U denkt misschien dat een dreigingsactor die alleen uw telefoonnummer heeft, niet gevaarlijk is, maar dat kan het wel zijn. Daarom is het belangrijk om te
Bij de release van de nieuwe iPhone 15 hebben oplichters misbruik van slachtoffers gemaakt door zich voor te doen als providers van een mobiel netwerk of als medewerker van Apple, waarbij ze beweren dat u in aanmerking komt voor een gratis iPhone-upgrade of een korting op de iPhone. Het doel van de oplichters is om het slachtoffer persoonlijke en financiële gegevens te laten verstrekken, die vervolgens worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of om ongeautoriseerde kosten op te maken.
Wilt u weten wat de tekens zijn waar u op moet letten en wat u kunt doen als u het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting met de iPhone 15? Lees dan verder.
Nep-mails over een upgrade van de iPhone 15: tekens waar u op moet letten
Dit zijn de tekens van een nep-mail over de upgrade van iPhones 15.
Het aanbod is te mooi om waar te zijn
Een van de eerste tekens van dergelijke nep-mails is dat het aanbod te mooi is om waar te zijn. Er wordt u een gratis of afgeprijsde iPhone 15 aangeboden. Belangrijk is om te weten dat Apple u nooit ongevraagd zal benaderen voor een gratis of afgeprijsd product. Als u denkt dat een aanbod van een mobiele provider of klantenservice van Apple heeft ontvangen en het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.
De afzender heeft een verdacht e-mailadres
Een ander teken waar u op moet letten, is dat u denkt dat u een e-mail ontvangt van uw mobiele provider of klantenservice van Apple, maar het e-mailadres komt niet overeen met wie ze beweren te zijn. Als u bijvoorbeeld een e-mail ontvangt van de klantenservice van Apple, maar het e-mailadres is iets als applesupport@hotmail.com, dan is de e-mail nep en moet u niet reageren op de inhoud van de e-mail. Legitieme bedrijven gebruiken zakelijke e-maildomeinen. Het e-maildomein van Apple is bijvoorbeeld @apple.com of @icloud.com.
U wordt gevraagd om op een link te klikken
U ontvangt een e-mail waarin staat dat u in aanmerking komt voor een gratis of afgeprijsde iPhone 15 en u wordt verzocht om op een link te klikken om de actie te claimen, dan is dit ook een teken van dit soort praktijken. Deze links worden ook wel phishing-links genoemd. Als u op een van deze links klikt, wordt u naar een website geleid die er misschien legitiem uitziet, maar speciaal is ontworpen om uw gegevens te stelen. Dit worden ook wel gespoofte websites genoemd. Een gespoofte website van Apple is bedoeld om u op uw iCloud-account in te laten loggen, maar als u uw inloggegevens van uw Apple-ID invoert, geeft u deze informatie in wezen aan de oplichter. De oplichter kan vervolgens met uw inloggegevens inloggen op uw werkelijke iCloud-account, waarin al uw gevoelige gegevens staan.
Verzoeken om persoonlijke gegevens
Een ander teken om een nep-e-mail over een upgrade van de iPhone 15 te herkennen is een e-mail waarin u wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te verstrekken om het ‘aanbod’ te claimen. Enkele persoonlijke gegevens die een oplichter kan vragen, zijn onder meer:
- Creditcardgegevens
- Antwoorden op beveiligingsvragen (bijvoorbeeld de meisjesnaam van uw moeder)
- Burgerservicenummer
- Code voor tweefactorauthenticatie (2FA)
Het is van cruciaal belang dat u nooit reageert op e-mails waarin om uw persoonlijke gegevens wordt gevraagd, vooral als u niet om dergelijke e-mails heeft gevraagd.
Wat u kunt doen als u in een iPhone 15-scam bent getrapt
Als u het slachtoffer bent geworden van deze vorm van oplichting met de iPhone 15 omdat u op een kwaadaardige link heeft geklikt of een oplichter uw gevoelige gegevens heeft verstrekt, dan moet u het volgende doen.
Wijzig het wachtwoord van uw Apple-ID
Als u uw inloggegevens van uw Apple-ID op een gespoofte website heeft ingevoerd, moet u stappen ondernemen om uw Apple-ID te beschermen of te herstellen. Controleer eerst of u het wachtwoord van uw Apple-ID kunt wijzigen. Als u dat kunt, gebruik dan een wachtwoordgenerator om u te helpen een sterk wachtwoord aan te maken dat niet gemakkelijk te kraken is. Als u uw wachtwoord van uw Apple-ID niet kunt wijzigen, is dat omdat de oplichter het wachtwoord al heeft gewijzigd om u uit uw account te sluiten. In dit geval moet u uw wachtwoord resetten. U kunt het wachtwoord van uw Apple-ID resetten door naar https://iforgot.apple.com te gaan.
