Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
De belangrijkste tips voor wachtwoordbeveiliging zijn het kiezen van lange, complexe, unieke wachtwoorden, ze niet opslaan op eenvoudig te hacken plekken en het gebruik van een wachtwoordmanager.
Helaas volgen de meeste mensen de best practices voor wachtwoordbeveiliging niet. Volgens het Wachtwoordbeheerrapport 2023 van Keeper Security gebruikt slechts 25% van de mensen sterke, unieke wachtwoorden voor al hun accounts. Dat betekent dat 75% van de mensen onvoldoende wachtwoordgewoonten heeft.
Uit het rapport bleek dat één op de drie mensen zich wereldwijd overweldigd voelt door wachtwoordbeheer. Als u een van die mensen bent, lees dan verder voor onze vijf beste tips voor eenvoudige wachtwoordbeveiliging die uw accounts beschermen tegen cybercriminelen.
De vijf beste beveiligingstips voor wachtwoorden
Dit zijn onze vijf beste tips voor wachtwoordbeveiliging.
1. Maak willekeurige, lange wachtwoorden
Om een sterk wachtwoord te maken, moet u fouten voorkomen die ervoor zorgen dat uw wachtwoord gemakkelijk te kraken is met veelvoorkomende technieken voor het kraken van wachtwoorden. Korte wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken in slechts enkele seconden door robots. Woordenboekaanvallen kunnen wachtwoorden raden die woordenboekwoorden bevatten. Gerichte aanvallen kunnen persoonlijke gegevens op uw sociale media vinden, zoals de naam van uw hond, en die gebruiken om uw wachtwoord te raden.
Volgens het National Institute of Standards and Technology (NIST) is lengte belangrijker dan complexiteit. Het is moeilijker om een wachtwoord van 20 tekens te kraken, zelfs als het woordenboekwoorden gebruikt dan een volledig willekeurig wachtwoord van 6 tekens. Maar het is het veiligst om een wachtwoord te maken met zowel lengte als complexiteit.
Onze gratis wachtwoordgenerator kan binnen enkele seconden een sterk wachtwoord voor u aanmaken.
Elk wachtwoord moet het volgende bevatten:
- Minimaal 16 tekens
- Hoofdletters en kleine letters
- Symbolen
- Nummers
- Geen woordenboekwoorden
- Geen persoonlijke gegevens, zoals geboortejaar of naam huisdier
- Geen opeenvolgende nummers, zoals 1234
- Geen herhaalde nummers, zoals 8888
- Geen toetsenbordpatronen, zoals QWERTY
Een voorbeeld van een sterk wachtwoord (gebruik dit niet, het is niet langer veilig omdat het openbaar is):
- BMOu # L8xc8ijX,# m>uzf
Voorbeelden van zwakke wachtwoorden:
- 7b>iCQ (te kort)
- Blue17Freed!Dry (heeft woordenboekwoorden)
- KK8*K?Nr3456 (bevat opeenvolgende nummers)
Zo onthoudt u uw wachtwoorden
Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden, maar u kunt het eenvoudiger maken door ezelsbruggetjes te gebruiken, zoals de eerste letter van elk woord uit een favoriete serie met cijfers en letters (‘Goede tijden, slechte tijden’ wordt ‘gtST%72#GTst’).
U kunt ook woorden gebruiken met cijfers en symbolen in plaats van letters (‘hondenbot’ wordt ‘H0Nd#NB0t’).
De eenvoudigste manier om wachtwoorden te onthouden is echter door een wachtwoordmanager te gebruiken en deze op te slaan in een digitale kluis met zero-knowledge encryptie. Een wachtwoordmanager is software die uw wachtwoorden veilig opslaat en u toegang geeft vanaf elk apparaat.
2. Gebruik wachtwoorden niet opnieuw
Een van de meest voorkomende manieren waarop wachtwoorden worden gecompromitteerd, is via credential stuffing-aanvallen. Dan wordt er een set inloggegevens gestolen en gebruikt een cybercrimineel die om toegang te krijgen tot andere accounts.
Als een datalek het wachtwoord van uw e-mailaccount onthult, kan de cybercrimineel vervolgens proberen dezelfde inloggegevens te gebruiken om toegang te krijgen tot uw bankrekeningen, pensioenaccounts, creditcardaccounts, enzovoort. Als u echter unieke wachtwoorden voor al uw accounts heeft gebruikt, wordt slechts één account gecompromitteerd.
Het is belangrijk om op te merken dat cybercriminelen vaak vergelijkbare wachtwoorden raden bij credential stuffing-aanvallen. Als het gecompromitteerde wachtwoord bijvoorbeeld zwakwachtwoord8 was, kunnen ze zwakwachtwoord9 proberen. Door een wachtwoord te kiezen dat u voor elk account iets wijzigt, is geen effectieve manier om hacken te voorkomen, zelfs als het een lang, complex wachtwoord is.
