Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
U kunt een scammer herkennen aan waarschuwingssignalen zoals plotse verzoeken om persoonlijke gegevens, grammatica- en spelfouten in e-mails, aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en meer.
Lees verder voor meer informatie over de waarschuwingssignalen waarmee u oplichters kunt herkennen en wat u kunt doen als u bent opgelicht.
Wat is een scammer?
Een scammer is een persoon die gevoelige gegevens wil ontfutselen van slachtoffers door ze te misleiden met social engineering-technieken. Social engineering is een psychologische manipulatietactiek die scammers vaak gebruiken om anderen zo ver te krijgen dat ze privégegevens vrijgeven, zoals inloggegevens, burgerservicenummers en creditcardgegevens.
Bij het gebruik van social engineering-technieken doen scammers zich voor als iemand die het slachtoffer kent, zoals een familielid of een bedrijf waarmee het slachtoffer zaken doet. Scammers kunnen zich ook voordoen als overheidsinstanties zoals de belastingdienst.
Waarschuwingssignalen om scammers te identificeren
Hier zijn enkele waarschuwingssignalen waar u op moet letten om scammers te identificeren.
Onverwachte vragen om persoonsgegevens
Als u een e-mail, sms of telefoontje ontvangt waarin u wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te verstrekken, moet u onmiddellijk op uw hoede zijn. Gerenommeerde bedrijven en overheidsinstellingen vragen u nooit zomaar om persoonlijke gegevens. Bovendien mogen ze u nooit vragen om financiële gegevens te versturen via e-mail of sms, zeker niet als u geen contact met ze hebt opgenomen.
Als u een bericht ontvangt dat zogenaamd van een vriend, familielid of collega afkomstig is, is het nuttig om extra voorzorgsmaatregelen te nemen door rechtstreeks contact op te nemen via een ander communicatiemiddel, zodat die persoon kan bevestigen dat hij of zij het is. Naarmate het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) toeneemt, maken scammers op verschillende manieren van deze technologie gebruik, zoals telefoonnummers vervalsen (spoofing) om het te doen lijken alsof hun telefoontjes afkomstig zijn van iemand die u kent. Scammers gebruiken nu ook AI om zich voor te doen als de stem van een vriend of familielid, dus let altijd goed op als u persoonlijke gegevens verstrekt via de telefoon.
Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn
Vaak krijgen scammers slachtoffers zover om gevoelige gegevens te verstrekken door aanbiedingen te sturen die te mooi lijken om waar te zijn. Enkele veelvoorkomende aanbiedingen waarmee scammers slachtoffers kunnen lokken, zijn vacatures met een hoger dan gemiddeld salaris of het winnen van een betaalde vakantie, cadeau of geld, ook al hebben ze nooit ergens aan deelgenomen.
Als u een e-mail, sms of telefoontje ontvangt met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook zo en moet u er niet op ingaan. Als u reageert op de inhoud van een e-mail of bericht, zoals klikken op een link of bijlage, dan kan uw apparaat geïnfecteerd raken met malware. Als malware op uw apparaat is geïnstalleerd, kan het u bespioneren en uw toetsaanslagen volgen om gevoelige gegevens te achterhalen, zoals je inloggegevens en creditcardnummers.
Een gevoel van urgentie
Bij pogingen tot oplichting creëren scammers een gevoel van urgentie, zodat het slachtoffer hen gegevens verstrekt voordat ze bedenkingen kunnen maken. Als een scammer zich bijvoorbeeld voordoet als de belastingdienst, kan hij iets zeggen in de trant van: ‘Betaal nu of u wordt gearresteerd’. Aangezien de oplichter een gevoel van urgentie uitdrukt en het slachtoffer ook met een arrestatie heeft bedreigd, is het slachtoffer meer geneigd om te betalen uit angst.
Verstrek niet zo snel persoonlijke gegevens via e-mails, telefoontjes of sms’en. Stel vragen en als u zich niet op uw gemak voelt, ga dan niet verder met wat ze vertellen dat u moet doen.
Ongewenste oproepen
Als u zomaar een telefoontje krijgt van iemand die zogenaamd voor een bedrijf of een overheidsinstantie werkt, moet er meteen een belletje rinkelen dat het om een scammer gaat. Bedrijven of overheidsinstanties nemen nooit ongevraagd contact met u op via telefoon.
Grammatica- en spelfouten
Een e-mail die zogenaamd afkomstig is van een bedrijf waar u een account hebt en die grammatica- of spelfouten bevat, is overduidelijk van een scammer. Voordat bedrijven e-mails verzenden, worden ze meerdere keren gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze grammaticaal correct zijn en geen spelfouten bevatten. Als de e-mail fouten bevat, mag u nergens op klikken.
