Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
De meest voorkomende soorten cyberaanvallen zijn phishing, variaties van wachtwoordaanvallen, malware, spoofing, aanvallen in de toeleveringsketen, DDoS-aanvallen, identiteitsgebaseerde aanvallen, IoT-aanvallen en bedreigingen van binnenuit.
Lees verder voor meer informatie over wat deze cyberaanvallen inhouden en hoe u uzelf ertegen kunt beschermen.
Wat is een cyberaanval?
Een cyberaanval is een poging van cybercriminelen om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens en deze te stelen via aanvallen op computers, netwerken en systemen. Cyberaanvallen vinden meestal plaats wanneer een cybercrimineel een zwakke plek in een systeem vindt en die gebruikt om onbevoegde toegang te verkrijgen. Veel mensen maken bijvoorbeeld vaak de fout om hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites te gebruiken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen. Cybercriminelen jagen op personen en organisaties die niet op de hoogte zijn van de goede gewoonten rondom cybersecurity en misbruiken hun zwakke punten.
10 meest voorkomende cyberaanvallen
Hieronder staan tien van de meest voorkomende cyberaanvallen.
Phishing
Phishing is een effectieve en gevaarlijke social engineering-aanval die slachtoffers ertoe aanzet om gevoelige informatie weg te geven door een vals verhaal te vertellen om de cybercrimineel te legitimeren. De kwaadaardige actor doet zich voor als een bekende van het slachtoffer, zoals een vriend, collega, manager of bedrijf.
Wachtwoordaanvallen
Wachtwoordaanvallen vinden plaats wanneer een cybercrimineel probeert onbevoegde toegang tot uw gevoelige informatie te krijgen door programma’s te gebruiken om uw inloggegevens te raden. Slechte wachtwoordgewoonten, zoals het gebruik van zwakke wachtwoorden of het hergebruiken van wachtwoorden voor meerdere accounts, maken slachtoffers kwetsbaar voor dit soort aanvallen.
Er zijn verschillende methoden voor wachtwoordaanvallen, waaronder:
- Brute force: een krachtige aanval om toegang te krijgen tot uw accounts door middel van trial-and-error-methoden om uw inloggegevens te raden.
- Credential stuffing: gebruikt een reeks blootgestelde inloggegevens in een poging om toegang te krijgen tot meerdere accounts tegelijk. De meeste succesvolle inbreuken van dit soort aanvallen zijn te wijten aan het hergebruik van wachtwoorden voor meerdere accounts.
- Password spraying: hierbij proberen cybercriminelen een klein aantal veelgebruikte wachtwoorden voor veel gebruikersaccounts in een poging om onbevoegde toegang te krijgen.
- Woordenboekaanval: hierbij gebruiken cybercriminelen een woordenlijst met veelvoorkomende zinnen en woorden om de inloggegevens van een slachtoffer te compromitteren en hun account in gevaar te brengen. De slachtoffers zijn meestal mensen die veelgebruikte zinnen en woorden uit het woordenboek gebruiken in hun wachtwoorden.
Malware
Malware is kwaadaardige software die onbewust door het slachtoffer wordt geïnstalleerd en diens apparaat(en) infecteert. Cybercriminelen installeren malware op apparaten met behulp van verschillende social engineering-technieken. Malware kan bijvoorbeeld op uw apparaat worden geïnstalleerd via phishing-pogingen of door niet betrouwbare bestanden te downloaden die schadelijke inhoud bevatten, zoals software, games en films. Zodra een cybercrimineel uw apparaat met malware heeft geïnfecteerd, kan deze uw privacy in gevaar brengen en uw gevoelige informatie stelen. Er zijn veel verschillende soorten malware, zoals ransomware, Trojaanse paarden en spyware.
Spoofing
Spoofing is een misleidende communicatie van een cybercrimineel die zich voordoet als een bekend contactpersoon van het slachtoffer. Spoofing kan vele vormen aannemen, maar alle vormen van spoofing bevatten de tactiek om slachtoffers te misleiden door informatie te gebruiken die zij tegen hen hebben om hun misleiding te legitimeren en de waakzaamheid van het slachtoffer te verminderen. Veelvoorkomende methoden voor spoofing omvatten websites, e-mails, telefoontjes en IP-adressen.
