U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Nee, phishing en social engineering zijn niet hetzelfde. Phishing is een subset van social engineering, wat betekent dat phishing-aanvallen een vorm van social engineering zijn, maar niet alle social engineering wordt als phishing beschouwd.
Lees verder voor meer informatie over wat phishing onderscheidt van social engineering en hoe u uzelf tegen deze twee soorten aanvallen kunt beschermen.
Wat is phishing?
Phishing is een cyberaanval waarbij cybercriminelen proberen een slachtoffer gevoelige informatie te laten onthullen door zich voor te doen als iemand anders, zoals een bedrijf of familielid. Phishing kan plaatsvinden via e-mail, sms-berichten en telefoongesprekken, en is afhankelijk van social engineering-technieken om slachtoffers te manipuleren zodat ze hun gegevens overhandigen.
Veel mensen vallen voor phishing-oplichting, omdat cybercriminelen dringende taal gebruiken om hen te overtuigen om snel informatie te verstrekken zonder dat het slachtoffer de tijd neemt om even goed na te denken over de situatie.
Wat is social engineering?
Social engineering is een psychologische manipulatietechniek die wordt gebruikt door dreigingsactoren om verschillende aanvallen uit te voeren. Social engineering-aanvallen kunnen online of persoonlijk plaatsvinden. Online social engineering-aanvallen kunnen plaatsvinden in de vorm van phishing, pretexting en scareware. Fysieke social engineering-aanvallen kunnen plaatsvinden wanneer een onbevoegd persoon zich op manipulatieve wijze een weg baant naar een afgeschermd gebied, soms door zich voor te doen als een bezorger of bewaarnemer. Social engineering is gebaseerd op menselijke fouten of zwakheden in plaats van kwetsbaarheden in een systeem of apparaat.
Door slachtoffers psychologisch te manipuleren met social engineering-technieken, kunnen cybercriminelen gevoelige informatie bemachtigen die ze vervolgens voor hun eigen kwaadaardige doeleinden gebruiken.
Phishing vs. social engineering: wat is het verschil?
Het grootste verschil tussen phishing en social engineering is dat phishing een specifiek soort cyberaanval is, waarbij cybercriminelen e-mail, sms-berichten en telefoongesprekken gebruiken om slachtoffers gevoelige informatie te laten onthullen. Aan de andere kant is social engineering een techniek die wordt gebruikt door cybercriminelen om personen te manipuleren zodat ze het slachtoffer worden van verschillende soorten social engineering-aanvallen, zoals CEO-fraude, piggybacking en tailgating.
Simpel gezegd is phishing een soort social engineering, maar niet alle social engineering-aanvallen worden als phishing beschouwd.
Zo beschermt u uzelf tegen phishing en social engineering
Zo beschermt u uzelf tegen phishing en andere social engineering-aanvallen.
Gebruik een wachtwoordmanager
Uw eerste verdedigingslinie tegen elk type cyberaanval is een sterke wachtwoordbeveiliging. Cybercriminelen proberen accounts te hacken met phishing-aanvallen, omdat ze gevoelige informatie bevatten die ze kunnen gebruiken om uw identiteit te stelen of uw gegevens op het dark web te verkopen. Het is cruciaal om uw wachtwoorden altijd sterk en uniek te houden, zodat uw accounts veilig zijn. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden minstens zestien tekens lang zijn en een combinatie hebben van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
Het is ook net zo belangrijk dat u wachtwoorden veilig opslaat, zodat cybercriminelen ze niet gemakkelijk in handen kunnen krijgen. We raden u aan om een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een tool waarmee u wachtwoorden kunt genereren, beheren en veilig opslaan. Het gebruik van een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat uw wachtwoordbeveiliging optimaal is en dat uw wachtwoorden altijd ergens veilig opgeslagen zijn.
Controleer links en bijlagen voordat u ergens op klikt
Als u op ongevraagde links en e-mailbijlagen klikt, loopt u het risico dat uw gegevens worden gehackt. Voordat u op een link klikt, moet u controleren of deze veilig is door uw muis over de URL te bewegen, zodat het daadwerkelijke websiteadres wordt onthuld. Als het websiteadres er verdacht uitziet, klik dan niet op de link. U kunt ook een tool zoals Google Transparency Report gebruiken om te controleren of het veilig is om op een link te klikken.
Over het algemeen moet u voorkomen dat u op ongewenste e-mailbijlagen klikt, omdat deze een vorm van kwaadaardige software kunnen bevatten, bekend als malware. Wanneer malware op uw computer is geïnstalleerd, kan het een aantal dingen doen, zoals toegang krijgen tot de camera en microfoon van uw apparaat en zelfs uw toetsaanslagen volgen. Als u op kwaadaardige bijlagen klikt, loopt u het risico dat uw hele apparaat en alle gegevens die erop zijn opgeslagen, in gevaar komen.
Geef geen persoonlijke gegevens aan derden
Alle social engineering-aanvallen hebben één einddoel gemeen: dat het slachtoffer de dreigingsactor toegang geeft tot gevoelige gegevens en soms toegang geeft tot een fysieke locatie. Geef niemand, laat staan vreemden, toegang tot gevoelige informatie en geef geen persoonlijke informatie aan mensen die u niet kent, zoals waar u woont.
Vermijd om teveel online te delen
Te veel delen op sociale media is gevaarlijk, omdat het vreemden, inclusief cybercriminelen, online toegang geeft tot persoonlijke gegevens, die ze vervolgens kunnen gebruiken om gerichte aanvallen in te zetten. Beperk wat u over uw privéleven op sociale media deelt en stel uw sociale mediaprofielen in op privé, zodat alleen de mensen die u kent kunnen zien wat u plaatst.
Bij phishing- en social engineering-aanvallen kijken cybercriminelen naar uw sociale mediaprofielen om informatie te verzamelen die ze kunnen gebruiken om u te manipuleren zodat u uw gevoelige informatie aan hen verstrekt.
Bescherm uzelf tegen phishing en social engineering-aanvallen
Phishing en social engineering blijven veelvoorkomende bedreigingen die u moet leren herkennen en waar u zichzelf tegen moet beschermen. Door de bovenstaande tips te volgen, inclusief het gebruik van een wachtwoordmanager en door voorzichtig te zijn met ongewenste links en bijlagen, kunt u uzelf beter tegen dit soort aanvallen beschermen.
Benieuwd naar hoe een wachtwoordmanager u kan helpen om uw wachtwoordbeveiliging te verbeteren en veilig te blijven tegen veelvoorkomende online bedreigingen zoals phishing en social engineering? Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.