Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Enkele veelvoorkomende Work-From-Home scams (WFH) die u moet kennen, zijn terugzending-scams, multilevelmarketing (MLM)-oplichting, recruitmentfraude en vacatures voor enveloppen vullen en gegevens invoeren.
Wilt u meer weten over de meest voorkomende vormen van thuiswerk-oplichting, wat de tekenen zijn van deze soort van oplichting en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt? Lees dan verder.
Wat is thuiswerk-oplichting?
Thuiswerk-oplichting is een vorm van oplichting waarbij werkzoekenden worden gelokt die alleen op zoek zijn naar een baan die ze op afstand kunnen doen. Meestal bieden deze vacatures geweldige salarissen en compensatie om werkzoekenden te verleiden en ze er gemakkelijk in trappen. Het belangrijkste doel van thuiswerk-oplichting is om de persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) van een werkzoekende te stelen of te zorgen dat de werkzoekende geld overmaakt naar de oplichter. Als een oplichter erin slaagt om een werkzoekende te misleiden, is de werkzoekende kwetsbaar voor financieel verlies en wordt hun identiteit gestolen.
Vijf van de meest voorkomende vormen van thuiswerk-oplichting
Dit zijn vijf van de meest voorkomende vormen van thuiswerk-oplichting.
Terugzending
Bij een terugzending-scam moet u pakketten ontvangen, ompakken en opnieuw verzenden naar een specifiek adres, meestal in het buitenland. Deze pakketten zitten vaak vol met apparaten die u soms moet testen om te zien of ze werken. Pakketten die opnieuw worden verzonden bevatten vaak artikelen die zijn gekocht met gestolen creditcards. U bent dus eigenlijk de ‘ezel’ van de oplichter door deze pakketten naar het buitenland te sturen.
Multilevelmarketing scam
Bedrijven die aan multi-level marketing (MLM) doen, werven mensen om hun producten en diensten te verkopen via persoonlijke verkoop. Hoewel sommige MLM-banen legitiem zijn, zijn de meeste banen piramidespelen die volgens de Federal Trade Commission (FTC) nog niet zijn gepakt.
Bij MLM-oplichting lokken recruiters u door extravagante beloftes te doen over hoeveel geld u verdient als u meedoet. Ze zullen ook uitleggen dat u nieuwe mensen moet werven voor de MLM en u zo nog meer geld kunt verdienen. In een legitiem MLM-programma moet u geld kunnen verdienen door de producten te verkopen die worden aangeboden, zelfs als u geen andere mensen rekruteert. Sommige MLM-bedrijven sturen mensen soms ook vooraf een rekening om mee te mogen doen en vragen deelnemers vaak om grote hoeveelheden voorraad te kopen die ze niet kunnen verkopen, wat betekent dat er geen winst wordt gemaakt.
Wees voorzichtig met vacatures die MLM-oplichting kunnen zijn, want in plaats van geld te verdienen, kunt u geld verliezen.
Recruitmentfraude
Recruiters zijn bedrijven en bureaus die met bedrijven samenwerken om kandidaten voor een baan te vinden. Hoewel veel diensten voor het recruiten van werknemers legitiem zijn, zijn sommige dat niet en zijn eigenlijk oplichting. Deze oplichters liegen naar werkzoekenden en promoten nep- of verouderde vacatures. Ze laten werkzoekenden ook betalen voor het gebruik van hun ‘diensten’. Legitieme recruiters brengen u nooit een bedrag in rekening, zij worden betaald door het bedrijf dat op zoek is naar mensen. Als u deze vorm van oplichting tegenkomt bij het zoeken naar een baan die u vanuit huis kunt doen, vermijd dan ieder contact met deze recruiters.
Enveloppen vullen
Bij thuiswerkfraude kunnen oplichters u ook een baan aanbieden om enveloppen voor een bedrijf te vullen waarvoor ze u een hoge wekelijkse beloning aanbieden. Omdat het werk makkelijk klinkt en goed betaalt, trappen veel mensen in deze vorm van oplichting. De enige manier waarop iemand dit kan gaan doen is door een eenmalige betaling te doen, meestal tussen de 99 en 399 euro. Wanneer u de betaling aan de oplichter overmaakt, ontvangt u uw eerste opdracht per post. Als u de post dan opent, vindt u daar een document waarin staat dat u geen enveloppen gaat vullen als uw werk, maar dat u eigenlijk meer mensen moet werven en deze mensen voor dezelfde oplichting moet laten vallen.
