U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Bijgewerkt op 3 november 2023.
Te veel delen op sociale media kan gevaarlijk zijn, omdat vaak gevoelige gegevens worden bekendgemaakt die uw privacy en veiligheid in gevaar brengen. Tegenwoordig is sociale media een veelgebruikte communicatiemethode en het delen van de hoogtepunten van ons dagelijks leven is normaal geworden. Helaas zijn er veel risico’s aan het te veel delen van uw leven op sociale-mediaplatforms verbonden. Als u te veel op sociale media deelt, komen cybercriminelen meer over u te weten en kunnen ze die gegevens tegen u gebruiken.
Lees meer over wat ’te veel delen op sociale media’ betekent welke risico’s daarmee gepaard gaan en hoe u kunt voorkomen dat u te veel op sociale media deelt.
Wat wordt gezien als ’te veel delen op sociale media’?
Te veel delen op sociale media gebeurt wanneer u intieme details over uw persoonlijke leven bekendmaakt, zoals relaties, vriendschappen, familiezaken of uw dagelijkse routine. Het kan leuk zijn om anderen te laten weten wat er in uw leven gebeurt, maar u kunt ze per ongeluk te veel informatie verstrekken en daardoor uw privacy verliezen.
Enkele voorbeelden van te veel delen op sociale media zijn:
- Regelmatig posten met wie u bent
- Al uw interesses, hobby’s en activiteiten posten
- Intieme informatie over uzelf plaatsen, zoals uw persoonlijke gedachten en geheimen
- Berichten plaatsen over uw relaties, vriendschappen, familieleden en persoonlijke drama’s
- De geografische locatie van uw berichten inschakelen
- Voortdurend foto’s plaatsen van wat u draagt
- Werkgerelateerde gegevens op uw account plaatsen
Eenvoudige gegevens over uw routine of geografische locatie maken u kwetsbaar voor cybercriminelen die meer over uw leven te weten komen en deze gegevens tegen u kunnen gebruiken. Werkgerelateerde gegevens moeten altijd vertrouwelijk blijven, omdat uw bedrijf risico loopt op een beveiligingslek als u te veel deelt, en gevoelige interne gegevens kunnen worden blootgesteld.
Wat zijn de risico’s van te veel delen op sociale media?
Te veel delen kan het voor cybercriminelen eenvoudiger maken om belangrijke gegevens te achterhalen die hen toegang kunnen geven tot uw online accounts. Veel gebruikers maken wachtwoorden aan met persoonlijke gegevens om ze gemakkelijker te onthouden. Hierdoor kunnen cybercriminelen wachtwoorden gemakkelijker kraken, omdat ze die gegevens over u op sociale media kunnen achterhalen. Hier volgen enkele van de risico’s die ontstaan door te veel op sociale media te delen.
Identiteitsdiefstal
Bij identiteitsdiefstal steelt iemand de persoonlijk identificeerbare informatie (PII) van een slachtoffer en gebruikt die om zich voor te doen als het slachtoffer en fraude te plegen. PII zijn de gegevens die een persoon kunnen identificeren, zoals hun adres, e-mailadres, telefoonnummer of burgerservicenummer. Cybercriminelen kunnen deze gegevens stelen via cyberaanvallen, gegevenslekken of het profiel van een persoon op sociale media.
Op sociale-mediaprofielen staan vaak persoonlijke gegevens die cybercriminelen kunnen gebruiken om de identiteit van slachtoffers te stelen. Zodra een cybercrimineel de identiteit van een slachtoffer steelt, kunnen ze zich als het slachtoffer voordoen om misdaden te plegen, zoals creditcardfraude.
Social engineering
Social engineering is de psychische manipulatie die wordt gebruikt om mensen dingen te laten doen of om hun persoonlijke gegevens te onthullen. Social engineering begint met het verzamelen van gegevens over een doelwit. Cybercriminelen kunnen veel over hun slachtoffers te weten komen door op hun sociale media te kijken om hun interesses en online gedrag te achterhalen. Zodra de op sociale media gedeelde gegevens zijn verzameld, kunnen cybercriminelen hun social engineering-aanvallen op individuele slachtoffers afstemmen.
