U kunt zien of uw Facebook-account is gehackt als u meldingen ontvangt van een inlogpoging, merkt dat de persoonlijke gegevens van uw account zijn gewijzigd, meer
Nee, u kunt niet gehackt worden wanneer u alleen maar een e-mail opent. U kunt enkel via een e-mail worden gehackt door interactie met de inhoud ervan, zoals door te klikken op een kwaadaardige link of bijlage.
Lees verder voor meer informatie over kwaadaardige e-mails en hoe u voorkomt dat u hierdoor wordt gehackt.
Wat gebeurt er als u een e-mail van een scammer opent?
Als u een e-mail van een scammer opent zonder verder iets te doen, wordt uw computer niet geïnfecteerd, maar kan de scammer wel gegevens verzamelen die hij kan gebruiken voor gerichte cyberaanvallen. Zo kan de scammer informatie over uw IP-adres, het besturingssysteem dat u gebruikt en uw locatie verzamelen.
Het kan gevaarlijk zijn als een scammer uw IP-adres of locatie kent, omdat hij dit kan gebruiken om andere cyberaanvallen uit te voeren, zoals doxing. Bij een doxing-aanval verzamelt een dreigingsactor zoveel mogelijk persoonlijke gegevens over zijn slachtoffer en publiceert hij deze vervolgens online als een vorm van intimidatie. Wanneer gevoelige gegevens, zoals uw adres of telefoonnummer, online worden gepubliceerd, kan dit leiden tot stalking of fysiek geweld in het echte leven.
Hoewel het openen van een e-mail van een scammer een paar gegevens kan blootstellen, wordt er bij interactie met de e-mail nog veel meer prijsgegeven. Als u reageert op een e-mail van een scammer door te klikken op een link of een bijlage te downloaden, kan de scammer uw apparaat infecteren met kwaadaardige software, malware genaamd. Wanneer malware op uw apparaat is geïnstalleerd, kan het u bespioneren en uw toetsaanslagen volgen, waardoor uw gevoelige gegevens kunnen worden gecompromitteerd. Gecompromitteerde gegevens kunnen uiteindelijk leiden tot identiteitsdiefstal en gehackte accounts. Het is niet alleen tijdrovend om uw gestolen identiteit te herstellen, maar het kan ook emotioneel, mentaal en financieel zwaar wegen.
Wat betekent het eigenlijk om gehackt te worden?
Gehackt worden betekent dat iemand zonder uw toestemming toegang heeft verkregen tot uw account of apparaat. Wanneer uw account of apparaat is gehackt, opent dit de deur voor cybercriminelen om uw gegevens te compromitteren, inclusief andere online accounts. U loopt ook het risico dat uw identiteit wordt gestolen, afhankelijk van hoeveel informatie de scammer over u kan verzamelen.
Accounts kunnen op veel verschillende manieren worden gehackt. Als u bijvoorbeeld een account hebt bij een bedrijf en dat bedrijf wordt getroffen door een datalek, dan kunnen alle gegevens van dat datalek worden gepubliceerd op het dark web waar cybercriminelen ze in handen krijgen. Een cybercrimineel kan deze gelekte inloggegevens vervolgens gebruiken om online accounts met dezelfde inloggegevens te hacken.
Hacking kan ook gebeuren als u zwakke wachtwoorden gebruikt. Zwakke wachtwoorden zijn wachtwoorden die kort zijn, persoonlijke informatie bevatten zoals verjaardagen en veelgebruikte woorden en zinnen uit het woordenboek gebruiken, waardoor ze eenvoudig te raden zijn. Wanneer wachtwoorden gemakkelijk te raden zijn, kunnen de accounts met die wachtwoorden gemakkelijk worden gehackt door cybercriminelen.
Zo voorkomt u dat u wordt gehackt via e-mail
Enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om niet te worden gehackt via e-mail zijn: niet klikken op links of bijlagen, het e-mailadres van de afzender verifiëren, verdachte signalen herkennen en antivirussoftware installeren.
Klik niet op ongewenste links of bijlagen
Het is gevaarlijk om op ongewenste links of bijlagen te klikken, omdat dit kan leiden tot malware-infecties en uiteindelijk tot gecompromitteerde gegevens.
