Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Een dreigingsactor is een persoon of groep die doelbewust zwakheden in computersystemen, netwerken, apparaten en personen uitbuit voor eigen voordeel. Er zijn veel verschillende soorten dreigingsactoren, met elk hun eigen motieven en vaardigheidsniveaus. Sommige soorten dreigingsactoren zijn cybercriminelen, insiders, hacktivisten en dreigingsactoren van nationale staten.
Lees verder en ontdek wat dreigingsactoren doen, welke tactieken ze gebruiken en hoe u uzelf er tegen kunt beschermen.
Wat doen dreigingsactoren?
Dreigingsactoren veroorzaken opzettelijk schade met behulp van computersystemen, netwerken en apparaten in een poging om gevoelige gegevens te stelen voor hun eigen kwaadaardige doeleinden, meestal voor financieel gewin. Dreigingsactoren kunnen dit doen door kwetsbaarheden en zwakheden in systemen en processen te misbruiken. Wanneer dreigingsactoren deze kwetsbaarheden vinden, misbruiken ze deze door gerichte cyberaanvallen te lanceren.
Voor organisaties bestaan de zwakke punten vaak uit werknemers met weinig tot geen kennis van cybersecurity, waardoor ze kwetsbaarder zijn om in de aanvallen van dreigingsactoren te trappen. Voor individuen bestaan de zwakke punten vaak uit slechte praktijken voor cybersecurity, vanwege hun gebrek aan kennis over cybersecurity.
De verschillende soorten dreigingsactoren
De term dreigingsactor wordt gebruikt om te verwijzen naar een persoon of groep die een bedreiging vormt voor de cybersecurity van een persoon of organisatie. Er zijn echter verschillende soorten dreigingsactoren, waaronder:
Cybercriminelen
Cybercriminelen zijn de meest voorkomende soort dreigingsactor. Cybercriminelen richten zich op personen die op het internet surfen, zoals als ze hun e-mail controleren of online winkelen. Het doel van een cybercrimineel is om de persoonsgegevens van zijn doelwit te stelen en deze voor eigen kwaadaardige doeleinden te gebruiken.
Cybercriminelen richten zich op zowel organisaties als individuen. Een cybercrimineel kan zich bijvoorbeeld op een organisatie richten door een ransomware-aanval te lanceren voor zijn eigen financieel gewin of een persoon met een phishing-aanval als een manier om persoonlijke gegevens te stelen, zoals inloggegevens en creditcardnummers.
Insiders
Insiders zijn een ander soort dreigingsactor, maar ze hebben niet altijd kwaadwillende bedoelingen. Een werknemer die bij een organisatie werkt, kan bijvoorbeeld een fout maken, zoals het installeren van kwaadwillende software, ook wel malware genoemd, en ervoor zorgen dat gevoelige gegevens lekken. Maar ze hebben de malware niet met kwade opzet gedownload, ze hebben deze mogelijk gedownload met de gedachte dat het iets anders was.
Het is belangrijk om te begrijpen dat er ook kwaadwillende insiders bestaan. Er kan bijvoorbeeld een ontevreden werknemer zijn die toegang heeft tot gevoelige gegevens en deze op het dark web verkoopt uit wraak of voor eigen financieel gewin.
Hacktivisten
Hacktivisten zijn een soort dreigingsactor die hun hackvaardigheden gebruikt voor activisme en die meestal niet worden gemotiveerd door kwaadwillende bedoelingen. Hacktivisten zien zichzelf als burgerwachten die hun hackvaardigheden gebruiken om sociale rechtvaardigheid en beleidswijzigingen door te voeren.
Hacktivisten gebruiken vaak dezelfde tools en tactieken die black hat-hackers gebruiken. Ze kunnen hun boodschap bijvoorbeeld verspreiden door een website te beschadigen of een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval te lanceren. Een DDoS-aanval verstoort het normale verkeer van de beoogde server, waardoor deze kan worden vertraagd of volledig kan crashen.
