PayPal is veiliger dan Venmo, omdat het geavanceerde fraudedetectie heeft, passkeys ondersteunt, sterke beschermingsprogramma's voor kopers en verkopers biedt en een betere staat van dienst heeft
Veelvoorkomende vormen van oplichting via Venmo zijn phishing, aanbiedingen van nepprijzen en geldbeloningen, nepbetalingen en meer. Hoe meer u zich bewust bent van veelvoorkomende vormen van oplichting via Venmo, hoe beter u kunt voorkomen dat u erin trapt en geld kwijtraakt.
Wilt u meer weten over de meest voorkomende vormen van oplichting via Venmo, wat u kunt doen als u bent opgelicht op Venmo en hoe u veilig kunt blijven tijdens het gebruik van Venmo? Lees dan verder.
Wat is Venmo en is het veilig?
Venmo is een Peer-to-Peer (P2P)-betaalapp waarmee gebruikers betalingen kunnen verzenden en ontvangen van andere Venmo-gebruikers. Over het algemeen is het gebruik van Venmo veilig. Omdat Venmo en vergelijkbare services zoals PayPal en Zelle echter financiële transacties verwerken, zijn ze vaak het doelwit van online oplichting en cyberaanvallen. Daarom is het voor Venmo-gebruikers cruciaal om hun accounts te beschermen door sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken en multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen. Het is ook belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van veelvoorkomende vormen van oplichting via Venmo, zodat ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden.
Veelvoorkomende oplichting via Venmo
Dit zijn vijf van de meest voorkomende vormen van oplichting via Venmo waar u zich bewust van moet zijn.
Phishing-fraude
Phishing is een vorm van social engineering waarbij een cybercrimineel een slachtoffer overtuigt om gevoelige gegevens te verstrekken of geld te sturen door zich voor te doen als iemand anders. Er zijn oplichters die zich bijvoorbeeld voordoen als een familielid of vriend, omdat u dan eerder geneigd bent om uw persoonlijke gegevens te verstrekken of geld te sturen.
Phishing-fraude via Venmo kan plaatsvinden op de werkelijke Venmo-applicatie of buiten de app, waaronder e-mail en sms. Dit zijn enkele verschillende scenario’s van phishing-fraude via Venmo.
- Venmo-betaalverzoek in de app: in dit scenario stuurt een cybercrimineel u een betaalverzoek waarbij hij of zij zich voordoet als iemand die u kent. In de beschrijving van het betaalverzoek staat dan iets in de trant van ‘Ik moet dit zo snel mogelijk hebben. Ik beloof dat ik je terugbetaal.’ Omdat u denkt dat het verzoek afkomstig is van iemand die u kent, kunt u in deze vorm van oplichting trappen en het geld sturen. Maar voordat u geld overmaakt, moet u via een andere weg contact opnemen met de persoon waarvan u het verzoek heeft ontvangen, bijvoorbeeld via Whatsapp of sms. Vraag de ander of het betaalverzoek echt is. Het voorkomt dat u in een mogelijke scam trapt.
- Sms-bericht van Venmo: phishing-sms-berichten, ook wel smishing of sms-phishing genoemd, is een andere veelvoorkomende vorm van oplichting via Venmo. U ontvangt bijvoorbeeld een sms-bericht wat lijkt van Venmo te komen. Er staat iets in zoals ‘Iemand heeft geprobeerd op uw account in te loggen. Klik op de onderstaande link om uw account te beschermen’. Door op de link te klikken, wordt uw apparaat geïnfecteerd met malware of wordt u naar een gespoofte website gebracht die er legitiem uitziet. Als u naar de gespoofte website gaat en inlogt, kan de cybercrimineel toegang krijgen tot uw account, omdat de oplichter nu uw inloggegevens heeft.
