De nieuwe wachtwoorden-app van Apple is echter slechts zo veilig als uw apparaat, omdat deze toegankelijk is met de wachtwoordcode van uw telefoon. Als u een
De meeste gebruikers recyclen hun wachtwoorden op talloze websites en kiezen zeer zwakke wachtwoorden. Hoe kunt u veilige, unieke wachtwoorden aanmaken voor elke website die u opent? Een wachtwoordmanager is het antwoord.
Het doel van een wachtwoordmanager is om uw online inloggegevens veilig op te slaan, u te helpen automatisch in te loggen op elk account en om sterke en unieke wachtwoorden te genereren. Er wordt slechts één hoofdwachtwoord gebruikt om een versleutelde kluis te beveiligen waar deze wachtwoorden worden bewaard.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool die al uw wachtwoorden en andere gevoelige gegevens op één plek opslaat die alleen toegankelijk is met het hoofdwachtwoord. Gebruikers kunnen al hun wachtwoorden voor online services en apps met een wachtwoordmanager traceren, opslaan, beveiligen, delen en beheren. Hierdoor hoeven ze hun wachtwoorden nooit meer op te schrijven of telkens te resetten. Wachtwoordmanagers zijn niet alleen essentieel voor het gebruiksgemak, maar ook voor de beveiliging.
The New York Times publiceerde bijvoorbeeld een artikel waarin staat dat Microsoft melding heeft gemaakt van een cyberaanval door Hafnium, een Chinese hackersgroep. Lokale overheden, overheidsorganisaties en bedrijven voelden allemaal het effect van deze aanval, die gericht was op honderdduizenden lokale servers in de Verenigde Staten waarop de Exchange e-mailsoftware van Microsoft draaide. De e-mailcorrespondentie van elk gehackte bedrijf werd openbaar gemaakt. Hafnium gebruikte gestolen wachtwoorden en een niet-gerapporteerde kwetsbaarheid van Exchange om toegang te verkrijgen tot de lokale systemen.
Wachtwoordbeheersoplossingen zijn van essentieel belang om de veiligheid en beveiliging van gebruikers tijdens hun internetgebruik te waarborgen. Bedrijven moeten de vereiste maatregelen treffen om alle bedrijfsaccounts te beveiligen, aangezien cybercriminelen vaker bedrijfsnetwerken hacken.
Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is veilig en eenvoudig te gebruiken. Overweeg het gebruik van een online wachtwoordmanager om uw accounts te beveiligen. Deze oplossingen helpen online fraude te voorkomen door lange en complexe wachtwoorden voor elk account te genereren en op te slaan. Enkele pluspunten van het gebruik van een wachtwoordmanager zijn:
Eén hoofdwachtwoord voor toegang tot uw inloggegevens.
Een wachtwoordmanager slaat al uw wachtwoorden met één sterk hoofdwachtwoord in één kluis op. Het hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat u moet onthouden om toegang te verkrijgen tot uw kluis.
Genereert sterke wachtwoorden
Voor elk van uw accounts kunnen wachtwoordmanagers willekeurige wachtwoorden genereren. Willekeurige wachtwoorden zijn meestal sterker dan de wachtwoorden die u zelf aanmaakt, omdat er software voor het kraken van wachtwoorden bestaat die de populairste wachtwoorden eerst probeert.
Veilig wachtwoorden delen
Doorgaans wordt u aangeraden om uw wachtwoord nooit aan iemand anders door te geven. Met een wachtwoordmanager kunt u echter zelf beslissen wie toegang heeft tot de wachtwoorden van gedeelde accounts.
De wachtwoorden worden automatisch ingevuld
U kunt de functie voor het automatisch invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden nog steeds voor inlogschermen gebruiken. U kunt erop vertrouwen dat uw wachtwoordmanager uw persoonlijke gegevens veilig opslaat, zodat de gegevens die u op websites invoert niet door uw webbrowser worden opgeslagen.
