Phishing-aanvallen vinden plaats wanneer cybercriminelen hun slachtoffers misleiden door zich voor te doen als iemand die ze niet zijn, zodat ze hun persoonlijke gegevens zullen delen
Ja, u kunt een virus krijgen door een website te bezoeken, maar dit is uiterst zeldzaam. U kunt een virus krijgen door een website te bezoeken door exploit kits en drive-by downloads. U kunt verschillende voorzorgsmaatregelen op het gebied van cybersecurity nemen om de mogelijke schade van een virus te beperken als u een gecompromitteerde website bezoekt.
Lees verder om te leren hoe u een virus kunt krijgen door een website te bezoeken, wat u moet doen als u een virus krijgt door een website te bezoeken en hoe u uw apparaat in de toekomst kunt beschermen tegen virussen.
Zo krijgt u een virus door een website te bezoeken
U kunt een virus krijgen door een website te bezoeken door exploit kits en drive-by downloads.
Exploit kits
Een exploit kit is een toolkit die cybercriminelen gebruiken om te profiteren van zwakke plekken in systemen of apparaten. Wanneer een cybercrimineel een website compromitteert en een exploit kit gebruikt, wordt iedereen die de website bezoekt doorverwezen naar een nieuwe pagina met kwaadaardige code. Deze code scant vervolgens het apparaat van de gebruiker op zwakke plekken die kunnen worden misbruikt. Apparaten met verouderde software zijn vatbaarder voor deze kwetsbaarheden, aangezien software-updates zijn ontworpen om bekende beveiligingsproblemen te verhelpen en bugs op te lossen. Als software niet wordt bijgewerkt zodra er een update beschikbaar is, worden deze kwetsbaarheden niet verholpen. Hierdoor kunnen exploit kits virussen of malware in het apparaat van de gebruiker injecteren, waardoor het geïnfecteerd raakt.
Drive-by downloads
A drive-by download is a cyber attack that refers to how viruses and malware get installed on user’s devices – without the user knowing it’s being downloaded. Drive-by downloads don’t require the user to click on anything on a webpage. If the user goes to a webpage that has malicious code injected into it, it can immediately infect the user’s device with malware as soon as they visit the site.
Exploit kits en drive-by downloads kunnen apparaten infecteren met virussen door simpelweg het bezoek aan een website. Het is belangrijk om te weten dat u een virus kunt krijgen op elke website die u bezoekt, of de website legitiem is of niet. Als de website of een webpagina is gecompromitteerd, dan kunt u mogelijk een virus krijgen.
Tekenen dat uw apparaat is geïnfecteerd met een virus
Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen die aangeven dat uw apparaat is geïnfecteerd met een virus of andere kwaadaardige software.
- Trage reactiesnelheid
- Oververhitting
- Ongebruikelijke of ongepaste pop-ups die willekeurig verschijnen
- Vreemde applicaties of software die u niet hebt gedownload
- Accu loopt sneller leeg dan normaal
- Ontbrekende of gewijzigde bestanden
- Onbekende programma’s die op de achtergrond worden uitgevoerd
- Een plotseling gebrek aan opslagruimte
- Spam-e-mails die vanaf uw e-mailadres worden verzonden
- Frequente computercrashes
- Meer activiteit op uw wifinetwerk
- Constante doorverwijzingen naar vreemde websites
Als u een of meer van deze tekenen opmerkt, moet u onmiddellijk stappen ondernemen om uw apparaten en gegevens te beschermen.
Wat moet ik doen als ik een virus krijg van een bezochte website?
U moet de volgende stappen nemen als u een virus krijgt door een website te bezoeken.
1. Verbreek onmiddellijk de internetverbinding met uw apparaat
Als u tekenen van een virus op uw apparaat opmerkt, zoals willekeurige pop-ups die verschijnen, dan moet u onmiddellijk de internetverbinding met uw apparaat verbreken. Bepaalde virustypen zijn ontworpen om het wifinetwerk van een gebruiker te infecteren, zodat ze alle andere apparaten op hetzelfde netwerk kunnen infecteren. Hoe sneller u de internetverbinding met uw apparaat verbreekt, hoe minder schade er wordt veroorzaakt.
