Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina's die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe
U kunt cyberstalking voorkomen door uw gegevens te beschermen met een wachtwoordmanager, uw account op privé te zetten op sociale media en andere best practices voor cybersecurity volgen om uzelf en uw gegevens veilig te houden.
Lees verder voor de beste tips om cyberstalking te voorkomen.
Wat is cyberstalking?
Cyberstalking is stalking die wordt uitgevoerd met behulp van technologie. Het gaat om herhaalde, angstaanjagende intimidatie die ongewenste berichten en telefoongesprekken omvat die bedreigingen kunnen bevatten, het monitoren van online activiteiten, traceren met elektronische apparaten, het dreigen om vertrouwelijke informatie openbaar te maken en meer. Cyberstalkers kunnen de accounts en apparaten van slachtoffers hacken om informatie (inclusief locatiegegevens) te stelen en malware te installeren, wat kwaadaardige software is waarmee ze het slachtoffer kunnen volgen en controleren.
Cyberstalking-statistieken
- In 2019 waren er volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie bijna 3 miljoen slachtoffers van stalking met technologie.
- Een meerderheid van de slachtoffers – 67% – kende hun stalker.
- Een aanzienlijk deel van cyberstalking werd in stand gehouden door intieme partners van het slachtoffer – 18% van de technologie-only stalking en 35% van de stalking dat gedrag van zowel cyberstalking als traditionele stalking omvatte.
- 22% van de slachtoffers van cyberstalking werd door hun dader bespioneerd met afluisterapparaten, camera’s of computermonitoringsoftware.
Effecten van cyberstalking
Cyberstalking zorgt ervoor dat slachtoffers vrezen voor hun veiligheid of de veiligheid van iemand die ze kennen. Als gevolg hiervan zijn er aanzienlijke gevolgen voor de geestelijke gezondheid van slachtoffers. Ze kunnen een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en symptomen zoals depressie, angst, woede en angst ervaren.
Er is ook een financiële impact om het slachtoffer te zijn van cyberstalking. Juridische kosten en de kosten van het herstellen of vervangen van gehackte accounts en apparaten kunnen behoorlijk oplopen. Het slachtoffer moet misschien zelfs verhuizen of betalen voor extra beveiliging, zoals camera’s.
Help cyberstalking te voorkomen met een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een veilige tool die wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie opslaat in een digitale kluis die alleen toegankelijk is met het hoofdwachtwoord van de gebruiker. Het is een belangrijke tool voor persoonlijke cybersecurity. Dit zijn een aantal manieren waarop het een gebruiker kan beschermen:
Bescherm uw accounts en apparaten met sterke wachtwoorden
Een belangrijk onderdeel van cyberstalking is het compromitteren van de accounts en apparaten van slachtoffers om vertrouwelijke informatie te stelen, malware zoals keyloggers te installeren om hun activiteiten te controleren en hun locatie te volgen.
Het creëren van unieke, sterke wachtwoorden voor elk account en apparaat helpt goed om te voorkomen dat een cyberstalker toegang krijgt. Een sterk wachtwoord heeft minstens 16 tekens met een willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
Een wachtwoordmanager maakt dit eenvoudig door automatisch sterke wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan voor al uw accounts. Met automatisch invullen kunt u op uw accounts inloggen zonder elke keer een wachtwoord van 16 tekens te hoeven typen. Wachtwoordmanagers onthouden uw wachtwoorden voor u, het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden, is uw hoofdwachtwoord.
Sla vertrouwelijke bestanden veilig op
Met goede wachtwoordmanagers kunt u meer dan wachtwoorden opslaan, ze laten u vertrouwelijke gegevens opslaan en veilig uitwisselen. Dit is een belangrijke maatregel om uzelf te beschermen tegen slechte actoren, inclusief cyberstalkers, omdat cyberstalking vaak bedreigingen omvat om vertrouwelijke informatie te onthullen die is verkregen door het hacken van uw apparaten of accounts en toegang te krijgen tot niet-versleutelde bestanden.