- E-mail van Venmo: phishing-e-mails werken hetzelfde als phishing via sms, maar gebeuren gewoon via e-mail. U ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat u iets moet doen met uw account. Door op enig deel van de e-mail te klikken, zoals het klikken op een link of een bijlage, loopt uw Venmo-account het risico om gecompromitteerd te worden en loopt uw apparaat het risico om geïnfecteerd te raken met een virus.
Nepprijzen en geldbeloningen
Een andere veelvoorkomende vorm van oplichting via Venmo die als phishing wordt beschouwd, is het ontvangen van e-mails of sms-berichten, die lijken te zijn van Venmo of andere afzenders, waarbij wordt beweerd dat u geld heeft gewonnen. In het bericht staat dat u op de link moet klikken om het geld te claimen en u vervolgens moet inloggen op uw Venmo-account. Door op deze link te klikken, gaat u naar een gespoofte website die lijkt op de legitieme Venmo-website, maar door uw inloggegevens in te voeren, gaan deze gegevens naar de cybercrimineel en heeft hij of zij toegang tot uw werkelijke Venmo-account.
Als u e-mails of sms-berichten ontvangt waarin staat dat u een specifiek bedrag of prijs heeft gewonnen, zonder dat u ooit aan een wedstrijd heeft deelgenomen, is het waarschijnlijk een scam en moet u alle interactie met links of bijlagen vermijden die u heeft ontvangen.
Nepbetalingen
Nepbetalingen op Venmo vinden plaats wanneer u een artikel probeert te verkopen, bijvoorbeeld op Facebook Marketplace, en u Venmo gebruikt als transactiemethode. De koper kan beweren dat de betaling via Venmo is verzonden en u zelfs een screenshot van de Venmo-betalingsbevestiging sturen die hij via e-mail heeft ‘ontvangen’. Maar deze e-mails zijn gemakkelijk te vervalsen, dus u moet kijken of het geld daadwerkelijk op uw Venmo-account is gestort voordat u een verkocht artikel verzendt, en niet vertrouwen op een screenshot van de betaling.
Gecompromitteerde accounts
Een gecompromitteerd account is een account waartoe een cybercrimineel toegang heeft gekregen zonder de toestemming van de eigenaar van het account. Het compromitteren van uw account kan gebeuren door verschillende vormen van cyberaanvallen, maar de meest voorkomende zijn wanneer iemand in phishing trapt, zwakke wachtwoorden gebruikt of hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Wanneer een Venmo-account is gecompromitteerd, kan de cybercrimineel het Venmo-account van die persoon gebruiken om hun contacten te overtuigen om geld te sturen.
Als u een willekeurig betaalverzoek ontvangt van iemand die u op Venmo kent, is het de moeite waard om de extra stap te nemen om via een andere communicatiemethode contact met deze persoon op te nemen en te vragen of de betaling daadwerkelijk is aangevraagd.
Romantische zwendels
Bij romantische zwendels geven criminelen het slachtoffer valse hoop op een liefdesrelatie. Vaak gebruiken cybercriminelen de identiteit van iemand anders, wat ook wel catfishing wordt genoemd. Zodra de cybercrimineel u heeft gelokt met de illusie van een relatie, manipuleren ze u, zodat u geld stuurt of uw persoonlijke gegevens weggeeft. De oplichter zegt misschien dat hij of zij u persoonlijk wil ontmoeten, maar niet genoeg geld heeft om een vliegticket te kopen om u te bezoeken.
Romantische zwendelaars verzinnen de mooiste verhalen om u geld te laten sturen, en zodra u dat doet, vragen ze u steeds om meer geld of u hoort niets meer van ze.
Wat kunt u doen als u bent opgelicht op Venmo?
Als u op Venmo bent opgelicht, moet u dit aan Venmo melden, contact opnemen met uw bank en de oplichter op Venmo rapporteren en blokkeren.
- Rapporteer de oplichting aan Venmo: om een scam aan de klantenservice van Venmo te melden, vult u het online webformulier in.
