Ja, u kunt op verschillende manieren worden opgelicht in de Cash App, waaronder geld-flippen, onbedoelde betalingen en phishing-berichten. Cash App-scams zijn gevaarlijk omdat er geld kan
Cybercriminelen kunnen malware verspreiden via phishing-aanvallen, man-in-the-middle-aanvallen, exploit kits en drive-by downloads. Cybercriminelen gebruiken meestal social engineering-tactieken om mensen te misleiden om malware te downloaden. Ze kunnen ook kwetsbaarheden in de beveiliging misbruiken om malware te installeren zonder dat het slachtoffer dit merkt.
Lees verder voor meer informatie over malware, hoe cybercriminelen deze verspreiden, hoe u kunt detecteren of uw apparaat is geïnfecteerd en hoe u zich tegen malware kunt beschermen.
Wat is malware?
Malware is kwaadaardige software die verschillende technieken gebruikt om het apparaat van een slachtoffer te infecteren en te beschadigen. Cybercriminelen gebruiken malware om het apparaat te beschadigen, het slachtoffer te bespioneren, bestanden te wijzigen of te vernietigen, de controle over het apparaat over te nemen of gevoelige gegevens te stelen. Malware komt in vele vormen voor die op verschillende manieren worden ontworpen en geleverd, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: schade toebrengen aan de gebruiker of een apparaat. Enkele veelvoorkomende soorten malware zijn Trojaanse paarden, virussen, wormen, ransomware en spyware. Cybercriminelen zetten verschillende cyberaanvallen in om dit soort malware op het apparaat van een gebruiker te installeren en te infecteren.
Zo verspreidt malware zich
Cybercriminelen gebruiken verschillende technieken om malware op het apparaat van een gebruiker te installeren. Dit zijn de manieren waarop malware wordt geïnstalleerd.
Phishing
Phishing is een soort social engineering-aanval waarbij mensen worden misleid om hun persoonlijke gegevens prijs te geven. Cybercriminelen sturen slachtoffers berichten zoals e-mails of tekstberichten. Deze berichten bevatten een kwaadaardige bijlage of een link. Wanneer het slachtoffer de bijlage downloadt, installeren ze de malware op hun apparaat. Als het slachtoffer op de link klikt, worden ze naar een gespoofte site omgeleid. De malware wordt dan automatisch gedownload wanneer ze de website bezoeken, of ze worden misleid om de software met verborgen malware te installeren.
Tussenpersoon-aanvallen
Man-in-the-middle (MITM)-aanvallen zijn een vorm van cyberaanval die verzonden gegevens tussen twee partijen onderschept. Cybercriminelen vertrouwen op gefabriceerde of openbare wifinetwerken om deze aanvallen uit te voeren. Dit komt omdat het internetverkeer op deze netwerken niet versleuteld is en zichtbaar is voor de cybercriminelen. Cybercriminelen kunnen de verzonden gegevens afluisteren, stelen of wijzigen wanneer een gebruiker is verbonden met deze niet-versleutelde netwerken. MITM-aanvallen kunnen niet-versleutelde gegevens onderscheppen en malware naar verbonden apparaten verspreiden door de gegevens te wijzigen door de malware te gebruiken.
Drive-by downloads
Drive-by downloads zijn een soort cyberaanval die malware op het apparaat van een gebruiker installeert zonder dat ze het merken. Cybercriminelen injecteren kwaadaardige code in een website die automatisch malware op het apparaat van een gebruiker installeert wanneer ze de geïnfecteerde website bezoeken. De gebruiker hoeft niet eens ergens op de website te klikken. Door de geïnfecteerde website te bezoeken, wordt de malware op hun apparaat geïnstalleerd.
Malvertising
Bij malvertising gebruiken cybercriminelen advertenties om apparaten te infecteren met malware. Cybercriminelen injecteren kwaadaardige code in legitieme of gefabriceerde advertenties die op websites met veel verkeer worden weergegeven. Deze advertenties proberen gebruikers over te halen om op een kwaadaardige link te klikken of software te downloaden. Gebruikers die op de link klikken of de software downloaden, infecteren hun apparaten met malware.
Gespoofte websites
Cybercriminelen maken gespoofte websites die er legitiem uitzien om gebruikers te misleiden om hun persoonlijke gegevens te onthullen. Wanneer een gebruiker op een gespoofte website terechtkomt, worden ze gevraagd om hun persoonlijke gegevens in te voeren of software te downloaden. Als de gebruiker de software downloadt, installeren ze per ongeluk malware op hun apparaat. Gespoofte websites worden meestal gebruikt bij phishing-aanvallen, malvertising of phishing van zoekmachines. Ze gebruiken Search Engine Optimization (SEO) om gespoofte websites bovenaan de resultaten van de zoekpagina’s (SERP’s, Search Engine Results Pages) te plaatsen.
