Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
Als u gebruik maakt van een wachtwoordmanager of overweegt om er een te gebruiken, dan is het maken van een hoofdwachtwoord een van de eerste en belangrijkste stappen bij het instellen. Maar hoe maakt u die nu sterk? Voor een sterk hoofdwachtwoord moet u ervoor zorgen dat deze uniek, lang en vaag is. Lees verder voor meer tips voor het maken van een sterk hoofdwachtwoord en hoe u er een maakt die u zeker zult onthouden.
Wat is een hoofdwachtwoord?
Een hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat u moet onthouden om toegang te verkrijgen tot uw wachtwoordkluis , die al uw wachtwoorden bevat die zijn opgeslagen in uw wachtwoordmanager. Een hoofdwachtwoord fungeert als een muur tussen u en alle gevoelige bestanden en wachtwoorden in uw kluis, waardoor het maken van een wachtwoord dat zowel sterk als eenvoudig te onthouden is uiterst belangrijk is om al uw inloggegevens en bestanden veilig te houden.
Tips voor het maken van een sterk hoofdwachtwoord
Hier zijn een paar tips die u kunt gebruiken bij het maken van uw hoofdwachtwoord:
Maak uw wachtwoord uniek
Het maken van een uniek wachtwoord betekent gewoon dat u geen simpel woord, naam, telefoonnummer of adres gebruikt dat beschikbaar is voor anderen. Een uniek wachtwoord betekent ook niet hetzelfde wachtwoord hergebruiken dat u voor andere accounts gebruikt.
Maak uw wachtwoord lang
Zorg ervoor dat uw wachtwoord minstens 16 tekens lang is. Hoe korter uw wachtwoord, hoe minder tijd het iemand kost om het te kraken.
Gebruik een combinatie van letters, cijfers en symbolen
Wanneer u een hoofdwachtwoord maakt, gebruikt u beter niet alleen letters of alleen cijfers, maar een combinatie ervan. Het is ook belangrijk om zowel kleine als grote letters te gebruiken.
In plaats van ‘Hello!IamJodine’ als wachtwoord te gebruiken, kunt u bijvoorbeeld ‘H3ll!I@mJ0d1n3’ proberen.
Gebruik geen persoonlijke gegevens
Het kan verleidelijk zijn om persoonlijk identificeerbare informatie (PII) te gebruiken in uw hoofdwachtwoord, maar let op dat u deze fout niet maakt.. Tegenwoordig staat al onze informatie op internet en kunnen mensen dingen over u te weten komen door gewoon te kijken op uw socialmedia- accounts. Zo vinden ze bijvoorbeeld de naam van uw hond, de naam van uw moeder, uw geboortedatum en meer. Daarom is het uiterst belangrijk om nooit gegevens in uw hoofdwachtwoord op te nemen die direct naar u herleidbaar zijn. Anders kan een cybercrimineel uw wachtwoord gemakkelijk kraken.
Maak uw wachtwoord vaag
Het maken van een vaag hoofdwachtwoord betekent dat u een wachtwoord maakt dat niemand ooit zou kunnen raden. Een vaag wachtwoord is volledig willekeurig en is alleen voor u logisch. Na het volgen van de bovenstaande stappen is het cruciaal om uw wachtwoord vaag te houden bij het maken van een sterk hoofdwachtwoord.
Uw hoofdwachtwoord onthouden
Uw hoofdwachtwoord mag niet hetzelfde zijn als een ander wachtwoord dat u hebt gemaakt en mag nooit worden opgeschreven of ergens anders worden opgeslagen dan in uw eigen hoofd. Als u de bovenstaande tips voor het maken van uw hoofdwachtwoord volgt, kunt u er zeker van zijn dat het wachtwoord dat u maakt sterk is, maar hoe onthoudt u een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen? Hier zijn twee tips die u kunt gebruiken bij het maken van uw hoofdwachtwoord om het gemakkelijker te onthouden.
Gebruik wachtwoordzinnen
Een wachtwoordzin is een zin die u in uw wachtwoord gebruikt. Een voorbeeld uit het Engels is de zin ‘I like ice cream’ die u in uw wachtwoord kunt verwerken. Natuurlijk mag uw wachtwoord niet enkel uit de zin bestaan. Gebruik ook de bovenstaande tips bij het maken van uw wachtwoord. U kunt de zin veranderen in bijvoorbeeld ‘i_1ik3|c3Cr3@m$!’. Dit maakt de wachtwoordzin vaag en maakt het moeilijker voor cybercriminelen om uw hoofdwachtwoord te raden.
Maak een acroniem
Een andere manier om uw wachtwoord eenvoudiger te onthouden is door er een acroniem bij te maken. U kunt dit op twee manieren doen. U kunt eerst een wachtwoord genereren via een wachtwoordgenerator en er een acroniem van maken of u kunt een ingewikkeld wachtwoord maken door eerst te bepalen welk acroniem u wilt gebruiken.
Een voorbeeld uit het Engels is een acroniem die gebaseerd is op de zin ‘Pumpkin spice season is here and I am so happy’. Bij het maken van uw wachtwoord neemt u de eerste letter van elk woord en verwerkt u die letters in uw wachtwoord aan de hand van letters, symbolen of cijfers. Uit dit acroniem kan bijvoorbeeld dit wachtwoord worden gegenereerd: ‘Ps$|h@i@Sh_’. U kunt meer symbolen toevoegen om het wachtwoord nog ingewikkelder te maken, zodat het nog moeilijker te raden is voor anderen.
Bij het maken van je hoofdwachtwoord vraagt u zich misschien af of het wel sterk genoeg is. Met een wachtwoordgenerator kunt u de sterkte controleren. Dubbelchecken of uw hoofdwachtwoord sterk is, is een extra stap die u kunt nemen om de veiligheid te garanderen.
Bijgewerkt op 21 oktober 2022.