Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting op Facebook Messenger zijn onder meer verzoeken om verificatiecodes, valse liefdadigheidspagina's die om donaties vragen, berichten met beleggingsadvies en zelfs neppe
Beveiligingshouding verwijst naar hoe sterk de cybersecurity van een organisatie is. Hiermee wordt gemeten hoe de mechanismen, beleidsregels, procedures en activiteiten van een organisatie reageren op en zich verdedigen tegen cyberbedreigingen.
Lees verder voor meer informatie over wat een beveiligingshouding is, waarom de beveiligingshouding van uw organisatie belangrijk is, hoe u deze kunt beoordelen en kunt verbeteren.
Daarom is de beveiligingshouding van uw organisatie belangrijk
Met een beveiligingshouding kunnen organisaties inzicht krijgen in hoe efficiënt hun beveiligingsmaatregelen zijn en hoe goed ze zijn voorbereid op cyberbedreigingen. Als je de beveiligingshouding van uw organisatie volledig begrijpt, kunt u eventuele zwakke punten in uw cybersecurity identificeren en oplossen om een veilige online omgeving te ontwikkelen.
Een organisatie moet een sterke beveiligingshouding hebben om vertrouwelijke gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen en gegevensinbreuken. Met een sterke beveiligingshouding kan uw organisatie bedreigingen detecteren en voorkomen dat cyberaanvallen slagen. Zelfs als een onbevoegde gebruiker toegang zou krijgen tot het netwerk van uw organisatie, moet uw organisatie de juiste procedures en beleidsregels hanteren om de gevolgen van inbreuken te beperken en te voorkomen dat de onbevoegde gebruiker toegang krijgt tot vertrouwelijke gegevens.
Zo beoordeelt u de beveiligingshouding van uw organisatie
Cybercriminelen ontwikkelen steeds nieuwe manieren om organisaties aan te vallen en hun netwerk te infiltreren. Organisaties moeten hun beveiligingshouding beoordelen om te zien hoe goed ze zich kunnen verdedigen tegen cyberbedreigingen. Dit zijn de vijf stappen om de beveiligingshouding van uw organisatie te beoordelen.
1. Identificeer de meest kritieke bedrijfsmiddelen van uw organisatie
De eerste stap bij het beoordelen van de beveiligingshouding van uw organisatie is het identificeren van alle bedrijfsmiddelen. Uw organisatie moet beschikken over een volledig inventaris van haar bedrijfsmiddelen en gedetailleerde informatie over elk bedrijfsmiddel, inclusief hardware, software, gegevens en al het andere waarmee men toegang kan krijgen tot het netwerk van uw organisatie. Zo kan uw organisatie de status van elk bedrijfsmiddel zien en ervoor zorgen dat de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. De inventaris van bedrijfsmiddelen moet ook worden gecategoriseerd om de meest kritieke bedrijfsmiddelen te vinden die de organisatie als eerste moet beschermen.
2. Breng het aanvalsoppervlak van uw organisatie in kaart
Een aanvalsoppervlak verwijst naar alle mogelijke toegangspunten die cybercriminelen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de systemen van uw organisatie en gegevens te stelen. Nadat de kritieke bedrijfsmiddelen zijn geïdentificeerd, moet uw organisatie het aanvalsoppervlak bepalen. Door het aanvalsoppervlak in kaart te brengen, kan uw organisatie de potentiële zwakke plekken in de beveiliging en aanvalsvectoren spotten die cybercriminelen kunnen gebruiken om onbevoegde toegang te krijgen tot het netwerk van uw organisatie. Zwakke plekken waar cybercriminelen vaak misbruik van maken zijn zwakke inloggegevens, niet-gepatchte software, gebrek aan versleuteling, verkeerde configuraties en slecht beheerde privileges.
3. Dreigingsanalyse
Zodra uw organisatie het aanvalsoppervlak in kaart heeft gebracht en de zwakke plekken in de beveiliging heeft vastgesteld, kunt u een dreigingsanalyse uitvoeren om te bepalen voor welke cyberdreigingen uw organisatie een doelwit kan zijn. Uw organisatie moet cyberbedreigingen analyseren waarmee alle organisaties te maken krijgen alsook eventuele specifieke bedreigingen voor uw branche en IT-park.
4. Evalueer het cyberrisico van uw organisatie
Cyberrisico verwijst naar de waarschijnlijkheid dat een cyberaanval plaatsvindt en een organisatie negatief kan beïnvloeden. Het staat tegenover de beveiligingshouding. Uw organisatie moet haar cyberrisico evalueren op basis van de potentiële cyberbedreigingen waarmee ze te maken kan krijgen. Als uw organisatie een zwakke beveiligingshouding heeft, dan is het cyberrisico groot. Door cyberrisico’s te evalueren, kan uw organisatie bepalen welke cyberbedreigingen een hoger risico vormen en meteen moeten worden aangepakt.
5. Voer verbeteringen door
Nadat uw organisatie alle bedrijfsmiddelen, zwakke plekken, potentiële cyberbedreigingen en cyberrisico’s kent, kunnen oplossingen worden ontwikkeld om de kwetsbaarheden aan te pakken en de beveiliging te verbeteren. Met deze verbeteringen kan uw organisatie zich beter beschermen tegen cyberbedreigingen en het cyberrisico verlagen.
