Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Bijgewerkt op 3 april 2023.
Dark web-monitoring is een proces waarbij een tool wordt gebruikt om het dark web te scannen en te controleren op specifieke persoonlijke gegevens, zoals uw e-mailadres of wachtwoord. Dit kan handmatig worden gedaan of met een dark web-monitoringtool die kan detecteren wanneer uw inloggegevens op het dark web te koop worden aangeboden. U ontvangt een bericht wanneer wordt vastgesteld dat uw gegevens risico lopen.
Lees meer over dark web-monitoring en hoe u hiermee kunt voorkomen dat uw accounts worden gehackt en uw identiteit wordt gestolen.
Wat is het dark web?
Het dark web is een onderdeel van het internet met anonieme en veilige communicatiekanalen. Hier vinden allerlei illegale activiteiten plaats, waaronder drugshandel, illegale wapenverkoop en verhandeling van gestolen persoonlijk identificeerbare informatie (PII), zoals wachtwoorden en burgerservicenummers.
Het dark web is alleen toegankelijk met een speciale internetbrowser genaamd Tor. Het bevat allerlei kwaadaardige websites, services en verkopers. Tor levert een versleutelde aansluiting op het dark web en verbergt het IP-adres van de gebruiker. Criminelen gedijen op het dark web dankzij de volledige anonimiteit. Aangezien zaken met cryptovaluta en een verborgen IP-adres gekocht en verkocht worden, is het moeilijk om dark web-activiteiten te traceren en aan één persoon of organisatie te koppelen.
Wat staat er allemaal op het dark web?
Hier zijn enkele zaken die op het dark web worden verkocht.
Wachtwoorden: wachtwoorden voor allerlei accounts worden gestolen en vervolgens op het dark web verkocht. Alles waarvoor een wachtwoord nodig is, kan risico lopen, van bankrekeningen tot socialmedia-accounts.
E-mailadressen: een e-mailaccount kan vaak gevoelige persoonlijke gegevens bevatten en is meestal gemakkelijker te hacken dan bankrekeningen of financiële accounts, vooral als iemand geen multifactorauthenticatie (MFA) voor deze account heeft ingeschakeld. MFA doet dienst als een extra beveiligingslaag, omdat de persoon moet verifiëren wie hij of zij is met minstens één extra verificatiemethode bovenop de gebruikersnaam en het wachtwoord.
Burgerservicenummers: burgerservicenummers behoren tot de meest voorkomende persoonlijke gegevens op het dark web. Als cybercriminelen uw burgerservicenummer en andere gegevens in handen krijgt, kunnen ze uw identiteit stelen en kredietlijnen, leningen enz. op uw naam openen.
Bankrekeningnummers: zodra een cybercrimineel uw rekeningnummer heeft, is hij een stap dichter bij volledige toegang tot uw bankrekeningen, zodat hij uw geld kan stelen.
Creditcard- of bankkaartnummers: dit zijn ook veelvoorkomende gegevens op het dark web. Deze nummers zijn veel gemakkelijker te verkrijgen, omdat sommige browsers en online verkopers uw creditcardgegevens voor u opslaan. Als uw browser of online account is gehackt, kunnen cybercriminelen uw creditcardgegevens gemakkelijk stelen.
Winkel- of lidmaatschapskaarten: als u een klantenkaart van uw favoriete winkel heeft, een beloningsaccount of zelfs een winkelcreditcard, dan kan het dark web deze gegevens tegen u gebruiken. Deze accounts zijn vaak aan meer persoonlijke gegevens gekoppeld. Hoe meer informatie een cybercrimineel over u heeft, hoe gemakkelijker het wordt om uw identiteit te stelen. Deze gegevens kunnen ook voor gepersonaliseerde phishing-aanvallen worden gebruikt. U krijgt dan een link naar een pagina waarop u wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens in te voeren.
Paspoortnummer: een paspoort is vaak een extra identificatie als uw rijbewijs of andere persoonlijke identiteitskaart verloren of gestolen is. Cybercriminelen gebruiken gestolen paspoortnummers om valse zekerheid te bieden wanneer ze proberen iemands identiteit te stelen.
