U kunt een toename van spamoproepen krijgen als uw telefoonnummer op het dark web staat of als mensen op sites zoeken, als u in het verleden
U kunt merken dat uw telefoon gehackt is als u waarschuwingssignalen waarneemt zoals een hoger dataverbruik dan normaal, nieuwe apps die u niet hebt gedownload en ongebruikelijke of ongepaste pop-ups.
Lees verder voor meer informatie over de waarschuwingssignalen die erop wijzen dat uw telefoon is of wordt gehackt, en wat u kunt doen als u ontdekt dat dit gebeurd is.
1. Ongebruikelijke of ongepaste pop-ups
Als u pop-ups ziet verschijnen terwijl u uw telefoon gebruikt, kan dat erop wijzen dat uw telefoon gehackt is. Sommige pop-ups kunnen zelfs ongepast zijn. Willekeurige pop-ups op uw telefoon zijn een van de voornaamste signalen dat uw telefoon gehackt is.
2. U gebruikt meer mobiele data dan normaal
Een hoger dataverbruik kan erop wijzen dat u uw telefoon vaker gebruikt, maar het kan ook betekenen dat uw telefoon gehackt is. Als uw dataverbruik doorgaans stabiel is en u uw telefoon ongeveer even vaak gebruikt als normaal, moet u dit verder onderzoeken, omdat dit erop kan wijzen dat uw telefoon gehackt is.
3. Er staan nieuwe apps op uw telefoon
Het zien van apps die u niet zelf gedownload hebt, kan ook een teken zijn dat uw telefoon gehackt is. Als u uw telefoon al een tijdje hebt en u merkt dat er ongebruikelijke apps op staan, dan kunnen deze apps vol zitten met malware. Malware is een soort kwaadaardige software die cybercriminelen gebruiken om hun slachtoffers te bespioneren en vertrouwelijke gegevens te stelen.
Afhankelijk van het soort malware dat een cybercrimineel op uw telefoon installeert, kan de malware verschillende dingen doen. Sommige malware schakelt uw telefoon uit, zodat u deze niet meer kunt gebruiken.
4. Uw batterij gaat snel leeg
Telefoonbatterijen hebben echt niet het eeuwige leven, maar moeten toch wel degelijk een lange tijd meegaan. Als uw telefoongebruik niet veranderd is en uw batterij steeds eerder op is, kan dit erop wijzen dat uw telefoon gehackt is.
5. U kunt niet inloggen op uw accounts
U hebt misschien niet door dat uw telefoon gehackt is, en dan is het al te laat. Cybercriminelen hebben mogelijk al malware gebruikt om uw wachtwoorden te achterhalen en uw accounts te compromitteren. Als u niet op uw accounts kunt inloggen, terwijl u wel de juiste inloggegevens invoert, kan dat komen doordat uw telefoon gehackt is. Dit geldt vooral voor accounts die u alleen via uw telefoon kunt openen en niet op een ander apparaat zoals uw computer.
6. U ontvangt 2FA-codes
Een ander teken dat uw telefoon mogelijk gehackt is, is dat u 2FA-codes ontvangt waar u niet om gevraagd hebt. Dit betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot een van uw accounts. Als een cybercrimineel malware op uw apparaat heeft geïnstalleerd, kan hij of zij de 2FA-codes zien als u die ontvangt en toegang krijgen tot uw account.
7. Het lampje van de camera van uw telefoon is aan
U merkt dat er een lampje brandt om aan te geven dat de camera wordt gebruikt. Als u uw camera niet gebruikt en u merkt dat het lampje van de camera van uw telefoon brandt, kan dit erop wijzen dat uw telefoon gehackt is.
Met een bepaald soort malware die spyware heet, kunnen cybercriminelen u bespioneren en zelfs toegang krijgen tot de camera van uw apparaat.
Wat kunt u doen als uw telefoon gehackt is?
Dit kunt u doen als u vastgesteld hebt dat uw telefoon gehackt is.
Onmiddellijk uw wachtwoorden wijzigen
Als u ontdekt dat uw telefoon gehackt is, moet u direct al uw wachtwoorden wijzigen. Dit kunt u het beste op uw computer doen en niet op uw telefoon, omdat er waarschijnlijk malware op uw telefoon geïnstalleerd is.
Gemiddeld heeft iemand 100 wachtwoorden. Dat betekent dat het een heel gedoe is ze allemaal te wijzigen. We raden u aan om met behulp van een wachtwoordmanager snel al uw wachtwoorden te wijzigen in sterke en unieke wachtwoorden.
Verdachte apps verwijderen
Als u ontdekt dat uw telefoon gehackt is, omdat er apps op staan die u niet hebt gedownload, open die dan beslist niet en verwijder ze van uw telefoon. Zo kunnen deze apps u niet langer in de gaten houden of uw gegevens stelen.
Uw telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen
De enige manier om een hacker van uw telefoon te verwijderen is door deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen Om de fabrieksinstellingen van uw Android of iPhone in te stellen, volgt u de onderstaande stappen.
Zo kunt u uw Android-telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen
- Maak een back-up van uw apparaat
- Ga naar Instellingen
- Typ ‘reset’ in de zoekbalk voor instellingen
- Tik op ‘Fabrieksinstellingen’
- Tik op ‘Apparaat resetten’
- Voer het wachtwoord van uw telefoon in als u daarom gevraagd wordt
- Tik op “Alles resetten”
- Wacht tot uw telefoon is gereset
Uw iPhone terugzetten naar de fabrieksinstellingen
- Maak een back-up van uw apparaat
- Ga naar Instellingen
- Kies vervolgens het tabblad ‘Algemeen’
- Tik op ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’
- Voer de toegangscode van uw telefoon in als u daarom gevraagd wordt
- Bevestig dat u uw telefoon wilt resetten
- Wacht tot uw telefoon is gereset
Hoe worden telefoons gehackt?
