De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
Bijgewerkt op 2 november 2023.
Een wachtwoordkluis is een versleutelde digitale webkluis waarin inloggegevens, documenten, afbeeldingen en andere gevoelige informatie online worden opgeslagen. Ze wordt gedecodeerd met één enkel hoofdwachtwoord dat fungeert als sleutel om uw digitale kluis te openen, waardoor u toegang krijgt tot de inloggegevens en persoonlijke informatie in uw kluis. De persoonlijke informatie die in een wachtwoordkluis is opgeslagen, wordt gecodeerd en beschermt deze tegen cybercriminelen.
Lees verder voor meer informatie over hoe een wachtwoordkluis werkt, wat het verschil is tussen browsergebaseerde en gespecialiseerde wachtwoordkluizen en wat de voordelen zijn om er een te gebruiken.
Hoe werkt een wachtwoordkluis?
Een wachtwoordkluis werkt met behulp van gegevensversleuteling om de opgeslagen informatie in de kluis te beschermen. Hierdoor zijn de opgeslagen gegevens onleesbaar voor iedereen die geen toegang heeft tot de kluis. Een wachtwoordkluis kan alleen worden geopend met een hoofdwachtwoord. Zodra u uw wachtwoordkluis heeft ontgrendeld met uw hoofdwachtwoord, heeft u toegang tot alles wat in de kluis is opgeslagen, zoals uw inloggegevens en creditcardnummers.
Een wachtwoordmanager is een hulpmiddel dat persoonlijke gegevens zoals inloggegevens, creditcardnummers en andere informatie in een wachtwoordkluis opslaat en beschermt, en u ook helpt om deze te beheren. De wachtwoordmanager is het platform waarmee u communiceert om toegang te krijgen tot uw kluis. De wachtwoordkluis is de locatie in de wachtwoordmanager waar uw gegevens daadwerkelijk worden opgeslagen en beschermd. De wachtwoordmanager controleert de wachtwoorden die in de wachtwoordkluis zijn opgeslagen en sommige kunnen helpen bij het identificeren van zwakke of gecompromitteerde wachtwoorden.
Browsergebaseerde versus gespecialiseerde wachtwoordkluizen
Browsergebaseerde wachtwoordmanagers gebruiken ingebouwde wachtwoordkluizen in browsers zoals Microsoft Edge of Google Chrome. Ze kunnen uw inloggegevens en creditcardnummers opslaan en deze automatisch voor u invullen op een website. Browsergebaseerde wachtwoordkluizen zijn minder veilig dan gespecialiseerde wachtwoordkluizen en werken alleen in de betreffende browser. Als u bijvoorbeeld de Google Wachtwoordmanager gebruikt, kunt u deze niet gebruiken om in te loggen bij uw apps op uw iPhone.
Hoewel browsergebaseerde wachtwoordkluizen net als andere wachtwoordkluizen worden gecodeerd, kunnen ze gemakkelijk vatbaar zijn voor cyberaanvallen die de browser in gevaar kunnen brengen, vooral als de browser niet is bijgewerkt. Zodra een cybercrimineel een browser heeft gehackt, heeft hij eenvoudig toegang tot uw wachtwoorden die zijn opgeslagen in de browsergebaseerde kluis.
Gespecialiseerde wachtwoordkluizen kunnen meer dan alleen uw inloggegevens opslaan. Behalve wachtwoorden kan een kluis uw identiteitskaarten, vervoersbewijzen, verzendadressen en meer opslaan. Gespecialiseerde wachtwoordkluizen zijn toegankelijk op elk apparaat en met elke browser.
Voordelen van het gebruik van een wachtwoordkluis
Wachtwoordkluizen bieden gemak en bescherming voor al uw inloggegevens en alle andere gevoelige informatie die u wilt opslaan. De voordelen van het gebruik van een wachtwoordkluis zijn onder meer:
U hoeft alleen uw hoofdwachtwoord te onthouden
Wachtwoordkluizen worden beschermd door een hoofdwachtwoord. U hoeft dus niet al uw wachtwoorden te onthouden. U moet alleen maar uw hoofdwachtwoord onthouden om toegang te krijgen tot de kluis. Omdat u slechts één wachtwoord hoeft te onthouden, moet u ervoor zorgen dat het sterk is en niet gemakkelijk te kraken is door cybercriminelen. Een sterk hoofdwachtwoord moet minimaal 16 tekens lang zijn en hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten.
