Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Bijgewerkt op 17 november 2023.
Het grootste verschil tussen een zwak en sterk wachtwoord is dat een zwak wachtwoord gemakkelijk kan worden gecompromitteerd door een cybercrimineel, terwijl een sterk wachtwoord niet gemakkelijk kan worden geraden of gekraakt, waardoor het de beste optie is voor het beveiligen van uw online accounts.
Lees verder om het verschil te leren tussen zwakke en sterke wachtwoorden, voorbeelden van beide en hoe u ervoor zorgt dat u altijd sterke wachtwoorden gebruikt.
Wat wordt gezien als een zwak wachtwoord?
Een zwak wachtwoord is een combinatie van tekens of woorden die iedereen eenvoudig kan raden. Een wachtwoord wordt ook als zwak beschouwd als het wordt hergebruikt voor meerdere accounts of slechts een beetje wordt gewijzigd voor verschillende accounts. Zwakke wachtwoorden bevatten woorden en zinnen uit het woordenboek, waardoor ze gevoeliger zijn dan woordenboekaanvallen. Elk wachtwoord dat persoonlijke gegevens bevat zoals uw geboortedatum of de meisjesnaam van uw moeder wordt ook als zwak beschouwd.
Voorbeelden van zwakke wachtwoorden
Hier zijn enkele voorbeelden van zwakke wachtwoorden.
- Korte wachtwoorden: een enkel woord zoals iglo of pinda en een numerieke zin zoals 12345.
- Bekende patronen van toetsaanslagen: elk patroon dat u op uw toetsenbord maakt zoals QWERTY of 1QAZ2WSX.
- Persoonlijke informatie in wachtwoorden: gegevens zoals uw geboortedatum, straatnaam en voornaam. Bijvoorbeeld het wachtwoord John99 of Esdoorn099 voor iemand die John heet, in het jaar 1999 is geboren en in de Esdoornstraat woont.
- Wachtwoorden die met één teken verschillen: kleine letters veranderen in hoofdletters of het toevoegen van een punt of uitroepteken voor ‘verschillende’ wachtwoorden voor meerdere accounts. Bijvoorbeeld bij het ene account wordt het wachtwoord Alice2004 gebruikt en voor het andere het wachtwoord AlicE2004.
- Veelgebruikte wachtwoorden: wachtwoorden die vaak worden gebruikt zoals wachtwoord, wachtwoord123 en 123456.
- Herhaalde letters of cijfers: wachtwoordcombinaties die simpelweg worden herhaald zoals 55555 en bbbb.
Wat wordt gezien als een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord is een combinatie van unieke tekens die anderen moeilijk kunnen raden of die geavanceerde technologieën moeilijk kunnen kraken. Sterke wachtwoorden bestaan uit een willekeurige combinatie van kleine en grote letters, bevatten cijfers en symbolen zoals ‘&’. Sterke wachtwoorden zijn ook minstens 16 tekens lang. Elk wachtwoord met minder dan 16 tekens wordt beschouwd als zwak, omdat het gemakkelijker te kraken is. Hoe complexer en langer een wachtwoord, hoe sterker.
Voorbeelden van sterke wachtwoorden
Hier zijn enkele voorbeelden van sterke wachtwoorden.
- Lange, willekeurige combinaties: Lange wachtwoorden met verschillende tekens zoals cijfers, letters en symbolen. Bijvoorbeeld een wachtwoord zoals N0r+Hc^R0|in^99.
- Wachtwoordzinnen: een reeks woorden of langere tekenreeksen zijn veiliger dan één zin. Todd die van pannenkoeken houdt, kan de wachtwoordzin +0DD|iK3SPa^cAk3S gebruiken.
- Ezelsbruggetjes als wachtwoord: maak wachtwoorden die zijn geïnspireerd op een gebeurtenis die u bij blijft. Een Cubs-fan onthoudt bijvoorbeeld een overwinning op de White Sox. In het Engels wordt ‘My best moment is watching Billy Hamilton steal home and hit a home run in 2020’ dan mBMiWbhSH@HAhRI2020.
Sterke wachtwoorden maken
U kunt een sterk wachtwoord op twee verschillende manieren maken. U kunt een wachtwoordgenerator of een wachtwoordmanager gebruiken.
Wachtwoordgenerator
Een wachtwoordgenerator is een gratis tool die u online kunt gebruiken. Met wachtwoordgenerators kunt u binnen enkele seconden sterke wachtwoorden maken met maar een klik. U kunt met de beste wachtwoordgenerators aanvinken wat uw wachtwoord moet bevatten en de gewenste lengte kiezen. Zo kunt u bepalen of u wel of niet symbolen, hoofdletters of cijfers wilt gebruiken.
Wachtwoordgenerators waarmee u kunt kiezen wat uw wachtwoord moet bevatten, zijn handig bij het maken van wachtwoorden voor websites met specifieke wachtwoordvereisten. Op bepaalde websites mag u bijvoorbeeld geen symbolen in uw wachtwoorden gebruiken, dus die moet u vermijden.
Nadat u een wachtwoord met een wachtwoordgenerator hebt gegenereerd, hoeft u alleen maar het wachtwoorden te kopiëren en in het nieuwe wachtwoordveld te plakken voor het account dat u aanmaakt of bijwerkt.
Wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee personen wachtwoorden voor hun accounts kunnen genereren en veilig kunnen opslaan, zodat ze niet worden vergeten. Sterke wachtwoorden zijn niet alleen lang, maar ook complex. Het is bijna een onmogelijke taak om ze allemaal te onthouden.
Met wachtwoordmanagers kunnen gebruikers veelvoorkomende wachtwoordproblemen voorkomen, zoals wachtwoorden vergeten en opnieuw instellen of hergebruiken, omdat ze de wachtwoorden voor u maken en u niet langer meerdere wachtwoorden hoeft te onthouden. Het hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat gebruikers moeten onthouden. Dit is het wachtwoord dat ze gebruiken om toegang te krijgen tot de veilige kluis van hun wachtwoordmanager. Wachtwoordmanagers zijn geweldige tools, zodat u geen zwakke wachtwoorden meer hoeft te gebruiken die kunnen leiden tot gecompromitteerde accounts.
Zo kunt u met Keeper® sterke wachtwoorden maken
Keeper genereert sterke wachtwoorden voor u, zodat u geen veelvoorkomende wachtwoordfouten maakt. Zodra u een wachtwoord met Keeper hebt gegenereerd, wordt het wachtwoord opgeslagen in een record in uw wachtwoordkluis. De volgende keer dat u inlogt op het account waarvoor u het wachtwoord hebt gemaakt, worden uw inloggegevens automatisch ingevuld. U hoeft het niet handmatig in te voeren, wat uw leven een stuk eenvoudiger maakt.
Klaar om overal sterkere wachtwoorden te gebruiken? Start vandaag nog uw gratis proefversie van Keeper Wachtwoordmanager.