Incognitomodus, ook wel bekend als de privébrowsermodus, voorkomt dat uw webbrowser de browsergeschiedenis op uw apparaat opslaat. Door de incognitomodus in te schakelen, kunt u op
Bijgewerkt op 18 mei 2023.
Er zijn een aantal manieren waarop u uw wifi-netwerk thuis kunt beveiligen. Een aantal van de belangrijkste strategieën zijn het gebruik van versleuteling, het aanmaken van een wifi-netwerk voor gasten en het gebruik van een sterk wachtwoord.
Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijke gevolgen van kwetsbare netwerken en welke stappen u kunt nemen om uzelf te beschermen.
Hoe werkt een wifi-netwerk thuis?
De wifi in huis werkt met een modem en een router. De modem maakt verbinding met het internet en de router verdeelt het signaal tussen alle apparaten in uw huis die verbinding met het internet willen maken. Tegenwoordig worden deze twee functies vaak gecombineerd in één apparaat, waardoor de modem en de router samen bij u thuis het wifi-netwerk vormen. Het netwerk wordt standaard beveiligd met een wachtwoord dat u gebruikt wanneer u de eerste keer inlogt. Dit staat meestal op een sticker op de onderkant van uw modem.
De meeste mensen loggen één keer in op het netwerk met hun apparaten en denken nooit meer aan hun verbinding, tenzij er iets mis gaat. Er zijn echter enkele belangrijke stappen die u moet nemen om uzelf te beschermen tegen cyberaanvallen op onbeveiligde wifi-netwerken. De meeste stappen zijn eenmalig en ze kosten maar een paar minuten tijd.
Kwetsbaarheden in de wifi-beveiliging
Nu er steeds meer apparaten in huis verbinding maken met wifi, denk aan tablets, telefoons en zelfs slimme koelkasten, heeft ons wifi-netwerk toegang tot meer en meer persoonsgegevens en informatie over ons leven. Het lijkt misschien vreemd dat iemand een verbinding met uw netwerk wil maken, maar onthoud dat uw niet-versleutelde internetverkeer voldoende privégegevens bevat om uw identiteit te stelen.
Identiteitsdiefstal heeft verschrikkelijke gevolgen. Dieven kunnen de kredietscore van een slachtoffer ruïneren door creditcards aan te vragen en ze niet te betalen. Ze kunnen elke euro van de bankrekeningen van het slachtoffer stelen, het huis van het slachtoffer op hun naam zetten of misdaden plegen waarvan het slachtoffer de schuld krijgt. Bedreigers hebben daarnaast ook onbeveiligde wifi-kanalen weten te gebruiken om toegang te krijgen tot babyfoons en andere aangesloten apparaten. Hoewel dit minder ernstig is, kunnen anderen gewoon uw wifi stelen voor gratis gebruik. Dit kan uw internetsnelheden beïnvloeden en geeft de mogelijkheid om via uw adres andere criminele handelingen online uit te voeren. Het loont de moeite om een paar extra stappen te nemen en uw huis te beveiligen tegen dit soort cyberbedreigingen.
Stappen om uw wifi-netwerk thuis te beveiligen
Dit zijn enkele stappen die iedereen met wifi thuis moet volgen om de meest voorkomende cyberaanvallen te voorkomen.
1. Bescherm uw netwerk met een sterk wachtwoord
Het standaard wachtwoord van uw internetprovider is eenvoudig te kraken met een bot en wachtwoorden zijn een zwakke plek waar cybercriminelen vaak misbruik van maken. Wijzig dit standaardwachtwoord in uw eigen sterke wachtwoord van minstens 16 tekens, met een willekeurige combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
Als u problemen heeft met het onthouden van uw wachtwoorden, kunt u overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken. Wachtwoordmanagers kunnen automatisch sterke wachtwoorden genereren en ze veilig voor u opslaan. U krijgt toegang tot uw wachtwoordkluis met een hoofdwachtwoord en dat is het enige wachtwoord dat u moet onthouden.
2. Wijzig de naam van het netwerk
Terwijl u uw wachtwoord wijzigt, kunt u de standaardnetwerknaam van uw router wijzigen. De netwerknaam wordt ook wel de Service Set Identifier (SSID) genoemd. Cybercriminelen zullen vaker netwerken met standaard SSID’s aanvallen, omdat dit een indicatie is dat de eigenaar onvoldoende cybergewoonten heeft en de internetprovider kan onthullen. Let erop dat u in uw SSID geen identificatiegegevens gebruikt, zoals uw naam.