Gegevensinvoer-scam
Illegale banen waarbij iemand gegevens moet invoeren beweren dat de persoon veel geld kan verdienen met heel weinig werk. Wanneer iemand hier voor valt en een baan krijgt aangeboden, wordt deze persoon verteld dat er wel voor de training moet worden betaald of dat er bankrekeninggegevens moeten worden ingevuld. Als een baan voor gegevensinvoer een hoger loon aanbiedt dan gemiddeld, moet u het bedrijf verder onderzoeken voordat u ervoor kiest om te solliciteren.
Tekenen die wijzen op thuiswerkfraude
Als u op zoek bent naar een baan die u vanuit huis kunt doen, dan zijn dit de tekenen die u moet herkennen of u te maken heeft met fraude.
Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn
Hoe lang het duurt voordat een werkzoekende een baan vindt, kan variëren. Voor sommigen kan dit wel enkele maanden tot een heel jaar duren. Dit kan ertoe leiden dat werkzoekenden niet langer op alarmsignalen letten en een baan aannemen waarvan ze denken dat dit precies is wat ze zoeken. In sommige gevallen blijken deze banen een vorm van oplichting te zijn en velen trappen erin omdat het aanbod te goed lijkt om niet aan te nemen. Als u inziet dat een aanbod van een baan te mooi lijkt om waar te zijn, omdat de compensatie veel te hoog is, doe dan even onderzoek naar het bedrijf om te kijken of het een aanbod is dat u kunt vertrouwen.
Verzoeken om persoonlijke gegevens
Na het ontvangen van een aanbod is het normaal dat wervers u vragen om persoonlijke gegevens te sturen, maar pas nadat u het aanbod heeft ondertekend. Als een werver al aan het begin van het sollicitatieproces om persoonlijke gegevens vraagt, moet dit direct een waarschuwing zijn. Let op dat wervers nooit om creditcardgegevens vragen, dus als een recruiter u hier om vraagt, verbreek dan direct het contact.
Verzoeken om een bedrag aan te betalen of geld over te maken
Geen enkel legitiem bedrijf zal u ooit vragen om geld te sturen om aan het werk te gaan, dus als een mogelijke werkgever hier ooit om vraagt, kunt u het beste weglopen. Ongeldige cheques komen ook veel voor bij oplichting, dus u moet heel voorzichtig zijn met het storten van cheques. Als een mogelijke werkgever u vraagt om een cheque te storten en u vraagt om na storting een deel van dat geld terug te sturen, dan is dat oplichting en moet u deze instructies niet volgen. De cheque blijkt later niet geldig te zijn, dus als u dan al geld naar de persoon heeft teruggestuurd, bent u dat kwijt.
Onprofessionele e-mails
Een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces is ervoor te zorgen dat u erop let hoe de recruiter met u. Als ze via e-mail communiceren en de e-mails die ze verzenden bevatten fouten zoals spelfouten, moet u voorzichtig zijn. Enkele andere tekenen van een onprofessionele e-mail zijn dat er onder aan de e-mail geen e-mailhandtekening staat. De meeste bedrijven vereisen dat werknemers altijd een e-mailhandtekening hebben. Deze e-mailhandtekeningen bevatten meestal het bedrijfslogo.
Als de recruiter die contact met u opneemt spelfouten in zijn e-mails heeft en geen e-mailhandtekening, moet u uiterst voorzichtig zijn in verder contact.
Het bedrijf heeft geen website of de website ziet er slordig uit
Een website kan veel over een bedrijf zeggen. Als de website van een bedrijf spelfouten, grammaticale fouten, of onscherpe afbeeldingen bevat of de tekst op de website niet logisch klinkt, is de vacature waarschijnlijk vals en bestaat het bedrijf mogelijk niet eens.
