Incognitomodus, ook wel bekend als de privébrowsermodus, voorkomt dat uw webbrowser de browsergeschiedenis op uw apparaat opslaat. Door de incognitomodus in te schakelen, kunt u op
Multifactorauthenticatie is belangrijk voor uw online veiligheid. Het helpt uw accounts te beschermen tegen aanvallen door ongeautoriseerde gebruikers door een extra beveiligingslaag toe te voegen. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het implementeren van multifactorauthenticatie. Zo vermindert u het aantal wachtwoordrisico’s en voldoet u beter aan de regelgeving.
Lees verder en ontdek meer over de voordelen van het gebruik van multifactorauthenticatie in uw dagelijks leven en bedrijfsvoering.
Wat is multifactorauthenticatie?
Multifactorauthenticatie (MFA) is een geavanceerde authenticatietechniek waarbij gebruikers twee of meer verificatiestappen moeten doorlopen om hun identiteit te bewijzen wanneer ze toegang willen krijgen tot bronnen of informatie willen beveiligen. Deze verificatiemethoden kunnen wachtwoorden, fysieke tokens en antwoorden op persoonlijke vragen zijn. MFA zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun accounts.
Mutifactorauthenticatie (MFA), tweefactorauthenticatie (2FA) en wachtwoordloze authenticatie worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. 2FA verwijst naar het gebruik van meer dan één verificatiemethode, terwijl MFA verwijst naar het gebruik van twee of meer verificatiemethoden. Wachtwoordloze authenticatie is een vorm van authenticatie waarvoor geen wachtwoord vereist is. De verificatie wordt uitgevoerd met behulp van een vingerafdruk, een fysieke beveiligingssleutel of een andere manier waarvoor geen wachtwoord vereist is.
Verschillende soorten multifactorauthenticatie
Bij multifactorauthenticatie kunnen gebruikers verschillende methoden gebruiken om hun identiteit te verifiëren. Wat volgt zijn enkele van de meest voorkomende verificatiemethoden.
E-mail- en sms-codes
Gebruikers ontvangen een e-mail of sms-bericht met een link naar een verificatiepagina of met een eenmalige code. Om te kunnen inloggen op hun account, moeten gebruikers deze code eerst invoeren.
Authenticator-apps
Websites en andere online diensten maken vaak gebruik van externe applicaties om mobiele authenticatie te ondersteunen. Deze apps genereren codes voor eenmalig gebruik waarmee de identiteit van een gebruiker kan worden geverifieerd. Enkele veelgebruikte authenticator-apps zijn Google Authenticator en Microsoft Authenticator. Keeper werkt ook als een authenticator-app.
Biometrische verificatie
Bij dit type authenticatie wordt gebruik gemaakt van biometrische gegevens. De gebruiker wordt herkend en geïdentificeerd op basis van fysieke kenmerken zoals een vingerscan, oogscan, gezichtsherkenning en stemherkenning. Een voorbeeld van biometrische authenticatie is Face ID op Apple-apparaten, waarbij gezichtsherkenning wordt gebruikt om gebruikers te identificeren.
Fysieke beveiligingssleutels
Beveiligingssleutels zien eruit als een USB-stick en worden gebruikt door ze op de USB-poort van een computer aan te sluiten. In tegenstelling tot andere soorten authenticatie moeten dit soort sleutels fysiek aanwezig zijn om een apparaat te kunnen authenticeren.
Wat zijn de voordelen van het implementeren van MFA?
Het implementeren van MFA voor elk van uw accounts brengt veel voordelen met zich mee. Hier zijn er een paar.
1. MFA voegt aan uw accounts extra beveiligingslagen toe
Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, biedt MFA meer beveiligingslagen dan 2FA. De verschillende beveiligingsmaatregelen zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun informatie. Zelfs als cybercriminelen erin slagen toegang te krijgen tot de inloggegevens van een gebruiker, zullen ze nog steeds een bijkomende stap moeten doorlopen om hun identiteit te bevestigen. Hoe meer verificatiemethoden er voor een account worden vereist, hoe veiliger deze is.
