U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Er zijn veel manieren om uw gegevens online te beveiligen. Enkele basisprincipes voor cybersecurity die u al zou moeten beheersen, zijn sterke wachtwoorden gebruiken, multifactorauthenticatie (MFA) inschakelen, software regelmatig bijwerken, locaties delen beperken, niet overmatig delen op sociale media, uw gegevens back-uppen en een VPN gebruiken.
Lees verder voor meer informatie over wat er gebeurt als u deze basisprincipes voor cybersecurity toepast.
1. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden
Een van de eerste stappen om ervoor te zorgen dat u de best practices voor cybersecurity toepast, is het genereren van sterke, unieke wachtwoorden voor al uw accounts. Een sterk, uniek wachtwoord is zowel lang als complex, wat betekent dat het minstens 16 tekens lang is en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens bevat. Houd er rekening mee dat deze wachtwoorden geen opeenvolgende cijfers, geboortedata, gangbare woorden en zinnen of persoonlijke gegevens mogen bevatten en dat ze niet hergebruikt mogen worden voor meerdere accounts.
Het is zeer belangrijk om uw wachtwoorden te onthouden en ze goed te bewaren, dus overweeg om een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een tool waarmee gebruikers wachtwoorden voor al hun toepassingen en diensten veilig kunnen opslaan en beheren. Met een wachtwoordmanager hoeft u alleen maar uw hoofdwachtwoord te onthouden.
2. Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in
Zodra al uw accounts sterke wachtwoorden hebben, moet u er waar mogelijk ook multifactorauthenticatie (MFA) voor inschakelen. Het doel van MFA is om uw accounts te voorzien van een extra beveiligingslaag door naast uw wachtwoord een of meer vormen van authenticatie te vereisen om toegang te krijgen tot uw account.
MFA biedt goede bescherming tegen accountovername, want als een cybercrimineel op de een of andere manier uw wachtwoord zou kunnen kraken, zou hij nog steeds niet op uw account kunnen inloggen zonder de extra verificatiefactor(en) te verstrekken. Enkele veelgebruikte MFA-methoden zijn het gebruik van een authenticatie-app of biometrische verificatie, zoals Face ID.
3. Werk uw software regelmatig bij
Een best practice op het gebied van cybersecurity die veel mensen uitstellen, is het up-to-date houden van al hun software. Software-updates verbeteren en voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar lossen ook beveiligingslekken en bugproblemen op en verbeteren de prestaties van uw apparaat. Als u uw apparaat niet bijwerkt met de laatste versie van uw software, kan dit de prestaties ervan negatief beïnvloeden en het apparaat kwetsbaar maken voor cyberaanvallen.
Als software niet meteen wordt bijgewerkt, wordt er een achterdeur geopend die cybercriminelen kunnen uitbuiten, waardoor het gemakkelijker wordt om uw apparaten te infecteren met kwaadaardige software, ook wel malware genoemd. Wanneer malware is geïnstalleerd, kan het u bespioneren en uw gevoelige gegevens verzamelen, die cybercriminelen vervolgens voor hun eigen kwaadaardige doeleinden kunnen gebruiken.
4. Beperk het delen van locaties in apps en browsers
Een cybersecurityrisico en privacyprobleem dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het toestaan van locatiedeling op apps en browsers. Hoewel deze functie positieve voordelen kan bieden wanneer deze is ingeschakeld, vormt deze ook een gevaar omdat u hierdoor kwetsbaar wordt voor aanvallen zoals het lekken van locatiegegevens. Bij lekken van locatiegegevens wordt de locatie van een slachtoffer opgespoord en deze informatie misbruikt om hun privacy te schenden. Dit kan gevaarlijk zijn voor zowel uw privacy als uw algemene cybersecurity, omdat deze informatie gebruikt kan worden om uw technologie te lokaliseren en met uw apparaten te knoeien. Bovendien kunnen dreigingsactoren uw locatie gebruiken om u te doxen wat kan leiden tot aanvallen zoals online intimidatie, swatting, identiteitsdiefstal, fysiek geweld of stalking.