Afhankelijk van het type malware dat op uw apparaat wordt geïnstalleerd, kan dit verschillende soorten schade aanrichten. Keylogging-software kan bijvoorbeeld uw toetsaanslagen volgen. Als u dus handmatig gevoelige gegevens invoert, zoals inloggegevens, kan de dreigingsactor weten wat u typt en dit gebruiken voor hun eigen kwaadaardige doeleinden. Als spyware op uw apparaat wordt geïnstalleerd, kunnen dreigingsactoren toegang krijgen tot de camera en microfoon van uw apparaat en zelfs schermafbeeldingen maken van uw computeractiviteiten.
Het is belangrijk om niet op onbekende links en bijlagen te klikken, zodat uw gegevens veilig blijven.
Verifieer het e-mailadres van de afzender
Het verifiëren van het e-mailadres van de afzender is een van de beste manieren om na te gaan of een e-mailadres legitiem is. U kunt dit doen door te klikken op de weergavenaam van de afzender en het e-mailadres zorgvuldig te controleren. Vaak nemen scammers een valse identiteit aan (spoofing), zodat het lijkt alsof de e-mail van een legitieme bron afkomstig is. Let op zaken zoals een ‘L’ die wordt vervangen door een ‘1’ of een ‘O’ die wordt vervangen door een nul. Met dit soort kleine dingen kunt u bepalen of de e-mail die u hebt ontvangen van een scammer is en of het veilig is om te reageren.
Sommige phishing-e-mails kunnen ook afkomstig zijn van bekende contacten die zijn gecompromitteerd. Om te verifiëren of een e-mail van een afzender legitiem is, kunt u rechtstreeks op een andere manier contact opnemen met de afzender. Als de e-mail zogenaamd van een bedrijf afkomstig is, ga dan naar de officiële website van het bedrijf en bel het vermelde nummer om te bevestigen dat de e-mail echt van hen is. Als de e-mail zogenaamd van een vriend, familielid, collega of baas is, neem dan contact op via sms of een ander berichtenplatform om te vragen of zij de e-mail hebben verstuurd. Als ze zeggen van niet, kunnen ze de nodige stappen nemen om andere e-mailcontacten te waarschuwen, zodat ze niet worden opgelicht.
Let op verdachte signalen
Een e-mail van een scammer bevat vaak verdachte signalen waarmee u kunt bepalen of de e-mail legitiem is. Hier moet u op letten:
- Dringende taal, zoals ‘HANDEL NU’
- Dreigen met ernstige gevolgen
- Spelfouten en grammaticafouten
- Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn
- Verzoeken om persoonlijke gegevens
- Links die niet naar officiële websites leiden
Nu AI steeds meer wordt gebruikt, benutten cybercriminelen ook grote taalmodellen zoals ChatGPT. Hierdoor zijn phishing-e-mails moeilijker te herkennen. Door AI gegenereerde phishing-e-mails hebben een betere grammatica en kunnen zelfs de taal, toon en stijl van legitieme e-mails nabootsen, waardoor ze zeer geloofwaardig zijn.
Installeer antivirussoftware
Antivirussoftware is een programma dat u op uw computer installeert en dat malware en andere bekende virussen voorkomt, detecteert, isoleert en verwijdert. Als dit soort programma is geïnstalleerd, beschermt u uw apparaat tegen alle kwaadaardige softwaretypes die uw computer proberen te infecteren.
Sommige antivirussoftware scant ook uw e-mails en blokkeert e-mails die malware en virussen bevatten voordat ze in uw inbox terechtkomen. Dit voorkomt dat u op e-mail klikt die uw gegevens en uw apparaat in gevaar brengen voor infecties.
Bescherm uzelf tegen e-mailscammers
Er zullen altijd e-mailscammers zijn en naarmate technologie blijft evolueren, zullen hun technieken voor het hacken en scammen van personen ook niet van het toneel verdwijnen. Het is belangrijk dat u weet waar u op moet letten, zodat u uzelf en uw gegevens altijd kunt beschermen. Voordat u reageert op een ongewenste e-mail, moet u letten op veelvoorkomende verdachte signalen en het e-mailadres van de afzender controleren.
Lees meer over wat u kunt doen om uzelf te beschermen als een scammer uw e-mailadres heeft.