Een wachtwoord wordt gecompromitteerd wanneer het is gelekt bij een datalek en beschikbaar wordt gesteld op het dark web. Hierdoor kunnen anderen ongeautoriseerde toegang krijgen tot
Het kan moeilijk zijn om veilige wachtwoorden te bedenken voor de meerdere logins die nodig zijn voor online bankieren, creditcards, e-mailaccounts, sociale media en meer. Mensen creëren eenvoudig te onthouden wachtwoorden met hun eigen naam, de namen van hun echtgenoot en kinderen, telefoonnummers, woonplaatsen en andere voor de hand liggende gegevens. En daar komt nog bij dat de meeste mensen steeds dezelfde wachtwoorden gebruiken wanneer ze nieuwe inloggegevens voor een account moeten opgeven. Zorg ervoor dat u geen papieren lijstjes met uw wachtwoorden bij u hebt. Geef deze informatie aan niemand door en voer ook geen eerder gebruikte wachtwoorden in.
Wat maakt een wachtwoord sterk?
Sterke wachtwoorden moeten lang, complex en moeilijk te onthouden zijn. Eenvoudige en voor de hand liggende wachtwoorden, zoals wachtwoord123 of de naam van uw kind, zijn gemakkelijk te onthouden, maar zijn ook eenvoudig te ontcijferen door cybercriminelen. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden als eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen die uw online accounts willen hacken en uw persoonlijke gegevens willen stelen.
Best practices voor sterke wachtwoorden
- Gebruik geen opeenvolgende getallen
Bijvoorbeeld, 12345… - Gebruik niet uw verjaardag/geboortejaar
Cybercriminelen kunnen deze gegevens verkrijgen als ze uw sociale media vinden waar uw verjaardag staat vermeld - Gebruik geen namen of woorden die in het woordenboek staan
Vervang letters door cijfers. In plaats van Hello!IamJodine kunt u bijvoorbeeld het wachtwoord H3ll0!I@mJ0d1n3 gebruiken. - Gebruik een wachtwoordmanager om uw wachtwoorden veilig op te slaan
Schrijf uw wachtwoorden niet op een stuk papier en bewaar deze niet als notitie in uw telefoon. - Gebruik wachtwoorden niet opnieuw
Als een cybercrimineel het wachtwoord heeft geraden dat u voor meerdere accounts gebruikt, heeft hij waarschijnlijk toegang tot verschillende persoonlijke en professionele accounts. - Gebruik niet uw naam, de naam van uw huisdier of een deel van uw huisadres.
Cybercriminelen zoeken in de sociale-mediaprofielen van hun doelwitten naar persoonlijke gegevens om wachtwoorden te kunnen hacken. En ze gebruiken alle gegevens die ze over u kunnen vinden om uw wachtwoord te raden, waaronder uw adres, uw beroep, uw interesses, uw verjaardag en uw gezinsleden.
Waarom het maken van een sterk wachtwoord belangrijk is
Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot meerdere accounts tegelijk, zoals zakelijke en persoonlijke accounts, en er uw persoonlijke gegevens bemachtigen. Stel u voor dat cybercriminelen slechts in een derde van uw zakelijke accounts binnendringen. Dan kunnen ze toegang hebben tot:
- Bankgegevens
- Persoonlijke gegevens van werknemers
- Informatie over arbeidsvoorwaarden, inclusief rekeningnummers
- Gevoelige bedrijfsgegevens
- Productinformatie
- Bedrijfsgeheimen
- Andere inloggegevens
Krijg inzicht in de verschillende soorten cyberaanvallen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw gegevens.
Brute force-aanval: dit is een soort cyberaanval waarbij verschillende pogingen worden gedaan om inloggegevens, beveiligingssleutels of andere gevoelige gegevens te raden. Brute force-aanvallen zijn effectief, vooral omdat twee derde van de mensen hun wachtwoorden hergebruiken. Als gevolg van de pandemie werden talloze bedrijven gedwongen om hun medewerkers thuis te laten werken. Bedrijven die nog nooit eerder thuiswerk hadden ondersteund, moesten snel reageren en zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit, want anders bleven ze achter. Duizenden ondernemingen gingen ten onder. De bedrijven die het wel overleefden, kregen te maken met nieuwe problemen rondom cybercriminaliteit. Dit blijkt voor de betrokken partijen een erg grote uitdaging.
Credential stuffing: bij credential stuffing gebruikt een cybercrimineel een set inloggegevens om toegang te krijgen tot meerdere accounts tegelijk. Cybercriminelen gaan gestolen gegevens invoeren op duizenden websites tegelijk, van sociale-media-accounts tot bedrijfssoftware en nog veel meer. Bij een aanval met credential stuffing gaan wachtwoorden altijd worden hergebruikt. Omdat mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts, kunnen verschillende of zelfs alle accounts worden geopend met slechts één set inloggegevens. De meeste inbreuken zijn het gevolg van gestolen wachtwoorden. Bij een credential stuffing-aanval kan een aanvaller bankrekeninggegevens, sociale-netwerkaccounts en andere accounts van een gebruiker overnemen. Het kan ook leiden tot afpersing, identiteitsdiefstal of diefstal van geld en andere assets.
Wachtwoordspray-aanval: bij een wachtwoordspray-aanval gebruiken cybercriminelen veelgebruikte wachtwoorden om toegang te verkrijgen tot meerdere accounts op één domein. Ze proberen dus honderden accounts tegelijk te openen met een lijst met populaire en zwakke wachtwoorden. Wachtwoordbeveiliging is belangrijker dan ooit vanwege het zeer reële probleem van het hergebruik van wachtwoorden en de wijdverspreide compromittering van inloggegevens wereldwijd.
Waarom u een wachtwoordgenerator en een wachtwoordmanager moet gebruiken
Gratis wachtwoordgenerators slaan geen wachtwoorden voor u op. Ze maken de wachtwoorden wel aan, maar u moet ze bijhouden. Een wachtwoordmanager biedt u een veilige plek om al uw wachtwoorden op te slaan en geeft u op elk gewenst moment toegang. Krachtige wachtwoordmanagers zoals Keeper hebben een functie voor het automatisch invullen van uw inloggegevens voor al uw accounts en apps.
Het gaat niet alleen om het maken van een sterk wachtwoord, maar ook om het beveiligen van uw wachtwoorden.
Tips om uw wachtwoorden te beschermen en te beveiligen
- Gebruik een wachtwoordmanager om persoonlijke en zakelijke wachtwoorden op te slaan. Door de wachtwoordmanager van Keeper te gebruiken, hoeft u nooit al uw inloggegevens op te slaan in een onbeveiligd bestand op uw computer.
- Gebruik tweefactorauthenticatie
Als een cybercrimineel de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw sociale netwerk raadt, moet hij met tweefactorauthenticatie een pincode invoeren om te kunnen inloggen. Als u deze e-mail of sms-melding ontvangt en u niet hebt willen inloggen, weiger dan de toegang en werk uw gebruikersnaam en wachtwoord snel bij. - Wijzig uw wachtwoorden regelmatig
Gebruik niet hetzelfde wachtwoord op verschillende sociale netwerken, websites en applicaties, ook al heeft u een sterk wachtwoord. U moet ook uw wachtwoorden regelmatig wijzigen om ervoor te zorgen dat uw accounts niet worden gehackt.
Keeper bespaart u de moeite om voor al uw logins veilige wachtwoorden te moeten bedenken.