Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Bijgewerkt op 6 november 2023.
Cybersecurity is belangrijk omdat cyberaanvallen steeds vaker voorkomen, financiële schade kunnen toebrengen aan zowel organisaties als individuen, en steeds geavanceerder worden door het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Cybersecurity is ook belangrijk omdat het u helpt uw gegevens te beschermen en het risico beperkt dat uw identiteit wordt gestolen.
Lees verder voor meer informatie over cybersecurity en de best practices die u moet volgen om uzelf online veilig te houden.
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity verwijst naar de maatregelen, technologie of praktijken die het risico voorkomen of beperken dat onbevoegde personen toegang krijgen tot netwerken, apparaten en gegevens. Deze personen worden vaak cybercriminelen genoemd. Wanneer cybercriminelen toegang krijgen tot systemen en gegevens, gaan ze vooral proberen om gegevens te stelen en deze te gebruiken voor kwaadaardige doeleinden en geldelijk gewin.
Vijf redenen waarom cybersecurity belangrijk is
Dit zijn vijf redenen waarom het belangrijk is om cybersecurity te implementeren en het actief toe te passen.
Cyberaanvallen nemen toe in frequentie
Volgens het Mid-Year Security Report 2023 van Check Point was er in het tweede kwartaal van 2023 wereldwijd een stijging van 8% in het aantal cyberaanvallen op weekbasis. Dit is de grootste toename van cyberaanvallen in twee jaar.
Naarmate cyberaanvallen toenemen, is het belangrijk om maatregelen te treffen die de risico’s beperken. Wanneer een cyberaanval schade toebrengt aan een organisatie of een persoon, kan het erg veel tijd en geld kosten om dit te herstellen.
Cyberaanvallen zijn duur
De kosten van een cyberaanval variëren afhankelijk van het type aanval. In het US Password Practices Report 2022 van Keeper Security was 55% van de respondenten het slachtoffer geworden van ten minste één cyberaanval die diefstal van geld tot gevolg had. Gemiddeld verloren de respondenten $ 378. Dit bedrag omvat echter niet de verborgen kosten van cyberaanvallen, zoals het geld en de tijd die men moet besteden om het incident te herstellen.
AI maakt cyberaanvallen geavanceerder
AI is technologie die menselijke intelligentie kan nabootsen. AI kan zelf patronen herkennen, beslissingen nemen en problemen oplossen, zonder de hulp van een mens. Mogelijk bent u bekend met grote AI-taalmodellen zoals ChatGPT. Naarmate deze tools geavanceerder worden, maken cybercriminelen er misbruik van om verschillende soorten cyberaanvallen uit te voeren, zoals het kraken van wachtwoorden, het genereren van foutloze phishing-e-mails, het nabootsen van de stem van mensen om vishing-aanvallen uit te voeren, en het creëren van deepfakes. Bij deepfakes wordt AI gebruikt om nepfoto’s en -video’s te maken, meestal door het uiterlijk van één persoon op het lichaam van iemand anders te plaatsen. Deepfakes worden vaak door cybercriminelen gebruikt om valse informatie te verspreiden.
Cybersecurity helpt uw gegevens te beschermen
Het gebruik van best practices op het gebied van cybersecurity zorgt ervoor dat uw gegevens altijd beschermd zijn, zelfs in het ergste geval. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden voor al uw accounts en ervoor te zorgen dat u uw gevoelige gegevens op een veilige, gecodeerde locatie opslaat, kunt u voorkomen dat uw gegevens in handen van cybercriminelen terechtkomen, zelfs als ze u tot doelwit maken.
Cybersecurity verkleint het risico op identiteitsdiefstal
Identiteitsdiefstal is een gemeenschappelijk doel van de meeste cybercriminelen. Bij het lanceren van cyberaanvallen proberen cybercriminelen uw gevoelige informatie te stelen om toegang te krijgen tot uw online accounts en zo bijvoorbeeld onder uw naam leningen af te sluiten of een werkloosheidsuitkering te innen.
Door cybersecurity actief toe te passen, kunt u het risico verkleinen dat uw identiteit wordt gestolen, omdat de extra voorzorgsmaatregelen uw gegevens en accounts veilig kunnen houden.
Best practices voor cybersecurity
Dit zijn enkele best practices op het gebied van cybersecurity die u moet volgen.
Gebruik sterke wachtwoorden voor elk van uw online accounts
Sterke wachtwoorden zijn minstens 16 tekens lang en bevatten een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Sterke wachtwoorden worden ook niet hergebruikt voor meerdere accounts en bevatten geen persoonlijke informatie, woordenboekwoorden of veelvoorkomende zinnen.
Zelf sterke wachtwoorden bedenken is moeilijk, en bovendien zijn ze moeilijk te onthouden. Het wordt aangeraden om een wachtwoordmanager te gebruiken om sterke wachtwoorden te maken en deze veilig op te slaan. Het enige wachtwoord dat u moet onthouden, is uw hoofdwachtwoord. Dit is het wachtwoord dat u gebruikt om toegang te krijgen tot alles wat in uw wachtwoordkluis is opgeslagen.
Activeer indien mogelijk multifactorauthenticatie (MFA)
Multifactorauthenticatie is een beveiligingsmaatregel die een extra beschermingslaag biedt voor uw online accounts. Wanneer MFA is ingeschakeld op een van uw online accounts, moet u behalve uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een andere authenticatie doorlopen. Er zijn veel vormen van authenticatie die u kunt inschakelen, en deze kunnen van account tot account verschillen.