Schakel 2FA in voor uw Apple-ID
Zodra u weer toegang tot uw Apple-ID heeft gekregen, stelt u een extra beveiligingsmaatregel in door 2FA in te schakelen voor uw account. Door 2FA voor uw account in te schakelen, krijgt u een extra beveiligingslaag en voorkomt u dat iemand ongeautoriseerde toegang tot uw account krijgt met alleen uw wachtwoord. Om 2FA voor uw Apple ID in te schakelen, voert u de volgende stappen uit.
- Ga naar Instellingen op uw iPhone of iPad
- Klik op uw naam boven in uw scherm
- Tik op Inloggen en veiligheid
- Klik op Tweefactorauthenticatie inschakelen
- Klik op Doorgaan en volg de instructies op uw scherm
Controleer uw Apple ID-accountgegevens
Vanaf het moment dat een oplichter toegang had tot uw Apple ID, kunnen enkele accountgegevens zijn gewijzigd doordat de oplichter een alternatief e-mailadres en telefoonnummer heeft toegevoegd en hij of zij nog steeds toegang tot uw account heeft, zelfs als u er weer toegang toe heeft. Om ervoor te zorgen dat uw Apple ID-accountgegevens niet zijn gewijzigd of om uw account bij te werken als ze wel zijn gewijzigd, voert u de volgende stappen uit.
- Ga op uw Apple-apparaat naar Instellingen
- Klik op uw naam boven in uw scherm
- Kllik op Persoonlijke gegevens en controleer of uw naam en verjaardag correct zijn
- Klik vervolgens op terug, klik op Inloggen en veiligheid en controleer of uw e-mailadres en telefoonnummer correct zijn
Beveilig uw online accounts
Afgezien van uw Apple ID kan de oplichter hebben geprobeerd om toegang te krijgen tot uw andere online accounts. Als u voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord heeft gebruikt en Apple-ID was er daar één van, dan moet u uw wachtwoorden voor alle betrokken accounts wijzigen.
Het kan lastig zijn om meer dan één sterk, uniek wachtwoord te bedenken, en dan hebben we het nog niet eens over de uitdaging om deze zelf te onthouden. Gebruik een wachtwoordmanager om u te helpen bij het aanmaken, beheren en opslaan van al uw wachtwoorden. Het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden, is uw hoofdwachtwoord. Zorg ervoor dat u ook 2FA ook inschakelt voor uw online accounts. Sommige wachtwoordmanagers zoals Keeper Security hebben een functie om 2FA-codes op te slaan, die – samen met uw gebruikersnaam en wachtwoord – automatisch worden ingevuld zodra u op uw account inlogt.
Let op verdachte activiteiten
Een gecompromitteerde Apple-ID kan oplichters en andere cybercriminelen toegang geven tot meerdere soorten persoonlijke gegevens, waaronder uw opgeslagen betaalmethoden, de locatie van uw vrienden en familie in apps als Find my Friends, de locatie van uw Apple-apparaten, uw opgeslagen foto’s, opgeslagen wachtwoorden en meer.
Het is onmogelijk om precies te weten welke gegevens een oplichter heeft kunnen krijgen vanaf het moment dat hij of zij toegang had tot uw iCloud-account, dus u moet extra op verdachte activiteiten letten. Het kan dan gaan om ongebruikelijke inlogpogingen of ongebruikelijke kosten op uw afrekening van uw creditcard of betaalkaart. Hoe sneller u verdachte activiteiten opmerkt, hoe sneller u actie kunt ondernemen om uzelf en uw gegevens te beschermen.
Rapporteer het e-mailadres
Zodra u weer toegang heeft tot uw Apple-ID en stappen heeft ondernomen om uw andere online accounts te beveiligen, meldt u het phishing-e-mail aan Apple door een e-mail te sturen naar reportphishing@apple.com. Voeg hier screenshots van de phishing-e-mail aan toe.
Trap niet in de nep-e-mail van de nieuwste iPhone 15
De nep-e-mails die rond zijn gegaan na de release van de iPhone 15 zijn het bewijs van hoe ver oplichters gaan om iemands identiteit en geld te stelen. Blijf op de hoogte van de nieuwste phishing-aanvallen en weet waaraan u ze kunt herkennen, zodat u niet in de val loopt en uw persoonlijke gegevens en accounts niet worden gecompromitteerd. Lees meer over hoe u zich tegen phishing-aanvallen kunt beschermen.