3. Maak een wifi-netwerk voor gasten aan
Een gastnetwerk is een beperkte wifi-verbinding waarmee mensen uw router kunnen gebruiken om verbinding te maken met het internet, zonder toegang te krijgen tot uw primaire verbinding waar al uw apparaten gebruik van maken. Dit netwerk heeft een apart wachtwoord, dat ook sterk moet zijn.
Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat uw bezoekers verbinding maken met uw wifi om u te aanvallen, maar het verbinden van vreemde apparaten waar u geen controle over hebt, vormt altijd een risico. Beveiliging zo sterk als de zwakste schakel. Als de online gewoonten van uw bezoek minder goed zijn dan die van u, kan uw netwerk worden blootgesteld aan malware of zelfs worden gecompromitteerd. Het is ook beter om uw wachtwoord van uw primaire netwerk veilig te houden door het voor slechts een paar mensen te reserveren.
U kunt een gastnetwerk door uw internetprovider laten instellen of via de wifi-netwerkinstellingen op uw computer.
4. Schakel de versleuteling van uw router in
Door wifi-encryptie te gebruiken, verzend u uw gegevens gecodeerd en alleen de mensen de mensen in uw privénetwerk kunnen deze gegevens ontcijferen. Zo voorkomt u dat criminelen gegevens stelen door uw netwerk af te tappen.
Door de jaren heen zijn versleutelingsprotocollen voor wifi steeds verder verbeterd en momenteel is WPA3 het nieuwste en het beste. Sommige routers hebben misschien alleen WPA2 beschikbaar, wat absoluut voldoende is. Als geen van deze protocollen een optie is op uw router, kunt u overwegen om uw router te vervangen voor een veiliger model.
Als er nog geen versleuteling is ingeschakeld, kunt u dit aanpassen in de admininstellingen bij uw internetprovider. De meeste routers hebben tegenwoordig ook ingebouwde firewalls. Ook deze instellingen kunt u vanuit de beheerdersinstellingen inschakelen.
5. Update uw router regelmatig
Updating your router is key to preventing attacks on your WiFi network. Exploitable weaknesses may develop because of new cyber attack methods or previously unknown vulnerabilities being uncovered, both of which can be addressed with software patches released by the company that makes your router. However, you must download updates right away in order not to miss any important patches.
6. Schakel SSID-broadcasting uit
Wanneer u de wifi-opties op uw computer opent, kun u een lijst met wifi-netwerken bekijken. Als u ooit in een flatgebouw hebt gewoond, weet u waarschijnlijk dat deze lijst behoorlijk lang kan worden met alle netwerknamen voor iedere woning in de buurt. Dit wordt ‘SSID-broadcasting’ genoemd.
Door het verzenden van uw SSID uit te schakelen, komt uw netwerk niet meer op deze lijst te staan en kunnen buren (of cybercriminelen) uw netwerk niet meer zien. U kunt dit uitschakelen in uw wifi-instellingen. SSID-broadcasting is handig voor openbare wifi-netwerken, zoals op de luchthaven. Maar thuis gebruikt u deze SSID maar zelden. Dus waarom zou u het voor cybercriminelen eenvoudiger maken om uw netwerk te vinden? Voor het gemak kunt u gerust uw gastnetwerk zichtbaar houden, maar uw primaire netwerk blijft dan nog steeds onzichtbaar.
Gebruik een VPN voor nog meer bescherming
Een Virtual Private Network (VPN) beveiligt uw gegevens op openbare wifi-netwerken, zoals in de bibliotheek of een café. Bij uw beveiligde thuisnetwerk is het gebruik hiervan misschien niet altijd nodig. Maar sommige mensen gebruiken liever een VPN, zelfs thuis, om te voorkomen dat hun internetprovider alles kan volgen wat ze online doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u toegang wilt krijgen tot geografisch geblokkeerde content. Als de nadelen van een VPN u niet hinderen, kunt u deze extra beveiligingslaag ook thuis gebruiken.
Beveiliging van uw huis gaat ook over uw netwerk
De beveiliging van uw woning gaat niet alleen over sterke sloten op de deuren en een alarmsysteem. Uw digitale leven verdient ook thuis een goede bescherming, vooral wanneer er zoveel apparaten met belangrijke gegevens op uw thuisnetwerk zijn aangesloten. Neem deze eenvoudige stappen om uw netwerk te beveiligen en te beschermen tegen cyberaanvallen en identiteitsdiefstal. Als u vandaag maar één van deze dingen wilt realiseren, download dan de wachtwoordmanager van Keeper Security om sterke wachtwoorden te genereren en op te slaan voor uw wifi-netwerk thuis en al uw online accounts.