U kunt zien of uw Facebook-account is gehackt als u meldingen ontvangt van een inlogpoging, merkt dat de persoonlijke gegevens van uw account zijn gewijzigd, meer
Bijgewerkt op 8 november 2023.
Een digitale nomade kan gegevens beveiligen door sterke wachtwoorden te gebruiken, MFA te activeren en een wachtwoordmanager te gebruiken. Als een moderne, digitale nomade, moet u weten hoe u zichzelf tegen cyberaanvallen kunt beschermen wanneer u van stad naar stad of land naar land reist.
Lees verder om meer te weten te komen over wat een digitale nomade is, de risico’s van een digitale nomade en manieren om uw gegevens te beveiligen.
Wat is een digitale nomade?
Een digitale nomade is iemand die online werkt terwijl hij zich op verschillende locaties bevindt. Net als bij externe medewerkers, zijn digitale nomaden niet aan één kantoorlocatie verbonden en kunnen ze overal werken, zolang ze toegang hebben tot het internet.
Digitale nomaden zijn een soort van externe medewerkers. Veel externe medewerkers hebben een kantoor in hun eigen huis opgezet, maar digitale nomaden hebben geen vaste woon- of werkruimte. In plaats daarvan reizen ze van de ene naar de andere plaats en kunnen ze overal werken, alsof ze nomaden zijn. Digitale nomaden moeten vaak openbare ruimtes gebruiken, zoals coffeeshops of openbare bibliotheken om hun werk te doen. Ze gebruiken apparaten met draadloze internet om een aansluiting te maken op openbare wifi of op mobiele hotspots om te werken, waar ze zich ook maar bevinden.
De risico’s van het leven en werken als een digitale nomade
Het leven als een digitale nomade lijkt misschien geweldig, maar het brengt veel beveiligingsrisico’s met zich mee die u en uw bedrijf in gevaar kunnen brengen. Aangezien uw werkomgeving voortdurend verandert, wordt vaak van u verwacht dat u goed uitgerust en beschermd bent wanneer u online werkt. Hier zijn enkele van de risico’s die digitale nomaden moeten aanpakken.
Zwak wachtwoord
Het grootste risico dat digitale nomaden lopen, is het gebruik van zwakke wachtwoorden om hun accounts en apparaten te beschermen. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen. Zwakke wachtwoorden kunnen echter gemakkelijk door cybercriminelen worden gekraakt. Cybercriminelen kunnen brute force-aanvallen uitvoeren om de wachtwoorden van een digitale nomade te raden. Als een digitale nomade een zwak wachtwoord gebruikt, kunnen cybercriminelen hun accounts compromitteren en vertrouwelijke gegevens stelen, waardoor het bedrijf in gevaar komt.
Tekenen van een zwak wachtwoord zijn:
- Persoonlijke gegevens
- Opeenvolgende cijfers of letters (zoals 12345)
- Veelvoorkomende woordenboekwoorden
- Minder dan 16 tekens
Een ander teken van een zwak wachtwoord is als het voor meerdere accounts wordt gebruikt.
Phishing-aanvallen
Aangezien digitale nomaden al hun werk online doen, worden ze vaak blootgesteld aan phishing-aanvallen. Phishing-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij een cybercrimineel een bericht naar een gebruiker stuurt om hem te misleiden om gevoelige gegevens te onthullen. Phishing-aanvallen worden vaak verzonden via e-mails of sms-berichten met het verzoek om een kwaadaardige bijlage te downloaden of op een neplink te klikken. Het doel is om malware op het apparaat van de gebruiker te installeren of om het slachtoffer naar een nepwebsite te leiden om gevoelige gegevens te onthullen.
Cybercriminelen kunnen zakelijke e-mailaanval gebruiken om digitale nomaden te misleiden om gevoelige gegevens over zichzelf of het bedrijf te onthullen. Een zakelijke e-mailaanval is een soort phishing-aanval waarbij iemand zich voordoet als iemand van het bedrijf om gevoelige gegevens te stelen. Als ze niet goed getraind zijn, kunnen digitale nomaden gemakkelijk voor dit soort fraude vallen, waardoor hun bedrijf gevaar loopt.
