U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Om veilig te blijven tijdens het spelen van online videogames, moet u de beste gewoonten voor cyberhygiëne handhaven om uw anonimiteit te beschermen. Beste gewoonten zijn onder meer het gebruik van sterke wachtwoorden, het gebruik van een VPN en het updaten van uw software.
Lees onze 11 aanbevelingen voor het veilig houden van gevoelige informatie en het beschermen van uzelf tijdens het spelen van online games.
De risico’s van online videogames
Helaas zijn gamers veelvoorkomende doelwitten voor cybercriminelen. Iedereen die u in een online videogame tegenkomt, kan een mogelijke dreigingsactor zijn die uw gevoelige informatie kan stelen. Hier zijn een aantal bedreigingen voor uw gegevensbeveiliging en veiligheid die u kunt tegenkomen tijdens het online spelen van games.
Doxing
Doxing is wanneer iemand uw persoonlijk identificeerbare informatie (PII) openbaar en meestal met kwaadaardige bedoelingen publiceert. Mensen zullen die PII vervolgens gebruiken om u lastig te vallen en als doelwit te gebruiken, wat in sommige gevallen zelfs kan leiden tot swatting. Swatting is een criminele vorm van intimidatie waarbij de cybercrimineel uw gedoxte informatie gebruikt om de overheid een valse tip te sturen, zoals een bommelding, waardoor ze hulpdiensten – zoals een SWAT-team – naar je huis sturen.
Volgens een onderzoek van de Anti-Defamation League (ADL) is 29% van de mensen gedoxt tijdens het online spelen van videogames. Dat is ongeveer 1 op de 3 mensen. Maar het risico op doxen kan worden verminderd als u goede gewoonten rondom cybersecurity handhaaft.
Algemene intimidatie en cyberpesten
De ADL ontdekte ook dat 75% van de online gamers een vorm van intimidatie ervaarde, die de geestelijke gezondheid en het algemene welzijn kan beïnvloeden. 65% van de online gamers ervaarde een ‘ernstige’ vorm van intimidatie, die wordt gedefinieerd als ‘fysieke bedreigingen, stalking en aanhoudende intimidatie’. Dat betekent dat veel incidenten van intimidatie die hun oorsprong vinden in online gamen, naar de werkelijkheid verhuizen. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door slechte gegevensprivacy, waardoor criminelen erachter kunnen komen waar u woont om te stalken en andere vormen van intimidatie in het echte leven te plegen.
Gestolen accounts
Videogame-accounts zijn doelwitten voor cybercriminelen, omdat ze vaak aan creditcards zijn gekoppeld en PII bevatten. Ze zijn ook waardevol voor de prestaties en zeldzame in-game items die tijdens het spelen worden verdiend, die kunnen worden doorverkocht aan anderen die een hogere status in een specifieke game willen. Dit betekent dat elk account kwetsbaar is voor diefstal via verschillende hackmethoden, waaronder phishing en brute force.
Identiteitsdiefstal
Elke actieve online account die aan PII is gekoppeld, kan u kwetsbaar maken voor identiteitsdiefstal. Videogame-accounts zijn geen uitzondering. Net als mensen die te veel op sociale media delen, kunnen gamers met een achteloze cyberhygiëne PII met vreemden delen zonder zich te realiseren hoe het tegen hen kan worden gebruikt. Dit maakt gamers kwetsbaar voor diefstal van hun identiteit.
Phishing
Phishing, een soort aanval waarbij cybercriminelen zich voordoen als een echte persoon of organisatie om uw informatie te stelen, vindt niet alleen via e-mail plaats, maar kan ook plaatsvinden via de chatfunctie van online videogames. Dreigingsactoren kunnen zich als iemand anders voordoen en gebruikers naar gespooft websites sturen of hun computers infecteren met malware om vertrouwelijke informatie te stelen.
Datalekken
Elke keer dat u uw PII een online entiteit toevertrouwt, inclusief een videogameprovider, kan die entiteit het doelwit zijn van een succesvol datalek. Als dit uw videogameprovider overkomt, kan elke PII die u in uw account hebt opgeslagen, op het dark web worden gelekt en worden ingezet om u als doelwit te gebruiken voor andere cyberaanvallen.
Zo kunt u veilig online gamen
Gelukkig kunnen de risico’s van online gamen worden geminimaliseerd met het handhaven van goede gewoontes voor cybersecurity.
1. Gebruik sterke wachtwoorden voor uw gamingaccounts
Het gebruik van een uniek, willekeurig wachtwoord met minstens 16 tekens voor elk van uw gamingaccounts kan u beschermen tegen de meeste bovengenoemde bedreigingen, die kunnen worden uitgevoerd met technieken zoals brute force-aanvallen, credential stuffing en andere wachtwoordaanvallen.
Het onthouden van al uw unieke wachtwoorden is een bijna onmogelijke taak, dus we raden u aan om een wachtwoordmanager te gebruiken die deze gegevens voor u onthoudt. Een wachtwoordmanager gebruikt een versleutelde kluis om veilig wachtwoorden te maken en op te slaan, die worden beschermd door een door de gebruiker gekozen hoofdwachtwoord, het enige wachtwoord dat u moet onthouden.
