PayPal is veiliger dan Venmo, omdat het geavanceerde fraudedetectie heeft, passkeys ondersteunt, sterke beschermingsprogramma's voor kopers en verkopers biedt en een betere staat van dienst heeft
Als uw online accounts steeds worden gehackt, moet u uw computer scannen op malware, uw accountwachtwoorden bijwerken, MFA inschakelen, de instellingen van uw account controleren op verdachte wijzigingen, de beveiligingsvragen van uw account wijzigen en een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport plaatsen.
Lees verder voor de tekenen die erop wijzen dat uw online account is gehackt, de stappen die u moet nemen als uw account is gehackt en hoe u voorkomt dat uw account opnieuw wordt gehackt.
Tekenen dat uw online account is gehackt
Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat uw online account wordt gehackt.
U kunt niet inloggen op uw account
Als u niet op een van uw online accounts kunt inloggen, kan dit erop wijzen dat deze is gehackt. Dit wordt ook wel een accountovername-aanval genoemd. Wanneer een cybercrimineel uw online account hackt, zal hij waarschijnlijk eerst uw wachtwoord wijzigen, zodat u geen toegang meer hebt tot uw account en hem niet uit uw account kunt verwijderen.
Als u weet dat u de juiste inloggegevens voor uw online account invoert, maar niet kunt inloggen, dan is uw account waarschijnlijk gehackt en is uw wachtwoord gewijzigd.
U ontvangt meldingen over inlogpogingen of aanvragen voor 2FA-codes
Als u willekeurige meldingen begint te ontvangen over ongewone inlogpogingen of als u 2FA-codes ontvangt die u niet hebt aangevraagd, dan betekent dit dat een cybercrimineel probeert in te breken in uw online account. Als je deze meldingen niet meteen opmerkt, heeft een cybercrimineel uw online account mogelijk al gehackt.
Ongewone transacties via uw account
Hoewel u meer risico loopt op creditcardfraude wanneer u creditcardgegevens in online accounts opslaat, kiezen veel mensen er toch voor om hun creditcardgegevens op te slaan op retailwebsites. Als u ongewone transacties op uw bankrekening opmerkt, dan heeft iemand waarschijnlijk uw online account in handen gekregen en gebruikt nu uw opgeslagen creditcard om aankopen te doen zonder uw medeweten of toestemming.
Gewijzigde accountgegevens
Het is belangrijk om uw accountgegevens altijd in de gaten te houden, zodat u zeker weet dat niemand iets heeft gewijzigd. Als u vermoedt dat een of meerdere van uw online accounts zijn gehackt, controleer dan uw accountgegevens om te zien of uw persoonlijke gegevens zijn gewijzigd. Controleer bijvoorbeeld of uw e-mailadres nog steeds is ingevuld en niet is gewijzigd in het e-mailadres van iemand anders. Cybercriminelen verwisselen e-mailadressen van slachtoffers vaak met die van hen, zodat ze volledige controle hebben over uw account hebben en u er moeilijk weer toegang tot kunt krijgen.
6 stappen die u moet nemen als uw accounts steeds worden gehackt
Als u merkt dat uw account nog steeds wordt gehackt, zelfs nadat u uw wachtwoord hebt gewijzigd, dan zijn hier enkele extra stappen die u moet nemen.
Scan uw computer op malware met antivirussoftware
Een cybercrimineel heeft mogelijk uw online account kunnen hacken door malware op uw computer te installeren. Malware is kwaadaardige software die verschillende dingen kan doen afhankelijk van het type malware. Keyloggers, ook bekend als keylogging-software, kunnen bijvoorbeeld je toetsaanslagen volgen om uw wachtwoorden en andere gevoelige gegevens te stelen die u op uw computer typt.
Installeer antivirussoftware om er zeker van te zijn dat er geen malware op uw computer is geïnstalleerd. Antivirussoftware scant uw computer op verschillende soorten malware en als er malware wordt gedetecteerd, wordt deze voor u verwijderd. Hoewel de meeste computers al ingebouwde antivirussoftware bevatten, biedt antivirussoftware van derden extra bescherming tegen nieuwere malwarebedreigingen.