Exploit kits
Exploit kits zijn toolkits die cybercriminelen gebruiken om misbruik te maken van de kwetsbaarheden van een systeem of apparaat om malware te installeren. Cybercriminelen gebruiken exploit kits om contact te maken met een gebruiker via kwaadaardige advertenties, gecompromitteerde websites of gespoofte websites. Gebruikers die op een kwaadaardige link klikken, worden omgeleid naar de landingspagina van de exploit kit. Zodra de gebruiker op de landingspagina is, zoekt de exploit kit naar eventuele kwetsbaarheden in de beveiliging van het apparaat. Als de exploit kit een kwetsbaarheid vindt, stuurt deze een payload die malware op het apparaat van het slachtoffer downloadt.
Eerder geïnstalleerde malware
Sommige cybercriminelen gebruiken malware om aanvankelijke toegang tot een apparaat te krijgen, waardoor ze achterdeurtoegang krijgen om meer kwaadaardige soorten malware te installeren. Ze gebruiken vaak Trojaanse paarden om onbevoegde toegang te krijgen tot een apparaat, waardoor ze meer malware kunnen installeren zonder dat het slachtoffer het merkt. Afhankelijk van het type malware kan een geïnfecteerd apparaat phishing-e-mails van andere apparaten sturen of malware verspreiden naar andere apparaten die met hetzelfde wifinetwerk zijn verbonden.
Zo kunt u malware op uw apparaat detecteren
Cybercriminelen proberen stiekem malware op uw apparaat te installeren. Als u echter op de volgende signalen let, kunt u weten of uw apparaat door malware is geïnfecteerd.
Prestatieproblemen
Als uw apparaat plotseling minder goed presteert, is uw apparaat waarschijnlijk geïnfecteerd door malware. Malware werkt op de achtergrond en verbruikt veel van de systeembronnen van uw apparaat. Dit kan problemen voor uw apparaat veroorzaken, zoals problemen met het starten of afsluiten, lange laadtijden, frequente crashes, programma’s die vanzelf draaien, snel leeg raken van de batterij en foutmeldingen.
Browseromleidingen
Sommige malware probeert uw browser te infecteren. Wanneer malware uw browser infecteert, wordt u omgeleid naar kwaadaardige websites die u proberen te misleiden om uw persoonlijke gegevens te verstrekken. Malware kan soms zelfs de werkbalk of homepage van uw browser bewerken. Als u merkt dat het lastig is om naar een specifieke pagina te gaan of afwijkingen in URL’s opmerkt, is uw browser waarschijnlijk geïnfecteerd met malware.
Ontbrekende of gewijzigde bestanden
De meeste cybercriminelen gebruiken malware om gevoelige gegevens van een gebruiker te stelen. Als u merkt dat uw apparaat ontbrekende gegevens oplevert, is het mogelijk dat malware deze bestanden heeft gestolen en naar een cybercrimineel gestuurd of helemaal heeft verwijderd. Als de bestanden zijn gewijzigd, kan malware het bestand hebben aangepast om zichzelf te verbergen voor detectie.
Nieuwe applicaties
Als u nieuwe applicaties op uw apparaat ziet die u niet hebt gedownload, dan is het waarschijnlijk dat er malware op uw apparaat staat. Deze nieuwe applicaties kunnen malware bevatten die uw apparaat beschadigt en uw gegevens steelt. De applicaties nemen vaak veel opslagruimte op uw apparaat in beslag en veroorzaken prestatieproblemen.
Veel pop-upvensters
Een teken dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware, is als u regelmatig pop-upvensters ziet met advertenties of “foutmeldingen”. Dit wordt meestal veroorzaakt door adware, een soort malware die uw gegevens verzamelt om gerichte advertenties op uw apparaat weer te geven. Adware kan soms kwaadaardige advertenties weergeven die u proberen over te halen om meer kwaadaardige malware te downloaden die uw apparaat verder beschadigen.
Gewijzigde beveiligingsinstellingen
Nadat uw apparaat is geïnfecteerd, probeert malware onopgemerkt te blijven door uw beveiligingsinstellingen uit te schakelen of te wijzigen. Als u merkt dat de beveiligingsinstellingen van uw apparaat zonder uw toestemming zijn uitgeschakeld, dan is het waarschijnlijk dat uw apparaat is geïnfecteerd met malware.
Hoe kan ik mezelf tegen malware beschermen?
Als u niet bent voorbereid, kan malware uw gevoelige gegevens stelen. Deze kunnen op het dark web worden verkocht, worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen of worden gebruikt om het slachtoffer af te persen. U kunt uzelf als volgt tegen malware beschermen.
Installeer antivirussoftware
U moet antivirussoftware op uw apparaat hebben geïnstalleerd om u te beschermen tegen de schade die malware kan veroorzaken. Antivirussoftware is een programma dat u installeert om bekende malware op uw apparaat te detecteren, te voorkomen en te verwijderen. Met antivirussoftware kunt u uw apparaat laten scannen om malware op te sporen en te verwijderen. Hoogwaardige antivirussoftware detecteert ook inkomende malware en verwijdert deze voordat uw apparaat kan worden geïnfecteerd.
