtwoorden hoeven te onthouden, op te schrijven of via e-mail of sms te verzenden.
Wat gebeurt er als u geen wachtwoordmanager gebruikt?
Als u geen wachtwoordmanager gebruikt, lopen uw wachtwoorden en accounts het risico dat cybercriminelen uw wachtwoorden en accounts hacken. Als een apparaat bijvoorbeeld is geïnfecteerd met keylogging-malware, kunnen cybercriminelen alle wachtwoorden registreren die de gebruiker intypt. Aangezien wachtwoordmanagers de inloggegevens automatisch invullen, is er geen toetspatroon dat door criminelen kan worden geregistreerd.
Met een wachtwoordmanager bent u niet alleen beschermd tegen de meest voorkomende cyberaanvallen, maar profiteert u van een naadloze online beveiliging. Zonder een wachtwoordmanager moet u al uw unieke wachtwoorden zelf onthouden, en dit is meestal de reden waarom mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken. Dit is gevaarlijk, en mensen doen dit omdat ze niet over de juiste cybersecurity-tools beschikken. Met een wachtwoordmanager volgt u de best practices voor uw wachtwoordbeveiliging.
Wat zijn belangrijke aspecten van een wachtwoordmanager?
Wachtwoordmanagers voorkomen datalekken en alle bijbehorende kosten. Maar met zoveel opties op de markt is het niet eenvoudig om alle wachtwoordmanagers te evalueren. Hier volgen enkele van de belangrijkste functies om naar uit te kijken.
Zero-knowledge encryptie
Encryptie is het proces waarbij leesbare gegevens worden versleuteld tot onleesbare tekst. Zero-knowledge encryptie is een beveiligingsmethode met encryptie en gegevensscheiding, zodat het hacken van gegevens niet langer effectief is. Zero-knowledge zorgt ervoor dat zelfs als een wachtwoordmanager wordt gehackt, de cybercriminelen geen toegang krijgen tot de wachtwoorden of andere gevoelige gegevens. Het is belangrijk om te weten dat niet alle wachtwoordmanagers deze zero-knowledge functie bieden.
Naleving van de wet- en regelgeving
Uw wachtwoordmanager moet aan de wet- en regelgeving voor softwarebeveiliging voldoen om de gegevens en privacy van consumenten en bedrijven te beschermen.
Dit zijn enkele vereisten waaraan uw wachtwoordmanager moet voldoen:
- Federal Risk and Authorization Management Program (FedRAMP)
- Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
- Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS)
Compatibiliteit met uw systemen en software
Een goede wachtwoordmanager werkt op verschillende platformen en is geschikt voor al uw apparaten, zoals uw telefoon, tablet en computer. Ook moet de tool compatibel zijn met alle besturingssystemen op uw apparaten, zoals Windows, Mac en Linux.
Ondersteuning voor multifactorauthenticatie (MFA)
Als de wachtwoordmanager multifactorauthenticatie ondersteunt, profiteert u van een extra beveiligingslaag. Als MFA wordt ingeschakeld, krijgen gebruikers pas toegang tot een website of applicatie nadat ze twee of meer bewijsstukken hebben verstrekt die aantonen dat ze zijn wie ze beweren te zijn. Zo moet de gebruiker naast het verstrekken van een wachtwoord ook een van de volgende dingen doen:
- Een beveiligingscode van een e-mail, sms of app opgeven
- Beveiligingsvragen beantwoorden
- Een vingerafdruk- of gezichtsherkenningsscan toelaten
Aanpassingsvermogen en flexibiliteit
Niet alle wachtwoordmanagers zijn identiek. De meeste wachtwoordmanagers hebben verschillende abonnementen voor verschillende gebruikers. U moet overwegen wat voor plan u nodig hebt wanneer u een wachtwoordmanager zoekt. Hier zijn enkele veelvoorkomende abonnementen die wachtwoordmanagers bieden:
- Persoonlijke en gezinsabonnementen: ideaal voor individuele gebruikers en gezinnen die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om hun online accounts op alle apparaten te beveiligen.
- Bedrijfsabonnementen: ontworpen voor bedrijven die accounts voor individuele werknemers nodig hebben, plus een beheerdersconsole waarop IT-beheerders verschillende accounts kunnen in- en uitschakelen, het gebruik van wachtwoorden van werknemers kunnen controleren, rapporten kunnen aanmaken en andere administratieve functies kunnen uitvoeren.
De functies en voordelen van verschillende wachtwoordmanagers kunnen ook sterk verschillen. Sommige functies zijn opgenomen in het basispakket, maar andere zijn meestal add-ons waarvoor extra moet worden betaald. Veelvoorkomende add-ons zijn:
- Dark web-monitoring: hiermee worden gebruikers gewaarschuwd als hun accountgegevens op het dark web zijn gevonden.
- Veilig berichtenverkeer: hyperveilige berichten die de risico’s van datalekken en onversleutelde communicatie elimineren.
- Conciërgeservice: 24/7 deskundige klantenservice en ondersteuning.
Continue beveiliging met een wachtwoordmanager
Keeper Security heeft verschillende bundels om aan de behoeften van mensen en organisaties te voldoen. Met functies en add-ons, waaronder BreachWatch, One-Time Share, KeeperFill en meer, worden uw wachtwoorden en gevoelige gegevens veilig opgeslagen en beschermd. Bescherm uw wachtwoorden en meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager voor u of voor uw bedrijf.