Als u een spamoproep beantwoordt, ontvangt u mogelijk meer spam- en scamoproepen en wordt u het slachtoffer van simkaartwisseling of wordt uw telefoonnummer gespoofd. Op basis
Bijgewerkt op 9 november 2023.
Om uw telefoon te beveiligen, moet u deze altijd vergrendeld houden wanneer u deze niet gebruikt, alleen apps downloaden van vertrouwde bronnen, het besturingssysteem (OS) van uw telefoon up-to-date houden, voorkomen dat u op ongevraagde links in sms-berichten klikt, het gebruik van openbare WiFi-netwerken vermijden en regelmatig een back-up van uw gegevens maken.
Lees verder voor meer tips over hoe u uw telefoon kunt beveiligen en waarom het belangrijk is om deze tips te volgen.
1. Houd uw telefoon altijd vergrendeld
Uw telefoon vergrendeld houden met een sterke toegangscode is een van de eenvoudigste manieren om uw telefoon tegen indringers te beschermen. Als u biometrische gegevens, zoals Face ID, kunt gebruiken om uw telefoon te ontgrendelen, wordt het aangeraden om dit in te schakelen. Het is erg belangrijk om uw telefoon vergrendeld te houden met een toegangscode en biometrische gegevens voor in het geval dat u uw telefoon ooit verliest of deze wordt gestolen. Als uw telefoon is vergrendeld, kan niemand fysiek toegang krijgen tot privégegevens op uw telefoon, zoals privéberichten en opgeslagen creditcardgegevens.
Het kan bijzonder gevaarlijk zijn om geen toegangscode of biometrische gegevens op uw telefoon te gebruiken als u gebruikmaakt van Apple Pay of Google Pay. Als een cybercrimineel uw apparaat in handen krijgt, kan hij of zij aankopen doen met behulp van deze ingeschakelde functies.
2. Download alleen apps vanaf vertrouwde appstores
Het is belangrijk dat u alleen apps op uw telefoon downloadt via vertrouwde appstores. Het downloaden van apps vanaf vertrouwde appstores is vooral belangrijk voor Android-gebruikers, omdat Android-apparaten vatbaarder zijn voor cyberaanvallen. Deze kwetsbaarheid is te wijten aan de afhankelijkheid van open-sourcecode, die Android-gebruikers kunnen aanwenden om het besturingssysteem van hun apparaten te wijzigen. Te veel aanpassingen kunnen echter de veiligheid van een apparaat in gevaar brengen.
Voer alleen downloads uit vanaf appstores of platforms die u kent en vertrouwt. De bekendste appstores zijn Google Play Store en Apple App Store. Vanaf welke appstore u downloadt, hangt af van of u een Android- of iOS-apparaat gebruikt.
Vermijd het downloaden van apps van onbekende websites, aangezien deze apps malware kunnen bevatten. Malware is schadelijke software die door cybercriminelen wordt gebruikt om gevoelige informatie te stelen. Afhankelijk van het type malware dat op uw apparaat wordt geïnstalleerd, kan dit verschillende soorten schade aanrichten. Met spyware kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld het scherm van uw apparaat zien en toegang krijgen tot de microfoon en camera van uw apparaat.
3. Houd uw telefoon up-to-date
Uw telefoon updaten wanneer er een nieuwe update beschikbaar is, is van cruciaal belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van uw telefoon te garanderen. Deze updates voegen essentiële functies toe, verwijderen bugs en, belangrijker nog, patchen beveiligingsfouten. Als u updatemeldingen op uw telefoon negeert, wordt uw telefoon kwetsbaarder voor cyberaanvallen en malware.
Maak altijd tijd vrij om uw telefoon en andere apparaten bij te werken. Schakel indien mogelijk automatische updates in, zodat u uw telefoon niet handmatig hoeft bij te werken.
4. Klik niet op links in tekstberichten, tenzij u de afzender kent
Aangezien phishing-pogingen steeds frequenter voorkomen, is het belangrijk dat iedereen met een telefoon leert om phishing-aanvallen te herkennen in sms-berichten en e-mails. Als u van een onbekende afzender een sms-bericht met links of bijlagen ontvangt, mag u hier niet zomaar op klikken. Deze links en bijlagen kunnen een malware-infectie veroorzaken die ertoe kan leiden dat uw privégegevens worden gestolen. De links kunnen u ook naar gespoofte websites leiden die er legitiem uitzien, maar bedoeld zijn om uw persoonlijke gegevens te stelen.