Hieronder vindt u enkele manieren waarop telefoons worden gehackt.
In een poging tot phishing trappen
Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij cybercriminelen zich door middel van social engineering-tactieken voordoen als een vriend of familielid van het slachtoffer, of als een bedrijf. Ze hopen dat hun slachtoffer hier intrapt en op een link of bijlage klikt of gevoelige informatie deelt. Als u op links of bijlage klikt die een cybercrimineel u heeft toegestuurd, worden malware-infecties geactiveerd waarmee u wordt bespioneerd en uw persoonlijke gegevens worden verzameld.
Phishing komt in verschillende vormen voor, zoals e-mail, sms-berichten en telefoongesprekken.
Sim-swapping
Bij sim-swapping wisselt een cybercrimineel de simkaart van uw telefoon door zich voor te doen als u en uw mobiele provider te bellen om een nieuwe sim-kaart te activeren. Als cybercriminelen uw mobiele provider kunnen overtuigen om een nieuwe simkaart onder uw telefoonnummer te activeren, zullen zij uw sms-berichten en telefoongesprekken ontvangen. Dit is gevaarlijk, omdat cybercriminelen nu via sms-berichten 2FA-codes kunnen opvragen en zo uw accounts kunnen openen.
Stalkerware-apps
Stalkerware is een vorm van spyware waarmee cybercriminelen het apparaat van iemand anders kunnen volgen, zonder dat diegene dat in de gaten heeft en zonder dat diegene daarvoor toestemming gegeven heeft. Wanneer een stalkerware-app op uw telefoon is geïnstalleerd, kan deze uw locatie in real time zien, meeluisteren met uw telefoongesprekken, uw sms-berichten inzien, uw foto’s bekijken en nog veel meer.
Het downloaden van apps van niet-geverifieerde bronnen kan ertoe leiden dat stalkerware-apps op uw apparaat worden geïnstalleerd.
Klikken op pop-ups in browsers
Pop-ups in browsers mag u nooit vertrouwen. Cybercriminelen maken vaak pop-ups van browsers na met daarin nepwaarschuwingen over het feit dat uw apparaat met een virus geïnfecteerd zou zijn. Veel mensen trappen hierin, waardoor hun apparaten met malware worden geïnfecteerd.
Hoe kunt u uw telefoon beveiligen tegen hackers?
Hier leest u hoe u uw telefoon tegen kwaadwillende hackers kunt beschermen.
Hoe kunt u phishing herkennen?
Als u weet hoe u phishing kunt herkennen, kunt u voorkomen dat u er intrapt. Hier volgt een aantal signalen waar u op kunt letten.
- Onverwachte vragen om persoonsgegevens
- Ongevraagde links en bijlagen
- Grammaticale en spelfouten
- Gebruik van dringende taal
- E-mailadres dat niet overeenkomt met de naam van de afzender
Download niet van verdachte sites
Download nooit van sites die niet geverifieerd zijn. Download alleen van geverifieerde bronnen zoals de Apple App Store of de Google Play Store.
Vermijd het gebruik van openbare wifi
Veel cybercriminelen slaan hun slag op openbare wifinetwerken en compromitteren gegevens of infecteren apparaten met malware. Aangezien iedereen op een openbaar wifinetwerk kan inloggen, ontstaat daar het risico van een Man-in-the-Middle (MITM)-aanval. Dat is een aanval waarbij cybercriminelen gebruik maken van netwerkmanipulatie of kwaadaardige netwerken. Bij een MITM-aanval fungeren cybercriminelen in wezen als de ’tussenpersonen’ tussen een afzender en een ontvanger.
In plaats van op een openbaar wifinetwerk te werken, kunt u beter de data van uw telefoon gebruiken. Als u toch op een openbare wifi moet werken, download en gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) op uw telefoon. Een VPN beschermt uw internetverbinding, omdat uw gegevens worden versleuteld en uw IP-adres wordt afgeschermd.
Houd de software van uw telefoon up-to-date
Zonder software-updates vallen uw gegevens eerder ten prooi aan cybercriminelen. Software-updates voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar patchen ook bestaande kwetsbaarheden in de beveiliging. Als er een nieuwe software-update beschikbaar is op uw telefoon, installeer deze dan meteen om te voorkomen dat cybercriminelen bekende kwetsbaarheden misbruiken.
Vermijd openbare oplaadstations
Wanneer u op reis bent, moet u misschien soms uw telefoon opladen, maar u moet voorzichtig zijn met hoe u dat doet. Laadt u uw telefoon of andere apparaten op aan een openbaar laadstation, dan loopt u het risico op juice jacking.
Juice jacking is een aanval waarbij cybercriminelen oplaadstations of USB-oplaadkabels met malware infecteren en ze vervolgens aangesloten laten voor een nietsvermoedend slachtoffer. Omdat gebruikers met USB-kabels ook gegevens kunnen overzetten, kunnen cybercriminelen deze kabels gebruiken om gegevens van iemands telefoon te stelen of een telefoon met malware te infecteren. Als u op reis bent, kunt u het beste uw eigen oplader meenemen of een zogenaamde USB-condoom kopen, waardoor u gegevens van uw telefoon naar de oplaadpoort kunt overzetten en omgekeerd.
Beveilig uw telefoon tegen kwaadwillende hackers
Onze telefoons bevatten informatie die cybercriminelen voor hun eigen malafide doeleinden in handen willen krijgen. Weten hoe u uw telefoon kunt beveiligen en hoe u veelvoorkomende cyberaanvallen kunt herkennen, is essentieel om hackers buiten de deur te houden.