Ja, cyberaanvallen, waaronder phishing-, malware- en ransomware-aanvallen, blijven toenemen in 2024. Volgens het recente onderzoek van Keeper Security zegt 92% van de IT-leiders dat er dit
Bijgewerkt op 28 november 2023.
Een VPN of een virtueel privénetwerk is een service die uw internetverbinding en online privacy beschermt. Het werkt door uw internetverbinding te versleutelen en uw IP-adres te maskeren, zodat u openbare wifi-locaties veilig kunt gebruiken. Een VPN creëert een privé, versleuteld netwerk binnen het openbare netwerk dat een extra beveiligings- en privacylaag biedt. Het kan voorkomen dat cybercriminelen uw gegevens verzamelen om ze op het dark web te verkopen of ze gebruiken voor gerichte cyberaanvallen op u.
Lees verder voor meer informatie over hoe een VPN werkt, de verschillende soorten VPN’s, de voordelen van het gebruik ervan en hoe het uw cybersecurity verbetert.
Hoe werkt een VPN?
Een VPN werkt door de gebruiker veilig en anoniem te verbinden met een server. Zonder een VPN maakt een gebruiker zonder enige bescherming rechtstreeks verbinding met het internet via de internetprovider (ISP). Met een VPN maakt de gebruiker echter verbinding met een VPN-client, die vervolgens hun internetverkeer naar de VPN-server routeert via een versleutelde verbinding die een tunnel wordt genoemd. Vervolgens verzendt de VPN-server het internetverkeer van de gebruiker naar het internet onder het IP-adres van de VPN-server.
Door internetverkeer via een VPN-server te routeren, wordt een versleutelde tunnel gecreëerd waarmee gebruikers veilig verbinding kunnen maken met de VPN-server. Het voorkomt dat uw internetprovider en andere derden uw gegevens zien, omdat het internetverkeer versleuteld is en alleen de gebruiker en de VPN-server de ontsleutelingssleutel hebben.
Een VPN maskeert ook het IP-adres van de gebruiker, omdat het IP-adres van de VPN-server wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het internet in plaats van het werkelijke IP-adres van de gebruiker.
Welke soorten VPN’s zijn er?
Verschillende soorten VPN-services koppelen u aan een VPN-server. Een server staat tussen uw apparaat en uw gewenste webservice.
Persoonlijke VPN
Een persoonlijke VPN, ook wel een ‘consument’ of ‘commerciële’ VPN genoemd, verwijst naar diensten die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik. Gerenommeerde persoonlijke VPN’s versleutelen uw verbinding en verbergen uw online identiteit. Hierdoor kunt u uw geografische locatie wijzigen, zodat uw beveiliging niet in gevaar komt.
VPN voor externe toegang
Dankzij een VPN voor externe toegang, ook wel een clientgebaseerde VPN of client-to-server VPN genoemd, kunt u uw apparaat verbinden met een privénetwerk buiten het kantoor van uw organisatie. VPN-versleuteling wordt gebruikt om gegevens te beschermen en te beveiligen wanneer die van en naar het privénetwerk worden verstuurd.
Site-tot-site-VPN
Een site-to-site-VPN verbindt meerdere netwerken op verschillende locaties. Als een bedrijf bijvoorbeeld twee kantoorlocaties heeft, kan een site-to-site-VPN worden gebruikt om ze te verbinden met het hoofdkantoor. Dit soort VPN wordt vaak gebruikt door organisaties met verschillende locaties in verschillende regio’s van een land of over de hele wereld.
Mobiele VPN
Een mobiele VPN is misschien de beste optie als u gedurende uw sessie geen stabiele verbinding op hetzelfde netwerk hebt. Met een mobiele VPN blijft de verbinding behouden, zelfs als u van wifi of mobiele netwerken verandert, uw verbinding verbroken wordt of uw apparaat uitschakelt.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een VPN?
Dankzij een VPN kunt u veilig het internet gebruiken door een versleutelde verbinding voor uw gegevens tot stand te brengen, waardoor uw online activiteiten niet te traceren zijn. Dit zijn de voordelen van het gebruik van een VPN.