Onbeveiligde apparaten
Bedrijven voorzien hun teams meestal van de benodigde apparatuur om hun werk te doen. Veel digitale nomaden zijn echter onafhankelijke aannemers, wat betekent dat ze hun eigen apparatuur gebruiken en moeten beveiligen om toegang te verkrijgen tot bedrijfsbestanden en -applicaties. Bedrijfscomputers bevatten meestal extra beveiligingsfuncties en software die de doorsnee persoon niet op zijn of haar eigen apparaten installeert.
Vaak gebruiken digitale nomaden persoonlijke apparaten die mogelijk niet door beveiligingssoftware zijn versleuteld of beschermd. Ze kunnen deze apparaten ook voor niet-werkgerelateerde taken gebruiken. Dit betekent een hoger risico op een beveiligingslek voor de apparaten van digitale nomaden die gevoelige bedrijfsbestanden bevatten.
Openbare wifi
Digitale nomaden kiezen vaak voor co-working-ruimtes en openbare werkstations met openbare wifi-netwerken. Hoewel openbare wifi handig is, kunnen digitale nomaden het risico lopen op cyberaanvallen, zoals Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen. MITM-aanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij een cybercrimineel gegevens tussen twee partijen onderschept. Openbare wifi is niet-versleuteld en stelt cybercriminelen in staat om gemakkelijk gegevens te onderscheppen. Cybercriminelen kunnen gebruikers ook misleiden om verbinding te maken met hun nep-wifi-netwerken, waardoor de cybercrimineel volledige controle over alle gegevens krijgt.
Niet-versleutelde bestandsuitwisseling
Bedrijfssoftware levert organisaties de benodigde controle en beveiliging wanneer ze gevoelige gegevens intern uitwisselen. Zonder de juiste hulpmiddelen gebruiken digitale nomaden vaak alternatieve manieren om onversleutelde bestanden te delen, zoals via e-mail of andere berichtenapps. Deze communicatiemethoden kunnen gemakkelijk worden gehackt, waardoor de gegevens aan cybercriminelen worden blootgesteld.
Cybersecurity-tips voor digitale nomaden
Hoewel het leven als een digitale nomade veel beveiligingsrisico’s met zich meebrengt, zijn er manieren om uzelf te beschermen en uw gegevens tegen cybercriminelen te beveiligen. Gebruik de cybersecurity-tips hieronder om uzelf als digitale nomade te beschermen.
Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
Zwakke of gerecyclede wachtwoorden zijn een van de meest voorkomende oorzaken van gegevenslekken. Digitale nomaden moeten sterke en unieke wachtwoorden gebruiken om hun online accounts te beschermen. Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te kraken voor cybercriminelen en beschermen uw gevoelige gegevens. Een sterk wachtwoord bevat minstens 16 tekens en een willekeurige combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. U moet voor elk van uw accounts een ander wachtwoord gebruiken om te voorkomen dat meerdere accounts gevaar lopen vanwege één gekraakt wachtwoord.
Het kan echter moeilijk zijn om al uw unieke en complexe wachtwoorden goed bij te houden. Daarom moet u een wachtwoordmanager gebruiken om al uw inloggegevens op te slaan. Een wachtwoordmanager is een tool die uw persoonlijke gegevens veilig in een versleutelde kluis opslaat en beheert. U kunt zwakke wachtwoorden identificeren en wijzigen met een ingebouwde wachtwoordgenerator. Wachtwoordmanagers kunnen het inloggen ook eenvoudiger maken door uw inloggegevens automatisch in te vullen wanneer u probeert in te loggen. Zo wordt het voor cybercriminelen bijna onmogelijk om uw inloggegevens te kraken of te stelen.
MFA inschakelen
Multifactorauthenticatie (MFA) is een proces waarbij een gebruiker een extra vorm van verificatie moet presenteren om toegang te verkrijgen tot een online account of applicatie. Als u MFA wilt inschakelen, moet u uw identiteit bewijzen met extra authenticatie, zoals een eenmalige code. Dit versterkt de beveiliging van uw accounts en is een effectieve manier om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang verkrijgen tot uw accounts, zelfs als ze uw wachtwoord bemachtigd hebbben.
