U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van fraude, moet u onder andere uw gegevens op een veilige locatie bewaren, uw online accounts beschermen met sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie (MFA), u aanmelden voor een dark web-monitoringservice om dark web-waarschuwingen te ontvangen, en leren om phishing-fraude te detecteren.
Lees verder voor meer informatie over de tips die u moet volgen om fraude tegen te gaan.
Wat is fraude?
Er is sprake van fraude als iemand anderen misleidt met de bedoeling geld, goederen of diensten te verkrijgen voor persoonlijk gewin. Mensen die fraude plegen, doen dit meestal door zich voor te doen als iemand die ze niet zijn, zodat ze dingen die niet van hen zijn, kunnen bemachtigen en voor kwaadaardige doeleinden kunnen gebruiken.
Enkele veelvoorkomende voorbeelden van fraude zijn identiteitsdiefstal, phishing en verduistering.
- Identiteitsdiefstal: Bij identiteitsdiefstal gebruiken cybercriminelen de persoonlijk identificeerbare informatie van een persoon zonder diens toestemming, zodat ze zich voor deze persoon kunnen uitgeven en fraude kunnen plegen. Een van de meest voorkomende vormen van fraude die kan optreden als gevolg van een identiteitsdiefstal is creditcardfraude. Bij creditcardfraude gebruikt een onbevoegde persoon uw creditcardgegevens om aankopen te doen onder uw naam.
- Phishing-fraude: Phishing is een vorm van social engineering-fraude waarbij cybercriminelen zich voordoen als een persoon of een bedrijf om slachtoffers te overtuigen gevoelige informatie vrij te geven. Phishing-fraude kan plaatsvinden via e-mails, sms-berichten of telefoontjes en gaan doorgaans een gevoel van urgentie naar voren brengen.
- Verduistering: Er is sprake van verduistering wanneer iemand doelbewust geld van zijn bedrijf of werkgever steelt voor persoonlijk financieel gewin. Deze persoon maakt misbruik van zijn positie binnen een bedrijf en gaat over een lange periode kleinere hoeveelheden geld stelen, zodat het niet opvalt.
Wat is fraudepreventie?
Fraudepreventie beschrijft de stappen die individuen nemen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van fraude, zoals het beveiligen van hun online accounts met sterke wachtwoorden en het voorzichtig zijn met de informatie die ze online delen. Voor een organisatie heeft fraudepreventie betrekking op het beleid, de functies en de processen die zijn ingevoerd om fraude te voorkomen.
10 tips om fraude te voorkomen
Hier zijn tien tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van fraude.
1. Bewaar uw gegevens altijd op een veilige locatie
Het beveiligen van uw gevoelige gegevens is de eerste stap om te voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen. Wanneer onbevoegde personen uw gegevens in handen krijgen, kunnen ze deze gebruiken om fraude te plegen, zoals het stelen van uw identiteit.
Om dit te voorkomen, moet u uw gegevens altijd op een veilige plaats bewaren, zoals een gecodeerde cloudopslag. Als u uw gegevens in de cloud opslaat, zijn ze op elk moment toegankelijk, ongeacht welk apparaat u gebruikt. U heeft enkel een internetverbinding nodig. Wanneer de cloudopslag gecodeerd is, betekent dit dat de gegevens die daarin zijn opgeslagen, worden geconverteerd van een leesbaar formaat naar een onleesbaar formaat dat bekend staat als cijfertekst. De enige manier om uw gegevens te decoderen is door gebruik te maken van de coderingssleutel, die meestal een wachtwoord is. Door uw gegevens op te slaan in een gecodeerde cloudopslag, heeft u er altijd toegang toe, waar u ook bent.
Wanneer u een gecodeerde cloudopslag kiest, moet u ervoor zorgen dat de service gebruikmaakt van zero-knowledge encryptie, aangezien dit de veiligste vorm van encryptie is die momenteel beschikbaar is en deze ervoor zorgt dat alleen u toegang heeft tot uw gegevens. Als u niet zeker weet waar u uw gegevens moet opslaan, kunt u overwegen een wachtwoordmanager te gebruiken. Wachtwoordmanagers helpen gebruikers bij het genereren, beheren en veilig opslaan van wachtwoorden voor hun accounts. Hoewel wachtwoordmanagers bekend staan om het opslaan van wachtwoorden, kunnen ze ook andere gegevens opslaan, zoals creditcardgegevens, belastingdocumenten, afbeeldingen en nog veel meer. De beste wachtwoordmanagers beveiligen uw gegevens met behulp van zero-knowledge encryptie.
