Incognitomodus, ook wel bekend als de privébrowsermodus, voorkomt dat uw webbrowser de browsergeschiedenis op uw apparaat opslaat. Door de incognitomodus in te schakelen, kunt u op
Veelvoorkomende kwetsbaarheden voor cybersecurity die cybercriminelen kunnen misbruiken zijn zwakke inloggegevens, gebrek aan gegevensversleuteling, misconfiguraties, verouderde software en zero-days. Deze kwetsbaarheden leiden vaak tot cyberaanvallen die de beveiligingsmaatregelen van een organisatie passeren en vertrouwelijke gegevens stelen. Organisaties moeten deze kwetsbaarheden identificeren en beperken om beveiligingsinbreuken te voorkomen.
Lees verder voor meer informatie over kwetsbaarheden in cybersecurity, hoe ze verschillen van cyberbedreigingen, de negen meest voorkomende soorten kwetsbaarheden in cybersecurity en hoe u ertegen beschermd kunt blijven.
Wat zijn kwetsbaarheden in cybersecurity?
Kwetsbaarheden in cybersecurity zijn zwakheden in informatiesystemen, beveiligingsprocedures of interne controles die dreigingsactoren kunnen misbruiken. Wanneer een dreigingsactor profiteert van de kwetsbaarheden van een systeem, kan hij ongeautoriseerde toegang krijgen tot de vertrouwelijke gegevens van een organisatie en deze stelen. Dreigingsactoren verkopen de gestolen gegevens vaak op het dark web of terug aan de organisatie in ruil voor een losgeld.
Kwetsbaarheden in cybersecurity kunnen het gevolg zijn van:
- Menselijke fouten: wanneer gebruikers vallen voor phishing-aanvallen of een slechte wachtwoordhygiëne toepassen, kunnen cybercriminelen hun inloggegevens compromitteren. Na het compromitteren van de inloggegevens van een gebruiker, kunnen cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen tot het netwerk van een organisatie.
- Softwarefouten: programmeurs kunnen per ongeluk fouten en bugs achterlaten die cybercriminelen kunnen misbruiken. Als de software deze bugs niet repareert, kunnen cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen tot de hardware, software, gegevens en andere bronnen van de organisatie.
- Systeemcomplexiteit: wanneer een systeem te complex is, kan een organisatie haar systemen instellen met misconfiguraties, fouten en ongeautoriseerde toegangspunten die cybercriminelen kunnen misbruiken.
- Groot aanvalsoppervlak: aanvalsoppervlak verwijst naar alle mogelijke toegangspunten die cybercriminelen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot een systeem. Hoe meer apparaten en systemen zijn verbonden met het netwerk van een organisatie, hoe groter het aanvalsoppervlak is waarop cybercriminelen zich kunnen richten om ongeautoriseerde toegang te krijgen.
- Slechte toegangscontrole: als de gebruikersrollen binnen een organisatie verkeerd worden beheerd, zoals dat een medewerker meer toegang heeft gekregen dan nodig is, of wanneer de toegang van voormalige werknemers niet is verwijderd, dan kan het netwerk kwetsbaar zijn voor interne en externe beveiligingsinbreuken.
Kwetsbaarheden in cybersecurity of cyberdreiging: wat is het verschil?
Kwetsbaarheden in cybersecurity en cyberbedreigingen worden vaak met elkaar verward en worden synoniem gebruikt, maar ze verwijzen naar verschillende dingen. Kwetsbaarheden in cybersecurity komen door zwakheden in de infrastructuur van een systeem. Ze worden niet geïntroduceerd en zijn ook niet het resultaat van een cybermisdaad, maar zijn vanaf het begin aanwezig.
Aan de andere kant is een cyberdreiging het risico van aanvallen die kunnen profiteren van cyberkwetsbaarheden om ongeautoriseerde toegang te krijgen. Ze worden door dreigingsactoren in het systeem geïntroduceerd die misbruik proberen te maken van bestaande kwetsbaarheden. Als ze niet worden aangepakt, leiden kwetsbaarheden in cybersecurity vaak tot cyberbedreigingen.
Negen soorten kwetsbaarheden in cybersecurity
Cybercriminelen misbruiken alle soorten kwetsbaarheden in cybersecurity. Hier zijn negen van de meest voorkomende soorten kwetsbaarheden in cybersecurity.
Zwakke of gestolen inloggegevens
Veel mensen maken geen sterke en unieke wachtwoorden aan voor al hun accounts. Ze hebben vaak slechte wachtwoordgewoonten, zoals het hergebruiken van dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts en het aanmaken van zwakke wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn. Cybercriminelen profiteren van zwakke inloggegevens en lanceren cyberaanvallen zoals brute force-aanvallen die deze zwakke wachtwoorden kunnen stelen.
Ontbreken van versleuteling
Als de gegevens van een organisatie niet adequaat zijn versleuteld, kunnen cybercriminelen verzonden gegevens onderscheppen, stelen en mogelijk gebruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen of kwaadaardige code te planten, zoals ransomware.
