Incognitomodus, ook wel bekend als de privébrowsermodus, voorkomt dat uw webbrowser de browsergeschiedenis op uw apparaat opslaat. Door de incognitomodus in te schakelen, kunt u op
Het grootste voordeel van een Virtual Private Network (VPN) is dat uw gegevens en identiteit privé blijven wanneer u het internet gebruikt om toegang te verkrijgen tot websites of servers, om bestanden te downloaden en meer. Dit is vooral belangrijk bij het verwerken van gevoelige informatie op openbare netwerken, zoals het controleren van uw bankrekening op de luchthaven of het op afstand openen van werkbestanden. Er zijn een aantal use cases, variërend van persoonlijke apparaatbeveiliging tot het handhaven van veilige zakelijke netwerken, die we in dit artikel zullen bespreken.
Wat is een VPN?
Een VPN versleutelt uw gegevens en verbergt uw IP-adres wanneer u het internet gebruikt. U kunt een VPN zien als een onzichtbaarheidsmantel voor online reizen. Wanneer u een VPN gebruikt, kunnen anderen u niet lokaliseren of toegang krijgen tot de informatie die u bij zich draagt. Het is een belangrijk onderdeel van een complete cybersecurity-strategie.
Welke VPN iemand gebruikt, hangt af van hoe hij of zij deze wil gebruiken. VPN’s kunnen verschillende protocollen hebben (het ene is veiliger dan het andere) en ze zijn ontwikkeld voor verschillende use cases. Bedrijven kunnen VPN’s gebruiken om verschillende toegangsniveaus te beheren, informatie op een wereldwijd intranet veilig uit te wisselen en veilige toegang te verlenen aan telewerkers. Particulieren en hun gezinnen kunnen VPN’s gebruiken om zichzelf te beschermen wanneer ze openbare wifi-netwerken gebruiken, om hun mobiele apparaten te beschermen, om toegang te verkrijgen tot geografisch geblokkeerde inhoud, en meer.
Wat zijn de voordelen van een VPN?
Er zijn een aantal redenen om een VPN te gebruiken.
Anonimiteit wanneer u online bent
VPN’s maskeren uw IP-adres, wat betekent dat uw online activiteiten niet op uw lokale computer kunnen worden herleid. Hierdoor blijft u online veilig, aangezien het voor cybercriminelen een uitdaging is om u aan te vallen. Bij online gaming komt het bijvoorbeeld wel eens voor dat boze gamers hun tegenstanders proberen te hacken. Als hun tegenstanders een VPN gebruiken, is het moeilijk om te weten waar die zich bevinden of om toegang te verkrijgen tot beveiligde informatie.
Anonimiteit kan advertentietrackers ook hinderen door de hoeveelheid gegevens die bedrijven kunnen verzamelen te beperken. Door gegevensverzameling te voorkomen, bent u minder kwetsbaar indien een bedrijf dat informatie over u heeft verzameld, te maken krijgt met een datalek.
This privacy can also help prevent phishing attacks. Similar to ad trackers, cybercriminals can collect your data with the intention of using it later to phish. A VPN encrypts your data, making it useful for preventing such cyber attacks.
Veilige toegang krijgen tot bestanden en gevoelige gegevens
Dankzij de versleuteling van een VPN kunnen gebruikers bestanden veilig doorsturen. Als cyberbedreigers deze bestanden hebben weten te onderscheppen, kunnen ze de gevoelige gegevens niet ontcijferen en lezen. Dit is een van de grootste voordelen van een VPN, omdat gebruikers weinig risico lopen wanneer ze toegang hebben tot informatie, zelfs wanneer ze niet op kantoor zijn of op een openbaar netwerk zijn ingelogd.
VPN’s worden steeds populairder, omdat steeds meer werknemers op afstand werken of zelfs digitale nomaden worden. VPN’s voor mobiele apparaten is ook het overwegen waard. Het voordeel van het gebruik van een VPN op uw telefoon is dat uw gegevens privé blijven wanneer u onderweg zaken doet.
Toegang tot wereldwijde content, waar u ook bent
Sommige content wordt door het land waarin u zich bevindt beperkt. Iemand in de Verenigde Staten wil bijvoorbeeld een streamingvideo bekijken die alleen in Japan beschikbaar is. Een VPN maskert uw locatie en geeft u toegang tot de content, alsof u zich in het land bevindt waar de content wordt verspreid.