Herroeping van machtigingen voor wachtwoorden en veilige bestanden
Het veilig delen van bestanden is een handige manier om wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie te delen met vrienden en familieleden. Het stelt u ook in staat om op elk moment de toegang tot gegevens te herroepen, wat belangrijk is omdat een cyberstalker vaak iemand is die het slachtoffer kent. Als u de toegang tot informatie van iemand moet intrekken, maakt een wachtwoordmanager dit eenvoudig.
Andere manieren om cyberstalking te voorkomen
Een wachtwoordmanager is een belangrijk onderdeel om uzelf online veilig te houden, inclusief het voorkomen van cyberstalking, maar er zijn andere belangrijke stappen om u en uw gegevens veilig en beschermd te houden.
1. Schoon uw digitale voetafdruk op
Uw digitale voetafdruk is alle informatie die mensen online over u kunnen vinden. Dit kan uw sociale media, stemregistratie, informatie op sites die mensen vinden, nieuws over u en meer zijn.
Het opschonen van uw digitale voetafdruk kan tijdrovend zijn, maar het is het waard om uw contactgegevens, locatie en persoonlijke gegevens te beschermen die kunnen worden gebruikt om u te cyberstalken. Het verwijderen van oude accounts, het vragen van sites die mensen vinden om uw gegevens te verwijderen en vaak het internet controleren op nieuwe informatie die over u beschikbaar is, helpt allemaal om cyberstalking te voorkomen.
2. Scherm sociale media af en gebruik sterke privacy-instellingen
Sociale media zijn een geweldige manier om contact te maken met anderen, maar soms is het gemakkelijk om te vergeten dat de informatie die u deelt, tegen u kan worden gebruikt door cybercriminelen, inclusief cyberstalkers. Het is belangrijk om sterke privacy-instellingen te gebruiken, zodat mensen die u niet toevoegt, uw gegevens niet kunnen zien.
Te veel delen op sociale media kan uw privacy beïnvloeden. U moet bedachtzaam zijn en voorkomen dat u gegevens plaatst die informatie kunnen onthullen, zoals uw huisadres of andere persoonlijk identificeerbare informatie. U moet ook nooit iets posten vanaf uw huidige locatie, wacht bijvoorbeeld tot u het restaurant hebt verlaten voordat u foto’s van uw heerlijke maaltijd plaatst. Als een stalker het op u gericht heeft, kunnen ze dat bericht gebruiken om u persoonlijk te vinden.
Sociale media zijn niet de enige plek om voorzichtig te zijn met wat u deelt. U mag ook geen persoonlijke gegevens plaatsen op online forums, via videogames, of ergens anders waar een vreemde dit kan zien.
3. Gebruik een VPN bij online interactie met vreemden
Een Virtual Private Network of VPN is een manier om uw webverkeer te versleutelen. Hoewel VPN’s beperkingen hebben, kunnen ze uw ware locatie online voor mensen verbergen. Interactie met anderen op servers, zoals wanneer u online videogames speelt, kan leiden tot cyberstalking of dit bevorderen.
Het gebruik van een VPN kan cybercriminaliteit voorkomen, inclusief doxing en cyberstalking, wat beide kan gebeuren in de online gaminggemeenschap.
4. Blokkeer gebruikers die u lastig vallen
Gedrag van onbeleefde of agressieve gebruikers en belagers kan escaleren tot cyberstalking. Als iemand zich online ongepast tegen u gedraagt, blokkeer hem dan direct om de toegang tot informatie over u te beperken.
Hoewel blokkeren een hardnekkige cyberstalker niet voorkomt om andere manieren te vinden om u te intimideren, beperkt deze belangrijke stap de mogelijkheid om uw gegevens te bekijken en zo schade te voorkomen. Beperkte toegang tot uw accounts kan ook helpen om de situatie te ontwijken. Als u denkt dat een gebruiker nieuwe accounts heeft gemaakt om u te intimideren, kunt u die accounts ook blokkeren en de gebruiker melden, omdat de meeste websites een beleid tegen dit gedrag hebben.
Beste praktijken voor cybersecurity kunnen cyberstalking voorkomen
Cyberstalking is nooit de schuld van het slachtoffer, maar slachtoffers kunnen schade beperken en cyberstalking voorkomen door de best practices voor cybersecurity te volgen, zoals het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden, bestanden versleutelen en online privacy-instellingen te gebruiken, inclusief het blokkeren van gebruikers.