Misconfiguraties
Systeemmisconfiguraties ontstaan wanneer netwerkmiddelen kwetsbare instellingen of ongelijksoortige beveiligingscontroles hebben. Systemen die handmatig geconfigureerd moeten worden, kunnen fouten en hiaten vertonen als ze verkeerd geconfigureerd zijn. Cybercriminelen zoeken naar deze misconfiguraties om ongeautoriseerde toegang te misbruiken en te krijgen.
Verouderde software
Cybercriminelen zoeken naar bugs of fouten in software. Ze kunnen deze fouten misbruiken om onbevoegde toegang te krijgen en gevoelige gegevens te stelen. Door de software regelmatig bij te werken, worden echter de meeste fouten of bugs gepatcht, met name bekende kwetsbaarheden die cybercriminelen waarschijnlijk zullen misbruiken. Als een organisatie verouderde software gebruikt, is deze gevoelig voor cyberbedreigingen.
Zero-day
Zero-day kwetsbaarheden zijn kwetsbaarheden in software waarvan organisaties en softwareleveranciers nog niet weten dat ze bestaan, daarom zijn ze niet gepatcht. Zero-day kwetsbaarheden zijn gevaarlijk omdat er geen verdediging tegen bestaat totdat iemand ze ontdekt. Dat iemand een ethische beveiligingsonderzoeker kan zijn, of een dreigingsactor.
Zwakke inputreiniging
Inputreiniging is het proces van het controleren en filteren van invoergegevens om ervoor te zorgen dat het geen kwaadaardige code bevat die een systeem kan beschadigen. Cybercriminelen zoeken naar systemen met een slechte inputreiniging om kwaadaardige code te injecteren die hen toegang verleent.
Insider-bedreigingen
Insiderbedreigingen vinden plaats binnen een organisatie wanneer huidige of voormalige werknemers, partners, contractanten of leveranciers opzettelijk of onopzettelijk gevoelige gegevens en systemen in gevaar brengen. Dit kan het gevolg zijn van nalatige insiders die een slechte cyberhygiëne toepassen of kwaadaardige insiders die gevoelige gegevens stelen voor hun eigen voordeel.
Ongeautoriseerde toegang
Organisaties geven hun werknemers geprivilegieerde toegang tot bronnen die nodig zijn om hun werk uit te voeren. Organisaties kunnen echter sommige werknemers per ongeluk meer toegang en machtigingen geven dan ze nodig hebben. Dit kan beveiligingsrisico’s creëren als een werknemer deze machtigingen misbruikt of hun account wordt gecompromitteerd door een dreigingsactor.
Kwetsbare API
Een Application Programming Interface (API) is een digitale interface waarmee applicaties met elkaar kunnen communiceren via het internet of een privénetwerk. Omdat API’s assets zijn met openbare IP-adressen, kunnen cybercriminelen een aanval inzetten en deze misbruiken als ze niet goed zijn beveiligd.
Zo kunt u beschermd blijven tegen kwetsbaarheden in cybersecurity
Sommige kwetsbaarheden in cybersecurity zijn onvermijdbaar en zullen altijd een probleem zijn voor organisaties. De meeste kwetsbaarheden kunnen echter worden beperkt om te voorkomen dat cybercriminelen ze misbruiken. Organisaties kunnen de kwetsbaarheden in cybersecurity beperken door de volgende stappen te ondernemen.
Houd software up-to-date
Veelvoorkomende kwetsbaarheden in cybersecurity die cybercriminelen misbruiken, zijn afkomstig van verouderde of niet-gepatchte software. Applicaties zorgen echter voor regelmatige software-updates die bekende kwetsbaarheden in de beveiliging patchen en beveiligingsfuncties toevoegen om uw apparaat beter te beschermen. Een organisatie moet hun software geactualiseerd houden om te voorkomen dat cybercriminelen misbruik maken van kwetsbaarheden in hun software.
Volg goede gewoontes voor cybersecurity
Sommige kwetsbaarheden in cybersecurity zijn het gevolg van menselijke fouten. Een organisatie kan het risico van kwetsbaarheden in de beveiliging verminderen door hun werknemers de beste gewoonten voor cybersecurity te laten toepassen.
Zwakke inloggegevens zijn een veelvoorkomende kwetsbaarheid in de beveiliging die wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Cybercriminelen kunnen gemakkelijk zwakke inloggegevens kraken om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot het netwerk van een organisatie. Werknemers moeten sterke en unieke wachtwoorden gebruiken zodat het moeilijk is voor cybercriminelen om ze te compromitteren. Een sterk wachtwoord bevat minstens 16 tekens en een unieke combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Neem in uw wachtwoorden geen persoonlijke informatie, opeenvolgende cijfers of letters en veelgebruikte woordenboekwoorden op.
Werknemers moeten ook multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen om hun accounts beter te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers hun identiteit moeten verifiëren door extra authenticatie te verstrekken. Het voegt een extra beveiligingslaag toe aan gebruikersaccounts, omdat ze deze niet kunnen gebruiken zonder de extra authenticatiefactor. Zelfs als een cybercrimineel de inloggegevens van een gebruiker zou compromitteren.
