U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Datalekken ontstaan wanneer gevoelige gegevens onbedoeld vanuit een organisatie worden blootgesteld. Datalekken kunnen zowel betrekking hebben op het lekken van digitale gegevens, wat betekent dat alles wat via internet kan worden verzonden, als op fysieke gegevens, zoals USB-schijven.
Lees verder en ontdek hoe datalekken plaatsvinden, hoe ernstig ze kunnen zijn en hoe u ze kunt voorkomen.
Gegevensinbreuk vs. datalek
Hoewel de termen datalek en gegevensinbreuk vaak door elkaar worden gebruikt, betekenen ze niet hetzelfde. Het grootste verschil tussen een gegevensinbreuk en een datalek is dat datalekken plaatsvinden wanneer gevoelige gegevens onbedoeld worden blootgesteld, vaak als gevolg van een fout, onoplettendheid of kwetsbaarheden, terwijl gegevensinbreuken plaatsvinden wanneer gevoelige gegevens worden geopend, gestolen of zonder toestemming door cybercriminelen worden gebruikt.
Datalekken gebeuren meestal per ongeluk en zonder kwaadaardige bedoelingen, in tegenstelling tot gegevensinbreuken die opzettelijk plaatsvinden. U kunt datalekken en gegevensinbreuken beschouwen als een inbraak in huis. Een gegevensinbreuk is zoals iemand die uw voordeur met geweld openbreekt of een raam inslaat en vervolgens de inbraak pleegt. Een datalek is echter dat u vergeet uw deur op slot te doen of een extra set sleutels onder uw deurmat te hebben, de eerste plek waar een indringer zou kijken. In beide scenario’s wordt er in uw huis ingebroken, maar de manier waarop dit gebeurd is anders.
Zo gebeuren datalekken
Datalekken kunnen gebeuren als gevolg van onveilig opgeslagen wachtwoorden, social engineering-aanvallen en kwetsbaarheden in software.
Onveilig wachtwoorden opslaan
Slechte wachtwoordgewoonten, zoals het onveilig opslaan van uw wachtwoorden, kunnen leiden tot datalekken. Voorbeelden van het onveilig opslaan van wachtwoorden zijn het opslaan in spreadsheets of op plakbriefjes. Wanneer wachtwoorden onveilig worden opgeslagen, kunnen datalekken gebeuren als het plakbriefje is zoekgeraakt of een spreadsheet per ongeluk wordt gedeeld met de verkeerde personen.
Social engineering-aanvallen
Social engineering-aanvallen zoals phishing en CEO-fraude zijn ook belangrijke oorzaken van datalekken. Bij social engineering manipuleren cybercriminelen hun slachtoffers psychologisch om dingen te doen of gevoelige informatie aan hen te onthullen via e-mail, sms-berichten of telefoongesprekken. De cybercrimineel doet zich vaak voor als iemand die het slachtoffer kent, zoals een vriend, familielid, collega of baas. Omdat het slachtoffer denkt dat hij/zij contact heeft met een bekende, kan deze de cybercrimineel gevoelige gegevens sturen, wat resulteert in een datalek.
Hoewel social engineering een externe aanval lijkt, is dit soort aanval alleen succesvol als het slachtoffer ervoor valt en gevoelige informatie overdraagt. Als ze de gevoelige informatie overhandigen, misbruikt de cybercrimineel deze gelekte informatie waardoor een gegevensinbreuk ontstaat.
Kwetsbaarheden in software
Een kwetsbaarheid in software is wanneer er een fout in de softwarecode aanwezig is die door cybercriminelen kan worden uitgebuit. Cybercriminelen misbruiken kwetsbaarheden in software door ze te gebruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot netwerken, gevoelige gegevens te stelen en deze te injecteren met malware. Malware is kwaadaardige software die door cybercriminelen voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, waaronder om gebruikers te bespioneren of hun toetsaanslagen te volgen.
Slechte actoren profiteren van deze kwetsbaarheden in software wanneer gebruikers hun software niet meteen updaten wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is, wat kan leiden tot het lekken van gegevens.
Hoe ernstig zijn datalekken?
Datalekken kunnen extreem ernstig zijn, omdat ze kunnen leiden tot identiteitsdiefstal, gegevensinbreuken en andere gerichte cyberaanvallen die nog meer informatie kunnen blootstellen. Voor organisaties kunnen datalekken leiden tot een aangetaste reputatie, aanzienlijke geldverliezen en wettelijke aansprakelijkheid en kunnen ze ook toekomstige zakelijke kansen met partners of klanten in gevaar brengen door een gebrek aan vertrouwen.
