Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Het grootste verschil tussen 2FA en MFA is dat u voor 2FA naast uw gebruikersnaam en wachtwoord één extra verificatiemethode moet gebruiken, terwijl MFA één of meer extra verificatiemethoden naast uw gebruikersnaam en wachtwoord vereist.
Lees verder voor meer informatie over 2FA en MFA en hoe ze van elkaar verschillen.
Wat is authenticatie?
Authenticatie is het verificatieproces van uw identiteit om toegang te verkrijgen tot netwerken, accounts of systemen. Telkens wanneer u bijvoorbeeld uw wachtwoord voor een account invoert, bevestigt u dat u de eigenaar bent van het account.
Het authenticeren van accounts met alleen een wachtwoord is minder veilig geworden, omdat cybercriminelen beter zijn geworden in het hacken van accounts na wachtwoordaanvallen. De meeste mensen gebruiken geen sterke, unieke wachtwoorden voor al hun accounts, waardoor ze een groter risico lopen dat hun accounts worden gehackt.
Hoe meer authenticatie wordt vereist om toegang te verkrijgen tot een account of systeem, hoe veiliger het account of systeem. Dit betekent dat als u alleen een gebruikersnaam en wachtwoord voor een account invoert, uw account niet zo veilig is als u misschien denkt.
Wat is het verschil tussen 2FA en MFA?
Voordat we het hebben over de verschillen tussen 2FA en MFA, gaan we eerst de definities doornemen.
Wat is 2FA?
Tweefactorauthenticatie (2FA) is een vorm van authenticatie waarvoor slechts twee authenticatiefactoren vereist zijn. De eerste factor is uw gebruikersnaam en wachtwoord en de tweede factor is een andere methode die u kiest.
Wat is MFA?
Multifactorauthenticatie (MFA) is een vorm van authenticatie waarvoor één of meer extra authenticatiefactoren vereist zijn. De eerste factor is uw gebruikersnaam en wachtwoord en de andere factoren zijn de factoren die u kiest.
Wat 2FA en MFA van elkaar onderscheidt, is dat MFA kan worden gebruikt als een overkoepelende term voor 2FA, maar dat dat omgekeerd niet het geval is. Met andere woorden: alle 2FA is MFA, maar niet alle MFA is 2FA.
Om het verschil tussen MFA en 2FA te begrijpen, moet u de vier verschillende soorten authenticatie kennen:
- Iets wat u weet: wachtwoord, pincode of beveiligingsvraag.
- Something you have: Physical token or virtual token such as a One-Time Password (OTP) or Time-Based One-Time Password (TOTP).
- Iets wat u bent: biometrische gegevens zoals Face ID.
- Ergens waar u zich bevindt: apps en services die alleen toegankelijk zijn voor gebruikers op een specifieke geografische locatie.
Een ander verschil tussen MFA en 2FA is dat MFA minstens twee van de bovenstaande soorten authenticatie vereist, terwijl u met 2FA dezelfde methode voor de tweede factor kunt gebruiken. Met 2FA kunt u bijvoorbeeld twee dingen gebruiken die u kent, zoals uw gebruikersnaam en wachtwoord plus een pincode.
Is MFA veiliger dan 2FA?
Technisch gezien is MFA veiliger dan 2FA, omdat u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord meer dan één extra authenticatiemethode moet gebruiken. Van de vier verschillende soorten authenticatiefactoren vereist MFA ook dat elke factor die u gebruikt, een ander type is.
Als u voor een applicatie bijvoorbeeld zowel uw wachtwoord als een pincode moet invoeren, vallen deze factoren onder de categorie ‘iets wat u weet’, wat betekent dat deze authenticatie dus geen MFA is. Als de applicatie echter vereist dat u uw wachtwoord en pincode invoert en uw gezicht scant, dan is dat wel MFA.
2FA is nog steeds beter dan geen extra authenticatie
Hoewel MFA als veiliger dan 2FA wordt beschouwd, bieden niet alle applicaties of systemen u de mogelijkheid om MFA te activeren. In plaats daarvan hebben de meeste applicaties 2FA, en die functie moet altijd worden ingeschakeld.
Het belang van 2FA en MFA
Er zijn veel redenen waarom het inschakelen van 2FA of MFA belangrijk is.
