Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Nee, het is niet veilig om uw creditcardgegevens online op te slaan, ook niet op websites van verkopers of in webbrowsers. De enige manier waarop u uw creditcardgegevens veilig kunt opslaan, is door deze in een gecodeerde kluis te bewaren.
Lees verder voor meer informatie over de risico’s van het online opslaan van uw creditcardgegevens en hoe u uw creditcards in de toekomst kunt beveiligen.
Waarom mensen hun creditcardgegevens online opslaan
Online winkelen is de handigste manier van winkelen en daardoor winkelen mensen alsmaar meer online. In 2023 zal maar liefst een derde van de wereldbevolking zijn boodschappen online doen in plaats van in de winkel, en dit percentage zal alleen maar blijven stijgen. Hoe meer mensen online winkelen, hoe groter de kans dat ze het slachtoffer worden van cyberaanvallen of oplichting. Daarom is het van cruciaal belang om de best practices op het gebied van cybersecurity te volgen.
De meeste mensen die online winkelen, hebben de gewoonte om hun creditcardgegevens op te slaan op de websites van verkopers en in webbrowsers om het afrekenen te vereenvoudigen. Mensen houden echter geen rekening met de risico’s die gepaard gaan met het blindelings vertrouwen op deze winkelsites en browsers voor het beschermen van hun gevoelige financiële informatie.
De risico’s van het online opslaan van creditcardgegevens
Hier volgen enkele risico’s van het opslaan van uw creditcardgegevens op winkelwebsites en in webbrowsers.
De kans om betrokken te raken bij een datalek
Datalekken komen steeds vaker voor, vooral als het om retailwebsites gaat. Volgens het ForgeRock Consumer Identity Breach Report uit 2022 was de detailhandel, vergeleken met andere sectoren, in 2021 verantwoordelijk voor meer dan een kwart van alle inbreuken. De gemiddelde financiële kosten van een datalek voor retailbedrijven zijn tussen 2020 en 2021 ook met 63% gestegen, waarbij klantgegevens het grootste doelwit zijn.
Omdat retailwebsites vaker worden getarget, is het belangrijk dat u enkele stappen onderneemt om uw gevoelige informatie te beveiligen. Zo kunt u alvast starten met uw creditcardgegevens niet op winkelwebsites op te slaan. Als dat bedrijf het slachtoffer zou worden van een inbreuk, kunnen uw creditcardgegevens worden gestolen en op het dark web worden verkocht.
Ze kunnen worden gestolen vanwege een gecompromitteerd account
Als u iemand bent die hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt of als u zwakke wachtwoorden gebruikt, bestaat de kans dat uw account wordt gecompromitteerd. Online accounts bevatten veel gevoelige informatie, waaronder vaak creditcardgegevens. Als iemand uw account zou compromitteren vanwege slechte wachtwoordpraktijken, kan deze persoon gemakkelijk toegang krijgen tot uw creditcardgegevens en deze misbruiken.
Gecompromitteerde accounts kunnen ook leiden tot identiteitsdiefstal. Een van de eerste tekenen van identiteitsdiefstal zijn onbekende kosten op uw creditcards. Daarom is het van cruciaal belang om al uw accounts te beveiligen met sterke en unieke wachtwoorden.
6 manieren om uw creditcards te beveiligen
Hier vindt u enkele manieren waarop u uw creditcards kunt beveiligen tijdens het online winkelen.
1. Bewaar uw creditcardgegevens op een veilige plaats
De beste manier om ervoor te zorgen dat uw creditcards veilig zijn, is door ze op te slaan in een gecodeerde digitale kluis. Wachtwoordmanagers helpen u uw creditcards, documenten en wachtwoorden te beveiligen zonder uw online veiligheid in gevaar te brengen. Al uw gegevens worden opgeslagen in een cloudgebaseerde kluis die alleen voor u toegankelijk is en lokaal op uw apparaat wordt gedecodeerd wanneer u uw hoofdwachtwoord correct invoert. Dit is het enige wachtwoord dat u ooit zult moeten onthouden. U heeft ook overal en op elk apparaat toegang tot uw kluis, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw kaartgegevens niet bij de hand heeft.