2. MFA geeft u volledige controle over wie toegang heeft tot uw bestanden
Dankzij multifactorauthenticatie heeft een bedrijf volledige controle over wie wel en niet toegang heeft tot gevoelige gegevens. Het gebruik van twee of meer verificatiemethoden garandeert dat alleen wie daartoe bevoegd is, toegang heeft tot bepaalde gegevens. Vooral organisaties die gevoelige informatie vaak op onveilige wijze met derde partijen delen, zouden gebruik moeten beginnen maken van MFA.
3. MFA beveiligt werken op afstand
Cybercriminelen proberen vaak een systeem binnen te dringen en toegang te verkrijgen tot de gegevens van medewerkers die op afstand werken. MFA kan dergelijke risico’s helpen vermijden aan de hand van adaptieve authenticatie. Een adaptieve authenticatie is een vorm van authenticatie die de identiteit van de gebruiker bevestigt door te kijken naar een verscheidenheid aan informatie, zoals locatie, apparaattype, gedrag of andere zaken.
4. MFA voldoet aan de wettelijke vereisten
Om bepaalde industriestandaarden na te leven, is het implementeren van multifactorauthenticatie essentieel en vaak vereist. MFA helpt zorgaanbieders bijvoorbeeld bij het naleven van de Wet bescherming persoonsgegevens in de zorg (Wbpz), die de gevoelige informatie van patiënten beschermt.
Bovendien is MFA door veel cyberverzekeraars verplicht gesteld om dekking te verkrijgen. Bedrijven lopen het risico een hogere premie te betalen of mogelijk hun verzekeringsdekking te verliezen als ze geen MFA implementeren. De Cybersecurity Executive Order van de Amerikaanse president Biden vereist ook dat de Amerikaanse federale agentschappen MFA implementeren. Deze ontwikkeling volgde op een toename van cyberaanvallen waarbij vaak werd geprobeerd om wachtwoorden te kraken.
5. MFA neemt wachtwoordrisico’s weg
Wachtwoordrisico’s kunnen zeer vaak voorkomen, vooral als u geen wachtwoordmanager gebruikt. Volgens het Keeper-rapport over wachtwoordpraktijken in de VS uit 2022 gebruikt 56% van de respondenten hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als cybercriminelen uw veelvuldig gebruikte wachtwoorden te pakken krijgen, wordt het voor hen gemakkelijker om toegang te krijgen tot meerdere van uw accounts. Door MFA toe te voegen, hebben cybercriminelen geen toegang tot uw accounts zonder eerst te verifiëren wie ze zijn.
Naast het implementeren van MFA is het belangrijk om goede wachtwoordhygiëne toe te passen door voor elk van uw accounts unieke en sterke wachtwoorden te maken. Sterke wachtwoorden en MFA zijn de ultieme combinatie om al uw gegevens veilig te houden.
Blijf beschermd met MFA
Ondanks dat MFA extra beveiligingslagen toevoegt, kiezen veel mensen ervoor om het niet voor hun accounts te implementeren. Uit ons rapport over wachtwoordpraktijken in de VS blijkt dat slechts één op de zes respondenten een tweede verificatiestap heeft ingesteld om zijn accounts te beveiligen en melden dat ze deze moeilijk te gebruiken vinden. Door problemen met multifactorauthenticatie heeft 20% van de respondenten nog nooit MFA gebruikt. Door de voordelen van MFA te leren kennen, kan iedereen het belang van de implementatie ervan inzien. Bovendien zullen ze ook leren begrijpen dat het gebruik van MFA niet zo moeilijk is als het lijkt.
Cybersecurity wordt steeds belangrijker naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen. Niet alleen bedrijven moeten MFA implementeren om de persoonlijke gegevens van hun klanten te beschermen, maar ook personen moeten het gebruiken om hun eigen online veiligheid te versterken.