Aanval op de toeleveringsketen
Er is sprake van een aanval op de toeleveringsketen wanneer een cybercrimineel een kwetsbaarheid in de toeleveringsketen van een organisatie creëert of inzet met de kwaadaardige bedoeling om toegang te krijgen tot het privénetwerk en de gegevens. Deze aanvallen zijn gericht op externe verkopers en leveranciers in plaats van op de organisatie van het slachtoffer zelf, waardoor ze moeilijk te detecteren en te voorkomen zijn.
Bij dit soort aanvallen kan een cybercrimineel kwaadaardige software leveren aan een verkoper of leverancier die door diens hele klantenbestand wordt gebruikt. Of een cybercrimineel kan misbruik maken van een bestaande kwetsbaarheid in de softwarecode van een programma dat wordt gebruikt door de klanten van de leverancier. Als dat lukt, kan de cybercrimineel de gevoelige informatie van een bedrijf in gevaar brengen. Dit zijn belangrijke documenten zoals klantgegevens, betalingsinformatie en meer. Aanvallen in de toeleveringsketen zijn meestal software-, hardware- en firmware-aanvallen.
DDoS-aanval
Een Distributed Denial-of-Service (DDoS)-aanval is een cyberaanval die het normale verkeer op een server wil verstoren. Dit wordt gedaan door de beoogde server te overweldigen met bots, waardoor er een massieve hoeveelheid internetverkeer ontstaat. Als dit lukt, vertraagt de server of crasht deze in ernstige gevallen zelfs helemaal. Dit heeft tot gevolg dat het beoogde bedrijf niet normaal kan functioneren, zoals het niet in staat zijn om verkopen af te ronden of andere diensten te blijven leveren. De meest voorkomende soorten DDoS-aanvallen zijn gericht op volume, protocol- en applicatielaag.
Vaak heeft de cybercrimineel een financieel doel door een of andere vorm van betaling te willen ontvangen om de aanval te beëindigen en de server weer normaal te laten werken.
Identiteitsgebaseerde aanval
Een identiteitsgebaseerde aanval, ook wel een imitatie-aanval of identiteitsdiefstal genoemd, is wanneer een cybercrimineel de identiteit van iemand anders gebruikt om mensen te misleiden of toegang te krijgen tot gevoelige informatie en systemen. Cybercriminelen voeren op identiteit gebaseerde aanvallen uit door de persoonlijke gegevens van een persoon te stelen en hun online accounts te hacken. Voorbeelden van aanvallen die kunnen worden uitgevoerd met gestolen identiteit, zijn het openen van een creditcard op naam van het slachtoffer, het stelen van werkloosheidsuitkeringen, toegang krijgen tot bankrekeningen en het overzetten van de eigendomstitel van een slachtoffer naar zijn of haar naam.
Man-in-the-middle-aanval
Een Man-in-the-Middle-aanval (MITM) is wanneer een cybercrimineel gegevens en gevoelige informatie onderschept die tussen twee personen of bedrijven wordt verzonden. Het doel van de cybercrimineel is om de informatie te verkrijgen, te wijzigen of af te luisteren. De cybercrimineel treedt op als een ’tussenpersoon’ door informatie te onderscheppen en kan deze ofwel negeren, stelen en door laten gaan of ergens heen leiden waar de cybercrimineel zelf baat bij heeft. Deze aanvallen vinden meestal plaats op onbeveiligde netwerken zoals openbare wifi.
IoT-aanval
IoT attacks come through smart devices such as smart TVs, smart light bulbs and other physical objects requiring internet connection. Cybercriminals take advantage of these devices to gain access to your network as most victims don’t hold these devices to the same standard for cybersecurity. Once a cybercriminal has gained access to an IoT device, they are able to steal your data and breach your network.
Insider-bedreigingen
Bedreigingen van binnenuit komen binnen een organisatie voor bij huidige of voormalige zakenpartners, zoals werknemers, partners, contractanten of verkopers, en zorgen er uiteindelijk voor dat gevoelige informatie en systemen in gevaar komen. Insider-bedreigingen kunnen opzettelijk of onopzettelijk zijn, afhankelijk van de bedoeling van de insider en of ze met iemand anders samenwerken. Deze aanvallen kunnen leiden tot gegevenslekken, financiële verliezen, schade aan de reputatie of zelfs juridische gevolgen hebben. Vaak kunnen deze bedreigingen worden gedetecteerd via digitale en gedragsindicatoren.
Zo beschermt u uzelf en uw organisatie tegen cyberaanvallen
Hoewel er geen pasklare oplossing bestaat die cyberaanvallen volledig elimineert, zijn er belangrijke maatregelen die u kunt nemen om alert te blijven, de risico’s van cyberaanvallen te verkleinen en de gevolgen van cyberaanvallen te beperken. Hieronder is een lijst met goede gewoonten om uzelf en uw organisatie tegen cyberaanvallen te beschermen.
