De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 16 tekens en bevat hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Sterke wachtwoorden volgen ook de beste gewoonten op gebied van wachtwoorden en mogen nooit persoonlijke gegevens, woordenboekwoorden of zinnen bevatten en nooit worden hergebruikt voor meerdere accounts.
Lees verder en ontdek waarom sterke wachtwoorden nodig zijn en tips voor het maken van een sterk wachtwoord.
Waarom u een sterk wachtwoord nodig hebt
U moet sterke wachtwoorden gebruiken, omdat het dan voor cybercriminelen veel moeilijker wordt om toegang te krijgen tot uw online accounts. Sterke wachtwoorden beschermen uw gevoelige gegevens en voorkomen dat uw accounts worden gehackt.
Moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot uw accounts
Uw online accounts bevatten verschillende gevoelige gegevens die cybercriminelen in handen willen krijgen om te gebruiken voor hun eigen kwaadaardige doeleinden. Met uw volledige naam, geboortedatum en huisadres heeft een cybercrimineel bijvoorbeeld al genoeg informatie om uw identiteit te stelen. Het is belangrijk dat al uw online accounts een sterk, uniek wachtwoord gebruiken, zodat het voor cybercriminelen moeilijker is om dit te kraken of te raden.
Volgens Security.org hangt de tijd die het kost om een wachtwoord te kraken sterk af van zowel de lengte als de complexiteit ervan. Een wachtwoord dat bijvoorbeeld slechts zes tekens lang is en hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevat, kan vrijwel meteen door een cybercrimineel worden gekraakt. Terwijl voor een wachtwoord dat minstens zestien tekens lang is en hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevat, zou het 41 biljoen jaar duren voordat een cybercrimineel dit kraakt, waardoor de slechterik geen eenvoudige toegang tot uw online account kan krijgen.
Beschermt uw gevoelige gegevens
Met toegang tot slechts één van uw online accounts kan een cybercrimineel ook toegang krijgen tot gevoelige gegevens, zoals uw creditcardnummers, huisadres en meer. De hoeveelheid gevoelige informatie waar een cybercrimineel toegang tot heeft, hangt af van het type account dat is gecompromitteerd. Een bankrekening bevat bijvoorbeeld veel meer gevoelige gegevens dan een online gaming-account.
Het gebruik van een sterk, uniek wachtwoord voor uw online accounts zorgt ervoor dat cybercriminelen geen toegang hebben tot uw gevoelige gegevens, vooral als u een sterk wachtwoord gebruikt in combinatie met multifactorauthenticatie (MFA). MFA is een beveiligingsmaatregel die u voor de meeste online accounts kunt inschakelen en die vereist dat u een of meer vormen van extra authenticatie opgeeft om te kunnen inloggen. Afgezien van uw gebruikersnaam en wachtwoord, moet u met MFA een tweede authenticatiemethode gebruiken, zoals het invoeren van een tijdgebaseerde eenmalige wachtwoordcode (Time-based One-Time Password of TOTP-code) via een authenticator-app.
Voorkomt dat meerdere accounts worden gehackt
Het gebruik van sterke wachtwoorden betekent niet alleen dat u een lang en complex wachtwoord moet maken, maar ook dat u de goede wachtwoordgewoonten moet toepassen, zoals een uniek wachtwoord voor elk online account. Vaak nemen mensen hun toevlucht tot slechte wachtwoordgewoonten, zoals het hergebruiken van wachtwoorden, omdat ze dan gemakkelijk wachtwoorden voor meerdere van hun accounts kunnen onthouden. Het hergebruiken van wachtwoorden vormt echter een groot risico, want als er slechts één wachtwoord wordt gehackt, lopen andere accounts die datzelfde wachtwoord gebruiken ook het risico om gehackt te worden.
Tips voor het maken van een sterk wachtwoord
Hier zijn vijf tips voor het maken van een sterk wachtwoord:
- Maak uw wachtwoord minstens zestien tekens lang
- Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
- Gebruik geen veelvoorkomende woordenboekwoorden of zinnen
- Gebruik geen opeenvolgende cijfers of letters
- Gebruik geen persoonlijke gegevens (namen van huisdieren, huisadressen, enz.)
Wachtwoorden die niet aan alle bovenstaande criteria voldoen, worden als zwak beschouwd en zijn kwetsbaarder om gecompromitteerd te worden door cybercriminelen.
Het kan moeilijk zijn om zelf sterke wachtwoorden aan te maken, dus we raden u aan om een wachtwoordgenerator te gebruiken. Met een wachtwoordgenerator worden sterke, unieke wachtwoorden gegenereerd met een klik op de knop.
Voorbeelden van sterke wachtwoorden
Hier zijn twee voorbeelden van sterke wachtwoorden. Houd er rekening mee dat dit slechts voorbeelden zijn en dat u deze niet als uw eigen wachtwoorden moet gebruiken, omdat ze nu openbaar zijn gemaakt op het internet.
oobR8.wmWvQ}<D2FK;K(: dit wachtwoord wordt als sterk beschouwd, omdat het twintig tekens lang is en een willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevat.
W;tT4^<SiEJ6H>#, : dit wachtwoord wordt ook als sterk beschouwd, omdat het minstens zestien tekens lang is en hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen combineert.
De bovenstaande twee wachtwoorden zijn voor cybercriminelen moeilijk te kraken, omdat ze goede wachtwoordgewoonten handhaven en geen persoonlijke gegevens, woordenboekwoorden of opeenvolgende letters en cijfers gebruiken.
Bescherm uw online accounts met sterke wachtwoorden
Het is noodzakelijk om sterke wachtwoorden aan te maken om uw online accounts te beveiligen, maar het is ook belangrijk dat u ze kunt onthouden. Dit is bijna onmogelijk met wachtwoorden die lang en complex genoeg zijn. Het gebruik van een wachtwoordmanager lost dat probleem op. Een wachtwoordmanager helpt u bij het genereren, beheren en veilig opslaan van uw wachtwoorden. Het enige wachtwoord dat u moet onthouden is uw hoofdwachtwoord, dat in wezen fungeert als de sleutel om uw wachtwoordkluis te openen.
Ontdek hoe een wachtwoordmanager het beveiligen van uw online accounts vereenvoudigt door vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen te starten.