Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Een wachtwoordmanager is de veiligste plaats om de wachtwoorden van uw bankrekeningen op te slaan zonder het risico op compromittering. Wanneer cybercriminelen online accounts aanvallen, richten ze zich vaak op de waardevolste accounts, waaronder uw bankrekeningen. Het is cruciaal om uw bankrekeningen te beveiligen met sterke wachtwoorden om te voorkomen dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen.
Lees verder en ontdek hoe een wachtwoordmanager de wachtwoorden van uw bankrekeningen beveiligt en wat de extra voordelen zijn van wachtwoordmanagers.
Wat is een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is een tool voor cybersecurity die gebruikers helpt bij het aanmaken, veilig opslaan, delen en beheren van inloggegevens voor al hun online accounts. Met een wachtwoordmanager hoeven ze alleen maar hun hoofdwachtwoord te onthouden. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat wachtwoorden altijd sterk zijn en niet worden hergebruikt voor meerdere accounts.
Zo beveiligt een wachtwoordmanager de wachtwoorden van uw bankrekeningen
Een wachtwoordmanager beveiligt wachtwoorden voor bankrekeningen door ze op te slaan in een versleutelde wachtwoordkluis die alleen toegankelijk is met het hoofdwachtwoord van de gebruiker. Het hoofdwachtwoord is dus de sleutel waarmee u de kluis opent. Met wachtwoordmanagers kunt u vaak nog meer beveiligingslagen toevoegen door MFA (multifactorauthenticatie) in te schakelen. Dit raden we aan als de optie beschikbaar is. MFA is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers één of meer vormen van authenticatie moeten voltooien naast het invoeren van hun gebruikersnaam en wachtwoord.
Als MFA is ingeschakeld op uw wachtwoordmanager-account, dan moet u naast uw e-mailadres en hoofdwachtwoord ook een of meerdere verificatiefactoren invoeren zoals een Time-based One-Time Password (TOTP)-code van een authenticator-app of biometrische verificatie zoals Face ID. Hoe meer authenticatiefactoren worden toegevoegd, hoe veiliger uw opgeslagen gegevens zijn.
Naast de bescherming met een hoofdwachtwoord en MFA in uw veilige kluis, beveiligen wachtwoordmanagers de wachtwoorden van uw bankrekeningen ook door sterke niveaus van versleuteling. Bij versleuteling worden uw leesbare gegevens omgezet naar een cijfertekst, een onleesbaar formaat dat mensen en computers niet kunnen ontcijferen. Deze cijfertekst kan alleen worden ontcijferd met een encryptiesleutel, in dit geval een hoofdwachtwoord. Versleuteling zorgt ervoor dat uw wachtwoorden en gevoelige gegevens niet kunnen worden gestolen, gelezen of gewijzigd door een onbevoegde gebruiker. Zo bent u samen met uw wachtwoorden, inclusief wachtwoorden voor bankrekeningen, optimaal beveiligd.
Andere voordelen van het gebruik van een wachtwoordmanager voor bankrekeningen
Wachtwoordmanagers beveiligen niet alleen de wachtwoorden voor uw bankrekeningen, maar waarschuwen u ook voor zwakke en hergebruikte wachtwoorden, helpen u om wachtwoorden snel te wijzigen, vullen automatisch uw inloggegevens in, slaan afbeeldingen en bestanden op en sturen u dark web-waarschuwingen.
Onthoud maar één wachtwoord
Een van de grootste voordelen van een wachtwoordmanager is dat u alleen uw hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Gemiddeld hebben we 100 wachtwoorden! Het is niet eenvoudig om 100 verschillende wachtwoorden te onthouden. Daarom gebruiken de meeste mensen hetzelfde wachtwoord of variaties van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Het hergebruiken van wachtwoorden is echter gevaarlijk, want als één wachtwoord gecompromitteerd is, lopen al uw accounts met dat wachtwoord gevaar om gehackt te worden.
Met een wachtwoordmanager hoeft u zich geen zorgen te maken dat u meerdere wachtwoorden moet onthouden, omdat deze voor u worden opgeslagen. U hoeft maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden.
Waarschuwt u wanneer wachtwoorden zwak zijn of worden hergebruikt
Met wachtwoordmanagers kunt u eenvoudiger wachtwoorden bijhouden. Met een wachtwoordmanager weet u of de wachtwoorden in uw kluis te zwak zijn, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden gekraakt. Wachtwoordmanagers laten u ook weten wanneer u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts. Zo kunt u meteen actie ondernemen door uw wachtwoorden bij te werken naar wachtwoorden die sterk en uniek zijn.