Gebruik een VPN
Bent u een freelancer? Of werkt u voor een werkgever? Met Virtual Private Networks (VPN) kunnen digitale nomaden een veilige verbinding met hun bedrijfscomputer maken, waardoor ze overal toegang hebben tot de bedrijfstoepassingen en -bestanden. Een VPN is een service die uw internetaansluiting beschermt door uw gegevens te versleutelen en uw IP-adres te maskeren.
Hieronder staan enkele van de voordelen van een VPN:
- Meer privacy: een VPN vermomt de locatie van uw apparaat, zodat het lijkt alsof u ergens anders bent.
- Bescherming van de gebruikers- en klantgegevens: VPN’s beschermen gevoelige gegevens door ze achter dummy-gegevens te verbergen.
- Kosteneffectieve beveiliging: hoewel de prijzen kunnen variëren, zijn VPN’s een relatief goedkoop alternatief voor veel andere beveiligingsoplossingen.
Vermijd openbare wifi
Digitale nomaden hebben internettoegang nodig om in hun levensonderhoud te voorzien, wat betekent dat wifi essentieel is. U moet een openbare wifi techter vermijden. Een openbare wifi is onbeveiligd en stelt cybercriminelen in staat om uw persoonlijke gegevens gemakkelijk te stelen. Cybercriminelen kunnen ook netwerken fabriceren om u te misleiden die te gebruiken en uw persoonlijke gegevens te onthullen. Als u als digitale nomade werkt, moet u alternatieven overwegen, zoals het gebruik van privé-wifi, het gebruik van een mobiele wifi-hotspot of de aanschaf van een draagbare wifi-hotspot. Een draagbare wifi-hotspot zorgt ervoor dat u overal en altijd internettoegang hebt.
Investeer in cybersecurity-oplossingen
Koop producten en services die uw cybersecurity versterken. Overweeg het volgende:
- Antivirussoftware: dit is een programma dat kwaadaardige code kan detecteren en voorkomt dat malware uw apparaat infecteert.
- Apparaattracker: deze technologie is duur. Koop traceersoftware of -tags om uw apparaten altijd te bewaken. Met deze aanpak kunt u vaak gestolen of verloren apparaten terugvinden.
- Privacyfilter: een monitorfilter kan voorkomen dat dwalende ogen uw vertrouwelijke gegevens zien.
Maak regelmatig een back-up van uw gegevens
Een digitale nomade moet online kunnen werken. U moet een back-up van uw niet-gevoelige werk maken op een cloudopslagprovider zoals Dropbox, OneDrive of de veilige bestandsopslag van Keeper voor uw gevoelige documenten gebruiken. Bovendien moet u een externe harde schijf kopen als een andere vorm van back-up. U hebt dan altijd toegang tot uw bestanden via cloudopslag of de externe harde schijf als uw laptop verloren of defect raakt.
Blijf geïnformeerd over cybersecurity
Aangezien digitale nomaden op afstand werken, moet u op de hoogte blijven van cybersecurity-nieuws en -trends om uzelf tegen cyberaanvallen te beschermen en de beste cybersecurity-praktijken toe te passen. Cybercriminelen ontwikkelen nieuwe manieren om gebruikers aan te vallen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste cyberaanvallen. U moet cyberaanvallen kunnen herkennen om te voorkomen dat u wordt misleid.
Hoe Keeper uw gegevens beveiligt
U kunt uw gegevens als digitale nomade met een wachtwoordmanager beveiligen. Een wachtwoordmanager slaat uw persoonlijke gegevens veilig op en beschermt ze tegen cybercriminelen. Keeper Password Manager is een geweldige tool die uw werkzaamheden op afstand tijdens uw reis kan beschermen. Deze tool maakt gebruik van zero-trust en zero-knowledge encryptie, waardoor niemand andes dan u toegang heeft tot uw gegevens. Met Keeper Password Manager kunt u uw persoonlijke gegevens veilig opslaan, beheren en delen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat u het slachtoffer van cybercriminelen wordt.
Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager om uw gegevens ook onderweg te beschermen.