Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Bijgewerkt op 18 april 2024.
Inloggegevens zijn unieke sets van kenmerken die een entiteit identificeren, zoals een persoon, organisatie, machine of service. U gebruikt vaak inloggegevens om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Cybercriminelen gebruiken echter cyberaanvallen om uw inloggegevens te stelen en ongeoorloofde toegang te krijgen tot uw accounts. Ze kunnen vervolgens uw gevoelige gegevens stelen en fraude plegen. Als uw inloggegevens worden gestolen, kunt u gevoelige gegevens verliezen, geld verliezen en uw reputatie verliezen.
Lees meer over diefstal van inloggegevens, de gevolgen van diefstal van inloggegevens, hoe inloggegevens worden gestolen en hoe u uw inloggegevens kunt beschermen tegen diefstal.
Wat is diefstal van inloggegevens?
Bij diefstal van inloggegevens worden uw inloggegevens gestolen, zoals uw gebruikersnamen en wachtwoorden. Wanneer een cybercrimineel uw inloggegevens steelt, kunnen ze deze gebruiken om toegang te krijgen tot uw accounts zoals uw e-mailaccounts, bankrekeningen of werkaccounts. De cybercrimineel kan vervolgens uw gevoelige gegevens stelen en identiteitsdiefstal plegen.
Wat zijn de gevolgen van gestolen inloggegevens?
Wanneer een cybercrimineel uw inloggegevens heeft gestolen, hebben ze toegang tot uw online accounts. Cybercriminelen kunnen de toegang tot uw accounts blokkeren en de gegevens gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen. Dit zijn de gevolgen van gestolen inloggegevens.
Verlies van vertrouwelijke gegevens
Gestolen inloggegevens kunnen ertoe leiden dat cybercriminelen toegang krijgen tot online accounts met gevoelige gegevens zoals uw bankrekeninggegevens en burgerservicenummer. Vertrouwelijke gegevens zijn waardevol voor cybercriminelen, omdat ze deze kunnen gebruiken om zich als u voor te doen, fraude te plegen of deze op het dark web te verkopen.
Financieel verlies
Gestolen inloggegevens kunnen leiden tot grote financiële verliezen. Cybercriminelen kunnen uw persoonlijke gegevens gebruiken om zich als u voor te doen en duizenden aan schuld te creëren, waarvoor u aansprakelijk kunt worden gesteld. Als uw bankgegevens worden gestolen, kunnen ze ook uw spaarrekeningen leeghalen.
Reputatie aan stukken
Als cybercriminelen uw inloggegevens gebruiken om zich als u voor te doen en fraude te plegen, kunnen ze uw reputatie ruïneren. Sommige cybercriminelen gaan zelfs zo ver dat ze uw online accounts gebruiken om uw online reputatie te ruïneren, waardoor de relaties met uw collega’s worden geschaad. Ze kunnen uw persoonlijke gegevens ook gebruiken om misdaden in uw naam te plegen, waardoor u mogelijk een strafblad krijgt.
Zo worden inloggegevens gestolen
Cybercriminelen gebruiken verschillende methoden om uw inloggegevens te stelen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop inloggegevens worden gestolen.
Malware
Malware is kwaadaardige software die cybercriminelen stiekem op een apparaat installeren. Zodra de malware is geïnstalleerd, kunnen ze u bespioneren, bestanden wijzigen of vernietigen, uw apparaat beschadigen of beheren en uw gevoelige gegevens stelen. Cybercriminelen leveren malware door kwetsbaarheden in de beveiliging te misbruiken en social engineering-tactieken te gebruiken om u te misleiden zodat u deze malware installeert. Veelvoorkomende soorten malware die cybercriminelen gebruiken, zijn ransomware, spyware, virussen, wormen en Trojaanse paarden.
Phishing
Phishing is een cyberaanval waarbij een cybercrimineel zich voordoet als iemand die u kent om u te misleiden om uw persoonlijke gegevens te vrij te geven, zoals uw inloggegevens. Cybercriminelen sturen u een e-mail of sms-bericht met een kwaadaardige bijlage of link waarop u kunt klikken. Als u op de kwaadaardige link klikt, downloadt u malware op uw apparaat of wordt u naar een gespoofte website geleid waar u wordt gevraagd om uw inloggegevens in te voeren.
Man-in-the-middle-aanval
Man-in-the-middle-aanvallen (MITM) zijn een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen gegevens onderscheppen tussen twee partijen. Cybercriminelen vertrouwen op gefabriceerde of openbare wifi-netwerken omdat ze niet versleuteld zijn. Met openbare wifi kunnen ze elk verbonden internetverkeer zien. Tijdens MITM-aanvallen plaatsen cybercriminelen zich tussen de twee partijen die gegevens met elkaar uitwisselen, zodat ze deze kunnen afluisteren, stelen of wijzigen. Als u niet-versleutelde wifi-netwerken gebruikt om in te loggen op uw online accounts, kunnen cybercriminelen het open netwerk gebruiken om uw inloggegevens te bekijken en te stelen.