Geen last van afgeknepen bandbreedte
Internetserviceproviders (ISP’s) kunnen uw internetsnelheid vertragen afhankelijk van de hoeveelheid bandbreedte die u gebruikt. Dit wordt het afknijpen van de bandbreedte genoemd en is een techniek die bedoeld is om de netwerkbelasting te verminderen. Als u echter onaanvaardbaar lage snelheden ervaart, is VPN mogelijk een uitkomst.
Wat zijn de nadelen van een VPN?
Een VPN wordt soms aangeprezen als een no-brainer, maar het kan ingewikkelder liggen, afhankelijk van waar u het voor gebruikt. Sommige producten zijn veiliger dan andere. Als u er dus voor kiest om een VPN te gebruiken, zorg er dan voor dat die de veiligste protocollen en AES 256-bits versleuteling gebruikt.
Een VPN is nooit sterker dan uw wachtwoord
Op het moment dat een dreigingsactor uw VPN-inloggegevens heeft gehackt, liggen uw gegevens volledig bloot, ongeacht hoe vaak u uw VPN inschakelt. De dreigingsactor kan de inloggegevens gebruiken om op uw VPN in te loggen en uw gegevens te ontcijferen, waardoor de tool nutteloos wordt.
Het menselijke element kan voor bedrijven een bijzonder kwetsbaar punt zijn. Met duizenden werknemers is het vaak een uitdaging om de wachtwoorden van alle individuele VPN-accounts te beheren. U wilt niet dat uw hele netwerk wordt blootgesteld door één zwak wachtwoord. Deskundigen raden bedrijven die VPN’s gebruiken aan om te profiteren van een wachtwoordmanager om de best practices voor wachtwoorden voor al hun werknemers aan te moedigen en af te dwingen.
Veel VPN’s zijn onvoldoende beschermd
Het lijkt misschien vreemd, omdat het doel van een VPN is om uw gegevens te versleutelen, maar sommige netwerken van mindere kwaliteit gebruiken minder veilige protocolstandaarden of versleuteling van lage kwaliteit. Het gebruik van een VPN met zwakke standaarden maakt het voor dreigingsactors eenvoudiger om informatie te stelen, zelfs wanneer de VPN is ingeschakeld.
Zelfs de beste VPN’s ontdekken regelmatig nieuwe kwetsbaarheden die door cybercriminelen kunnen worden uitgebuit. Deze bedrijven geven software-updates uit om de kwetsbaarheden te verhelpen, maar gebruikers lopen nog steeds enig risico.
VPN’s doen het niet zo goed in een wereld waarin op afstand wordt gewerkt
Zakelijke netwerken zijn alleen maar complexer geworden. Werknemers bevinden zich over de hele wereld en hebben toegang tot bedrijfsservers via zowel privé als openbare wifi-netwerken. VPN’s zijn vaak effectief voor onregelmatige toegang op afstand, beperkt tot bepaalde werknemers, maar ze werken niet zo goed wanneer ze worden opgeschaald. VPN’s zijn niet ontworpen voor grote aantallen mensen die er de hele dag gebruik van maken. Deze extreme belasting resulteert in een slechte betrouwbaarheid, waardoor gebruikers de VPN niet langer willen gebruiken, hoewel ze weten dat dat wel van hen wordt verwacht.
VPN’s kunnen de verbindingssnelheid vertragen
Hoewel een VPN het afknijpen van de bandbreedte kan voorkomen, zullen sommige VPN’s, vooral die van lage kwaliteit, de verbindingssnelheid zelf vertragen wanneer ze worden gebruikt. Net als de hierboven besproken betrouwbaarheidsproblemen, maakt dit de kans kleiner dat gebruikers de VPN zullen inschakelen, ook al zijn ze daardoor wel veiliger. Als een bedrijf een VPN voor de cybersecurity gebruikt die echter zo langzaam is dat gebruikers de VPN niet inschakelen, dan blijft uw bedrijf kwetsbaar.
Verbroken verbindingen zullen uw netwerk blootstellen
Nogmaals, het komt vaker voor dat verbindingen verbroken worden bij gebruik van VPN’s van lage kwaliteit, maar soms kunnen zelfs robuuste VPN-verbindingen midden in een belangrijke taak wegvallen. Dit betekent dat als u dat niet heeft opgemerkt, u mogelijk gevoelige informatie via een kwetsbaar netwerk verzendt.
