Het beveiligen van privileged accounts met FIDO2-beveiligingssleutels is de beste manier om ze te beschermen tegen interne en externe bedreigingen, omdat ze een verbeterde beveiliging bieden
Gegevenslekken komen steeds vaker voor en kunnen zowel onverwacht als duur zijn. Volgens een rapport van IBM en het Ponemon Institute uit 2022 bedragen de geschatte gemiddelde kosten van een gegevenslek momenteel niet minder dan USD 4,35 miljoen.
Zwakke wachtwoorden en verouderde software zijn de twee grootste boosdoeners die het risico vergroten dat uw wachtwoord wordt gekraakt. Lees verder voor meer informatie over hoe u kunt controleren of een wachtwoord is gekraakt en vijf manieren om een wachtwoordinbreuk te voorkomen.
Zo controleert u of een wachtwoord is gekraakt
De eenvoudigste manier om vast te stellen of uw wachtwoord is gekraakt, is door een dark web-monitoringtool zoals BreachWatch® te gebruiken. BreachWatch stuurt u onmiddellijk een waarschuwing als uw inloggegevens op het dark web worden aangetroffen, zodat u uw inloggegevens kunt bijwerken voordat een cybercrimineel de kans krijgt om van uw gehackte gegevens te profiteren.
U kunt ook uw e-mail gratis scannen met onze gratis BreachWatch-scan om te zien of uw wachtwoorden tijdens een gegevenslek zijn gestolen.
Als u ontdekt dat uw inloggegevens zijn gehackt, moet u direct actie ondernemen.
Vijf manieren om een gegevenslek te voorkomen
It is important to take preventative action to ensure that your cybersecurity posture is strong enough to keep away cybercriminals seeking vulnerabilities. Use these five tips below to prevent a password breach from occurring in the future.
1. Elimineer zwakke wachtwoorden
U mag nooit meer hetzelfde wachtwoord voor al uw logins gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordgenerator die unieke wachtwoorden voor elk account aanmaakt en zodoende voorkomt u dat inloggegevens worden gehackt. Als uw wachtwoord alleen uit korte woordenboekwoorden bestaat, kunnen cyberaanvallers deze zwakke wachtwoorden gemakkelijk kraken met een ‘brute force’-aanval.
Wachtwoordgenerators maken sterke wachtwoorden aan door een reeks willekeurige tekens met elkaar te combineren, waardoor het voor cybercriminelen bijna onmogelijk wordt om het wachtwoord te kraken. Niet alleen is het belangrijk om robuuste wachtwoorden aan te maken, het is ook belangrijk om uw wachtwoorden tegen onbevoegde gebruikers te beschermen. Dit wordt ook wel een goede wachtwoordhygiëne genoemd.
2. Gebruik multifactorauthenticatie (MFA/2FA)
Veel cloudoplossingen bieden multifactorauthenticatie (MFA), waardoor 99,9% van de cyberaanvallen op uw accounts kan worden voorkomen. Tweefactorauthenticatie (2FA) vereist een tweede authenticatiemethode, terwijl gebruikers bij MFA twee of meer soorten authenticatie moeten presenteren. Dit versterkt uw beveiliging en voorkomt ook weer dat cybercriminelen uw account hacken.
Zodra u inlogt op een online account, kan MFA u en uw account beschermen, omdat gebruikers een extra authenticatiefactor moeten verstrekken, zoals:
- Het antwoord op een persoonlijke beveiligingsvraag
- Een 6-cijferige code die naar uw mobiele telefoon wordt gestuurd
- Uw gezicht of vingerafdruk scannen
Zelfs als een cybercrimineel toegang verkrijgt tot uw inloggegevens, maakt MFA het een stuk moeilijker voor onbevoegde gebruikers om volledig toegang te verkrijgen tot uw account, omdat ze niet over de tweede authenticatiemethode beschikken.
3. Verwijder inactieve accounts
Aangezien een cybercrimineel ook inactieve gebruikersaccounts kan gebruiken, is het een groot beveiligingsrisico om een inactief account aan te houden. Als een cybercrimineel toegang verkrijgt tot een van uw inactieve accounts, lopen uw persoonlijke gegevens ook gevaar.
Tot overmaat van ramp geeft een gehackt e-mailadres met een bijbehorend wachtwoord cybercriminelen toegang tot elk account met dezelfde inloggegevens. Stel dat u een bepaald online account niet langer gebruikt. In dat geval wordt aangeraden om het account te verwijderen om te voorkomen dat onbevoegden toegang verkrijgen tot persoonlijke of financiële gegevens.
4. Update uw software
Verouderde software vormt een groot beveiligingsrisico, omdat die mogelijk bugs bevat waardoor u gevaar loopt. Het is van cruciaal belang om software een update te geven naar de nieuwste versie, omdat updates beveiligingsproblemen kunnen voorkomen en tegelijkertijd de compatibiliteit en de programmeerfuncties verbeteren.
Verouderde software kan allerlei softwarefouten bevatten, waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken. Verouderde software maakt ook meer kans op een infectie door virussen. Virussen hebben niet alleen invloed op het geïnfecteerde apparaat, maar kunnen ook aan de apparaten van uw collega’s worden doorgegeven.
Met bijgewerkte software profiteert u altijd van de nieuwste fixes en verbeteringen. Deze updates worden niet voor niets uitgegeven. Ze bieden de eindgebruiker namelijk een betere beveiliging en een betere ervaring.
5. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van cybersecurity
Door op de hoogte te blijven van het laatste cybersecurity-nieuws kunt u voorkomen dat u een slachtoffer wordt, aangezien u weet wat de nieuweste cyberaanval-strategieën zijn. U leert van de ervaringen van andere slachtoffers en de fouten die ze hebben gemaakt waardoor een gegevenslek heeft plaatsgevonden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Zo versterkt Keeper uw cybersecurity
Keeper Security biedt cybersecurity-oplossingen om uw wachtwoorden tegen cybercriminelen te beschermen en wachtwoordgerelateerde gegevenslekken te voorkomen. Onze wachtwoordbeheerstool is gebouwd met een zero-trust, zero-knowledge beveiligingsarchitectuur en 256-bits AES-encryptie. Ook worden extra functies geboden om uw wachtwoorden beter te beveiligen. En met onze dark web-monitoring tool BreachWatch ontvangt u altijd een waarschuing als uw wachtwoorden zijn gehackt.
Meld u vandaag aan voor een gratis 30-daagse proefperiode en ontdek hoe onze cybersecurity-oplossingen u tegen cyberbedreigingen kunnen beschermen.