Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Cijfertekst verwijst naar gegevens die versleuteld en onleesbaar zijn. De enige manier om versleutelde gegevens te lezen, is door deze te ontsleutelen met een encryptiesleutel. Aangezien cijfertekst niet kan worden gelezen zonder een encryptiesleutel, is dit de beste manier om uw gevoelige gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongeoorloofde toegang.
Lees verder voor meer informatie over cijfertekst en de belangrijke rol die deze heeft bij cybersecurity.
Cijfertekst of platte tekst: wat is het verschil?
Het belangrijkste verschil tussen cijfertekst en platte tekst: platte tekst is de niet-versleutelde, leesbare versie van gegevens. Cijfertekst is de platte tekstgegevens waarnaar deze worden omgezet bij versleuteling. Het belangrijkste doel van versleuteling is om gegevens te converteren naar cijfertekst die niet door ongeoorloofde personen kunnen worden gelezen, gewijzigd of gestolen.
Het belang van cijfertekst voor cybersecurity
Cijfertekst is een belangrijk onderdeel van cybersecurity, omdat het voorkomt dat ongeoorloofde mensen toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Stel dat u een belastingdocument naar uw accountant moet sturen, maar u vreest dat het in verkeerde handen valt. Als u dat document met software deelt die dit kan versleutelen, wordt het document omgezet in cijfertekst. Dit betekent dat het document niet kan worden gelezen door iemand anders dan de persoon met wie u het hebt gedeeld. Dit is vooral belangrijk als u dat document verzendt als u bent verbonden met een openbaar wifi-netwerk. Alles wat via een openbaar netwerk wordt verzonden, is kwetsbaar voor onderschepping en mogelijk gecompromitteerd door een dreigingsactor.
Verschillende soorten cijfers
Er zijn veel verschillende soorten cijfers; de soorten cijfers die vandaag de dag worden gebruikt, kunnen echter in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld: asymmetrische sleutelcijfers en symmetrische sleutelcijfers.
Asymmetrische sleutelcijfers
Asymmetrische sleutelcijfers, ook wel openbare sleutelcijfers genoemd, gebruiken openbare sleutelcryptografie om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen. Openbare sleutelcryptografie bestaat uit een openbaar en privésleutelpaar. De openbare sleutel versleutelt gegevens (zet de gegevens om in cijfertekst), terwijl de privésleutel gegevens ontsleutelt (zet de gegevens om in platte tekst).
Het is belangrijk om op te merken dat iedereen toegang heeft tot de openbare sleutel; de privésleutel is echter geheim en is alleen bekend bij de persoon aan wie de versleutelde gegevens toebehoren. Zonder de privésleutel kunnen versleutelde gegevens niet worden ontsleuteld.
Enkele voorbeelden van asymmetrische sleutelcijfers zijn elliptische curve-cryptografie (ECC), Rivest–Shamir–Adleman (RSA) en de standaard voor digitale handtekeningen (DSS).
Symmetrische sleutelcijfers
Symmetrische sleutelcijfers, ook wel privésleutelcijfers genoemd, gebruiken privésleutelcryptografie. In plaats van een openbaar en privésleutelpaar te gebruiken, gebruiken symmetrische sleutelcijfers slechts één sleutel om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen.
Enkele voorbeelden van symmetrische sleutelcijfers zijn het geavanceerde encryptiesysteem (AES), het algoritme voor drievoudige gegevensversleuteling (TDEA) en het TLS/SSL-protocol.
Voorbeelden van waar cijfertekst wordt gebruikt
Cijfertekst wordt overal gebruikt waar versleuteling wordt gebruikt om uw gegevens te beschermen. Wachtwoordmanagers en e-mailserviceproviders zijn twee voorbeelden van waar cijfertekst wordt gebruikt.
Wachtwoordmanagers
Wachtwoordmanagers versleutelen gegevens met verschillende versleutelingsalgoritmen. Keeper Password Manager gebruikt bijvoorbeeld AES 256-bit-versleuteling en elliptische curve-cryptografie om de opgeslagen gegevens van een gebruiker te beveiligen. Voor gegevens die worden verzonden, worden 256-bit en 128-bit TLS gebruikt om gegevens te versleutelen om ze te beschermen tegen man-in-the-middle-aanvallen (MITM).
Aangezien wachtwoordmanagers gebruikersgegevens beveiligen met versleuteling, worden die gegevens omgezet in cijfertekst, wat betekent dat iemand deze alleen kan lezen door de encryptiesleutel te verstrekken. Zonder de encryptiesleutel wordt het voor een cybercrimineel bijna onmogelijk om die gegevens te compromitteren. Daarom worden wachtwoordmanagers sterk aanbevolen voor het opslaan en delen van wachtwoorden, bestanden en andere gevoelige gegevens.
E-mailserviceproviders
E-mailserviceproviders zoals Gmail en Outlook versleutelen e-mails met TLS en symmetrische sleutelversleuteling. TLS-versleuteling versleutelt e-mails die worden verzonden, terwijl symmetrische sleutelversleuteling e-mails versleutelt die zijn opgeslagen op de servers van de e-mailprovider.
Hoewel e-mailproviders gegevens versleutelen, is er geen garantie dat elke e-mail die u verzendt versleuteld blijft wanneer een ontvanger deze ontvangt. Als de ontvanger bijvoorbeeld een e-mailprovider gebruikt die geen gegevens versleutelt, betekent dit dat uw e-mailadres in platte tekst in de inbox van de ontvanger staat, wat een ernstig beveiligingsrisico kan vormen als u gevoelige gegevens in dat e-mailadres opneemt. Daarom wordt u sterk aanbevolen om geen privégegevens te verzenden via e-mails, zoals wachtwoorden.
Houd uw gegevens versleuteld
Al uw belangrijkste digitale gegevens moeten worden versleuteld, zodat ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor cybercriminelen. Omdat versleuteling alleen in uw digitale leven kan worden geïmplementeerd met de juiste tools, zijn dit enkele tools die we u aanbevelen om te gebruiken.
- Wachtwoordmanager: een wachtwoordmanager met sterke versleuteling slaat al uw meest gevoelige gegevens veilig op, zoals uw inloggegevens, creditcardgegevens en belangrijke documenten. De beste wachtwoordmanagers hebben ook veilige opties voor wachtwoorden en bestanden, zodat u uw gegevens niet riskeert om te worden gecompromitteerd wanneer u deze deelt met familie, vrienden of collega’s.
- Virtual Private Network (VPN): VPN’s versleutelen uw internetverkeer en maskeren uw IP-adres, zodat uw locatie en online activiteiten veilig zijn. Als u ooit een openbaar wifi-netwerk moet gebruiken, is het belangrijk om eerst verbinding te maken met een VPN, zodat u uw gegevens niet riskeert om te worden gelezen, gestolen of gewijzigd door iemand met kwaadaardige bedoelingen.
Benieuwd hoe een wachtwoordmanager u kan helpen om uw digitale gegevens te beveiligen met sterke versleuteling? Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.