Werk uw accountwachtwoorden bij naar sterke en unieke wachtwoorden
Het is niet voldoende om uw wachtwoord iets aan te passen om te voorkomen dat uw account opnieuw wordt gehackt. Wijzig uw wachtwoord in een sterk en uniek wachtwoord om te voorkomen dat uw account opnieuw wordt gehackt. We raden het gebruik van een wachtwoordgenerator aan om wachtwoorden te maken voor al uw online accounts. Zo volgen ze altijd de best practices voor wachtwoorden en zijn ze niet eenvoudig te raden. Als u zich zorgen maakt over hoe u de wachtwoorden voor al uw online accounts moet onthouden, overweeg dan om te investeren in een wachtwoordmanager.
Gebruik MFA voor al uw accounts
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsmaatregel die u kunt inschakelen voor de meeste online accounts. Als MFA is ingeschakeld, moet u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord ook een extra verificatiefactor invoeren, zoals een TOTP-code (tijdgebaseerde eenmalige wachtwoorden) van een authenticator-app.
MFA is een van de effectiefste beveiligingsmaatregelen die u kunt inschakelen voor uw online accounts. Uit een onderzoeksrapport van Microsoft blijkt dat MFA in 99,9% van de gevallen voorkomt dat een account wordt gecompromitteerd. Daarom is het cruciaal om MFA in te schakelen indien mogelijk.
Controleer goed de instellingen van uw account
Zoals hierboven vermeld, kan een cybercrimineel uw instellingen en persoonlijke gegevens wijzigen zodra hij toegang heeft tot uw online account. Controleer goed of uw instellingen niet zijn gewijzigd om de beveiliging van uw account te verminderen en om er zeker van te zijn dat uw persoonlijke gegevens niet zijn gewijzigd. Als u veranderingen opmerkt, wijzig ze dan onmiddellijk terug voordat de cybercrimineel uw account opnieuw kan hacken.
Wijzig de beveiligingsvragen van uw account
Bij bepaalde online accounts hebt u beveiligingsvragen beantwoord indien u uw inloggegevens zou vergeten en u moet verifiëren wie u bent. Hoewel beveiligingsvragen een populaire methode zijn voor accountherstel en multifactorauthenticatie, kunnen cybercriminelen ze raden als u ze eerlijk hebt beantwoord. Dit komt door uw digitale voetafdruk. Uw digitale voetafdruk omvat de sporen van gegevens die u opzettelijk en onopzettelijk achterlaat wanneer u zich op het internet bevindt. Zo bevat uw digitale voetafdruk de berichten die u plaatst op uw socialmediaprofielen alsook de gegevens die over u wordt verzameld op websites met persoonsgegevens.
Uw digitale voetafdruk is een goudmijn voor cybercriminelen. Het geeft hen namelijk inzicht in uw persoonlijke leven, vooral als u iemand bent die vaak te veel deelt op sociale media. Geef niet eerlijk antwoord op beveiligingsvragen om te voorkomen dat cybercriminelen uw beveiligingsvragen kunnen beantwoorden. Zorg er wel voor dat u uw antwoorden kunt onthouden. Stel dat een beveiligingsvraag vraagt naar de meisjesnaam van uw moeder. In plaats van de echte meisjesnaam van uw moeder in te voeren, kunt u beter een andere naam opgeven die u zeker kunt onthouden.
Plaats een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport
Een extra veiligheidsmaatregel die u moet nemen, vooral als uw financiële rekeningen zijn gehackt, is het plaatsen van een fraudewaarschuwing op uw kredietrapport. Een fraudewaarschuwing is een gratis melding die te allen tijde aan uw kredietrapport kan worden toegevoegd. Wanneer een fraudewaarschuwing wordt geplaatst, moet uw identiteit worden geverifieerd voordat er een lening op uw naam kan worden afgesloten.
Door een fraudewaarschuwing te plaatsen, voorkomt u dat iemand anders leningen kan afsluiten of nieuwe kredietaccounts kan openen, waardoor uw identiteit wordt beschermd tegen diefstal.