Zo verbetert u de beveiligingshouding van uw organisatie
Nadat u de beveiligingshouding van uw organisatie hebt beoordeeld, moet u verbeteringen ontwikkelen om uw bedrijf te beschermen en het aanvalsoppervlak te verkleinen. Uw organisatie kan haar beveiligingshouding op de volgende manieren verbeteren.
Implementeer strenge beleidsregels, controles en procedures
Voor een betere beveiligingshouding moet uw organisatie strenge beleidsregels, controles en procedures implementeren die kunnen worden aangepast aan nieuwe en opkomende bedreigingen. Met deze beleidsregels, controles en procedures kan uw organisatie beter omgaan met cybersecurity-incidenten en beveiligingsinbreuken voorkomen. Zelfs als er een beveiligingsinbreuk plaatsvindt, is uw organisatie beschermd dankzij de beleidsregels, controles en procedures die de impact kunnen beperken.
Je organisatie moet concepten zoals toegang met minimale privileges in haar beleid opnemen om gevoelige gegevens te beschermen tegen onbevoegde toegang. Het principe van minimale privileges (PoLP) is een concept voor cybersecurity dat alle menselijke en niet-menselijke gebruikers alleen genoeg netwerktoegang geeft om hun werk uit te voeren. Het voorkomt dat gebruikers toegang krijgen tot bronnen die ze niet nodig hebben en stelt een aantal beperkingen aan wat ze kunnen doen met de bronnen waartoe ze wel toegang hebben. Toegang met minimale privileges kan het aanvalsoppervlak van uw organisatie verkleinen, interne bedreigingen minimaliseren en laterale beweging voorkomen.
Investeer in tools die de beveiligingshouding van uw organisatie versterken
Uw organisatie moet investeren in tools die de beveiligingshouding versterken. Met tools voor cybersecurity heeft uw organisatie meer controle over het netwerk en worden beveiligingsinbreuken voorkomen. De volgende tools voor cybersecurity kunnen de beveiligingshouding van uw organisatie verbeteren:
- Geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM): PAM verwijst naar het beveiligen en beheren van accounts die geprivilegieerde toegang hebben tot de gevoelige bronnen van een organisatie, zoals haar systemen en gegevens. Met een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer kunnen organisaties hun volledige gegevensinfrastructuur bekijken en controleren. Organisaties kunnen zien wie toegang heeft tot hun netwerk, welke bronnen worden gebruikt en hoe die bronnen worden gebruikt.
- Endpoint Detection and Threat Response (EDTR): EDTR is software die voortdurend eindpuntapparaten bewaakt, zoals computers en laptops van eindgebruikers, servers, mobiele apparaten en apparaten voor Internet of Things (IoT). Het verzamelt en analyseert bedreigingsgegevens en waarschuwt organisaties in realtime voor inbreuken.
Train werknemers op best practices voor cybersecurity
Om de beveiligingshouding van uw organisatie te verbeteren, moeten werknemers worden getraind op best practices voor cybersecurity. Als werknemers worden getraind op best practices voor cybersecurity, dan kan uw organisatie voorkomen dat werknemers per ongeluk beveiligingsinbreuken of gegevenslekken veroorzaken. Enkele beste gewoonten voor cybersecurity die werknemers moet toepassen, zijn:
- Beveilig accounts met sterke en unieke wachtwoorden
- Multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen waar mogelijk
- Houd alle software up-to-date
- Vermijd openbare wifi
- Deel wachtwoorden op een versleutelde manier
- Herken en vermijd cyberaanvallen zoals phishing
Een reactieplan opstellen voor incidenten
Een reactieplan is een verzameling toegekende verantwoordelijkheden en lijsten met procedures die gevolgd moeten worden als er zich een gebeurtenis voordoet zoals een beveiligingsinbreuk. Reactieplannen bepalen duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor een efficiënte samenwerking tussen teamleden tijdens elk kritiek moment van een incident. Zo wordt de duur van een cybersecurity-incident beperkt, wordt de financiële impact verkleind en worden gevoelige gegevens beschermd tegen compromittering.
Voer regelmatig penetratietests uit
Penetratietests zijn beveiligingsoefeningen waarbij cyberaanvallen worden gesimuleerd op de systemen van een organisatie. Hiermee wordt geëvalueerd hoe sterk de beveiligingshouding van de organisatie is en worden kwetsbaarheden in de beveiliging geïdentificeerd die cybercriminelen kunnen misbruiken. Uw organisatie moet regelmatig penetratietests uitvoeren om de beveiligingshouding te beoordelen en om zwakke plekken in de beveiliging te identificeren die moeten worden aangepakt. Door regelmatig penetratietests uit te voeren, kan uw organisatie zien hoe goed de beveiligingsmaatregelen reageren op nieuwe en opkomende cyberbedreigingen.
Gebruik Keeper® om de beveiligingshouding van uw organisatie te verbeteren
De beveiligingshouding van een organisatie is belangrijk om te bepalen hoe goed de beveiligingsmaatregelen zouden reageren op een cyberdreiging. Om de beveiligingshouding van uw organisatie te verbeteren, kunt u overwegen om te investeren in een privileged access manager. Een privileged access manager zorgt ervoor dat wachtwoorden, inloggegevens, geheimen en verbindingen van een organisatie zijn beveiligd tegen cyberbedreigingen.
KeeperPAM™ is een zero-trust en zero-knowledge oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer die Keeper Enterprise Password Manager (EPM), Keeper Secrets Manager® (KSM) en Keeper Connection Manager® (KCM) combineert om organisaties volledige zichtbaarheid, controle en beveiliging te bieden.