Dreigingsactoren van nationale staten
Vaak financieren nationale staten en overheden dreigingsactoren, zodat ze gegevens kunnen stelen, vertrouwelijke informatie kunnen verzamelen of de kritieke infrastructuur van een ander land of de overheid kunnen verstoren. Dreigingsactoren van landen hebben kwaadwillende bedoelingen en gaan hand in hand met spionage en cyberoorlog. Activiteiten die worden uitgevoerd door dreigingsactoren van landen, worden ook veel gefinancierd, zodat ze vaak complexer en moeilijker te detecteren zijn.
Veelvoorkomende tactieken van dreigingsactoren
Malware en phishing zijn twee van de meest voorkomende tactieken die door dreigingsactoren worden gebruikt.
Malware
Malware, een afkorting van malicious software, is software die door een dreigingsactor op het apparaat van een slachtoffer is geïnstalleerd. Afhankelijk van het type malware dat een dreigingsactor heeft geïnstalleerd, kan het verschillende dingen doen. Keylogging-software kan bijvoorbeeld de toetsaanslagen van een persoon volgen terwijl hij of zij typt. Ransomware kan de toegang van een slachtoffer tot zijn apparaat uitschakelen totdat hij de dreigingsactor losgeld heeft betaald.
Phishing
Phishing is een andere tactiek die door dreigingsactoren wordt gebruikt. Phishing is een cyberaanval waarbij dreigingsactoren social engineering gebruiken om slachtoffers te overtuigen om hun persoonlijke gegevens of soms zelfs geld te sturen. Persoonlijke gegevens kunnen creditcardnummers, inloggegevens en belangrijke documenten zijn, zoals het burgerservicenummer van het slachtoffer. Phishing wordt vaak vermomd achter legitiem ogende e-mails en sms-berichten van mensen die het slachtoffer kent, zoals een familielid of collega.
Zo beschermt u zichzelf tegen dreigingsactoren
Hier zijn enkele tips om te beschermen tegen dreigingsactoren.
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk account
Het eerste dat een dreigingsactor probeert te compromitteren, is uw online accounts, omdat deze allerlei persoonlijke gegevens bevatten, zoals uw huisadres en creditcard- en betaalkaartnummers. De beste manier om uw accounts te beveiligen is met sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord wordt nooit hergebruikt; is minstens 16 tekens lang en bevat hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers.
Het aanmaken van sterke wachtwoorden voor al uw accounts kan een gedoe zijn, vooral als u ze allemaal moet onthouden. We raden u aan om een wachtwoordmanager te gebruiken om al uw wachtwoorden en gevoelige gegevens aan te maken en veilig op te slaan.
Schakel altijd multifactorauthenticatie (MFA) in
MFA voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw accounts. In plaats van alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig te hebben om in te loggen, moet u bij MFA verifiëren wie u bent met minstens één extra verificatiemethode, zoals met een 2FA-code die is gegenereerd in een authenticator-app of biometrische authenticatie zoals Face ID.
In het geval dat een dreigingsactor uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft kunnen bemachtigen, voorkomt MFA dat deze toegang kan krijgen, omdat hij geen manier heeft om te verifiëren dat hij de eigenaar van het account is.
Houd software en apparaten bijgewerkt
Software- en apparaatupdates voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar patchen ook bestaande kwetsbaarheden in de beveiliging en voegen nieuwe beveiligingsmaatregelen toe om uw apparaten te beschermen. Wanneer deze kwetsbaarheden niet zijn gepatcht, fungeren ze als openingen voor dreigingsactoren om uw apparaat te infecteren met malware en andere virussen.
Blijf op de hoogte van de nieuwste cyberbedreigingen
Door op de hoogte te blijven van de nieuwste cyberbedreigingen en cybersecurity, begrijpt u op welke bedreigingen u moet letten. Ze helpen u ook uw kennis over cybersecurity te vergroten, zodat u weet wat de beste praktijken voor cybersecurity zijn die u moet volgen.
Blijf beschermd tegen kwaadwillende dreigingsactoren
Hoewel niet alle dreigingsactoren kwaadwillende bedoelingen hebben, zijn er kwaadwillende dreigingsactoren waartegen u uzelf en uw gegevens moet beschermen. De eerste stap om uzelf en uw gegevens te beschermen is door uw online accounts te beveiligen met sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie.
Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager om te zien hoe eenvoudig het is om uw online accounts tegen dreigingsactoren te beschermen.