Een populaire authenticatiemethode is het gebruik van op tijd gebaseerde eenmalige wachtwoorden (TOTP) die worden gegenereerd door een authenticator-app of wachtwoordmanager. Ook hardwarebeveiligingssleutels en biometrische authenticatie zoals Face ID worden vaak gebruikt.
Houd uw apparaten en software up-to-date
Software-updates voorzien uw apps en apparaten niet alleen van nieuwe functies, maar ze repareren ook bekende beveiligingsproblemen, voegen nieuwe beveiligingsfuncties toe, verhelpen bugproblemen en verbeteren de prestaties van uw app of apparaat. Wanneer software-updates niet worden gedownload zodra ze beschikbaar zijn, laat dit een opening voor cybercriminelen om malware en andere virussen te plaatsen. Malware is schadelijke software die kan worden gebruikt om u te bespioneren en uw toetsaanslagen te volgen.
Zodra u weet dat er een nieuwe update beschikbaar is voor uw app of apparaat, moet u deze onmiddellijk downloaden. Schakel indien mogelijk automatische updates in, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig bijwerken van uw apps en apparaten.
Klik niet op ongevraagde links en bijlagen
Het is een best practice op het gebied van cybersecurity om niet op links en bijlagen te klikken als u niet zeker weet of ze veilig zijn en als u er niet om heeft gevraagd. In plaats van op ongevraagde links te klikken die lijken alsof ze afkomstig zijn van een legitiem bedrijf, navigeert u naar de officiële website van het bedrijf of gaat u naar hun mobiele applicatie.
Als u ongevraagd een bijlage heeft ontvangen, is het veiliger om deze niet te openen. Als u de bijlage toch wilt openen, laat dan uw antivirussoftware de bijlage scannen voordat u deze opent, om er zeker van te zijn dat deze veilig is. Als uw antivirussoftware u waarschuwt dat de bijlage niet veilig is, klik er dan niet op en blokkeer de afzender. Zo blokkeert u een afzender als uw e-mailprovider Gmail, Yahoo Mail, Outlook of Proton Mail is:
- Gmail: Open het e-mailbericht > Zoek de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek > Klik op [afzender] blokkeren.
- Yahoo Mail: Kopieer het e-mailadres dat u wilt blokkeren > Ga naar Instellingen > Klik op Beveiliging en privacy > Klik op de knop Toevoegen onder ‘Geblokkeerde adressen’ > Voer het e-mailadres in dat u wilt blokkeren > Klik op Opslaan.
- Outlook: Open het e-mailbericht > Zoek de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek > Klik op Blokkeren en vervolgens op [afzender] blokkeren.
- Proton Mail: Open het e-mailbericht > Klik op het e-mailadres van de afzender in het Van-veld > Klik op Berichten van deze afzender blokkeren > Klik op Blokkeer om te bevestigen.
Sla gevoelige gegevens op een versleutelde locatie op
Alle gevoelige gegevens die u online opslaat, moeten op een gecodeerde locatie worden opgeslagen om te voorkomen dat cybercriminelen deze kunnen hacken. Encryptie vindt plaats wanneer gegevens worden geconverteerd van een leesbaar formaat naar een onleesbaar formaat dat bekend staat als cijfertekst. Deze cijfertekst is onleesbaar voor zowel mensen als computers totdat deze wordt gedecodeerd. De enige manier om gecodeerde gegevens te decoderen is door een coderingssleutel te gebruiken, die de gegevens terugzet naar het oorspronkelijke formaat.
Een voorbeeld van een veilige, gecodeerde locatie waar u gevoelige informatie kunt opslaan, is een wachtwoordmanager. Wachtwoordmanagers worden voornamelijk gebruikt om wachtwoorden op te slaan, maar de meeste wachtwoordmanagers kunnen ook andere gevoelige gegevens opslaan, zoals rijbewijzen, huisakten, paspoorten, creditcardnummers en meer. De coderingssleutel bij het gebruik van een wachtwoordmanager is uw hoofdwachtwoord.
Als u besluit een wachtwoordmanager te kiezen om uw gegevens op te slaan, zorg er dan voor dat deze gebruikmaakt van zero-knowledge-encryptie, omdat dit het veiligste type encryptie is dat ervoor zorgt dat uw gegevens te allen tijde gecodeerd zijn.
Vermijd het gebruik van openbare wifi
Het gebruik van openbare WiFi brengt risico’s met zich mee. Een van de meest voorkomende risico’s zijn Man-in-the-Middle-aanvallen (MITM). Bij een MITM-aanval onderscheppen cybercriminelen gegevens die tussen twee personen worden verzonden, met de bedoeling deze gegevens te stelen, af te luisteren of te wijzigen. Dit type aanval komt het meest voor bij gebruik van een openbaar wifi-netwerk, omdat deze netwerken vaak onbeveiligd blijven.
Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dit soort aanvallen, vermijdt u best het gebruik van openbare wifi. Als er geen andere keuze is dan een openbaar wifinetwerk te gebruiken, maak dan verbinding met een beveiligd Virtual Private Network (VPN) voordat u verbinding maakt met het openbare wifinetwerk om uw internetverbinding en gegevens te beschermen. VPN’s versleutelen uw internetverkeer en gegevens en maskeren uw IP-adres, zodat cybercriminelen uw locatie niet kunnen zien.
Houd uzelf en uw gegevens veilig met cybersecurity
Cybersecurity toepassen is van cruciaal belang om uzelf online veilig te houden. Als u geen veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het inschakelen van MFA op uw online accounts, wordt het voor cybercriminelen gemakkelijk om toegang tot uw accounts te krijgen. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en worden steeds geavanceerder. Het is dus belangrijk om stappen te ondernemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt.
De eerste stap om uw cybersecurity te verbeteren is het beschermen van uw online accounts. Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.