Deze social engineering-aanvallen hebben tot doel om malware op uw apparaat te installeren of om u te misleiden om persoonlijke gegevens te onthullen, zoals uw inloggegevens, via methoden zoals phishing-aanvallen.
Cyberpesten
Cyberpesten is elk online gedrag dat ongepast, gemeen of kwetsend is. Dit omvat vaak ook cyberstalking. Cyberstalking is een vorm van stalken die wordt uitgevoerd met technologie via ongewenste berichten en het monitoren van de activiteiten van een slachtoffer. Bij cyberstalking worden gegevens op sociale media gebruikt om de activiteiten van een slachtoffer te volgen en het slachtoffer te intimideren door middel van pesterijen of bedreigingen.
Gecompromitteerde fysieke veiligheid
Het delen van gevoelige gegevens, zoals uw locatie en persoonlijke bezittingen, kan een bedreiging vormen voor uw fysieke veiligheid. Zodra cybercriminelen meer te weten komen over uw persoonlijke bezittingen, zoals bijvoorbeeld dure juwelen of apparatuur, kunnen u fysiek aanvallen en uw bezittingen stelen, zodra ze weten waar u bent.
Reputatie aan stukken
Te veel delen op sociale media kan uw reputatie in gevaar brengen bij uw vrienden, kennissen en collega’s. Als u per ongeluk iets ongepast of beledigend deelt of iets waardoor u uw karakter in gevaar brengt, wordt uw reputatie geschaad met alle gevolgen van dien voor uw huidige of toekomstige loopbaan. Als u vertrouwelijke bestanden van uw bedrijf op sociale media plaatst, brengt u uw bedrijf in gevaar en kunt u uw baan verliezen. U kunt ook uw relatie met uw collega’s onder druk zetten, waardoor ze niets meer met u te maken willen hebben.
Bedreigingen die naar uw sociale-media-accounts worden gestuurd
Door te veel op sociale media te delen kunt u worden blootgesteld aan cyberbedreigingen die uw online accounts in gevaar kunnen brengen. U moet deze bedreigingen herkennen voordat u ze kunt vermijden.
Overname van uw accounts
Een accountovername is een vorm van identiteitsdiefstal waarbij cybercriminelen toegang verkrijgen tot iemands online account door gestolen inloggegevens te gebruiken. Cybercriminelen stelen vaak inloggegevens na een gegevenslek of met een gekraakt wachtwoord. Ze kunnen uw persoonlijke gegevens gebruiken om uw wachtwoord te raden en uw account over te nemen. Zodra een cybercrimineel uw account heeft overgenomen, kunnen ze de inloggegevens wijzigen om u te blokkeren. Daarna hebben ze vrij spel met uw account en kunnen ze doen wat ze willen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als u om anderen op te lichten of fraude te plegen.
Tussenpersoon-aanvallen
Als een cybercrimineel uw dagelijkse routines of reisplannen achterhaalt, kan hij een tussenpersoon (Man-in-the-Middle of MITM)-aanval uitvoeren. MITM-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij een cybercrimineel gegevens tussen twee partijen onderschept.
Deze aanval is gebaseerd op netwerkmanipulatie of het creëren van kwaadaardige netwerken die onder controle staan van cybercriminelen die fungeren als de ’tussenpersoon’ tussen de afzender en de ontvanger van de gegevens. Ze wijzigen de verkeersstroom en onderscheppen de gegevens.
Als u uw dagelijkse routines en reisplannen deelt, kan een cybercrimineel een MITM-aanval uitvoeren wanneer u zich in het openbaar bevindt. Door in te loggen op uw accounts op een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk loopt u het risico dat iemand uw gegevens onderschept.