VPN’s zijn in sommige landen illegaal of beperkt
VPN’s zijn in de meeste landen legaal, waaronder de Verenigde Staten. Sommige landen hebben deze technologie echter volledig illegaal gemaakt, behalve als de overheid daarvoor toestemming heeft gegeven. Sommige landen hebben ook wetten aangenomen die VPN’s minder nuttig maken, zoals het vereisen dat bedrijven de IP-adressen van gebruikers opslaan. Het is belangrijk om de wetten te kennen van het land waarin u zich bevindt of waar u heen reist, zodat u de best practices voor cybersecurity volgt.
Is een VPN alles wat ik nodig heb om mezelf online te beschermen?
Een VPN kan alleen uw IP-adres en gegevens maskeren Het voorkomt niet dat uw gegevens via andere methoden worden gestolen. Volg deze best practices om de cybersecurity voor zowel uw zakelijke als uw persoonlijke digitale leven te verbeteren.
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk account, inclusief uw VPN
Zwakke wachtwoorden veroorzaken meer dan 80% van de gegevenslekken. Gebruik een wachtwoordmanager om ervoor te zorgen dat u de best practices voor wachtwoorden volgt om uw gegevens te beschermen. Een wachtwoordmanager is een tool voor particulieren en bedrijven om wachtwoorden veilig aan te maken, op te slaan en te delen. De gebruiker hoeft slechts één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. De wachtwoordmanager vult automatisch de wachtwoorden in, waardoor u tijd bespaart. Het maakt het eenvoudiger om voor elk account unieke, sterke wachtwoorden te gebruiken.
Update uw software regelmatig
VPN’s zijn niet het enige type software dat regelmatig updates vereist om kwetsbaarheden te repareren. Wanneer u een melding ziet van uw browser of van een andere software die u gebruikt, waarin u wordt gevraagd om een update te downloaden, doe dat dan meteen.
Gebruik multifactorauthenticatie
Multifactorauthenticatie (MFA) is een van de beste manieren om uw accounts te beschermen. MFA vereist minstens een secundaire authenticatiemethode, meestal na het invoeren van een wachtwoord. Veel accounts sturen bijvoorbeeld een authenticatiecode via e-mail of sms. Sommige methoden zijn veiliger dan andere, maar het is aan te raden om MFA te gebruiken voor elk account, als die optie wordt aangeboden.
Leer phishing-pogingen herkennen
Bij phishing doen cybercriminelen zich via e-mail of andere berichten voor als een gerenommeerd bedrijf om persoonlijk identificeerbare informatie (PII) van personen te stelen. Historisch gezien kon phishing gemakkelijk worden geïdentificeerd door een slechte spelling en een onhandig ontwerp, maar het wordt steeds geavanceerder, vooral met de toename van gemakkelijk verkrijgbare tools voor kunstmatige intelligentie. Blijf op de hoogte van hoe moderne phishing (en smishing)-aanvallen eruit zien om te voorkomen dat u er slachtoffer van wordt. Denk altijd na voordat u klikt.
Gebruik platforms die zero-trust beveiligingspraktijken volgen
Zero-trust is de nieuwe gouden standaard voor online beveiliging. De drie kernprincipes zijn:
- Ga ervan uit dat het om een inbreuk gaat
- Verifieer op uitdrukkelijke wijze
- Zorg voor toegang met de minste rechten
The zero-trust approach assumes any user could be compromised and requires verification before accessing a network. Once users are granted access, their permissions are limited to only those they need for their job. This approach gives administrators full control over user access and network systems. Zero trust is key to complying with industry standards and preventing cyber attacks.
Online anonimiteit is slechts één onderdeel van cybersecurity
Een VPN kan een waardevolle tool zijn, vooral wanneer u toegang heeft tot gevoelige informatie via een netwerk of verbinding maakt met openbare netwerken. Het gebruik van een VPN mag u echter niet een vals gevoel van veiligheid geven. VPN’s hebben veel zwakke punten, en daarom zijn ze een onvolledige oplossing. VPN’s kunnen u helpen om online veilig te blijven, maar alleen in combinatie met zero-trust beveiligingspraktijken.
VPN’s zijn kwetsbaar voor de complexe tactieken die cybercriminelen gebruiken om bedrijven te hacken. Met Keeper Connection Manager hebben gebruikers op afstand toegang tot desktops en apps, waarvoor ze alleen een webbrowser en inloggegevens nodig hebben. Onze zero-trust, zero-knowledge oplossing maakt VPN’s overbodig voor bedrijven.
Start vandaag nog uw gratis 14-daagse proefversie van Keeper Connection Manager en krijg krachtige, zero-trust toegang met één klik tot uw externe infrastructuur.