2. Voer antivirussoftware uit
Antivirussoftware is een programma dat u op uw computer kunt installeren om virussen te detecteren, te isoleren en te verwijderen. Als u op dit moment geen antivirus op uw apparaat hebt geïnstalleerd of deze hebt uitgeschakeld, raden wij u aan om een goede versie te downloaden en deze altijd ingeschakeld te houden. Op deze manier is de antivirussoftware altijd actief en kan deze virussen detecteren en verwijderen zodra ze uw apparaat proberen te infecteren.
Als u nog geen antivirus hebt geïnstalleerd, kunnen sommige virussen het u onmogelijk maken om er een te downloaden, waardoor u een professional moet raadplegen die u kan helpen om het bestaande virus te verwijderen.
3. Beveilig uw online accounts
Nadat u de internetverbinding met uw apparaat hebt verbroken en uw antivirussoftware hebt uitgevoerd, moet u stappen ondernemen om uw online accounts te beveiligen. Als voorzorgsmaatregel raden wij u aan om al uw wachtwoorden te wijzigen, omdat u nooit weet wat het virus heeft kunnen zien en verzamelen op uw apparaat. Gemiddeld heeft een persoon 100 wachtwoorden, dus u kijkt er waarschijnlijk niet naar uit om al uw wachtwoorden zelf te wijzigen. Gelukkig kan een wachtwoordmanager u hierbij helpen.
Een wachtwoordmanager is een tool dat gebruikers helpt bij het aanmaken, beheren en veilig opslaan van al hun wachtwoorden in een veilige digitale kluis. Met een wachtwoordmanager hoeven gebruikers maar één wachtwoord te onthouden, namelijk het hoofdwachtwoord. Met deze tools is het eenvoudig om meerdere wachtwoorden bij te werken. U bespaart ook tijd, omdat u zelf geen sterke wachtwoorden hoeft te bedenken.
4. Let op verdachte activiteiten
Nadat u de bovenstaande stappen hebt genomen, moet u nog steeds letten op verdachte activiteiten op uw online accounts en andere apparaten die waren verbonden met hetzelfde netwerk als het geïnfecteerde apparaat. Let op verdachte inlogpogingen, ongewone transacties die u niet hebt verricht, e-mails om uw wachtwoord opnieuw in te stellen, enzovoort. Hoe eerder u verdachte activiteiten opmerkt, hoe eerder u actie kunt ondernemen om de mogelijke schade door een cybercrimineel te beperken.
5. Raadpleeg een professional als uw apparaat niet weer normaal wordt
Het is mogelijk dat antivirussoftware het virus niet volledig of helemaal niet verwijdert. Dit komt doordat virussen voortdurend worden gecreëerd en antivirus alleen virussen kan detecteren waarvan het weet dat ze bestaan. Als dit het geval is, moet u uw apparaat naar een IT-professional brengen. Hij of zij kan u helpen om het virus volledig te verwijderen en uw apparaat weer normaal te maken.
Zo beschermt u in de toekomst uw apparaat tegen virussen
Door drive-by downloads en exploit kits kunt u virussen krijgen als u een website bezoekt die is geïnjecteerd met kwaadaardige code. Dat betekent echter niet dat al uw gegevens worden gecompromitteerd of dat u belangrijke bestanden en afbeeldingen kwijtraakt. Om de mogelijke schade door virussen te beperken, moet u zorgen voor een betere cyberhygiëne door best practices voor cybersecurity te volgen, zoals:
- Zorg ervoor dat uw software, apps en apparaten altijd zijn bijgewerkt
- Maak regelmatig een back-up van alle gegevens
- Beveilig uw accounts met sterke wachtwoorden
- Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in waar mogelijk
- Installeer antivirussoftware
Hoe beter uw cyberhygiëne, hoe minder schade een virus kan aanrichten als uw apparaat geïnfecteerd raakt. Het is belangrijk dat u nooit in-browser wachtwoordmanagers gebruikt om uw wachtwoorden op te slaan, omdat anders uw accounts kunnen worden gecompromitteerd als uw apparaat is geïnfecteerd met een virus. Gebruik in plaats daarvan een zelfstandige wachtwoordmanager om uw wachtwoorden op te slaan, aangezien deze veel veiliger zijn. Keeper Password Manager is een zelfstandige wachtwoordmanager die u vandaag nog kunt gebruiken.