Wachtwoordaanval
Wachtwoordaanvallen zijn een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen uw inloggegevens proberen te raden of te stelen en ongeoorloofde toegang krijgen tot uw accounts. Cybercriminelen vertrouwen op zwakke of hergebruikte wachtwoorden om ze gemakkelijk te kraken en uw online accounts te compromitteren. Ze gebruiken vaak geautomatiseerde tools om duizenden mogelijke combinaties te testen totdat ze er een vinden die werkt. Veelvoorkomende wachtwoordaanvallen die cybercriminelen gebruiken om de inloggegevens van online accounts te raden, zijn brute force-, password spraying-, credential stuffing– en woordenboekaanvallen.
Zo beschermt u uw inloggegevens tegen diefstal
U moet uw inloggegevens beschermen tegen diefstal om identiteitsdiefstal te voorkomen en uw online beveiliging te waarborgen. Dit zijn de manieren waarop u kunt voorkomen dat uw inloggegevens worden gestolen.
Veilige accounts met sterke, unieke wachtwoorden
Om te voorkomen dat uw inloggegevens worden gestolen door wachtwoordaanvallen, moet u uw accounts beveiligen met sterke en unieke wachtwoorden. Sterke wachtwoorden zijn zowel lang als complex, waardoor ze voor cybercriminelen moeilijk te kraken zijn. Wachtwoorden moeten ook uniek zijn om te voorkomen dat cybercriminelen meerdere accounts compromitteren die hetzelfde wachtwoord hergebruiken. U kunt ook wachtwoordzinnen gebruiken om uw accounts te beveiligen. Een wachtwoordzin is een reeks willekeurige en niet-gerelateerde woorden die worden gebruikt als wachtwoord.
Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om al uw wachtwoorden gemakkelijk te beheren. Een wachtwoordmanager is een tool die uw logingegevens veilig in een digitale kluis opslaat en beheert. Uw wachtwoordkluis wordt beschermd door meerdere versleutelingslagen en is alleen toegankelijk met een sterk masterwachtwoord.
Gebruik passkeys
Een passkey is een cryptografische sleutel die wordt gebruikt om in te loggen op accounts zonder dat u een wachtwoord hoeft in te voeren. Passkeys zijn veiliger dan wachtwoorden, omdat ze phishing-bestendig zijn en niet kwetsbaar zijn voor wachtwoordgerelateerde aanvallen. Zelfs als een bedrijf te maken krijgt met een datalek, hoeft u zich geen zorgen te maken dat een passkey wordt blootgesteld. Hoewel passkeys veiliger zijn dan wachtwoorden, worden ze niet universeel geaccepteerd en worden ze momenteel slechts op een paar websites ondersteund. U moet passkeys gebruiken om uw accounts te beschermen waar mogelijk.
Activeer MFA waar mogelijk
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsprotocol dat vereist u extra authenticatie verstrekt voor toegang tot uw accounts. Wanneer MFA is ingeschakeld, moet u uw inloggegevens verstrekken samen met minstens één andere vorm van identificatie om toegang te krijgen tot uw account. Voorbeelden van MFA zijn tijdgebaseerd eenmalig wachtwoord (TOTP) en biometrische authenticatie. MFA biedt een extra beveiligingslaag voor online accounts door ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben. Zelfs als uw inloggegevens zijn gecompromitteerd, hebben cybercriminelen geen toegang tot uw account, omdat ze de extra authenticatie niet kunnen verstrekken.
Installeer antivirussoftware
Cybercriminelen proberen uw apparaat vaak te infecteren met malware om uw inloggegevens te stelen. Om uw inloggegevens te beschermen tegen diefstal van malware, moet u antivirussoftware installeren. Antivirussoftware is een programma dat bekende malware op uw apparaat detecteert, voorkomt en verwijdert. Het scant uw apparaat om verborgen malware te vinden en te verwijderen.
Gebruik een VPN
Een Virtual Private Network (VPN) is een dienst die uw internetverbinding en online privacy beschermt door uw internetverbinding te versleutelen en uw IP-adres te maskeren. Een VPN maakt uw online gegevens onleesbaar en niet te traceren voor cybercriminelen. Door een privé, versleuteld netwerk binnen het openbare netwerk te creëren, zorgen VPN’s ervoor dat cybercriminelen uw online gegevens niet kunnen verzamelen en uw inloggegevens kunnen stelen via methoden zoals MITM-aanvallen.
Investeer in een tool voor dark web-monitoring
Een tool voor dark web-monitoring scant het dark web om te zien of uw persoonlijke gegevens of inloggegevens worden gevonden. Als de tool uw persoonlijke gegevens op het dark web vindt, krijgt u een melding. Van daaruit kunt u actie ondernemen om uw gecompromitteerde wachtwoorden te wijzigen voordat een cybercrimineel toegang krijgt tot uw accounts.
Zo beschermt Keeper® uw inloggegevens tegen diefstal
U moet uw inloggegevens beschermen tegen diefstal om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens. De beste manier om uw inloggegevens te beschermen tegen diefstal, is door ze op te slaan in een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager beschermt uw inloggegevens tegen ongeoorloofde toegang.
Keeper Password Manager wordt beschermd met zero-trust beveiliging en zero-knowledge encryptie, waardoor u de enige bent die toegang heeft tot uw gegevens.