Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Het grootste verschil tussen het deep web en het dark web is dat het deep web groter is en elke dag door de meeste mensen wordt gebruikt zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Het dark web is alleen toegankelijk met de Tor-browser en is riskanter dan het deep web. Lees verder voor meer informatie over de verschillen tussen het deep en dark web en hoe u uw gegevens tegen beide kunt beschermen.
Wat is het deep web?
Het deep web, ook wel het verborgen web genoemd, is het deel van het internet waar bijna alle online activiteiten plaatsvinden. Het deep web bestaat uit sites en databases die niet volledig toegankelijk zijn voor standaardzoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Dit kan zijn omdat de pagina’s niet zijn geïndexeerd, wat betekent dat ze niet door zoekmachines kunnen worden gevonden, of omdat het gaat om websites of privédatabases waarvoor betaald moet worden. Voor toegang tot het deep web hebt u de directe link of inloggegevens nodig die u toegang verschaffen.
Enkele voorbeelden van zaken die u op het deep web kunt vinden, zijn:
- Medische gegevens
- Lidmaatschapswebsites
- Content waarvoor betaald moet worden
- Publicaties waarvoor betaald moet worden
- Academische tijdschriften
Deep web use cases
- Betaalde abonnementen: het deep web wordt gebruikt voor toegang tot alle soorten betaalde abonnementen, denk aan streamingdiensten zoals Netflix en Hulu.
- Toegang tot accounts: een van de belangrijkste toepassingen van het deep web is om in te loggen op accounts, zoals social media of bankrekeningen.
- Online betalingen: wanneer u iets online gaat betalen, voert u uw betalingsgegevens via het deep web in.
Wat is het dark web?
Het dark web is een deel van het internet dat anonieme en beveiligde communicatiekanalen biedt die alleen toegankelijk zijn met een speciale browser die Tor heet. Gewone gebruikers van het internet zullen het dark web niet tegenkomen. Mensen gaan opzettelijk op het dark web, omdat er specifieke tools moeten worden gebruikt om toegang te verkrijgen, zoals de Tor-browser of een VPN.
Hier zijn enkele zaken die u op het dark web kunt tegenkomen:
- Illegale en gestolen gegevens (bijvoorbeeld gestolen wachtwoorden, creditcardnummers, burgerservicenummers)
- Websites voor drugssmokkel
- Chatforums
- Vervalste gegevens (bijvoorbeeld valse paspoorten)
- Klokkenluiderssites
Dark web use cases
- Anonimiteit: veel mensen gebruiken het dark web omdat ze anoniem willen blijven. Burgers die onderdrukt worden door repressieve regimes gebruiken het dark web bijvoorbeeld om vrijuit te spreken.
- Persoonlijke gegevens verkopen: cybercriminelen gebruiken vaak het dark web om de gestolen informatie te verkopen die bij gegevensinbreuken is gelekt. Ze kunnen bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardnummers en burgerservicenummers verkopen, om er maar een paar te noemen.
- Illegale inkoop: mensen gebruiken het dark web als een manier om dingen te kopen die ze nergens anders kunnen krijgen, omdat ze illegaal zijn. Denk aan drugs, wapens en gestolen gegevens.
Deep web of dark web: welk web is groter?
Het deep web is het grootste deel van het internet. Volgens Dataprot is een ruwe schatting dat het surface-web slechts 5% van het internet uitmaakt en de rest uit het deep web bestaat. Het surface-web is alles op het internet waarnaar u met een standaard zoekmachine kunt zoeken. Volgens SpiceWorks host het deep web ongeveer 7500 terabyte aan gegevens, terwijl het surface-web 19 terabytes bevat. Naar schatting zijn er ook 550 miljard individuele documenten die op het deep web worden gehost en slechts één miljard op het surface-web. Het dark web wordt beschouwd als een kleinere subset van het deep web. Volgens Britannica maakt het dark web slechts 0,01% van het deep web uit.
Deep web of dark web: welk web is riskanter?
Zowel het deep web als het dark web gaan met risico’s gepaard, maar het dark web is veel risicovoller. Aangezien op het dark web allerlei illegale activiteiten plaatsvinden, kan uw apparaat geïnfecteerd raken met malware of andere virussen als u op iets verkeerds klikt. Malware is een soort kwaadaardige software die u kan bespioneren, uw toetsaanslagen kan registreren en uw persoonlijke gegevens kan stelen. De informatie en gegevens waartoe cybercriminelen toegang hebben, zijn afhankelijk van het type malware dat op uw apparaat is geïnstalleerd.