3. Activeer multifactorauthenticatie (MFA)
Multifactorauthenticatie (MFA) is een belangrijke extra beveiligingslaag voor wachtwoorden die uw account beschermt in het geval van een datalek. MFA is een tweede authenticatiemethode die u naast uw wachtwoord moet invoeren om toegang te krijgen tot een account.
Er zijn verschillende MFA-opties, waaronder het genereren van codes op een authenticatie-app, het ontvangen van een code via sms of het beantwoorden van beveiligingsvragen. Meestal vragen accounts alleen om MFA als u inlogt op een apparaat dat niet uw persoonlijke, primaire apparaat is.
Datalekken komen vaak voor, dus een van uw wachtwoorden kunnen gemakkelijk gecompromitteerd worden. Als u MFA hebt ingeschakeld, is het echter veel moeilijker voor een cybercrimineel om met uw gestolen wachtwoord toegang te krijgen tot uw account.
4. Bewaar en deel uw wachtwoorden op een veilige manier
Door de moeite te nemen om lange, complexe wachtwoorden voor uw accounts aan te maken, betekent nog niet dat u beschermd bent als u ze niet veilig opslaat.
De tijd dat u al uw wachtwoorden in uw telefoonnotities bewaart en ze via sms naar anderen stuurt, is voorbij. Documenten, sms’jes, e-mail en andere veelvoorkomende locaties om wachtwoorden te bewaren, worden gemakkelijk gecompromitteerd door cybercriminelen.
Technologie heeft het probleem van het veilig opslaan van wachtwoorden met wachtwoordmanagers opgelost. Een hoofdwachtwoord is het enige wachtwoord dat u moet onthouden om toegang te verkrijgen tot al uw wachtwoorden.
Zo slaat u uw hoofdwachtwoord op
U moet uw hoofdwachtwoord onthouden en het met niemand delen. Als u het toch ergens moet opschrijven, schrijf het dan op een fysiek stuk papier en verberg het in een kluis of andere veilige locatie.
Zo kunt u uw wachtwoorden veilig bewaren
Met wachtwoordmanagers kunt u uw wachtwoorden veilig uitwisselen. Als u bijvoorbeeld een Hulu-wachtwoord met uw gezin wilt delen, kan uw wachtwoordmanager dit veilig versleuteld houden.
Wachtwoordmanagers van browsers
Het is belangrijk om op te merken dat veilige wachtwoordmanagers niet hetzelfde zijn als wachtwoordmanagers van browsers. Wachtwoordmanagers van browsers zijn eenvoudig te hacken en uw wachtwoorden worden niet veilig opgeslagen. We raden u aan om de wachtwoordmanager van uw browser uit te schakelen in uw instellingen.
5. Automatiseer alles met een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager zoals Keeper Password Manager vereenvoudigt wachtwoordbeheer en biedt het hoogste beveiligingsniveau voor al uw accounts. Wachtwoordmanagers kunnen:
- Sterke, unieke wachtwoorden genereren
- Wachtwoorden opslaan met de beste versleuteling
- Automatisch uw inloggegevens invullen wanneer u inlogt
- 2FA-codes opslaan, zodat u niet tussen meerdere apparaten hoeft te schakelen terwijl u bij een account inlogt
- Andere soorten gegevens veilig opslaan, zoals vertrouwelijke bestanden en ID-foto’s
- Het dark web scannen op gecompromitteerde wachtwoorden en u waarschuwen dat u de getroffen inloggegevens moet wijzigen
Waarom slecht wachtwoordbeheer u in gevaar brengt
Wachtwoorden staan tussen cybercriminelen en uw waardevolle, vertrouwelijke gegevens. Door wachtwoorden te hergebruiken, zwakke wachtwoorden en andere slechte gewoonten te gebruiken, kan een cybercrimineel u gemakkelijk hacken zodra u een doelwit bent.
Als cybercriminelen toegang krijgen tot uw gegevens, kan dit leiden tot diefstal van geld van uw bankrekening, accountovername en zelfs ernstige identiteitsdiefstal. Dit soort incidenten zijn tijdrovend en duur om van te herstellen.
Houd uw accounts veilig
Door strategieën te gebruiken voor het kiezen van sterke wachtwoorden en ze veilig op te slaan, blijven uw accounts beschermd. Keeper Password Manager is de eenvoudigste manier om uw accountbeveiliging te stroomlijnen. Start vandaag nog met een gratis proefversie van 30 dagen en ontdek hoe we uw digitale leven kunnen beschermen.