U kunt de wachtwoorden altijd wijzigen
Met wachtwoordmanagers kunt u eenvoudig wachtwoorden wijzigen of resetten. U blijft veilig als een website waar u een account bij hebt, is gehackt, omdat u met de ingebouwde wachtwoordgenerator meteen een nieuw wachtwoord kunt aanmaken. Sommige wachtwoordmanagers bieden zelfs de mogelijkheid om uw wachtwoorden onmiddellijk te resetten. Voor maximale beveiliging moet u al uw wachtwoorden regelmatig updaten.
Toegang tot al uw accounts
Inloggen op accounts is eenvoudig. U kunt een browserextensie installeren die automatisch de inloggegevens voor u invult en veilig opslaat ook nadat u zich op een wachtwoordmanager heeft geabonneerd. U kunt ook websites rechtstreeks vanuit de wachtwoordmanager opstarten in plaats van zelf naar de website te navigeren.
U kunt extra informatie opslaan
Extra gegevens die veilig kunnen worden opgeslagen in uw wachtwoordkluis, zijn bijvoorbeeld de antwoorden op beveiligingsvragen, creditcardgegevens, privébestanden en medische gegevens.
Zijn wachtwoordmanagers veilig?
Betrouwbare wachtwoordmanagers zijn heel moeilijk te hacken. Wachtwoordmanagers leveren een sterke encryptie die online criminelen afschrikt. Een sterke encryptie, zoals de AES-beveiliging die de Amerikaanse overheid gebruikt om gevoelige gegevens te beschermen, wordt voor de bescherming van veel wachtwoordmanagers gebruikt.
Keeper maakt gebruik van AES-256-encryptie om te garanderen dat uw gegevens niet toegankelijk zijn door derden. Bovendien maakt Keeper gebruik van een zero-trust raamwerk en een zero-knowledge beveiligingsarchitectuur en biedt het multifactorauthenticatie. Al deze elementen zorgen voor een extreem veilige en gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager. Het hoofdwachtwoord, dat u moet invoeren om toegang te verkrijgen tot alle andere wachtwoorden, is uw eerste prioriteit als het gaat om uw beveiliging. De code moet minimaal 16 tekens en verschillende symbolen bevatten en moet onmogelijk te ontcijferen zijn.
Genereren wachtwoordmanagers sterke wachtwoorden?
Wachtwoordmanagers slaan niet alleen uw wachtwoorden veilig op, ze maken ook complexe en unieke wachtwoorden aan, die veel moeilijker te kraken zijn. Voor elke login moet u een uniek, willekeurig gegenereerd wachtwoord gebruiken om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw gegevens. Elk wachtwoord dat wordt gegenereerd bestaat uit een willekeurige mengeling van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers. U kunt een nieuw wachtwoord met een wachtwoordgenerator aanmaken zonder dat u het zelf hoeft te onthouden. U kunt het zo lang en complex maken als u wilt. U moet de vereisten voor uw wachtwoord instellen. Deze vereisten worden normaal gesproken aangegeven door de website die u opent, zoals een minimale lengte Met wachtwoordgeneratoren kunt u wachtwoorden aanmaken die uniek, complex en moeilijk te raden zijn. Zo bent u verzekerd van het hoogste beveiligingsniveau voor uw inloggegevens. U heeft echter nog steeds een wachtwoordmanager nodig om alle gegenereerde wachtwoorden op te slaan, omdat u die zelf niet kunt onthouden.
Beschikbare wachtwoordmanagers
Volgens PCMag is Keeper een van de beste wachtwoordmanagers in 2022, samen met Dashlane, LastPass, 1Password en Zoho Vault. Bovendien prioriteert Keeper de beveiliging, de privacy en het gebruiksgemak van de gebruiker.
Niet alle wachtwoordmanagers zijn gelijk. Een zorgvuldige evaluatie is nodig om een betrouwbare wachtwoordmanager te vinden met alle benodigde functies en een solide reputatie. Veel van deze oplossingen bieden verschillende serviceniveaus op basis van de specifieke vereisten van de gebruikers. Ja, wachtwoordmanagers zijn veilig, waardevol en de beste keuze voor wachtwoordbeveiliging. Niets is echter onfeilbaar. Daarom is het belangrijk een goed onderzoek in te stellen, zodat u een weloverwogen beslissing neemt.