Het biedt een extra beveiligingslaag of -lagen
Zonder extra authenticatie van uw gebruikersnaam en wachtwoord kan iedereen met toegang tot uw wachtwoorden toegang verkrijgen tot uw accounts. Als een bedrijf waar u een account bij hebt, is gehackt en de inloggegevens van gebruikers een deel van de inbreuk vormen, dan loopt u het risico dat alles wat u op dat account heeft, wordt gestolen.
Cybercriminelen kunnen toegang verkrijgen tot uw volledige naam, e-mailadres, telefoonnummer, rekeningnummers en creditcardnummers. Met al deze informatie wordt het voor cybercriminelen een stuk eenvoudiger om uw identiteit te stelen of phishing-aanvallen uit te voeren.
Het domino-effect van een inbreuk kan worden vermeden door simpelweg 2FA of MFA voor uw accounts in te schakelen.
Beschermt u in het geval van een gehackt wachtwoord
Als u iemand bent die variaties op hetzelfde wachtwoord gebruikt of wachtwoorden hergebruikt, kan één gehackt wachtwoord leiden tot meerdere gehackte accounts.
Het is raadzaam om al uw accounts een sterk en uniek wachtwoord te geven dat voor cybercriminelen moeilijk te kraken is. Naast een sterk wachtwoord is het aan te raden om altijd 2FA of MFA in te schakelen. Als uw wachtwoord wordt gehackt, voorkomt deze extra authenticatie dat de cybercrimineel met succes op uw account kan inloggen.
De beste 2FA- en MFA-authenticatiemethoden
Hier zijn enkele authenticatiemethoden die we u aanbevelen.
Beveiligingstokens
Beveiligingstokens of beveiligingssleutels zijn een vorm van authenticatie die fysieke voorwerpen zijn. Dit soort authenticatie valt onder de categorie ‘iets wat u hebt’. Een voorbeeld van een beveiligingstoken is YubiKey, die eruit ziet als een USB-stick. Wanneer de sleutel wordt ingestoken of gepresenteerd, authenticeert de sleutel de identiteit van een gebruiker voordat toegang wordt verleend tot een systeem, applicatie of account.
Biometrische verificatie
Biometrische verificatie is een vorm van authenticatie op basis van fysieke kenmerken die biometrische gegevens worden genoemd. Biometrische verificatie bestaat uit zaken zoals uw vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning. Dit soort authenticatie valt onder de categorie ‘iets wat u bent’. De meest bekende en gebruikte biometrische authenticatie is tegenwoordig Face ID.
Authenticator-app
Een authenticator-app is een applicatie die u op uw smartphone downloadt. De app genereert altijd nieuwe TOTP’s. Indien gekoppeld aan een account, moet u naar de app gaan om te zien wat de code is, zodat u uw identiteit kunt verifiëren. Na een bepaalde tijd, meestal 30 seconden, verloopt de code en wordt een nieuwe getoond. Dit soort authenticatie valt onder de categorie ‘iets wat u hebt’.
Waarom sms-codes niet de beste authenticatiemethode zijn
Wanneer de meeste mensen aan 2FA denken, denken ze aan TOTP. Dit is een tijdelijke code die gebruikers ontvangen wanneer ze hun identiteit verifiëren voordat ze op een account inloggen. De meeste mensen kiezen ervoor om hun TOTP-codes via e-mail of sms-berichten te ontvangen, maar beveiligingsprofessionals raden het gebruik van dit soort 2FA af, omdat dit de eenvoudigste 2FA-methoden zijn die cybercriminelen kunnen onderscheppen.
De reden waarom veel mensen ervoor kiezen om sms- of e-mailauthenticatiecodes te gebruiken, is omdat ze handig zijn. Ze vormen echter ook een beveiligingsrisico. Als u een handigere manier wilt om te verifiëren wie u bent wanneer u 2FA gebruikt die u ook tijd bespaart, dan biedt een wachtwoordmanager uitkomst.
De beste wachtwoordmanagers bieden geïntegreerde tweefactorcodes. U hebt dus niet alleen overal toegang tot codes, maar u hoeft ze ook niet meer te ontvangen via sms of e-mail die onveilig zijn. U hebt ook uw telefoon niet nodig om toegang te verkrijgen tot uw authenticator-app. Als u toegang tot een van de records in uw kluis wilt delen, kan de persoon met wie de gegevens worden gedeeld ook de tweefactorcode bekijken, wat veel handiger is.