2. Bescherm uw online accounts
Het beveiligen van uw accounts met sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie is van cruciaal belang om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van fraude. Sterke wachtwoorden zijn minstens 16 tekens lang en bevatten een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Sterke wachtwoorden worden nooit hergebruikt voor verschillende accounts en bevatten geen persoonlijke informatie, woordenboekwoorden en gangbare zinnen. De beste manier om ervoor te zorgen dat u altijd sterke wachtwoorden gebruikt, is deze te laten maken door een wachtwoordgenerator. Zelf meerdere sterke wachtwoorden onthouden is onmogelijk, maar een wachtwoordmanager kan u helpen om ze veilig te bewaren.
Naast sterke wachtwoorden moet u indien mogelijk voor uw accounts ook MFA inschakelen. MFA voegt extra beveiligingslagen toe aan uw online accounts door te vereisen dat u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord een of meerdere bijkomende verificaties doorloopt. In het geval dat cybercriminelen uw wachtwoord kunnen raden of kraken, voorkomt MFA dat ze zich succesvol kunnen aanmelden bij uw account, omdat ze niet in staat zijn om te verifiëren dat zij de eigenaar zijn.
3. Meld u aan voor dark web-monitoring
Dark web-monitoring is een service die het dark web voortdurend scant op uw persoonlijke gegevens. Een voorbeeld van een service voor dark web-monitoring is BreachWatch®. BreachWatch is een add-on van Keeper Password Manager die het dark web scant op gestolen wachtwoorden die overeenkomen met de wachtwoorden die zijn opgeslagen in uw wachtwoordkluis. Wanneer BreachWatch een van uw wachtwoorden op het dark web detecteert, ontvangt u onmiddellijk een melding zodat u actie kunt ondernemen door uw wachtwoord snel te wijzigen.
Zodra uw wachtwoord is gewijzigd, wordt het niet langer als een hoog risico weergegeven in uw kluis en kan uw account niet meer worden gehackt. Omdat dark web-monitoringdiensten zoals BreachWatch u in realtime op de hoogte stellen, helpen ze het risico op fraude als gevolg van ongeoorloofde toegang tot uw account te beperken.
4. Leer phishing en andere social engineering-aanvallen herkennen
Phishing is een soort social engineering-aanval die erop gericht is personen te overtuigen om gevoelige informatie vrij te geven. Phishing en andere vormen van social engineering zijn steeds gangbaarder en moeilijker herkenbaar geworden als gevolg van het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door cybercriminelen.
Dit betekent echter niet dat deze oplichting onmogelijk te herkennen is. Hier zijn enkele veelvoorkomende indicatoren van phishing-fraude.
- Gebruik van dringende taal
- Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn
- Het ontvangen van ongevraagde links en bijlagen
- Verzoeken om persoonlijke gegevens
- Bedreigingen met ernstige gevolgen (bijvoorbeeld gearresteerd worden als u geen betaling verzendt)
5. Vernietig uw gevoelige documenten
Gevoelige documenten zoals belastingaangiften en bankafschriften bevatten vaak persoonlijk identificeerbare informatie die cybercriminelen kunnen gebruiken om uw identiteit te stelen. Het is belangrijk dat u deze gevoelige documenten veilig bewaart of volledig vernietigt als u ze niet langer nodig heeft.
Door overbodige gevoelige documenten te vernietigen, voorkomt u dat iemand de gevoelige gegevens op die documenten kwaadwillig kan gebruiken.
6. Deel uw gevoelige informatie nooit op een onveilige manier
Door onveilig gevoelige informatie te delen, zoals inloggegevens, belastingdocumenten en identiteitsbewijzen, kunt u het slachtoffer worden van fraude. Vermijd het delen van gevoelige informatie via niet-gecodeerde formaten zoals sms-berichten of e-mail. Gevoelige informatie deelt u het beste via het gebruik van een wachtwoordmanager.
De meeste wachtwoordmanagers gebruiken zero-knowledge encryptie zodat uw gegevens te allen tijde bescherm blijven. Door een wachtwoordmanager te gebruiken om uw gevoelige gegevens te delen, voorkomt u dat ongeautoriseerde personen uw gegevens tijdens de overdracht in handen krijgen.