Het is belangrijk op te merken dat het nu door AI eenvoudiger is om phishing-e-mails op te stellen, omdat AI spel- en grammaticafouten verwijdert. Let dus goed op het e-mailadres van de afzender en communiceer, indien mogelijk, via een ander communicatiemiddel met de afzender zoals een telefoontje om de legitimiteit te bevestigen.
Als u een e-mail ontvangt die zogenaamd van een overheidsinstantie is, zoals de belastingdienst of sociale zekerheid, open de e-mail dan niet. Overheidsinstanties nemen alleen contact met u op via de post.
Stappen die u moet nemen als u bent opgelicht
Als u beseft dat u bent opgelicht, moet u uw online accounts beveiligen, uw krediet stopzetten, letten op ongewone transacties op uw bankrekeningen en de scam rapporteren.
Beveilig uw online accounts
Het beveiligen van uw online accounts is een van de eerste stappen die u moet nemen nadat u hebt ontdekt dat u bent opgelicht. Zorg ervoor dat uw accounts sterke, unieke wachtwoorden hebben en als dat niet zo is, gebruik dan een wachtwoordmanager om deze wachtwoorden te maken en veilig op te slaan. Als u stappen neemt om uw accounts te beveiligen, begin dan met de belangrijkste accounts, zoals uw bankrekeningen.
Schakel naast sterke wachtwoorden ook multifactorauthenticatie (MFA) in voor al uw online accounts. MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog extra verificatiefactoren moet voltooien om in te loggen. Als MFA is ingeschakeld, kunnen scammers niet inloggen zonder de extra verificatiefactor(en) op te geven, zelfs als u zich onbewust inloggegevens aan een scammer verstrekt.
Blokkeer uw krediet
Afhankelijk van de informatie die u scammers hebt verstrekt en de informatie die ze al over u hadden, is er een kans dat ze leningen op jouw naam proberen af te sluiten. We raden u aan om extra voorzichtig te zijn en uw krediet stop te zetten, zodat scammers dit niet kunnen doen. Als u uw krediet wilt blokkeren, moet u afzonderlijk contact opnemen met elk van de drie kredietbureaus: Experian, TransUnion en Equifax. U kunt deze blokkering op elk moment opheffen door gewoon een verificatieproces te doorlopen.
Blokkeer uw kaarten
Als u een scammer uw betaal- of creditcardgegevens geeft, is de kans groot dat hij deze gegevens gebruikt om frauduleuze transacties te plegen. Als u nog geen verdachte transacties hebt opgemerkt, raden we u aan om uw kaart uit voorzorg te blokkeren via de app van uw kaartuitgever. De meeste kaarten hebben een aan-uitschakelaar die u op elk moment kunt activeren.
Nadat u uw kaarten hebt geblokkeerd, moet u ook nieuwe kaarten aanvragen om frauduleuze transacties te voorkomen op uw huidige kaarten. U kunt een nieuwe kaart aanvragen door contact op te nemen met uw bank en ze te laten weten dat u bent opgelicht.
Meld de scam
Nadat u de bovenstaande stappen hebt genomen, kunt u de scam, afhankelijk van wat de scammer heeft gedaan, melden bij de plaatselijke politie. Als de scam (in Amerika) heeft geleid tot fraude of identiteitsdiefstal moet u aangifte doen bij de Federal Trade Commission (FTC).
Vermijd scammers met de best practices voor cybersecurity
U kunt het beste scammers vermijden door te weten hoe u ze herkent en de best practices voor cybersecurity te volgen. Enkele best practices voor cybersecurity die u moet volgen, zijn:
- Sterke en unieke wachtwoorden voor al uw accounts gebruiken
- MFA inschakelen waar mogelijk
- Bellende scammers blokkeren
- Niet klikken op ongewenste links of bijlagen
- Houd uw digitale voetafdruk schoon, zoals uw gegevens verwijderen van personenzoekmachines, voorzichtig zijn met wat u op sociale media plaatst en inactieve accounts verwijderen. Met een schone digitale voetafdruk is het moeilijker voor scammers om gegevens over u te verzamelen die ze kunnen gebruiken om u proberen op te lichten.
- Wees voorzichtig met wie u persoonlijke gegevens deelt
Door best practices voor cybersecurity te volgen, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van veelvoorkomende scams en uzelf en uw gegevens beter beschermen. U kunt overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken om uw online accounts beter te beveiligen tegen eventuele scams. Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.