Werknemers moeten ook worden geïnformeerd over social engineering-aanvallen zoals phishing die hen proberen te misleiden om hun inloggegevens af te staan. Om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van social engineering-aanvallen, moeten werknemers ongevraagde berichten vermijden en voorkomen dat ze op verdachte bijlagen of links klikken.
Implementeer toegang met minimale rechten
Het principe van de minimale rechten vermindert de kwetsbaarheden in de beveiliging die worden veroorzaakt door slechte toegangscontrole. Het principe van de minimale rechten is een concept op het gebied van cybersecurity waarbij gebruikers net genoeg geprivilegieerde toegang krijgen tot alleen de bronnen die ze nodig hebben om hun werk te doen. Door toegang met minimale rechten te implementeren, kunnen organisaties het aanvalsoppervlak verkleinen zodat cybercriminelen minder kans hebben om hun systemen te kraken. Als een dreigingsactor de systemen van een organisatie zou infiltreren, dan zorgt de toegang met de minste rechten ervoor dat een laterale beweging wordt voorkomen en de toegang van de dreigingsactor wordt beperkt.
Veilige wifi-netwerken
Cybercriminelen misbruiken vaak ontoereikende of niet-bestaande versleuteling, waaronder gegevens die op niet-versleutelde wifinetwerken worden verzonden. Organisaties moeten hun wifi beveiligen door het te beschermen met een sterk wachtwoord, de software van hun router geactualiseerd te houden en WPA3- of WPA2-versleuteling, oftewel wifi-encryptie-protocollen die webverkeer beschermen, in te schakelen.
Voer een penetratietest uit
Een penetratietest is een beveiligingsoefening die een cyberaanval op de beveiligingssystemen van een organisatie simuleert. Het test de sterkte van de beveiligingsmaatregelen van een organisatie en identificeert eventuele kwetsbaarheden in de beveiliging die cybercriminelen kunnen misbruiken. Door een penetratietest uit te voeren, kan een organisatie vaststellen welke beveiligingsprotocollen werken en welke kwetsbaarheden ze moeten patchen. Een penetratietest kan alle soorten kwetsbaarheden in de beveiliging identificeren, van menselijke fouten tot softwarefouten. De test helpt organisaties ook om deze fouten te verhelpen.
Investeer in cybersecurity-oplossingen
Een organisatie kan de kwetsbaarheden in de beveiliging beperken door te investeren in cybersecurity-oplossingen zoals antivirussoftware, een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM) en een zakelijke wachtwoordmanager.
- Antivirussoftware: een programma dat bekende malware van het apparaat van een gebruiker voorkomt, detecteert en verwijdert. Veel cyberbedreigingen misbruiken kwetsbaarheden in de beveiliging om malware te infiltreren. Antivirussoftware helpt te voorkomen dat malware op een apparaat wordt geïnstalleerd en voorkomt dat cybercriminelen de systemen van een organisatie kunnen kraken.
- PAM-oplossing: een tool die organisaties ondersteunt bij het beheren en beveiligen van geprivilegieerde accounts met toegang tot zeer gevoelige gegevens. Het controleert wie toegang heeft tot alle netwerken, applicaties, servers en apparaten Met een PAM-oplossing kunnen organisaties de toegang met de minste rechten implementeren en de kwetsbaarheden in de toegangscontrole verminderen.
- Zakelijke wachtwoordmanager: een tool waarmee werknemers hun inloggegevens kunnen opslaan, volgen, delen, beschermen en beheren. Met een zakelijke wachtwoordmanager kunnen werknemers hun inloggegevens veilig opslaan en openen in een cloudgebaseerde digitale kluis. Met een wachtwoordmanager kunnen beheerders ervoor zorgen dat werknemers sterke wachtwoorden gebruiken en MFA inschakelen.
Gebruik Keeper® om kwetsbaarheden in cybersecurity te beperken
Er zijn veel kwetsbaarheden in cybersecurity die cybercriminelen kunnen misbruiken om onbevoegde toegang te krijgen tot de systemen en vertrouwelijke gegevens van een organisatie. Organisaties moeten de kwetsbaarheden in cybersecurity beperken om beveiligingsinbreuken te voorkomen. De beste manier waarop organisaties kwetsbaarheden in cybersecurity kunnen beperken, is door gebruik te maken van een PAM-oplossing. Een PAM-oplossing kan helpen om de kwetsbaarheden in cybersecurity te verminderen die worden veroorzaakt door menselijke fouten, een groot aanvalsoppervlak en slechte toegangscontrole.
KeeperPAM™ is een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer die de Enterprise Password Manager (EPM), Keeper Secrets Manager® (KSM) en Keeper Connection Manager® (KCM) combineert. Met KeeperPAM kan uw organisatie wachtwoorden, inloggegevens, geheimen en verbindingen beveiligen en geprivilegieerde toegang beheren. Vraag een demo van KeeperPAM aan om de kwetsbaarheden van uw organisatie in cybersecurity te beperken.