2. Activeer multifactorauthenticatie (MFA)
MFA vereist een extra authenticatiemethode, meestal een code die naar een authenticator-app wordt verzonden, waardoor wordt voorkomen dat een aanvaller toegang krijgt tot uw account met alleen uw inloggegevens. De meeste platforms voor online gamen bieden geavanceerde MFA-opties, omdat cyberaanvallen bij online gamen vaak voorkomen.
Een goede wachtwoordmanager kan ook uw MFA-codes beheren namens u.
3. Gebruik een Virtual Private Network (VPN) tijdens het spelen van online games
Gamers vermijden soms VPN’s, die uw internetverkeer versleutelen, omdat ze bang zijn dat het hun gameplay zal vertragen. Een VPN van goede kwaliteit die moderne beveiligingsprotocollen gebruikt, mag uw internetsnelheid echter niet beïnvloeden. Sommige VPN’s zijn zelfs gemaakt met gamers in gedachten.
Een VPN is de moeite waard voor online gamers, omdat dreigingsactoren die u op een platform voor live gamen tegenkomen, uw IP-adres kunnen zien, waardoor uw locatie kan worden prijsgegeven. Omdat een VPN uw verkeer verbergt, verbergt het ook uw locatie. Het kennen van uw locatie is de eerste stap in aanvallen zoals doxing en swatting.
4. Kies een anonieme gebruikersnaam
PII omvat dingen zoals verjaardagen, namen (inclusief tweede namen), leeftijd en meer. Dit lijkt meestal onschuldige informatie, maar een dreigingsactor kan elk klein stukje informatie gebruiken om u online aan te vallen. Kies een gebruikersnaam die volledig anoniem is, zodat online gamers uw account niet kunnen koppelen aan de digitale voetafdruk die bij uw echte naam hoort.
5. Deel geen PII
Online gamers raken soms bevriend met andere gamers of gaan in gesprek terwijl ze samenwerken aan gamedoelstellingen. Maar alleen omdat u samen een digitaal fort hebt veroverd, betekent niet dat uw gamepartner veilig is om informatie mee uit te wisselen.
Vertel andere gebruikers niet over uw PII, zoals waar u zich bevindt, zelfs als u vaag antwoordt. Als het nodig is, is liegen bij dit soort vragen een legitieme strategie die kan helpen voorkomen dat dreigers een beeld vormen van wie u bent en op welke locatie u zich bevindt.
6. Houd uw gamesoftware actueel
Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden oplossen. Cybercriminelen richten zich vaak op gebruikers kort nadat de beveiligingspatch is vrijgegeven in de hoop een kwetsbaarheid te misbruiken voordat gebruikers de kans krijgen om deze te updaten en op te lossen. Dit geldt ook voor videogamesoftware. Download alle software-updates meteen.
7. Leer veelvoorkomende oplichting herkennen
Er zijn een aantal phishing-, spoofing- en malware-aanvallen die vaak voorkomen in de wereld van online gamen. U kunt op de hoogte blijven van hoe veelvoorkomende oplichting eruit ziet door nieuws van vertrouwde bronnen te volgen, inclusief de bedrijven achter uw favoriete games of nieuwswebsites over gamen. Als u op de hoogte bent van de nieuwste oplichting, kunt u voorkomen dat u er het slachtoffer van wordt.
8. Gebruik een creditcard om aankopen te doen
Creditcards bieden meer bescherming tegen frauduleuze kosten, dus het is aan te raden om ze in plaats van betaalkaarten te gebruiken om online aankopen te doen, inclusief in videogamewinkels zoals Steam of Nintendo eShop.
9. Download en speel games alleen van vertrouwde bronnen
Gamedownloads kunnen gratis of voor korting op piratenwebsites of andere niet-officiële bronnen worden aangeboden. Deze opties stellen u echter waarschijnlijk bloot aan malware en andere soorten cyberaanvallen. Download alleen games van officiële websites. Het is de moeite waard om te wachten op een uitverkoop in plaats van een verdacht gamebestand te downloaden dat uw computer en al uw gegevens in gevaar kan brengen.
10. Blokkeer verdachte of agressieve mensen
Als een gebruiker die u online tegenkomt, vreemd reageert, u berichten met verdachte links stuurt of u intimideert, blokkeer hem dan direct. Dit soort gedrag kan escaleren in gerichte aanvallen die uw cybersecurity, fysieke veiligheid en emotioneel welzijn in gevaar brengen. U kunt in de verleiding komen om het probleem gewoon te negeren. Door echter de gebruiker niet te blokkeren, houdt in dat deze persoon nog steeds toegang heeft tot uw accountgegevens en geeft de gebruiker daarom ruimte om een cyberaanval in te zetten.
11. Pas uw standaard privacyinstellingen aan
De standaard privacyinstellingen op videogameplatforms zijn meestal de minst beperkende instellingen. Wanneer u een nieuw account maakt, controleer dan de instellingen en kies meer beperkende opties om uzelf online verder te beschermen.
Blijf veilig bij het spelen van online games
Gamers zijn bijzonder vaak het doelwit van cyberaanvallen, dus het is belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen als u online videogames speelt.
Als u vandaag één stap neemt, is het maken van sterke, unieke wachtwoorden voor al uw gameaccounts misschien de belangrijkste. Start een gratis 30-daagse proefversie van Keeper Password Manager om te zien hoe we uw accounts veilig kunnen houden.