Klik niet op verdachte bijlagen of links
Cybercriminelen leveren meestal malware door phishing-e-mails te sturen met kwaadaardige bijlagen of links. Als u per ongeluk een kwaadaardige bijlage downloadt of op een gevaarlijke link klikt, kunt u malware op uw apparaat installeren. Om te voorkomen dat malware op uw apparaat wordt geïnstalleerd, moet u ongevraagde berichten met verdachte bijlagen of links vermijden.
Als u echter niet zeker weet of een bijlage legitiem is, kunt u de bijlage scannen met antivirussoftware om te zien of er verborgen malware in zit. U kunt de veiligheid van een link controleren door te zoeken naar afwijkingen in de URL of door een URL-checker te gebruiken.
Download alleen software van betrouwbare bronnen
Cybercriminelen proberen vaak om u malware van een gespoofte website te laten downloaden door deze te vermommen als legitieme software. Om te voorkomen dat u per ongeluk malware op uw apparaat downloadt, moet u vermijden om onbetrouwbare bronnen zoals kwaadaardige advertenties of onbekende websites te downloaden. Hoewel deze kwaadaardige websites een goede deal kunnen bieden, moet u ze niet vertrouwen. Download alleen software van vertrouwde bronnen zoals de Apple App Store of de Google Play Store.
Verwijder onnodige applicaties
Aanvalsoppervlak verwijst naar alle mogelijke ingangspunten waar cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot een systeem. U moet uw aanvalsoppervlak verkleinen om het aantal kwetsbaarheden in de beveiliging te beperken waarvan cybercriminelen misbruik kunnen maken. U kunt uw aanvalsoppervlak verkleinen door onnodige applicaties en plug-ins te verwijderen. Dit helpt te voorkomen dat cybercriminelen onbekende kwetsbaarheden in de beveiliging misbruiken en zodoende worden Trojaanse paarden verwijderd die zich vermommen als legitieme software.
Actualiseer regelmatig uw software
Na het controleren van uw applicaties moet u uw software geactualiseerd houden. Cybercriminelen proberen kwetsbaarheden in de beveiliging te misbruiken die vaak in verouderde software worden gevonden. Door uw software regelmatig bij te werken, patcht u beveiligingsfouten die cybercriminelen kunnen gebruiken om onbevoegde toegang te krijgen. Software-updates hebben ook nieuwe beveiligingsfuncties die uw apparaat beschermen.
Bescherm uw accounts met toegang tot gevoelige gegevens
Als uw apparaat is geïnfecteerd met malware, moet u uw accounts beschermen die toegang hebben tot gevoelige gegevens. Om uw accounts te beschermen, moet u sterke en unieke wachtwoorden gebruiken. Door sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken, is het moeilijker voor cybercriminelen om uw wachtwoorden te kraken en meerdere accounts te hacken. Een sterk wachtwoord bevat minstens 16 tekens en is een willekeurige en unieke combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
U moet ook MFA inschakelen om uw accounts te beschermen. Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsprotocol waarbij u extra authenticatie moet verstrekken. Het voegt een extra beveiligingslaag toe doordat er een extra verificatiestap wordt vereist om toegang te krijgen tot uw account.
Houd back-ups van uw gegevens
U moet back-ups van uw gegevens op externe harde schijven en cloudgebaseerde opslag bewaren om ervoor te zorgen dat u altijd toegang hebt. U kunt uw gegevens gemakkelijk verliezen door ongelukkige omstandigheden, zoals hardwarefouten of malware. U weet nooit wat er met uw gegevens kan gebeuren, dus u moet meerdere back-ups hebben die geactualiseerd zijn.
Zo helpt Keeper® uw gegevens te beschermen tegen malware
Cybercriminelen gebruiken verschillende technieken om u te misleiden waardoor malware op uw apparaat wordt geïnstalleerd. U moet veilig op het internet surfen om uw gegevens tegen malware te beschermen. U moet ook uw gevoelige gegevens beveiligen om ervoor te zorgen dat cybercriminelen geen toegang krijgen. Een geweldige manier om uw gevoelige gegevens te beveiligen, is door deze op te slaan in een wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager is een tool die uw inloggegevens en andere gevoelige documenten in een veilige, versleutelde kluis opslaat en beheert. Met een wachtwoordmanager kunt u uw inloggegevens, burgerservicenummer, creditcardgegevens en andere gevoelige gegevens veilig opslaan en openen. Een wachtwoordmanager wordt beschermd met sterke versleuteling en is alleen toegankelijk met een sterk masterwachtwoord.
Keeper Password Manager wordt beschermd door zero-trust en zero-knowledge encryptie. De wachtwoordmanager zorgt ervoor dat u de enige bent die toegang heeft tot uw gevoelige gegevens. Meld u aan voor een gratis proefversie om uw gevoelige gegevens te beschermen tegen malware.