Medische gegevens: uw medische gegevens zijn wettelijk uw privébezit onder de Wet bescherming persoonsgegevens in de zorg (Wbpz), maar cybercriminelen kunnen die stelen en op het dark web plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een medische zorgverlener te maken krijgt met een beveiligingslek, waarna blijkt dat patiëntgegevens zijn gestolen.
Hoe werkt dark web-monitoring?
Dark web-monitoring maakt gebruik van specifieke tools om vaak bezochte delen van het dark web te controleren. Door specifieke informatie te monitoren, kan een dark web-monitoringtool zaken detecteren zoals e-mailadressen of wachtwoorden die overeenkomen met die van u, of gevoeligere gegevens, zoals burgerservicenummers of bankrekeningnummers.
Het internet bestaat uit miljarden websites, netwerken en registers, maar het voordeel van dark web-monitoring is dat u voorzorgsmaatregelen neemt. Zonder deze specifieke bescherming weet u pas dat uw gegevens verkocht zijn wanneer het te laat is. In het ernstigste geval wordt uw identiteit gestolen.
Identiteitsdiefstal kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de rest van uw leven. De hoeveelheid tijd en geld die u moet besteden aan het terugclaimen van uw identiteit, zal een negatieve impact hebben op uw vermogen om te werken en op uw kredietscore.
Beveiliging is belangrijker dan ooit, en als u geen basisvoorzorgsmaatregelen neemt, kunt u een van de duizenden slachtoffers worden die elk jaar te maken krijgen met cybercriminaliteit en identiteitsdiefstal.
Slechte wachtwoordgewoonten en een slecht beheer van persoonlijke gegevens verhogen het risico op diefstal van uw identiteit. Voorbeelden hiervan zijn:
- Dezelfde wachtwoorden vaak opnieuw gebruiken
- Uw burgerservicenummer in uw portemonnee bewaren
- Uw kredietactiviteit niet regelmatig controleren
- Accounts gebruiken zonder geactiveerde 2FA/MFA
- Financiële gegevens, wachtwoorden, rekeningnummers, enz. niet veilig opslaan.
Staan mijn gegevens op het dark web?
U vraagt zich nu waarschijnlijk af of uw persoonlijke gegevens ergens op het dark web staan. Het is zeer waarschijnlijk dat een wachtwoord, e-mailadres of een ander persoonlijk item ooit is gestolen of geopend. Daarom is het belangrijker dan ooit om uzelf te beschermen. Als u wilt weten of uw gegevens op het dark web staan, gebruikt u onze gratis dark web-scanner.
Heb ik dark web-monitoring nodig?
Als u ontdekt dat er informatie over u op het dark web staat, is het misschien tijd om in een dark web-monitoringtool te investeren die het dark web voortdurend voor u scant en u dark web-waarschuwingen stuurt. Een goede dark web-monitoringtool is BreachWatch®, die uitstekend samenwerkt met Keeper Password Manager.
BreachWatch controleert het dark web op verdachte activiteiten en waarschuwt u als er activiteiten worden gevonden met inloggegevens die overeenkomen met de gegevens die in uw Keeper Vault zijn opgeslagen. Wanneer een record als een hoog risico wordt gemarkeerd, ontvangt u een waarschuwing. Keeper helpt u om het wachtwoord te wijzigen en uw gegevens beter te beveiligen. Zodra u uw wachtwoord heeft vervangen door een sterk en uniek alternatief, wordt het niet langer als een hoog risico weergegeven.
Bescherm uw identiteit met BreachWatch
Uw persoonlijke gegevens zijn de sleutel tot uw identiteit. Zodra een cybercrimineel uw persoonlijke gegevens in handen heeft, loopt uw persoonlijke en financiële leven heel veel risico. Het is belangrijk dat u altijd weet waar uw gegevens zich bevinden, vooral als ze op het dark web zijn terechtgekomen. Een dark web-monitoringtool zoals BreachWatch kan u daarbij helpen.
U hoeft geen tijd vrij te maken om handmatig te controleren of uw privégegevens op het dark web zijn terechtgekomen. BreachWatch doet dit voor u. De BreachWatch add-on is beschikbaar voor Keeper Personal, Keeper Family, Keeper Business en Keeper Enterprise.