Houd er rekening mee dat sommige phishing-sms’jes ook hun telefoonnummer vervalsen, zodat het lijkt alsof ze afkomstig zijn van iemand die u kent of van een bedrijf waarbij u een account heeft. Als het lijkt alsof een sms-bericht afkomstig is van een bedrijf en u erin wordt aangespoord om op een link te klikken, moet u naar de officiële website van het bedrijf of naar hun mobiele applicatie navigeren. Ook als het lijkt alsof een sms-bericht afkomstig is van een familielid, vriend of collega en u wordt aangespoord om op een link te klikken, moet u via een andere communicatiemiddel contact met hen opnemen om er zeker van te zijn dat zij degene zijn die het bericht daadwerkelijk hebben verzonden.
5. Vermijd het gebruik van openbare WiFi
Het gebruik van openbare WiFi vormt voor elk soort apparaat een bedreiging voor de online veiligheid. Een van de meest voorkomende cyberaanvallen die plaatsvinden op openbare WiFi wordt een man-in-the-middle-aanval (MITM) genoemd. Tijdens een MITM-aanval proberen cybercriminelen de gegevens die tussen twee personen worden verzonden, te onderscheppen en voor schadelijke doeleinden te gebruiken. Omdat iedereen verbinding kan maken met een openbaar WiFi-netwerk, heeft u geen idee wie er mogelijk meekijkt en op de loer ligt om uw gegevens te stelen.
Als u geen andere keuze heeft dan een openbaar WiFi-netwerk te gebruiken, maak dan verbinding met een beveiligd Virtual Private Network (VPN) voordat u verbinding maakt met WiFi. Een VPN voorkomt dat cybercriminelen uw gegevens kunnen onderscheppen, omdat uw internetverkeer op het netwerk wordt gecodeerd. Een VPN voorkomt ook dat cybercriminelen uw locatie kennen, omdat het uw IP-adres maskeert.
6. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens
Als uw telefoon wordt gehackt door een cybercrimineel, bestaat de mogelijkheid dat uw gegevens worden gestolen. Het is belangrijk dat u uw gegevens kunt herstellen in het geval dat u het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval of wanneer al uw gegevens van uw telefoon worden gewist. Zo kunnen de gegevens van uw telefoon worden gewist door een menselijke fout, een hardwarefout, verlies of diefstal. Daarom is het van cruciaal belang dat u altijd een back-up van uw gegevens, foto’s en video’s heeft in een veilige cloud, zodat u zelfs in het ergste geval de toegang tot uw gegevens behoudt.
Sommige wachtwoordmanagers, zoals Keeper Security, bieden veilige bestandsopslag, zodat u al uw belangrijke bestanden, afbeeldingen en documenten, samen met al uw wachtwoorden, veilig op één plek kunt opslaan. Alle gegevens die zijn opgeslagen in de kluis van uw wachtwoordmanager zijn gecodeerd en alleen u heeft via uw hoofdwachtwoord toegang tot de opgeslagen gegevens. U heeft overal toegang tot uw opgeslagen gegevens en ongeacht wat er met uw telefoon gebeurt, zullen deze altijd beschikbaar zijn.
Waarom is het belangrijk om mijn telefoon te beveiligen?
Het is belangrijk om uw telefoon te beveiligen omdat uw telefoon gevoelige informatie bevat die cybercriminelen in handen willen krijgen. Cybercriminelen zijn zich ervan bewust dat inbreken op een mobiel apparaat een gemakkelijke manier is om iemands persoonlijke gegevens te stelen. Daarom komen aanvallen op mobiele apparaten steeds vaker voor.
Volgens het Global Mobile Threat Report 2023 van Zimperium is het gemiddelde aantal unieke malware-samples op mobiele apparaten in 2022 met 51% gestegen. Dit betekent dat cybercriminelen voortdurend nieuwe malware creëren die zich specifiek op mobiele apparaten richt. Uit het rapport blijkt ook dat 80% van de phishing-aanvallen gericht was op mobiele apparaten en dat gebruikers zes tot tien keer meer kans hebben om ten prooi te vallen aan een phishing-aanval via sms dan aan een phishing-aanval via e-mail. Ook cybercriminelen weten dat ze meer kans maken door middel van phishing-aanvallen via sms en dus zullen ze hun inspanningen blijven opvoeren.
Houd uw telefoon te allen tijde beveiligd
Naarmate het aantal aanvallen op mobiele apparaten toeneemt, wordt het beveiligen van uw telefoon steeds belangrijker om te voorkomen dat cybercriminelen uw gevoelige gegevens in handen krijgen.
Door de hierboven genoemde tips te volgen, kunt u de beveiliging van uw mobiele apparaat drastisch verbeteren en de risico’s van aanvallen op uw mobiele apparaten beperken.