Gebruik een wachtwoordmanager
Een van de eerste stappen bij het beveiligen van uw accounts is het gebruik van een wachtwoordmanager. Met deze tool kunt u of uw bedrijf inloggegevens voor applicaties en online services beheren, beschermen en veilig delen. Wachtwoordmanagers zoals Keeper Security gebruiken zero-knowledge encryptie om uw gegevens te beschermen. Dit betekent dat alleen de gebruiker zijn of haar wachtwoordkluis kan ontcijferen en toegang krijgen tot zijn of haar gegevens. Sommige wachtwoordmanagers hebben zelfs add-ons zoals dark web-monitoring en veilige bestandsopslag.
Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in
Een andere belangrijke beveiligingsmaatregel is het inschakelen van multifactorauthenticatie (MFA). MFA biedt een extra beveiligingslaag omdat er meer dan één vorm van authenticatie nodig is om toegang te krijgen tot uw account.
Houd uw software en apparaten actueel
Het is van vitaal belang om uw software en apparaten actueel te houden, omdat updates verbeterde beveiligingsmaatregelen met zich meebrengen, zoals het patchen van beveiligingsfouten, het toevoegen van nieuwe functies, het oplossen van bugs en het verbeteren van de prestaties van apparaten. Als u uw software niet geactualiseerd houdt, bent u kwetsbaar voor cyberaanvallen, omdat cybercriminelen gemakkelijk bekende kwetsbaarheden kunnen misbruiken.
Vermijd het gebruik van openbare wifi
Openbare wifi maakt u vatbaar voor man-in-the-middle-aanvallen, omdat u niet weet wie uw gegevens bekijkt of verzamelt. Openbare wifi heeft geen Transport Layer Security (TLS), dus uw gevoelige gegevens zijn niet versleuteld en kwetsbaar voor diefstal. Als u verbonden bent met een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk, kunnen cybercriminelen netwerkmanipulatie gebruiken om controle te krijgen over uw gevoelige gegevens en uw informatie misbruiken.
Klik niet op ongewenste links of bijlagen
Cybercriminelen hebben tal van manieren ontwikkeld om kwaadaardige links en bijlagen aan nietsvermoedende slachtoffers te presenteren die van ‘legitieme’ afzenders lijken te komen.
Phishing-aanvallen misleiden slachtoffers vaak door zich voor te doen als een vertrouwde en bekende bron die hen verleidt om op een link te klikken die hen naar een gespoofte website leidt, waar ze uiteindelijk hun inloggegevens invoeren die de cybercrimineel kan stelen. Phishing-e-mails kunnen ook kwaadaardige bijlagen bevatten. Wanneer deze bijlagen worden geopend, kan uw apparaat worden geïnfecteerd met malware. Het is belangrijk dat u niet op ongevraagde links of bijlagen klikt om te voorkomen dat uw gevoelige informatie wordt gecompromitteerd door phishing-pogingen.
Gebruik antivirussoftware
Het installeren van antivirussoftware op uw computer beschermt uw apparaat door bekende virussen en malware die op uw computer worden geïnstalleerd op te sporen en te verwijderen, en door te voorkomen dat ze überhaupt worden geïnstalleerd. Deze software scant uw apparaat actief op tekenen van bedreigingen. De software vergelijkt de resultaten met informatie in de database en als er een overeenkomst wordt gevonden, wordt de kwaadaardige bedreiging geneutraliseerd voordat deze zich op je computer kan verspreiden.
Val niet voor veelvoorkomende cyberaanvallen
Hoewel cybercriminelen een groot aantal cyberaanvallen beschikbaar hebben om uw gevoelige informatie te stelen, kunt u uzelf of uw bedrijf veilig houden door de beste gewoonten op het gebied van cybersecurity te volgen. Door de bovengenoemde cybersecurity-maatregelen te handhaven en alert te zijn, kunt u cyberaanvallen voorkomen en de gevolgen van een cyberaanval beperken.
Nu het steeds belangrijker wordt om op de hoogte te blijven van tools en technologieën voor cybersecurity, kan een wachtwoordmanager zoals Keeper ervoor zorgen dat de gevoelige informatie van u of uw organisatie veilig blijft. Start vandaag nog uw gratis proefversie van 30 dagen of proefversie van 14 dagen voor een zakelijk abonnement van Keeper.