Phishing-aanvallen
Bij phishing-aanvallen wordt u door een cybercrimineel misleid om uw gevoelige gegevens te onthullen, zoals uw inloggegevens. Cybercriminelen sturen vaak e-mails of sms-berichten en vragen u om op een kwaadaardige bijlage of link te klikken die naar een gespoofede website leidt. Zodra u een kwaadaardige bijlage opent of op de link klikt, kan bijvoorbeeld malware op uw apparaat worden geïnstalleerd om uw persoonlijke gegevens te stelen. Bij sommige phishing-aanvallen wordt u misleid om uw inloggegevens te onthullen op nepwebsites die op legitieme websites lijken.
Deze phishing-e-mails en nepwebsites zijn vaak op u persoonlijk afgestemd met gebruik van de gegevens die cybercriminelen op sociale media over u hebben gevonden. Cybercriminelen kunnen berichten aanmaken die persoonlijke gegevens over u bevatten. Zo proberen ze uw vertrouwen te winnen door zich voor te doen als een vertrouwd bedrijf dat u vaak gebruikt.
Aanvallen om wachtwoorden te kraken
Als u zwakke wachtwoorden voor uw accounts gebruikt die persoonlijke gegevens bevatten, kunnen cybercriminelen uw wachtwoorden gemakkelijker kraken met gegevens die te veel op sociale media zijn gedeeld, zoals de naam of geboortedatum van uw hond. Cybercriminelen kunnen brute force-aanvallen uitvoeren, zoals ‘dictionary cracking’, ‘wachtwoord spraying‘ en ‘credential stuffing’ om uw inloggegevens te raden en toegang te verkrijgen tot uw accounts.
Wat kunt u doen om te voorkomen dat u te veel op sociale media deelt?
Pas de volgende best practices toe en voorkom dat u te veel op sociale media deelt:
Denk goed na over wat u plaatst
U kunt voorkomen dat u te veel op sociale media deelt door beter na te denken over wat u plaatst en de beste beveiligingsprocedures te volgen. Een goede vuistregel is om te overwegen of een bericht geschikt is als een publieke post of beter als een privébericht kan worden gedeeld. Vermijd berichten die persoonlijke gegevens kunnen onthullen of een verkeerde voorstelling van uw karakter kunnen geven.
Controleer wie u volgt
U moet goed op de volgers van uw sociale-media-accounts letten. Zorg ervoor dat u voorzichtig bent met wie u uw content deelt. Het is belangrijk om de platforms te identificeren die u privé en professioneel wilt gebruiken, omdat u dan de juiste content kunt plaatsen zonder uw professionele reputatie in gevaar te brengen. U moet ook alleen vriendschapsverzoeken accepteren van mensen die u echt kent om te voorkomen dat cybercriminelen gegevens over u verzamelen.
Beveilig uw accounts
U moet uw sociale media-accounts privé maken, zodat u precies weet wie uw profiel en berichten kan zien. Dit beschermt u tegen cybercriminelen die gegevens over u verzamelen. U moet ook uw sociale-media-accounts beschermen door sterke wachtwoorden te gebruiken. Een sterk wachtwoord bevat minstens 16 tekens en is een willekeurige combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd het gebruik van persoonlijke gegevens, reeksen en veelgebruikte wachtwoorden.
Een andere manier om uw accounts te beveiligen, is door multifactorauthenticatie (MFA) in te schakelen. MFA is een beveiligingsmaatregel die vereist dat u als extra beveiligingslaag extra vormen van identificatie opgeeft samen met uw gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te verkrijgen tot een account. Zelfs als een cybercrimineel uw inloggegevens te pakken heeft gekregen, krijgt hij geen toegang tot uw accounts, omdat hij niet over de extra authenticatiefactoren beschikt.
Bescherm uw sociale media-accounts
De beste manier om uw sociale media-accounts te beschermen, is door niet te veel online te delen. U moet uw online accounts privé maken en voorzichtig zijn met wat u online plaatst. U kunt uw accounts ook beschermen door sterke wachtwoorden te gebruiken, zonder persoonlijke gegevens.
Met een wachtwoordmanager kunt u sterke wachtwoorden genereren en beheren om zwakke of gecompromitteerde wachtwoorden te identificeren. Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde kluis opslaat en beheert. Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager om uw sociale media-accounts te beschermen en uw wachtwoordbeveiliging te versterken.