Veilige verbinding
Als uw gegevens worden verzonden via een onbeveiligd netwerk zoals openbare wifi, hebben cybercriminelen toegang tot uw gegevens. Cybercriminelen kunnen uw gegevens gebruiken om gerichte phishing-aanvallen te verzenden en proberen uw persoonlijke gegevens te stelen. Vaak gebruiken ze Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen die gebruik maken van onbeveiligde of gefabriceerde netwerken om communicatie te onderscheppen en gevoelige gegevens te stelen.
Een VPN creëert een veilige internetverbinding die versleuteld is, waardoor de verzonden gegevens onleesbaar zijn voor iedereen die u probeert te bespioneren. Zo heeft u veilig toegang tot gevoelige gegevens, zoals uw financiële gegevens of inloggegevens, zonder ongeautoriseerde toegang. Een VPN beschermt u tegen sommige soorten MITM-aanvallen, omdat uw internetverbinding versleuteld is en de gegevens die u verzendt niet door cybercriminelen kunnen worden gezien.
Blijf online anoniem
Websites en apps kunnen uw online activiteiten volgen zonder dat u het weet. Derden proberen uw gegevens en informatie over u te verzamelen. Cybercriminelen gebruiken deze verzamelde gegevens om op het dark web te verkopen of gerichte phishing-aanvallen uit te voeren.
Een VPN houdt uw online activiteiten anoniem door uw IP-adres te maskeren. Bij een VPN wordt het IP-adres van de VPN-server gebruikt in plaats van het IP-adres van de gebruiker. Hierdoor zijn de online activiteiten van de gebruiker niet te traceren en kunnen ze niet worden verzameld door adware of cybercriminelen.
Vermijd bandbreedtebeperking
Bandbreedtebeperking gebeurt wanneer uw internetsnelheid opzettelijk wordt vertraagd door uw internetprovider of iemand anders die controle heeft over de prestaties van uw wifinetwerk, zoals een netwerkbeheerder. Bandbreedtebeperking vindt meestal plaats bij data-intensieve activiteiten zoals gamen, streamen en het online downloaden van grote bestanden. Bandbreedtebeperking kan ook voorkomen als u de limiet voor uw gegevensverbruik bereikt.
Omdat bandbreedtebeperking soms wordt veroorzaakt door de sites die u bezoekt of het soort activiteiten dat u uitvoert, kan uw internetprovider de gegevens die van en naar uw apparaat stromen niet zien en niet beperken. Een VPN voorkomt dat de bandbreedte wordt beperkt, omdat het uw internetverkeer voor uw internetprovider verbergt.
Houdt een VPN me online veilig?
Hoewel VPN’s uw online activiteiten beschermen tegen ongeautoriseerde gebruikers, moet u niet alleen daarop vertrouwen om online veilig te blijven. VPN’s bieden slechts beperkte bescherming tegen cybercriminelen. Hoewel VPN’s u beschermen tegen sommige soorten MITM-aanvallen, beschermen ze u niet tegen alle soorten aanvallen. VPN’s beschermen u niet tegen andere cyberbedreigingen zoals malware en social engineering. U moet de best practices voor cybersecurity toepassen en extra cybersecurity-oplossingen gebruiken om online veilig te blijven.
Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
U moet sterke en unieke wachtwoorden gebruiken om uw online accounts te beschermen. Een VPN kan uw gegevens versleutelen, maar het beschermt uw online accounts niet tegen wachtwoordgerelateerde aanvallen. Een VPN die wordt beschermd door een zwak wachtwoord kan gevoelig zijn voor wachtwoordgerelateerde aanvallen zoals brute force-aanvallen. Brute force-aanvallen zijn een soort cyberaanval die met vallen en opstaan de inloggegevens van een gebruiker raden.