Wat wachtwoordmanagers zo handig maakt tijdens online winkelen, is dat ze automatisch creditcardgegevens voor u invullen met hun browserextensie, zonder het risico te lopen dat uw gegevens door keyloggers worden gestolen. Een keylogger is een type malware dat via een toegangspunt op uw apparaat wordt gedownload zonder dat u iets opmerkt. Wanneer keylogging-software op uw apparaat is geïnstalleerd, worden uw toetsaanslagen geregistreerd om uw gevoelige informatie, zoals inloggegevens en creditcardnummers, te achterhalen.
2. Doe alleen aankopen via een beveiligd wifinetwerk
Gebruik nooit openbare wifi, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Aangezien openbare wifi niet gecodeerd is, kunnen cybercriminelen dit netwerk onderscheppen en alle gegevens bekijken die erop worden verzonden. Als u van plan bent om online te winkelen, kunt u dit het beste doen vanaf een wifinetwerk dat niet openbaar toegankelijk is, beschermd wordt door een sterk wachtwoord en veilig is.
3. Schakel accountwaarschuwingen in voor uw creditcards
Als extra voorzorgsmaatregel moet u meldingen voor uw creditcards inschakelen, zodat het bedrijf u op de hoogte stelt wanneer er aankopen zijn gedaan. Als u een melding ontvangt over een transactie die u niet heeft uitgevoerd, kunt u stappen ondernemen om deze betaling te betwisten en meteen een vervangende kaart aan te vragen.
4. Houd uw software, apps en browsers altijd up-to-date
Door uw software, apps en browsers regelmatig te updaten, worden alle beveiligingsfouten gepatcht en worden nieuwe of bestaande functies bijgewerkt. Beveiligingspatches zijn een van de belangrijkste updates die u kunt doorvoeren, omdat ze het voor cybercriminelen moeilijker maken om uw apparaten te infiltreren met malware en andere virussen.
5. Dubbelcheck de website waar u uw aankoop doet
Zelfs als websites er legitiem uitzien, bestaat er altijd een kans dat ze door een cybercrimineel zijn gespooft en dus nep zijn. Als u niet doorheeft dat u een aankoop aan het doen bent op een gespoofte website en gevoelige informatie invoert, zoals uw inlog- of creditcardgegevens, kunnen deze worden gecompromitteerd en voor kwaadaardige doeleinden worden gebruikt.
Volgens AtlasVPN is Amazon een van de meest nagebootste retailwebsites. Tussen 13 april en 12 juli 2022 waren er in totaal 1.633 vervalste Amazon-websites, waarvan 897 nog steeds actief waren op Prime Day, de drukste verkoopdag van Amazon. Van alle grootste retailnamen bestaan er waarschijnlijk gespoofte websites, waardoor u best weet hoe u deze kunt herkennen voordat u gevoelige informatie op een website invoert. Om te controleren of een site is gespooft, doet u het volgende:
- Controleer of de URL, ook wel het websiteadres genoemd, correct is. Een gespoofte site die zich voordoet als Amazon kan bijvoorbeeld Amaz0n.com of Amazonn.com als adres hebben.
- Gebruik het Transparantierapport van Google om te controleren of de site veilig is. Het enige dat u hoeft te doen is de URL in het Transparantierapport te kopiëren en u kunt zien of de site veilig is.
6. Gebruik indien mogelijk creditcards in uw digitale portemonnee
Op sommige retailwebsites kunt u creditcards in uw digitale portemonnee gebruiken als betaalmiddel, in plaats van dat u uw creditcardgegevens handmatig moet invoeren. Sommige sites ondersteunen bijvoorbeeld Apple Pay, waarmee u op een website kunt betalen met een kaart die u al in de digitale portemonnee van uw telefoon heeft zitten. Het enige wat u hoeft te doen is uw toegangscode in te voeren of Face ID te gebruiken om de betaling te bevestigen. Als u dit type betaalmethode gebruikt, heeft de verkoper helemaal geen toegang tot uw kaartgegevens.
Beveilig uw creditcards
Als u al uw gevoelige informatie online op niet-gecodeerde locaties opslaat, bestaat het risico dat de verkeerde persoon deze in handen krijgt. Om uw creditcards te allen tijde veilig te houden, zelfs als u online winkelt, is het van cruciaal belang dat u uw gevoelige gegevens altijd in een gecodeerde kluis bewaart. Daarnaast moet u een goede cyberhygiëne handhaven om ervoor te zorgen dat u beschermd bent tegen cyberdreigingen.
Begin vandaag nog met het beveiligen van uw creditcards met de zero-knowledge gecodeerde wachtwoordmanager van Keeper door een gratis proefversie van 30 dagen te starten!