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat datalekken kunnen zorgen voor problemen met betrekking tot een goede naleving binnen een organisatie, wat vaak resulteert in hoge boetes.
Zo voorkomt u datalekken
Hier zijn enkele manieren waarop individuen en organisaties datalekken kunnen voorkomen.
Zo kunnen personen datalekken voorkomen
- Gebruik sterke, unieke wachtwoorden: elk online account dat u heeft, moet worden beveiligd met sterke wachtwoorden. Sterke wachtwoorden zijn minstens zestien tekens lang en bevatten een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. U kunt het beste een wachtwoordgenerator gebruiken bij het aanmaken van wachtwoorden om ervoor te zorgen dat ze altijd lang en complex zijn.
- Gebruik MFA voor uw online accounts: multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel die u kunt inschakelen voor de meeste online accounts. Voor MFA moet u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord één of meer vormen van authenticatie verstrekken. Zelfs als uw inloggegevens worden blootgesteld in een datalek, voorkomt MFA dat cybercriminelen in staat zijn om in te loggen op uw account, omdat ze extra authenticatie moeten verstrekken, wat dan niet mogelijk is.
- Leer social engineering-aanvallen herkennen: social engineering-aanvallen, zoals phishing, zijn veelvoorkomende oorzaken van datalekken, wat betekent dat u ze moet leren herkennen om uzelf te beschermen. Enkele tekenen van social engineering waar u op moet letten, zijn plotselinge verzoeken om gevoelige informatie, druk om snel te reageren en bedreigingen met gevolgen als u niet doet wat u wordt gezegd. Hoe beter u social engineering kunt herkennen, hoe kleiner de kans is dat u voor dit soort oplichting valt.
- Houd software up-to-date: software-updates zorgen niet alleen voor betere prestaties en het verkrijgen van nieuwe functies, maar patchen ook bestaande kwetsbaarheden in de beveiliging. Zodra u ziet dat er een nieuwe update beschikbaar is voor het besturingssysteem (OS) van uw apparaat of een applicatie, actualiseert u deze meteen. Schakel indien mogelijk automatische updates in, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw software verouderd is.
Zo kunnen organisaties datalekken voorkomen
- Implementeer het principe van minimale privileges (Principle of Least Privilege of PoLP): PoLP is een concept voor cybersecurity waarbij werknemers alleen toegang krijgen tot de netwerken, accounts en gegevens die ze nodig hebben om hun werk te doen, en niet meer. Omdat menselijke fouten vaak leiden tot datalekken, is het best dat werknemers alleen de benodigde hoeveelheid privileges krijgen die ze nodig hebben voor hun specifieke functie. Na PoLP wordt er slechts een beperkte hoeveelheid gegevens gelekt als een werknemer een fout maakt, in vergelijking met veel meer gegevens als ze onnodige, bredere privileges hebben.
- Investeer in een zakelijke wachtwoordmanager: een zakelijke wachtwoordmanager is een cybersecurity-oplossing die werknemers helpt bij het aanmaken, beheren en veilig opslaan van wachtwoorden voor accounts. Zakelijke wachtwoordmanagers geven IT-beheerders ook meer inzicht in de wachtwoordgewoonten van werknemers en stellen ze in staat om een beveiligingsbeleid af te dwingen, zoals het gebruik van MFA. Een zakelijke wachtwoordmanager kan organisaties helpen om datalekken te voorkomen, omdat wachtwoorden volgens goede gewoonten worden gehandhaafd en accounts altijd worden beveiligd.
- Informeer werknemers over cybersecurity: het menselijke element is de oorzaak van 74% van de inbreuken. Daarom is het cruciaal dat werknemers worden getraind in goede gewoonten voor cybersecurity. Informeer werknemers regelmatig over veelvoorkomende cyberbedreigingen, hoe ze deze kunnen herkennen en hoe ze kunnen voorkomen om erin te trappen. Hoe meer werknemers zich bewust zijn van cybersecurity, hoe beter ze zijn getraind om fouten te voorkomen die kunnen leiden tot datalekken.
Blijf beschermd tegen datalekken
Personen en organisaties kunnen beide lijden onder de gevolgen van datalekken, waardoor het belangrijk is om de nodige stappen te nemen om deze te voorkomen. Door stappen te nemen om datalekken te voorkomen, kunt u niet alleen lekken voorkomen, maar ook uw algehele beveiliging verbeteren, waardoor het risico op andere cyberbedreigingen wordt beperkt.
Neem vandaag nog stappen om datalekken te voorkomen door uw online accounts te beveiligen. Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen voor een persoonlijk abonnement of een proefversie van 14 dagen voor een zakelijk abonnement van Keeper Password Manager.