5. Vermijd overmatig delen op sociale media
Cybercriminelen maken vaak gebruik van persoonlijke informatie die ze via sociale media hebben verzameld om hun cyberaanvallen uit te voeren. Enkele veelvoorkomende aanvallen op personen die overmatig delen op sociale media zijn accountovernames, social engineering en zelfs fysieke aanvallen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen om niet overmatig te delen en intieme details van uw leven online te verbergen om uw aanvalsoppervlak te verkleinen. Enkele voorbeelden van overmatig delen zijn het vaak onthullen van uw locatie op foto’s en het regelmatig plaatsen van de identiteit van vrienden en familie op sociale media.
Bedenk wat de bedoeling is van uw post op sociale media en of deze het geschiktst is als privébericht of als openbare publicatie. Wees ook voorzichtig met wie u contact maakt. Het is een best practice voor cybersecurity om uw sociale mediaprofielen aan te maken, zodat alleen de mensen die u goedkeurt kunnen zien wat u plaatst.
6. Maak een back-up van uw gegevens
Uw gegevens zijn kwetsbaar en kunnen zomaar verloren gaan door een lek, een gebruikersfout, corrupte bestanden of zelfs een natuurramp. Als u geen manier hebt om ze te herstellen, zoals een back-up, kunt u die gegevens nooit meer terugkrijgen. Door een back-up van uw gegevens te maken op een veilige online locatie kunt u ervoor zorgen dat u zelfs in het ergste geval nooit uw gegevens kwijtraakt.
7. Gebruik een VPN
Een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) biedt u een veilige verbinding door uw internetverbinding te routeren via een privédienst in plaats van uw gebruikelijke internetprovider (ISP). Een VPN verbergt uw IP-adres en versleutelt de gegevens die u verstuurt en ontvangt. Bij het gebruik van openbare wifi, dat door cybercriminelen onderschept kan worden, creëert een VPN een extra beveiligings- en privacylaag binnen het openbare netwerk, zodat u veilig verbinding kunt maken. Een VPN kan ook helpen bij het voorkomen van bandbreedtebeperking, waarbij uw internetprovider uw internetsnelheid opzettelijk vertraagt.
Waarom zijn deze basisprincipes van cybersecurity belangrijk?
Het is belangrijk om preventieve maatregelen voor cybersecurity serieus te nemen door deze algemene best practices vandaag nog toe te passen. Deze best practices voor cybersecurity zijn gemakkelijk toe te passen en beperken zowel de risico’s als de gevolgen van cyberaanvallen. Als u deze best practices niet toepast, kunt u kwetsbaar worden voor aanvallen die voorkomen hadden kunnen worden.
Cyberaanvallen kunnen iedereen overkomen en komen vaak voor bij mensen die zich niet houden aan de best practices voor cybersecurity. 74% van alle datalekken zijn te wijten aan menselijke factoren zoals misbruik en fouten. Zowel particulieren als bedrijven worden getroffen door cyberaanvallen. In 2022 werd het gemiddelde Amerikaanse bedrijf getroffen door meer dan 42 aanvallen! Word geen deel van de groeiende lijst van slachtoffers. Denk na over uw huidige praktijken voor cybersecurity en verbeter ze.
Cybersecurity is zeer belangrijk om uzelf online te beschermen
Het toepassen van de basisprincipes van cybersecurity is cruciaal om actie te ondernemen tegen de groeiende dreiging van cybercriminelen. Alle best practices die we hebben behandeld, kunnen vandaag nog worden toegepast, zodat uw apparaten en accounts de extra beschermingslagen krijgen die nodig zijn om het risico en de gevolgen van cyberaanvallen te beperken.
Een belangrijke eerste stap in het volgen van de best practices voor cybersecurity is om aan de slag te gaan met een wachtwoordmanager zoals Keeper Security. Keeper, een toonaangevende innovator in de cybersecuritysector, biedt een wachtwoordmanager van wereldklasse die u en uw gevoelige informatie veilig houdt. Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.