U moet sterke en unieke wachtwoorden gebruiken om het voor cybercriminelen moeilijk te maken om uw wachtwoorden te kraken, vooral het wachtwoord van uw VPN. Een sterk wachtwoord is minimaal 16 tekens lang en bevat een unieke combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Neem in uw wachtwoorden geen persoonlijke informatie, opeenvolgende cijfers of letters en veelgebruikte woordenboekwoorden op.
Met zoveel online accounts kan het lastig zijn om al uw sterke en unieke wachtwoorden te onthouden. Daarom heeft u een wachtwoordmanager nodig. Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde kluis opslaat en beheert. Het helpt u uw wachtwoorden te versterken door zwakke wachtwoorden te identificeren. U kunt ook sterke wachtwoorden aanmaken met een ingebouwde wachtwoordgenerator. U kunt eenvoudig en veilig inloggen op uw online accounts met een wachtwoordmanager.
Installeer antivirussoftware
Hoewel een VPN een veilige verbinding creëert en uw gegevens verbergt, beschermt het u niet tegen malware die uw apparaat infecteert. Malware kan worden geleverd via kwaadaardige bijlagen of websites. Die kwaadaardige bijlagen en websites installeren malware op uw apparaat wanneer een gebruiker erop klikt. U hebt antivirussoftware nodig om uzelf tegen malwareaanvallen te beschermen. Antivirussoftware voorkomt, detecteert en verwijdert bekende virussen en malware van uw apparaat voordat ze het infecteren.
MFA inschakelen
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel waarbij u uw identiteit moet verifiëren door extra vormen van authenticatie te verstrekken. Voordat u toegang kunt krijgen tot uw account, moet u uw inloggegevens en een bewijs van uw identiteit opgeven, zoals biometrische authenticatie of een eenmalige code.
MFA biedt een extra beveiligingslaag voor uw online accounts en voorkomt dat cybercriminelen die uw inloggegevens hebben gecompromitteerd, toegang krijgen tot uw accounts. U moet MFA inschakelen bij al uw online accounts om ze te beschermen tegen cybercriminelen, vooral op uw VPN.
Phishingpogingen herkennen
Een VPN beschermt u niet tegen phishing-aanvallen en andere soortgelijke soorten oplichting. Een phishing-aanval is een soort cyberaanval waarbij gebruikers worden misleid om hun persoonlijke gegevens te delen. Cybercriminelen sturen berichten met een kwaadaardige link of bijlage met de bedoeling dat u erop klikt. Zodra u op de kwaadaardige link klikt, gaat u naar een gespoofte website die malware installeert of u misleidt, zodat u uw persoonlijke gegevens deelt.
U moet leren hoe u phishingpogingen kunt herkennen om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Een paar aanwijzingen voor phishing pogingen zijn verdachte afzenders, ongewenste links of bijlagen, dringende verzoeken om gevoelige informatie en spel- of grammaticale fouten.
Een VPN alleen is geen cybersecurity-oplossing
U moet een VPN gebruiken om een veilige verbinding tot stand te brengen en uw online activiteiten onvindbaar te maken voor anderen. U moet echter niet alleen op een VPN vertrouwen om u online veilig te houden. Een VPN kan uw internetverkeer alleen beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Een VPN beschermt u niet tegen cyberaanvallen zoals malware of phishing-aanvallen. U moet de best practices voor cybersecurity toepassen en investeren in cybersecurity-oplossingen zoals een wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager beschermt uw persoonlijke gegevens, zoals uw inloggegevens, creditcardnummers en andere gevoelige informatie tegen cybercriminelen. Uw persoonlijke gegevens zijn beschermd, zodat die niet bij de verkeerde personen terechtkomen. Samen kunnen een VPN en een wachtwoordmanager uw online gegevens beschermen tegen cybercriminelen en u helpen beveiligingsinbreuken te voorkomen.
Keeper® Password Manager biedt een veilige oplossing voor wachtwoordbeheer die uw persoonlijke gegevens beschermt met zero-trust en zero-knowledge encryptie. Zo heeft alleen u toegang tot uw persoonlijke gegevens. Meld u aan voor een gratis proefversie om uw online gegevens te beschermen.