De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Bijgewerkt op 6 november 2023.
U moet stoppen met hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken, want als een cybercrimineel dat wachtwoord in handen krijgt, kan hij toegang krijgen tot elk account waarvoor het wordt gebruikt. Omdat mensen gemiddeld twintig of meer online accounts hebben, is het volgens een Keeper Security-rapport voor hen moeilijk om al hun wachtwoorden te onthouden en zijn ze bang zichzelf buiten te sluiten van hun accounts. Als gevolg hiervan hebben mensen de neiging hetzelfde wachtwoord opnieuw te gebruiken om gemakkelijker op hun accounts te kunnen inloggen. Hierdoor lopen ze echter het risico de toegang tot hun accounts te verliezen en kunnen hun persoonlijke gegevens worden gestolen.
Lees verder voor meer informatie over de risico’s van het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord en hoe u kunt voorkomen dat u het hergebruikt.
Wat is het hergebruiken van wachtwoorden?
Bij het hergebruiken van wachtwoorden gebruikt iemand hetzelfde wachtwoord of een kleine variatie daarop voor meerdere online accounts en services. Veel mensen hergebruiken een wachtwoord omdat het gemakkelijker is om één wachtwoord te onthouden dan meerdere wachtwoorden. Deze slechte gewoonte kan echter leiden tot verschillende soorten cyberaanvallen, waaronder credential stuffing-aanvallen.
Risico’s van het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord
De grootste risico’s van het opnieuw gebruiken van hetzelfde wachtwoord zijn credential stuffing en aanvallen om accounts over te nemen. Bij beide kunt u de toegang tot uw accounts en persoonlijke gegevens verliezen.
Credential stuffing
Bij credential stuffing gebruikt een cybercrimineel een reeks openbaar gemaakte inloggegevens om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Cybercriminelen gebruiken vaak inloggegevens die zijn gestolen bij datalekken om credential stuffing uit te voeren. Volgens het Password Practice Report van Keeper is credential stuffing vaak effectief vanwege de volgende redenen:
- 56% van de mensen hergebruikt dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts.
- Gemiddeld hergebruiken mensen hetzelfde wachtwoord voor vier verschillende apps en websites.
- 55% van de mensen is het slachtoffer geweest van cyberaanvallen.
- 15% van de mensen weet dat hun wachtwoorden op het dark web staan, maar hebben deze niet gewijzigd.
Als u uw hergebruikte wachtwoord niet wijzigt na een beveiligingsinbreuk, kunnen cybercriminelen gebruikmaken van credential stuffing-aanvallen om misbruik te maken van accounts waarvan u waarschijnlijk het bestaan bent vergeten. U moet voorkomen dat u hetzelfde wachtwoord of een variant van hetzelfde wachtwoord op meerdere accounts opnieuw gebruikt, omdat cybercriminelen over technologie beschikken die varianten van hetzelfde wachtwoord kan invoeren om uw wachtwoorden te raden. Het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms en webapplicaties kan ertoe leiden dat meerdere accounts worden gecompromitteerd als gevolg van één enkel gekend wachtwoord.
Overname van accounts
Een accountovername is een vorm van identiteitsdiefstal waarbij een cybercrimineel de controle overneemt over het account van een andere gebruiker zonder diens toestemming. Credential stuffing leidt vaak tot aanvallen op accounts, omdat cybercriminelen één wachtwoord kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Zodra een account is overgenomen, kan de cybercrimineel een gebruiker uitsluiten van zijn account en zijn persoonlijke gegevens stelen. Cybercriminelen kunnen deze gestolen informatie op het dark web verkopen of zich voordoen als het slachtoffer en fraude plegen.
Hoe u hergebruik van wachtwoorden kunt voorkomen
U moet de bewuste keuze maken om uw wachtwoorden niet langer te hergebruiken, maar kunt nog andere strategieën toepassen om deze schadelijke praktijk te voorkomen. Gebruik de onderstaande tips om te voorkomen dat inloggegevens worden hergebruikt.
Maak sterke en unieke wachtwoorden
De beste manier om het hergebruik van wachtwoorden te voorkomen, is door sterke en unieke wachtwoorden te maken. Sterke wachtwoorden zijn minstens 16 tekens lang en bevatten een willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Ze bevatten geen persoonlijke informatie, opeenvolgende cijfers of letters (12345) en veelgebruikte woordenboekwoorden zoals ‘wachtwoord’. Sterke wachtwoorden zijn voor cybercriminelen moeilijk te kraken wanneer ze toegang proberen krijgen tot uw accounts. U moet voor elk van uw accounts een ander wachtwoord gebruiken om aanvallen op uw accounts te voorkomen.
Gebruik een wachtwoordgenerator
Een wachtwoordgenerator is een tool die unieke wachtwoorden aanmaakt door hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens die zich nooit herhalen, willekeurig met elkaar te combineren. U moet een wachtwoordgenerator gebruiken om sterke wachtwoorden te genereren die uw accounts beschermen tegen cybercriminelen. Een wachtwoordgenerator maakt het creëren van sterke wachtwoorden eenvoudiger en zorgt ervoor dat uw wachtwoorden nooit worden herhaald.
Bewaar uw wachtwoorden in een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde kluis opslaat en beheert. Omdat een wachtwoordmanager al uw inloggegevens opslaat, hoeft u niet uw wachtwoorden te hergebruiken of al uw verschillende wachtwoorden te onthouden. Sommige wachtwoordmanagers kunnen wachtwoorden identificeren die voor verschillende accounts zijn gebruikt en u vragen deze te wijzigen in sterke en unieke wachtwoorden. Met een wachtwoordmanager kunt u eenvoudiger inloggen op uw accounts, omdat uw inloggegevens automatisch worden ingevuld wanneer u de website of app opent waarop u probeert in te loggen.
Sommige wachtwoordmanagers bieden extra functies zoals dark web-monitoring. Tools voor dark web-monitoring scannen het dark web en identificeren er uw inloggegevens. De tool waarschuwt u als een van uw accounts is gehackt, zodat u uw wachtwoorden snel kunt wijzigen.
MFA inschakelen
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel waarbij u een extra verificatiestap moet doorlopen, zoals het opgeven van een eenmalige code, om toegang te krijgen tot een account. MFA biedt een extra beveiligingslaag voor uw online accounts, omdat u uw identiteit moet bewijzen om toegang te krijgen tot uw account. Zelfs als uw inloggegevens worden gehackt bij een beveiligingsinbreuk, hebben cybercriminelen geen toegang tot uw account, omdat ze uw identiteit niet kunnen verifiëren.
Zorg voor een goede wachtwoordhygiëne
Leer bij over goede wachtwoordhygiëne om beveiligingsrisico’s te voorkomen. Blijf het nieuws omtrent cybersecurity volgen om op de hoogte te blijven van de best practices op het gebied van cybersecurity. Voorbeelden van goede wachtwoordhygiëne zijn het wijzigen van uw wachtwoorden na een beveiligingsinbreuk, het regelmatig updaten van uw software, het herkennen van cyberdreigingen en het gebruik van antivirussoftware.
Gebruik een wachtwoordmanager om hergebruik van wachtwoorden te voorkomen
De beste manier om hergebruik van wachtwoorden te voorkomen, is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Met een wachtwoordmanager kunt u sterke en unieke wachtwoorden maken en deze veilig in een wachtwoordkluis opslaan. U hoeft al uw verschillende wachtwoorden niet zelf te onthouden, omdat u ze allemaal kunt openen in uw wachtwoordmanager. Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager om uw online accounts te beschermen en het hergebruik van wachtwoorden tegen te gaan.