Wijzigt eenvoudig wachtwoorden
Het is cruciaal om uw wachtwoorden te wijzigen als u ongewone activiteiten op uw online accounts opmerkt of als u onlangs hebt ontdekt dat u betrokken was bij een datalek. Wanneer u in een dergelijke situatie terechtkomt, is het belangrijk om over de juiste tools te beschikken waarmee u uw wachtwoorden snel kunt wijzigen. Met een wachtwoordmanager kunt u snel en eenvoudig uw wachtwoorden wijzigen dankzij de ingebouwde wachtwoordgenerator. De wachtwoordgenerator genereert een willekeurig, complex wachtwoord dat cybercriminelen bijna niet kunnen kraken, omdat het de best practices volgt voor wachtwoordbeveiliging. Als uw bank vereist dat u uw wachtwoord na een bepaalde periode wijzigt, kunt u de wachtwoordmanager gebruiken om de gegevens in uw kluis eenvoudig bij te werken.
Vult automatisch uw inloggegevens in
Een ander voordeel van het gebruik van een wachtwoordmanager is dat het uw inloggegevens automatisch invult wanneer u inlogt bij uw accounts. Zo bespaart u tijd en wordt u productiever. De functie voor automatisch invullen bevordert niet alleen de productiviteit, maar beschermt u ook tegen malware zoals keyloggers.
Keylogging-software is een soort kwaadaardige software die zonder dat u het weet op uw apparaat kan worden geïnstalleerd door een cybercrimineel. Cybercriminelen gebruiken het vaak om gevoelige gegevens te achterhalen die mensen op hun computer invoeren, zoals inloggegevens van banken en creditcardnummers. Aangezien een wachtwoordmanager onder andere uw wachtwoorden en kaartnummers automatisch invult, hoeft u niet bang te zijn dat ze in verkeerde handen vallen door ze handmatig in te voeren.
Slaat niet alleen wachtwoorden op
Wachtwoordmanagers slaan niet alleen maar wachtwoorden op. Ze kunnen ook identificatiedocumenten, creditcardnummers en gevoelige bestanden opslaan zoals eigendomsaktes en nog veel meer. Soms moet u op korte termijn toegang krijgen tot gevoelige gegevens. Met een wachtwoordmanager kan dit overal, zolang het is opgeslagen in uw kluis.
Dark web-waarschuwingen
De beste wachtwoordmanagers bieden een populaire add-on waarmee u dark web-waarschuwingen ontvangt via dark web-monitoring. Dark web-monitoring scant voortdurend het dark web op gegevens, zoals inloggegevens, die overeenkomen met de gegevens die zijn opgeslagen in uw kluis. U ontvangt een melding als de dark web-monitor detecteert dat uw inloggegevens op het dark web zijn gevonden. Zo kunt u meteen actie ondernemen door uw wachtwoord te wijzigen.
Met dark web-monitoring behoudt u de controle over uw gevoelige gegevens en beperkt u het risico op gecompromitteerde inloggegevens.
Zo kiest u de juiste wachtwoordmanager
Het kiezen van een wachtwoordmanager moet zorgvuldig gebeuren. Voordat u kiest voor een wachtwoordmanager, moet u zeker weten of deze zero-knowledge encryptie biedt, leest u de online beoordelingen en gaat u zorgvuldig na of de wachtwoordmanager een goede reputatie heeft om de veiligheid te garanderen.
Zorg ervoor dat de wachtwoordmanager zero-knowledge encryptie gebruikt
Zero-knowledge encryptie is een beveiligingsmethode die ervoor zorgt dat alleen de eindgebruiker toegang heeft tot zijn gegevens. Wanneer een wachtwoordmanager zero-knowledge is, worden gebruikersgegevens versleuteld en ontsleuteld op apparaatniveau met het hoofdwachtwoord van de gebruiker, en niet op de servers van het bedrijf of in de cloud. Als u een zero-knowledge wachtwoordmanager kiest, hebt u volledige controle over uw opgeslagen gegevens en heeft de serviceprovider helemaal geen toegang tot de gegevens.
Lees online beoordelingen
De juiste wachtwoordmanager moet aan uw behoeften voldoen. Door online beoordelingen te lezen, krijgt u een beter idee van wat u wilt. U kunt online beoordelingen lezen over verschillende wachtwoordmanagers op onder meer G2, in de Apple App Store en in de Google Play Store.
Ga na of de wachtwoordmanager een goede reputatie heeft
De reputatie van een wachtwoordmanager zegt veel over welke bedrijven u kunt vertrouwen met uw gevoelige gegevens. Zorg ervoor dat de wachtwoordmanager die u kiest bekend staat om altijd gegevens veilig te bewaren en dat de wachtwoordmanager betrouwbaar is voor uw meest gevoelige gegevens.
Bescherm de wachtwoorden van uw bankrekeningen tegen cybercriminelen
Wachtwoorden voor bankrekeningen zijn de waardevolste wachtwoorden die u kunt hebben, dus is het belangrijk dat u ze beveiligt. Wachtwoordmanagers zijn de beste manier om niet alleen de wachtwoorden voor uw bankrekeningen veilig op te slaan, maar er ook voor te zorgen dat ze altijd sterk zijn en niet gemakkelijk gekraakt kunnen worden.
Ontdek zelf hoe een oplossing voor wachtwoordbeheer uw gevoeligste wachtwoorden kan beveiligen met een gratis proefversie van 30 dagen.