Zo voorkomt u dat uw accounts opnieuw worden gehackt
Om te voorkomen dat uw accounts opnieuw worden gehackt, mag u uw wachtwoorden nooit hergebruiken voor meerdere accounts, uw wachtwoorden niet op een onveilige manier delen en moet u weten hoe pogingen tot phishing herkent.
Hergebruik nooit wachtwoorden of variaties van hetzelfde wachtwoord
De wachtwoorden die u hebt gemaakt voor uw online accounts mogen nooit worden hergebruikt en variaties van hetzelfde wachtwoord mogen ook nooit worden gebruikt. Uw accounts kunnen gemakkelijker worden gehackt als u wachtwoorden hergebruikt. Het is moeilijk zijn om wachtwoorden voor verschillende accounts te onthouden, maar een wachtwoordmanager kan hierbij helpen.
Een wachtwoordmanager is een tool waarmee gebruikers hun inloggegevens kunnen genereren, beheren en veilig opslaan. Gebruikers hoeven maar één wachtwoord te onthouden, namelijk hun hoofdwachtwoord. Een extra voordeel van het gebruik van een wachtwoordmanager is dat deze u ook waarschuwt als de wachtwoorden die u gebruikt als zwak worden beschouwd of worden hergebruikt voor meerdere accounts.
Vermijd het onveilig delen van uw wachtwoorden
Het onveilig delen van wachtwoorden omvat het delen van wachtwoorden via sms-berichten, berichtenapps en e-mail. Deze methoden voor het delen van wachtwoorden worden als onveilig beschouwd, omdat cybercriminelen ze gemakkelijk kunnen onderscheppen. In plaats van uw wachtwoorden op een onveilige manier te delen en het risico te lopen dat uw online accounts worden gehackt, kunt u uw wachtwoorden beter veilig delen met een wachtwoordmanager.
Voor sommige wachtwoordmanagers zoals Keeper® hoeft de ontvanger zelf geen wachtwoordmanager-account nodig. Met de functie Eenmalig delen van Keeper kunt u tijdelijk op een veilige manier inloggegevens en andere gevoelige gegevens met iemand delen. Met Eenmalig delen kunt u zelfs op elk moment de toegang intrekken. Zo hebt u volledige controle over uw gegevens.
Leer hoe u pogingen tot phishing kunt herkennen
Phishing is een vorm van cyberdreiging die als doel heeft om u uw gevoelige gegevens te verstrekken door zich voor te doen als een bekende of een bedrijf waar u een account bij hebt. Phishing is een veelvoorkomende scam die cybercriminelen gebruiken om u te overhalen om uw inloggegevens voor uw online accounts te verzenden. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van pogingen tot phishing, moet u de verdachte signalen kennen die erop wijzen dat een e-mail, sms of telefoontje een phishing-scam is. Let op de volgende verdachte signalen.
- Een ongevraagde link of bijlage waarbij u wordt aangespoord om erop te klikken
- Een verzoek om gevoelige gegevens te verstrekken
- Een dreiging met ernstige gevolgen als u niet doet wat er wordt gezegd
- Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn
- Een waarschuwing van uw e-mailserviceprovider met de tekst ‘dit bericht lijkt gevaarlijk’ of iets dergelijks
Bescherm uw accounts tegen kwaadaardige hackers met Keeper®
Zelfs met toegang tot maar één online account kunnen hackers aanzienlijke schade aanrichten die kan leiden tot financieel verlies en identiteitsdiefstal. Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen op het gebied van cybersecurity is het beveiligen van uw online accounts met sterke wachtwoorden en het inschakelen van MFA wanneer mogelijk.
Met een wachtwoordmanager zoals Keeper kunt u uw online accounts beveiligen met zowel sterke wachtwoorden als tweefactorauthenticatie (2FA) door ze beide te genereren en op te slaan in een versleutelde digitale kluis.
Geef kwaadaardige hackers geen toegang tot uw accounts: start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper en ontdek hoe eenvoudig het is om uw online accounts te beveiligen.