Zo houdt u uw gegevens veilig op het deep en dark web
Hier leest u hoe u uw gegevens veilig kunt houden, zowel op het deep als op het dark web.
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden
Een van de beste manieren om uzelf en uw gegevens te beschermen, is door voor al uw accounts sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken. Sterke wachtwoorden zijn minstens 16 tekens lang en bevatten hoofdletters, cijfers en symbolen. Als u uw accounts zo veilig mogelijk wilt maken, moet u ervoor zorgen dat u niet voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord of variaties van hetzelfde wachtwoord gebruikt.
Het bedenken van sterke wachtwoorden en het onthouden van al deze wachtwoorden is bijna onmogelijk zonder hulp. We raden u aan om een wachtwoordmanager te gebruiken om al uw wachtwoorden, passkeys en gegevens aan te maken, te beheren en veilig op te slaan. Met een wachtwoordmanager hoeft u alleen maar uw hoofdwachtwoord te onthouden.
Gebruik MFA voor uw accounts
Multifactorauthenticatie (MFA) is een extra beveiligingslaag die u voor uw accounts kunt inschakelen. MFA beschermt u als een cybercrimineel toegang heeft tot uw inloggegevens, omdat hij enkel kan inloggen na het invoeren van een tweede authenticatiemethode.
Abonneer u op een dark web-monitoringservice.
Bij dark web-monitoring wordt een tool gebruikt om het dark web te scannen op uw persoonlijke gegevens, zoals uw e-mailadres of inloggegevens. Dit kan handmatig worden gedaan met een gratis service die u geen meldingen stuurt, of het kan automatisch gebeuren met behulp van een tool die de gegevens detecteert en u waarschuwt als uw inloggegevens op het dark web te koop worden aangeboden. Een tool voor dark web-monitoring die het dark web voortdurend scant op uw persoonlijke gegevens is de beste optie om u en uw gegevens veilig te houden, omdat u dark web-waarschuwingen ontvangt en direct actie kunt ondernemen als uw inlog- of persoonlijke gegevens worden gehackt.
Een tool voor dark web-monitoring die samen met Keeper Password Manager werkt, is BreachWatch®. BreachWatch controleert verdachte activiteiten op het dark web en waarschuwt u zodra het de inloggegevens detecteert die in uw Keeper Vault zijn opgeslagen. Wanneer een van uw records wordt gemarkeerd als “hoog risico”, ontvangt u een waarschuwing en zal Keeper u helpen om uw wachtwoord te wijzigen in een sterk en uniek wachtwoord.
Zorg voor een goede cyberhygiëne
Cyberhygiëne verwijst naar de best practices voor cybersecurity die mensen die het internet actief gebruiken, moeten toepassen om zichzelf en hun gegevens tegen veelvoorkomende cyberdreigingen te beschermen.
Enkele best practices voor cybersecurity die u moet toepassen, zijn:
- Gebruik een persoonlijke firewall
- Gebruik een Virtual Private Network (VPN)
- Zorg ervoor dat er antivirussoftware op uw computer is geïnstalleerd
- Zorg ervoor dat uw software, apps en apparaten regelmatig een update krijgen
- Maak regelmatig een back-up van alle gegevens
- Controleer of een link veilig is voordat u erop klikt
- Wees voorzichtig met ongevraagde bijlagen
- Reageer niet op verzoeken om persoonlijke gegevens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over cybersecurity
Als u meer wilt weten over de nieuwste cyberbedreigingen waar mensen online het slachtoffer van worden, moet u het laatste nieuws over cybersecurity bijhouden. Zo weet u op wat voor soort aanvallen u moet letten wanneer u online bent.
Blijf veilig op het deep web en dark web
Als actieve internetgebruiker loopt u altijd het risico dat uw gegevens worden gestolen. Daarom is het belangrijk dat u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om uzelf en uw gegevens te beschermen. We raden u niet aan om het dark web te gebruiken, maar als u dat toch doet, moet u alle bovenstaande stappen nemen om uw gegevens tegen cybercriminelen te beschermen. Hetzelfde geldt voor het deep web.
Profiteer van een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager en bescherm uw accounts op alle delen van het internet tegen veelvoorkomende cyberdreigingen.