Beschermd door MFA
Om uw wachtwoordkluis nog beter te beschermen, kunt u multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen. MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers hun identiteit moeten verifiëren met behulp van aanvullende vormen van identificatie, zoals een eenmalige code.
U kunt de beveiliging van uw wachtwoordkluis versterken door een sterk hoofdwachtwoord te gebruiken en voor het inloggen in uw kluis het gebruik van MFA in te schakelen. Zelfs als een cybercrimineel toegang krijgt tot uw hoofdwachtwoord, heeft hij geen toegang tot uw kluis omdat deze wordt beschermd door MFA.
Eenvoudig wachtwoorden beheren
Omdat al uw inloggegevens op één plek worden opgeslagen, is het eenvoudiger om al uw wachtwoorden veilig te beheren. De meeste wachtwoordmanagers beperken niet het aantal wachtwoorden dat u in uw kluis kunt opslaan, zodat u alle accounts die u gebruikt kunt bijhouden en deze kunt indelen zoals u dat wilt. Sommige wachtwoordmanagers bieden add-ons aan die kunnen identificeren of sommige wachtwoorden die in uw kluis zijn opgeslagen zwak zijn of op het dark web zijn gevonden en moet worden gewijzigd. Als u uw inloggegevens opnieuw moet instellen of bijwerken, kunt u dit doen met behulp van uw wachtwoordkluis.
Maakt inloggen eenvoudiger
Wachtwoordkluizen maken het inloggen op uw accounts eenvoudiger, omdat al uw informatie veilig op één plek wordt opgeslagen. Met een wachtwoordkluis hoeft u zich geen zorgen te maken over het onthouden van al uw verschillende wachtwoorden of het hergebruiken van wachtwoorden. Sommige wachtwoordmanagers hebben functies voor het automatisch invullen van de inloggegevens uit uw kluis wanneer u op een bepaalde website of app wilt inloggen.
Compatibel met alle platformen
De meeste wachtwoordkluizen zijn compatibel met alle platformen, wat betekent dat u toegang heeft tot uw kluis, ongeacht het apparaat dat u gebruikt. De kluis synchroniseert uw wachtwoorden met alle browsers, apparaten en besturingssystemen.
Heb ik een wachtwoordkluis nodig?
Cybercriminelen zullen blijven proberen om uw inloggegevens te stelen en toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Ze doen dit door zwakke wachtwoorden te kraken of wachtwoorden te stelen die zijn opgeslagen met onbeveiligde opslagmethoden zoals een spreadsheet. Een wachtwoordkluis kan u beschermen tegen cybercriminelen die uw wachtwoorden proberen te hacken. Ze slaat uw persoonlijke gegevens veilig op en codeert deze, waardoor cybercriminelen buiten de deur worden gehouden. Het gebruik van een wachtwoordkluis voorkomt ook dat u wachtwoorden hergebruikt en ze bevordert het gebruik van sterke wachtwoorden. Een wachtwoordkluis beschermt u online en houdt uw persoonlijke gegevens veilig.
Gebruik Keeper om uw wachtwoorden op te slaan
U moet een wachtwoordkluis gebruiken om uw inloggegevens en andere persoonlijke gegevens veilig op te slaan. Voor toegang tot uw wachtwoordkluis hoeft u alleen uw hoofdwachtwoord te onthouden en, indien ingeschakeld, een MFA-code op te geven. Wachtwoordkluizen maken het beheren van en inloggen op al uw apparaten veel eenvoudiger, vooral als u ze gebruikt in een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager kan u helpen uw persoonlijke gegevens te beschermen tegen cybercriminelen door gecompromitteerde wachtwoorden te controleren. Meld u aan voor een gratis proefperiode van Keeper Password Manager om al uw wachtwoorden veilig op te slaan en bij te houden.