Officiële bedrijfswebsites ondergaan verschillende controles en goedkeuringen, dus alle teksten moeten duidelijk zijn en mogen geen spel- of grammaticale fouten bevatten. Als ze dat wel doen, moet u het bedrijf verder onderzoeken voordat u een aanbod aanneemt.
Ontbrekend interviewproces
Een ander teken van oplichting waar u op moet letten, is het ontbreken van een interviewproces. Als er bijvoorbeeld helemaal geen gesprek is, is dit een directe waarschuwing. Enkele andere waarschuwingssignalen waar u tijdens een sollicitatieproces op moet letten, zijn:
- De interviewer kan uw vragen over het bedrijf niet duidelijk beantwoorden
- Inconsistenties wanneer de interviewer over het bedrijf praat (hij zegt bijvoorbeeld eerst iets over het bedrijf dat hij later tegenspreekt)
- De interviewer is niet georganiseerd (ze komen bijvoorbeeld te laat opdagen, hebben geen vragen voorbereid)
Zo voorkomt u thuiswerk-fraude
Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van thuiswerk-fraude en u daarbij geld verliest, zijn hier de stappen die u moet nemen bij het zoeken naar een baan.
Onderzoek het bedrijf of de persoon die de baan aanbiedt
Voordat u op een functie solliciteert of een aanbod voor een baan aanneemt, moet u onderzoek doen naar het bedrijf of de persoon die de baan aanbiedt. Kijk naar online reviews en controleer of iemand schrijft dat hij of zij is opgelicht. Naast online reviews moet u ook de sociale mediaprofielen van het bedrijf controleren, vooral op LinkedIn. Als het LinkedIn-profiel van een bedrijf geen berichten bevat en er staan geen werknemers bij vermeld, dan is dat een directe waarschuwing en kunt u het contact beter verbreken.
Stuur nooit geld naar een mogelijke werkgever die om geld vraagt
Het belangrijkste doel van thuiswerkzwendel is om aan geld van u te komen. Geen enkele baan zal u ooit vragen om een vergoeding te betalen om te solliciteren of van u vragen om te betalen. Als een mogelijke werkgever vraagt dat u geld stuurt, stuur dit dan niet op en stop al het contact met deze persoon.
Stort nooit een betaalcheque van een mogelijke werkgever
Wanneer een oplichter een cheque stuurt, vragen ze de werkzoekende vaak om deze te storten en een deel van het geld terug te sturen naar hem of iemand anders. Dit zijn valse cheques en worden later geweigerd. Wanneer cheques ongeldig blijken en u het geld al heeft uitgegeven of naar de oplichter heeft teruggestuurd, moet u het geld zelf betalen.
Als een mogelijke werkgever u ooit vraagt om een cheque te storten en van het geld slechts een deel te bewaren, stort deze cheque dan echt niet.
Vergelijk het geboden salaris met vergelijkbare posities
Bij thuiswerk-fraude wordt meestal een salaris aangeboden dat boven het typische salarisbereik van de functie ligt. Daarom vallen mensen vaak voor deze vorm van oplichting. Hoewel een hoger salaris verleidelijk klinkt, moet u onderzoeken hoeveel het salaris voor vergelijkbare functies is. Als het salaris dat wordt aangeboden niet eens in de buurt komt van het bedrag dat u eigenlijk zou verwachten, moet u zeer goed uitkijken of u het aanbod wel wilt aannemen.
Vertrouw op uw gevoel
Als u zich ooit onzeker voelt over het doorlopen van een sollicitatie of het aannemen van een aanbod omdat u denkt dat de baan wel eens frauduleus zou kunnen zijn, ga er dan niet mee verder en vertrouw op uw gevoel.
Probeer thuiswerk-fraude te herkennen
Aangezien het aantal thuiswerkopdrachten is toegenomen, is daarmee de thuiswerk-fraude ook toegenomen. Het is belangrijk dat wanneer u op zoek bent naar vacatures op afstand, u goed op mogelijke waarschuwingssignalen let die erop kunnen wijzen dat de baan niet legitiem is. Hoe meer waarschuwingssignalen u kent, hoe kleiner de kans dat u slachtoffer wordt van thuiswerk-fraude.