- Neem contact op met uw bank: Venmo betaalt uw geld niet terug. Om te proberen uw geld terug te krijgen, moet u contact opnemen met uw bank om de afschrijving te betwisten. Laat uw bank weten dat u het slachtoffer bent geworden van een oplichting. U moet waarschijnlijk een bewijs leveren, dus verzamel zoveel mogelijk bewijs van de scam door screenshots te maken.
- Rapporteer en blokkeer de oplichter: om te voorkomen dat u opnieuw wordt lastig gevallen of opgelicht, moet u de oplichter rapporteren en blokkeren. U kunt dit doen door naar hun Venmo-profiel te gaan en op de drie stippen in de rechterbovenhoek te klikken en vervolgens op de optie Rapporteren. U kunt dezelfde stappen volgen om de gebruiker te blokkeren. In plaats van te klikken op Rapporteren, klikt u op Blokkeren.
Zo kunt u Venmo veilig blijven gebruiken
Om Venmo veilig te blijven gebruiken, moet u de volgende stappen nemen.
Beveilig uw Venmo-account
Om te voorkomen dat uw Venmo-account wordt gecompromitteerd, moet u ervoor zorgen dat het met een sterk, uniek wachtwoord is beveiligd. Een sterk wachtwoord is minstens 16 tekens lang en bevat een variatie aan hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Als u moeite heeft om een sterk wachtwoord aan te maken, gebruik dan een wachtwoordgenerator.
Schakel MFA in voor uw account
Wanneer u uw Venmo-account met een sterk wachtwoord beveiligt, moet u ook multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen. MFA voegt een extra beveiligingslaag aan uw account toe door te eisen dat u een of meer vormen van extra authenticatie aan uw gebruikersnaam en wachtwoord toevoegt. Als u in een scam trapt en onbewust uw Venmo-inloggegevens vrijgeeft, voorkomt MFA dat de cybercrimineel met succes op uw account kan inloggen, omdat de oplichter de verificatiestap niet kan doorlopen.
Houd uw transacties privé
Bij het aanmaken van een Venmo-account worden al uw transacties standaard op openbaar gezet. Dit betekent dat iedereen die uw profiel op Venmo zoekt, kan zien naar wie u geld stuurt en van wie u geld ontvangt, waar het voor is en om welke bedragen het gaat. Dit is niet alleen een inbreuk op de privacy, maar het maakt het voor cybercriminelen ook gemakkelijker om gerichte phishing-aanvallen te doen.
Als u dat nog niet heeft gedaan, stel dan uw Venmo-transacties in op privé. U kunt dit doen door de volgende stappen te nemen.
- Log in op uw Venmo-app
- Klik in de rechterbenedenhoek op uw profielpictogram
- Tik op het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek
- Klik onder Voorkeuren op Privacy
- Kies onder Standaardprivacyinstellingen voor Privé
Stuur alleen betalingen naar mensen die u vertrouwt
Aangezien Venmo uw geld waarschijnlijk niet terugbetaalt als u in een scam trapt, is het van cruciaal belang dat u alleen betalingen stuurt naar mensen die u vertrouwt. Vermijd het gebruik van Venmo als een manier om geld te verzenden en te ontvangen bij het online verkopen of kopen van artikelen, zoals bij het gebruik van Facebook Marketplace. Gebruik in plaats daarvan een P2P-betaalapplicatie zoals PayPal die bescherming biedt op het moment dat u in een scam trapt.
Blijf waakzaam bij het herkennen van Venmo-oplichting
Als u in een scam via Venmo trapt, leidt dit vaak tot een financieel verlies waar u misschien niet van kunt herstellen. Om uzelf te tegen oplichting via Venmo te beschermen, moet u op de hoogte blijven van de nieuwste vorm van oplichting via de app en de beveiliging van uw account versterken door een wachtwoordmanager te gebruiken.
Start een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om het versterken van online accounts een eenvoudige en naadloze ervaring te maken.