7. Sla uw creditcardgegevens niet op op websites
Online winkelen is steeds gebruikelijker geworden en daarom kiezen de meeste mensen ervoor om hun creditcardgegevens op winkelwebsites op te slaan voor een vlottere aankoop van goederen en diensten. Als u creditcardgegevens online opslaat, loopt u echter het risico op creditcardfraude als er op de website wordt ingebroken of als een cybercrimineel toegang krijgt tot uw online account.
Vermijd indien mogelijk om uw creditcardgegevens op een winkelwebsite op te slaan zodat u niet het slachtoffer wordt van creditcardfraude.
8. Gebruik geen openbare wifinetwerken
Vermijd het gebruik van openbare wifi, want dit brengt risico’s met zich mee. Wie zich aanmeldt bij openbare wifinetwerken, vergroot de kans om slachtoffer te worden van Man-in-the-Middle-aanvallen (MITM). Bij een MITM-aanval onderschept een cybercrimineel de gegevens die tussen twee personen worden verzonden, zodat ze deze kunnen gebruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals het plegen van fraude.
Om de kans te verkleinen dat u het slachtoffer wordt van fraude als gevolg van een MITM-aanval, moet u het gebruik van openbare wifi vermijden. Als u geen andere keuze heeft dan een openbaar wifinetwerk te gebruiken, maakt u best eerst verbinding met een Virtual Private Network (VPN). Een VPN beschermt uw internetverbinding door deze te coderen en uw IP-adres te maskeren, zodat cybercriminelen uw locatie niet kunnen vaststellen.
9. Maak gebruik van virtuele kaarten
Virtuele creditcards zijn een manier om online transacties uit te voeren zonder dat u uw kaartgegevens hoeft vrij te geven. Sommige bankinstellingen zoals Capital One voorzien u van een virtueel creditcardnummer, vervaldatum en kaartverificatiecode (CVC), zodat u online transacties kunt uitvoeren zonder de veiligheid van uw werkelijke creditcardgegevens kenbaar te maken.
Enkele andere virtuele kaarten waarmee u wellicht beter bekend bent, zijn de kaarten die u gebruikt bij het uitvoeren van tap-to-pay-transacties via Apple Pay of Google Pay. Tap-to-pay-transacties maskeren ook uw werkelijke kaartgegevens wanneer u ergens voor betaalt, waardoor ze een veiligere manier zijn om online transacties uit te voeren.
Het herstellen van creditcardfraude kan veel inspanningen en kosten met zich meebrengen. Om dit te vermijden, gebruikt u best daar waar mogelijk een virtuele kaart.
10. Beperk uw digitale voetafdruk
Uw digitale voetafdruk bestaat uit de sporen die u op internet achterlaat. Uw digitale voetafdruk bestaat voornamelijk uit actieve en passieve digitale gegevens. Uw passieve digitale voetafdruk is de informatie die onbewust over u wordt verzameld terwijl u op internet surft, zoals cookies en uw winkel- en browsegeschiedenis. Uw actieve digitale voetafdruk is de informatie die u bewust op internet plaatst, zoals uw berichten op sociale media, openbare recensies en artikelen die u online publiceert.
Als u een te grote digitale voetafdruk heeft, kunt u kwetsbaarder worden voor gerichte cyberaanvallen die tot doel hebben uw gevoelige informatie te stelen en deze voor fraude te gebruiken. Hoewel het onmogelijk is om uw digitale voetafdruk volledig te verwijderen, zijn er manieren waarop u uw digitale voetafdruk kunt verkleinen.
Dit zijn de stappen die u kunt nemen om uw digitale voetafdruk te beperken.
- Verwijder online accounts die u niet meer gebruikt
- Vermijd het overmatig delen van persoonlijke informatie op uw socialmediaprofielen
- Stel uw socialmedia-accounts in op privé
- Verwijder uw persoonlijke gegevens van websites die gericht zijn op het zoeken naar personen.
Blijf beschermd tegen fraude
Iedereen kan slachtoffer worden van fraude en daarom is het noodzakelijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Door de bovenstaande tips in uw dagelijks leven toe te passen, kunt u het risico verkleinen dat u slachtoffer wordt van fraude.
Om te zien hoe een wachtwoordmanager zoals Keeper Security u kan helpen uw online accounts en gevoelige gegevens te beveiligen, start u vandaag nog een gratis proefperiode van 30 dagen voor Keeper Password Manager.